Nastvení vysílače T10CP na brzd. klapky v letadle (VOP)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
michalEDU

Nastvení vysílače T10CP na brzd. klapky v letadle (VOP)

#1 Příspěvek od michalEDU »

Ahoj, prosím o radu. Mám vlečnou Miss Morava od Topmodel,(VOP - dvě serva, křid. a brzd. klapky), vysílač Futaba T10Cp a modul Duplex, v letadle Rx R10. Mám problém, jak nastavit VOP, když sklopím brzd. klapky na cca 50° , model se vzepne , tudíš musím držet VOP na potlačeno, nebo si v menu nastavím brzdové klapky a VOP se spožděním se mírně potlačí (ale pouze jedna půlka). To znamená, zapnu brzd. klapky, které se se spožděním 1s sklopí, ale výškovka se s mírným spožděním potlačí pouze jedna půlka. Nejsem schopen namixovat i druhou půlku výškovky. Pokud bych ovládal výškovku jedním servem, tak by nebyl problém, ale jelikož ovládám výškovku dvěma servy, tak to problém je. Už jsem vyzkoušel vše možné, ale neuspěl jsem. Jen pro vysvětlenou, výškovku mám v přijímači na kanálu 2 a 8(ten je namixován). Např. u Graupnera je ve vysílači rovnou v menu odkaz na výškovku ovládané dvěma servy, tudíš nemusí se nic mixovat.Raději při přistání nepoužívám brzd. klapky, abych nemusel pořád držet VOP na potlačeno, ale model je pak dost rychlý.Díky za radu, snad někdo bude vědět, jak to mám ve vysílači nastavit. Mohu si do rádia dát i modul Futaba Fasst a 14kan. Rx, ale tam je stejný problém a navíc bych musel řešit spoždění klapek a VOP nějakým spožďovačem, tzn. zase nějakou elektronikou navíc. U duplexu si spoždění nastavím v přijímači na jetiboxu.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastvení vysílače T10CP na brzd. klapky v letadle (VOP)

#2 Příspěvek od Milan Nes »

a co volnej mix ?

master ta jedna pulka co ti de
slave ta druha pulka co ti nejde

aktivace volneho mixu tim prepinacem co si zapnes ten rezim klapek ?

jestli sem te dobre pochopil ....
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Kissman »

jedno z moznych reseni by byl Y kabel na vyskovku ;) ale je to prasarna a tfuj... :roll: jestli jsem to pochopil, tak mas vlastne vyskovku vlastne mixovanou aby ti vubec chodila? T10CP neumi brat 2 servovou vyskovku jako jeden celek (tedy neresim pak pocet serv ale resim jakou funkci)?
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Milan Nes »

hele ono i kdyby nemela 2 servovou vop (coz si myslim ze mela ale uz ji nemam dva roky po prechodu na 8 ku)
tak preci musi fungovat

master + slave ne ?
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
michalEDU

#5 Příspěvek od michalEDU »

Pochopili jste to dobře. Mix mám 2 kanál na levou půlku VOP jako master a na 8 kanálu mám druhou půlku VOP jako slave. To mně funguje za normálního letu normálně, ale v okamžiku, kdy chci přistávat a zapnu brzdy, tak mi jdou klapky na křídlech s prodlevou 1s dolů, ale výškovku musím držet na potlačeno. Když si najedu do menu vysílače je tam odkaz brzdové klapky, kde si nastavím kolik se mají sklopit klapky a výškovka (na ní si nastavím i spoždění), ale jak jsem říkam, funguje pouze jedna půlka, druhá se ani nehne. Samozřejmě reagují na knipl výškovky.
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Michal_N »

T10CP podporuje dvouservovou výškovku, není třeba to dělat volným mixem. Funkce se jmenuje AILEVATOR. Typ modelu musí být ACRO. V anglickém návodu je to na straně 57.

Pokud bys trval na řešení přes volný mix, tak si ještě zkus zapnout v nastavení mixu položku LINK, jestli to nepomůže.
michalEDU

#7 Příspěvek od michalEDU »

Chtěl jsem poděkovat, přes ten AILEVATOR jsem to nastavil, obě půlky výškovky fungují i při zapnutí brzd se spožděním. Aby to bylo dokonalé, měl bych ještě jednu otázku. Jelikož mám ve vlečné vlekací háček a rád bych vlekal, mám problém jak to zapojit, jelikož mám vysílač Futabu T10 s duplexem (musím zvolit modulaci PPM a proto se mi zobrazují ve vysílači 8 kanálů) a v éru mám 10kanálový duplex. K dispozici mám i jetibox.Jak to udělat, abych na kanál 9 , nebo 10 zapojil háček? Nerad bych něco zapojoval na V kabel.Ještě jednou díky, i když vím, že to bude poněkud složitější.
mafraf

#8 Příspěvek od mafraf »

Mohl bys zrušit funkci Ailevator a mixování druhého serva VOP dát až na stranu přijímače, plus nastavit výstup na kanál 9 nebo 10. Tím se uvolní jeden kanál pro vypínání háčku...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“