Když jsem tady posledně zmínil pěknou autorotaci Pseny netušil jsem že hned následující slohová práce bude o mojí mizerné autorotaci ..........
Oprava motoru do 550 dopadla výborně a dneska jsem si užíval konečně lítání bez podivných pazvuků, vůle na hřídeli apod. První baterka byla testovací, pak bylo nesmírné kochání nad dvěma starty Pavla Kefurta. Když odjel, těšil jsem se na dalších pět startů, namotivován Pavlovými krásami na obloze. Sice smažilo slnko což dost nemusím, ale kdy je zrovna čas jako dnes a letiště prázdné
Následující let trval pouze dvacet vteřin ..........
Při druhém průletu v ose nad asfaltovou dráhou jsem asi tak v deseti metrech udělal s rukama něco co nechápu a následující šoková situace to už zastřela. Možná jsem se chtěl ohnat po dotěrnejch mouchách, nemyslím že bych plánoval dát vyšší otáčky což by to ještě tak vysvětlovalo ale prostě jsem podebral ukazovákem spínač autorotace co je pod letovýma režimama vlevo a motor zdechnul, přesně tak jako tady na kopci kdy jsem to cvaknul společně se záchranou ...........
Že bych zapínal regl zpátky jsem pod deset metrů už neřešil, první zoufalý pokus byl dostat se mimo asfalt alespoň na hlínu vedle. To se povedlo, stejně jsem ale neodhadnul autorotaci. Z menších otáček to ztrácelo rychle, sice jsem se snažil potlačovat lehce do negativu ale obava z pádové rychlosti tam byla a pak už nastalo podrovnávání. Rychlost na rotoru jsem tak vytratil brzy, zhruba ze dvou metrů už to šlo takřka se zastavenýma listama. Tupá rána, heli sedla lehce na pravý bok a ocas kde prasknul a odletěl stabilizátor. Ten to poslal na předek. Tam se rozpojila baterka a je kleplá. Podvozek prasknul ve třech ze čtyř bodů, levá strana komplet ( opět se vracím k tématu plastových šroubků o nichž psal Psena - včera cestou pro baterku do Próčka jsem je zase nekoupil ...... ). Proto to odskákala pravá bočnice, bude opět lepení a zesílení uhlíkem. Místo lepené minule to slízlo taky ale vydrželo. Kabinka dostala ránu ale je asi OK. Destička pro HC3SX a Rx praskla, přijímač odkloněnej. Listy komplet netknuté.
http://relax450.rajce.idnes.cz/TREX5503G/#IMG_4432.jpga 4 další snímky
Po sundání listů jsem to zapojil, regl OK ale elektronika totálně hluchá, na HC3SX blikala oranžová což myslím detekuje absenci signálu z Tx nebo Rx. Samé dobré vyhlídky ale radši jsem to sbalil a domů.
Doma to kupodivu naběhlo normálně, buď kontakt nebo se to probralo jinak.... Samozřejmě velká ztráta důvěry, i po diagnostice HCX to bude asi o nervy zalítat to po opravě ale snad to není nic vážného. Hnutej konektor ? Přijímač ale mohl dostat ránu,i když na něm není ani škrábanec, něco otevřeného a konektory byly plně zasunuté, pohyb byl ze spoda což by jim nevadilo. Nelze podcenit ani načatý tišťák, možná by bylo lepší ho nechat zkontrolovat u Hnízdila.
Největší vztek jsem měl na sebe protože tohle se mi stalo podruhé a nepomohlo paradoxně ani přehození spínače autorotace. Vrátil jsem se k myšlence jak je to vlastně s tím odpojením a znovunaběhnutím JIVU. Četl jsem tady že to do určitého malého času naběhne okamžitě do vysokých otáček - což ale očeše hnací kolo a nikdo to proto nehodlal testovat. Když se to přetáhne tak už je mrtvej a naběhne až po delší době ( to už jsem byl minule na zemi ). V rámci situace jsem dnes rezignoval na hlavní kolo a rozhodl jsem se to prubnout. Z osmi pokusů včetně několika odpojení baterky aby to nebylo zkreslené jako opakované jsem zjistil, že regl tak jak ho mám já nastavenej se rozeběhne vždycky okamžitě s pomalým náběhem ale velmi svižně, do tří čtyř vteřin jede motor naplno. Nerozhoduje jestli to vrátím po jedné vřeřině, po dvou, postupně jsem počíta až do deseti. Žádné česání kola, z nižších i vyšších hned. Jediné co nefunguje je znova ho zapöjit a dát k tomu hned vyšší otáčky. Napřed nabíhá do nízkých a jak je má tak teprvě zvyšuje.
Kdybych si blbec tohle zjistil minule, dneska bych určitě nespadnul ...... Do plných by to naběhlo minimálně dvakrát dřív než jsem byl na zemi, akorát bych k tomu nesměl dávat záchranu ( což jsem stejně nedělal ). Tam by byla velká disproporce otáček = výkonu na listech a plného kolektiv co aktivuje HC3SX.
Nic nevibruje, bez listů se to točí v pohodě ale stejně bude asi preventivní obřad výměny hřídelí. Poškození je škoda, nicméně zase vím podstatné info jak tomu předejít. Když jsem dnes sledoval Pavla Kefurta jak ve výšce vypíná motor, autorotuje v obratech a pak to v různé výšce zase zapíná, s JIVEm by tohle šlo zdá se taky. Něco jako nácvik první fáze autorotace, ale radši na vyšších otáčkách