Točenie sa termických prúdov

Název je dostatečně samovysvětlující...

Ako sa točia termické prúdy?

najčastejšie doľava (proti smeru hodín)
6
29%
najčastejšie doprava (po smere hodín)
1
5%
niekedy doľava, inokedy doprava - asi rovnomerne
7
33%
netočia sa - stoja
2
10%
ani jedno, je to úplne inak
5
24%

Celkem hlasů: 21

Zpráva
Autor
mihlit
Kontaktovat uživatele:

Re: Točenie sa termických prúdov

#76 Příspěvek od mihlit »

Když už jsou tu poslední dobou ty diskuse o termice, tak jsem se dnes snažil si více všímat. V nízkých vrstvách nejsou komíny, ale spíš bubliny a ta se jednou za čas utrhne. Jak poznat, kdy se ta bublina utrhne? Dneska jsem koukal a při vybalování letadla jsem si všimnul, že při pohledu do dálky na les je vidět, že na tom posekaném poli předemnou se vlni vzduch. Po chvíli jsem se podíval znova a vlnil se ještě víc. Po další chvíli se nevlnil skoro vůbec a pak opět pomalu čím dál tím víc. Vysvětluju si to správně, že se jednalo o bublinu, která se ohřívala (vlnilo se čím dál tím víc) a pak se utrhla (vlnil se vzduch minimálně) a pak se tvořila nová? Nebo jsem úplně mimo? :) Nijak se mi nepodařilo to využít. Když jsem startoval, nic jsem tam nenašel. A když jsem byl už zase hodně vysoko, už jsem neměl čas koukat dolu, jak to tam vypadá, když o kus vedle se dalo kroužit s káňaty. Přesto mě to docela zajímá, jestli to bylo "to ono".
jipav

#77 Příspěvek od jipav »

To sa mi zdá tak platné, ako rada nevodičovi:
"Choď sa pozrieť na preteky Formule 1 a sleduj, ako jazdia...!"
Myslím, že do začiatku treba trochu dosť teórie, potom konzultácií so skúsenejšími a nakoniec odkukávanie, ako to robia iní...

A protože si myslím, že trocha teorie nemůže škodit, tak něco málo pro ty, kteří nevědí o čem je řeč. Snáž se to pochopí, ale na netu se toho dá jistě najít mnohem víc. Takže stručně.
Přílohy
046.gif
044.gif
042.gif
Naposledy upravil(a) jipav dne pon 18.06.2012 0:09, celkem upraveno 1 x.
pepin

#78 Příspěvek od pepin »

mihlit píše:Když už jsou tu poslední dobou ty diskuse o termice, tak jsem se dnes snažil si více všímat. V nízkých vrstvách nejsou komíny, ale spíš bubliny a ta se jednou za čas utrhne. Jak poznat, kdy se ta bublina utrhne? Dneska jsem koukal a při vybalování letadla jsem si všimnul, že při pohledu do dálky na les je vidět, že na tom posekaném poli předemnou se vlni vzduch. Po chvíli jsem se podíval znova a vlnil se ještě víc. Po další chvíli se nevlnil skoro vůbec a pak opět pomalu čím dál tím víc. Vysvětluju si to správně, že se jednalo o bublinu, která se ohřívala (vlnilo se čím dál tím víc) a pak se utrhla (vlnil se vzduch minimálně) a pak se tvořila nová? Nebo jsem úplně mimo? :) Nijak se mi nepodařilo to využít. Když jsem startoval, nic jsem tam nenašel. A když jsem byl už zase hodně vysoko, už jsem neměl čas koukat dolu, jak to tam vypadá, když o kus vedle se dalo kroužit s káňaty. Přesto mě to docela zajímá, jestli to bylo "to ono".

já myslím že ano,v praxi jsem to ale nikdy vědomě nevyužil,tak jak píšeš ty,viděl jsem někde třepotání teplého vzduchu,ale nakonec jsem létal jinde a pak už se tam nic netřepotalo,ani nevím o nikom,kdo by se někdy zminoval o momentu startu,kdy sledoval třepotání a to něco začalo dělat jiného a on právě v tento správný okamžik startoval,vždy je to spojené s nějakým závanem větru,pohybem trávy,nebo listí na keřích,nicméně pohybovat listím umí i sestupný proud studeného vzduchu,takže ani to není start na jistotu.určitě ale uspěch opravdových znalcu létání termiky s modelem hozeným z ruky bez motoru spočívá hlavně v tom,že nízko nad zemí umějí vydržet v nulce a bez nervu čekat až se termika pod model dostaví,ono nízko nad zemí to není s termikou žádná sláva a pokud to nese alespon trošku,hledat jiný výraznější stoupák spíš znamená nejdříve proletět klesákem a to je definitivní konec a procházka pod kopec,mě to právě bez motoru moc nebaví,protože bez těch procházek to jde vyřešit pouze tak,že to zkusíš na závan větru,jenže pak musíš stoupat s větrem v komínu vlastně za sebe,dokud nezískáš dostatečnou výšku,abys mohl konečně odletět dopředu daleko před svah a tam začít hledat další stoupáky,možná nejsem správný čistý větronář,ale nemám chut trpět jen proto,že jsem se narodil v době,kdy ještě technologie neumožnuje mít na skutečných větroních ----předlohách ----běžně elektromotory za pár šupu,páč i skuteční piloti o větroni s motorem vubec nesmýšlí jako o nesmyslu který by jim sebral kouzlo z bezmotorového létání---to sedání v polích jim určitě taky hodně komplikuje život.
robotmz

#79 Příspěvek od robotmz »

V piatok som práve doťahal knihu - Termika aneb vyšší škola plachtení od p. Dvořáka r. 2002, má 225 strán 8) akurát som ju vytlačenú zabudol v práci... 8O
mior
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od mior »

robotmz píše:V piatok som práve doťahal knihu - Termika aneb vyšší škola plachtení od p. Dvořáka r. 2002, má 225 strán 8) akurát som ju vytlačenú zabudol v práci... 8O

No ja som si ju v stredu kúpil - 13 éčiek, ale tú novú dopracovanú dotlač - sú tam poznámky aj pre modelárov.
Naposledy upravil(a) mior dne pon 18.06.2012 7:45, celkem upraveno 2 x.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
robotmz

#81 Příspěvek od robotmz »

Ja som na túto natrafil náhodou, tak som ju sosol. Po tej 2012-ke som už aj ja pozeral...
tomashr

#82 Příspěvek od tomashr »

pepin píše:určitě ale uspěch opravdových znalcu létání termiky s modelem hozeným z ruky bez motoru spočívá hlavně v tom,že nízko nad zemí umějí vydržet v nulce a bez nervu čekat až se termika pod model dostaví,ono nízko nad zemí to není s termikou žádná sláva a pokud to nese alespon trošku,hledat jiný výraznější stoupák spíš znamená nejdříve proletět klesákem a to je definitivní konec

Tak zrovna tohle bych podepsal a je to mimochodem jedna z věcí, které jsou velmi často dobře vidět na soutěžích F3J či nově F5J - je běžné vidět, jak špičkový pilot po větru od startoviště točí nulku v situaci, kdy by "běžný člověk" už zahajoval návrat. Divák si myslí, že je dotyčný v pytli a kouká jinam, ale když se za 5 minut otočí, tak velmi často zjistí, že je dotyčný najedno vysoko a daleko a v pohodě letí maximum....
ZIPP
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od ZIPP »

termický stoupavý proud se chová jako tlaková níž..takže se točí proti směru hodinových ručiček.... :wink:
Nemusíš vše vědět, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“