Bellanca Decathlon 480

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
kroxigor

#181 Příspěvek od kroxigor »

Ta nabíječka umí 8cl vždyť součástí je 8cl NiMh 600mAh 9,6V nabíjecí proud dává 250mA.
Já mám rekord na jednu baterku 15 min, ale musí se lítat s rozumem a nežhavit to na plnej kotel.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#182 Příspěvek od Mirek12 »

Tak začínám taky s bellou a taky se nevydržel a už mám objednany dva trupy ,jeden do zásoby, po větru se to zřítilo kolmo asi z 10 metrů dolů a upadnul motor, chce to holt bezvětří ,, at to lítá, jinak mám 7článek 1100 a 8článek 1100 s tím 8článkem udu muset asi zmenit těžiště co??? malinko by to ási chtě po zavěšení to jde nepatrně dopředu s tou 8článkovou ale si to nebude až tak znát :roll:
ALEŠ

#183 Příspěvek od ALEŠ »

Do Belajdy jsem namontova čínskej střidák(motor+reg.1000KČ)nápad kolegy!a s Li-Po 3čl 2100 jsem lítal 40 min pohody jinak tak 25min maso.
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#184 Příspěvek od Mirek12 »

ALEŠ píše:Do Belajdy jsem namontova čínskej střidák(motor+reg.1000KČ)nápad kolegy!a s Li-Po 3čl 2100 jsem lítal 40 min pohody jinak tak 25min maso.

tak to zní velmi zajímavě, až to bude aktuální pozeptám se na díly 40min na pohodu to je mazec :twisted:
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od Mirek12 »

Tak mi došli nové dva trupy, na bellu tak sem hnedka za motorem ten volnej prostor vyplnil , vylepil purexem aby se to zase neroztrhnulo , tak se ji zocelill , akorát sem tedka zvědavej jak moc se hnulo těžište mám origo 7 článek a novej 8článek oboje 1100mAh tak snad zejta znovu vyletím :D

zadělávali jste taky ten prostor za motorem ???
kroxigor

#186 Příspěvek od kroxigor »

prostor za moterem mám zalepenej špalkem polyše a na něm sucháč páč lítám na 8čl tak jsem ho musel posunout trochu dozadu a lepím ho tam na sucháč.
Jinak se mi zatím nepodařilo nic přelomit vše je ještě v celku jen mírně obouchané.
Zatím se mi nepovedla čenichovka, ale už lítám lopas a obač na zádech ale to je brutální boj ji udržet v letu.

PS: lítám původní vybavení jen jedno servo je vyměněné a náhony SOP a VOP jsou předělány na bovdeny
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#187 Příspěvek od Mirek12 »

tak mám problém, letadlo lítá v pohodě ale vypadává mi motor, při zozletu v pohodě ale jak se dostane do vejšky a tak 30 m ode mě a tak 15nahoru (dosah vysílačky sem zkoušel a byl sakra velkej ) tak to vyplne a nastává velkej problem nad zení to ješte chytne tak to vyberu a ale potm to skončí bouchancem na zem , nevíte co to potřebuje vše je origos set
lolek

#188 Příspěvek od lolek »

mam takovou otazku
nevíte jestli se dodava i v pasmu 40 MHz? :roll:
kroxigor

#189 Příspěvek od kroxigor »

pokud se nepletu tak nedodává aspoň jsem se s ní nikde nesetkal.
lolek

#190 Příspěvek od lolek »

aha tak dík
DavidS200

#191 Příspěvek od DavidS200 »

Zdravím ve spolek. Po přečtení celého tohoto tématu a dalších všude možně na netu jsem se stal snad členem modelářské skupiny, protože jsem zakoupil RC set Bellanca Decathlon 480 s bateriií 7-čl. 1100mAh NiMH. Rovnou jsem si koupil ještě jednu baterku o stejné kapacitě navíc. Mám za sebou cca 5 letů, přičemž se mi podařilo na jednu baterii letět cca 8 minut s tím, že jsem se snažil neletět na plno a co nejvíce plachtit bez motoru.
Mám ale několik dotazů a prosím o rady.
Nabíječka dodávaná se setem je jen jakýsi zdroj, který asi nikterak nehlídá nabíjení. Je tomu tak ? Nabíjel jsem předepsané 2,5 hod a letěl asi 5 minut. Včera jsem nabíjel každou baterii cca 6 hodin a letěl výše zmíněných cca 8 minut mírného letu. Jak dlouho touto nabíječkou tedy nabíjet ?
A hlavně, jak s nejmenšími náklady prodloužit dobu letu ? Nechci zatím kupovat stříďák ani nový regulátor.
Jakou koupit baterku ? Mohu použít se současným motorem i baterku Li-Pol ? Nebo to nemůžu, protože budou mít malé napětí ? Regulátor jsem už koupil nový JET 020.
A hlavně jakou levnou nabíječku, která mi baterky nabije rychle doporučujete koupit. Nebaví mě létat na dvě baterky 2x 8 minut a pak 2x 6 hodin nabíjet. Nejraději bych nabíječku použitelnou na 12V a aby mi baterku nabila tak za 20minut. Pak bych jen měnil 3 baterie, protože by se mi stačili pořád dokola dobíjet. To by bylo super.
Pomohla by i výměna vrtule za nějakou jinou ? A jakou mám kdyžtak vyzkoušet, aby neodešel motor nebo regulátor ?

Prosím poraďte, doufám, že je toto téma pořád aktivní.

Předem moc děkuji.

Ještě se jen podělím o příhodu při prvním letu.
Padl jsem do vysoké trávy a zapomněl stáhnout plyn. Tím, že se vrtule nemohla točit, tak jsem spálil původní regulátor a musel koupit nový (JET 020). Připájel jsem nový regulátor, připojil baterii a vyzkoušel motor. Z motoru se hned při první snaze se roztočit zakouřilo, ale normálně se rozeběh funguje. Neměl jsem ho vymontovený z letadla, takže jsem nekoukal, co na něm mohlo odejít, ale funguje podle mě normálně. Co se mohlo udát ? Je pravda, že ho nemůžu nikterak porovnat s něčím jiným, protože se mi tato příhoda stala při prvním asi minutovým letu.¨

Díky a omlouvám se za dlouhý text, mám hrozně otázek najednou, nemám žádného kamaráda modeláře, se kterým bych to problar.
Bellanca 480 RC set, JET 020
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#192 Příspěvek od Rychlik »

Nemám moc času teď tady psát, tak jen rychle: Při nabíjení pozor, těch 6h co tam píšeš je strašně moc. Musely ty baterky být pěkně horký, viď. V podstatě, když se začnou zahřívat, jsou skoro nabitý. Tou nabíječkou co k tomu je je to nic moc. Takže záleží na kapacitě těch baterek. já tam měl 600mAh, nevím kolik přesně dávala ta nabíječka, tuším 250mAh, ty 2,5 až 3h je akorát.
Před rokem jsem začínal stejně jako ty. Postupem času musím říct že to byla dobrá volba, naučit se základy s tímhle lítat. Taky jsem jí asi 4x celou předělával... :D
DavidS200

#193 Příspěvek od DavidS200 »

Díky za odpověď.
Jakou tedy baterku nejlíp použít a jakou nabíječku. Nechci do toho zatím zase moc investovat, už teď jsem v tom místo za 2.900,- jen za letadlo, za 4.500,- (druhá baterka, servo ke křidélkům, regulátor, lepidlo, lepenku).
A ještě co mohlo být to zakouření z motoru, když funguje. Není možné, že tam něco odešlo a teď to víc žere a proto lítám jen cca 8 minut i když to šetřím max na 3/4 plynu a vetčinou každý třetí oblouk letím bez motoru ?
Bellanca 480 RC set, JET 020
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#194 Příspěvek od Mirek12 »

servo na křidélka zbytečnost, nefunguje to stejně tak jak by se očekávalo , baterku 7 článek nebo 8mičlánej 1100mAh a z dobou nepovím já tam mám tedka danej mig 480 a (jinak všechno původní, regl,serva) protože ten z číny to vzdal rychle , ulítnul uhlík , ale s tím migem to tolik neruší příjimač ale tech 10min klidného létání na 8mičlánek dám, Protože je balanca moje pokusné éro tak tedka budu testovat pohon 3článkem Ion ze kterejch se dá vycucnout 1650mAh ale nedají tak dlouho takovej proud při plném plynu ale na půlku plynu na zemi to v pohodě točí 20min tak uvidím jak to dopadne , pokus omyl :lol:
Rychlik
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od Rychlik »

Já osobně jsem přešel na Lipol a střídavý motor. Mám ho tam dodnes. Servo na křidélka nemá u tohoto modelu žádný význam, nevím přesně proč, ale tohle letadlo líta v pohodě i bez křidélek. Řídil jsem se radami zkušených kolegůa bylo to tak.
Co se týče délky letu, ujišťuju tě, že je to takhle v pohodě. 8minut na 1100 baterku je akorát. Já teď lítám 1600mAh a je to tak na 10 -15 min. Ze začátku mi to taky připadalo krátký, ale až se dostaneš na Lipolky a budeš mít dvě tři, každá se dobíjí 1h, tak zjistíš, že je to v pohodě.
S tím motorem, co píšeš, to není jednoznačný. to že jsi ho včas nestáhl, je velká chyba, proto ti shořel reguluátor. U stejnosměrných motorů jsou uhlíky, odhaduju, že je budeš mít načatý a vypálený. Nový motor stojí cca 150kč, tak bych ho klidně vyměnil.

Ze začátku to chce nějakou investici, bez toho se neobejdeš. Záleží na tom jak ti to půjde a bede tě to bavit.
Ten originál motor co v tom je, tak je nic moc. Chce to úplné bezvětří, jinak motůrek nestíhá.

Budu svojí Bellancu prodávat, mám ji osazenou střídavým motorem, a servami Hitec. Je jako nová. Cena jen 1500,-
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“