Easystar - moj prvý let !

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od Marek71 »

Hoki píše:Koukl jsem se na to video a vypadá to pěkně. Jen měl bych dvě věci:
- vypadá to, že model je lehčí na čumák. Neboť Ti houpe. Možná by to chtělo mu nějaký gram dát do čumáku.
- když stoupáš s motorem, zkus to ve větších kruzích. Když model rozjedeš a srovnáš, vyplave Ti nahoru a ztratí rychlost a zhoupne se. Ono to chce při stoupání podle potřeby tlačit na výškovku, ať se model tak nešponuje. A nebo stoupat v kruzích.
Ale soudím jen podle videa, nebyl jsem tam. Tak mě hned nekamenuj :P :P :P

Tak som bol včera a dnes zase trochu lietať a dávam ti za pravdu ! Včera to bola katastrofa, ES sa húpal celkom dosť. Najskor som myslel, že je to vetrom, ale potom som si našiel kľudnejšie miesto na odskúšanie a húpal sa stále. Takmer sa nedal riadiť. Večer som prekontroloval ťažisko a bolo asi o 1-2 cm posunuté dozadu. Pridal som závažia, aby bolo ťažisko správne a je to úplne iné. Dnes som lietal a paráda.

A skúšal som stúpať, ako popisuješ. Je to presne tak... buď v kruhoch, alebo mierne tlačiť na výškovku, aby nešiel čumák moc nahor.

Díky ti moc za tvoje postrehy, hodne mi to pomohlo a je to úplne iný pocit, radosť z lietania :-)
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Hoki »

Marek71 píše:Díky ti moc za tvoje postrehy, hodne mi to pomohlo a je to úplne iný pocit, radosť z lietania :-)

Není zač. Proto tu já a mě podobní jsme. A pokud se ukáže, že naše rady pomůžou, tak to potěší. I když v Tvém případě to byl jen odhad podle videa a mohl jsem se seknout. No tak bych byl za blbce, i to se stává. Tak ať Ti to lítá. :P :P :P
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Marek71 »

Hoki:
Ešte by som poprosil o jednu vec. Momentálne má ES ovládanú len smerovku. Dorobiť tam krídelka nie je problém, otázkou je, či to má zmysel.

- ako sa zmenia letové vlastnosti po pridaní ovládania krídelok
- má táto zmena význam u začiatočníka ?
- bude to pre mňa vobec nejaký prínos ?

Vďaka.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od Hoki »

Marek71 píše:- ako sa zmenia letové vlastnosti po pridaní ovládania krídelok

- změní se to, že dobře bude model reagovat při zatáčení na Tvé citlivé řízení, rychleji se ti bude srovnávat do rovného letu a lépe se bude ovládat ve větru. A je jedno jestli letíš normálně či na zádech.
- jak jednou začneš používat křidýlka, uznáš jejich výhody i jako začátečník. Těm mým elévům půjčuju svého akrobata a říkaj, že to je o něčem jinším.
- přínos poznáš až si to zkusíš. Buď v tomto modelu a nebo v jeho nástupci.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od rohe »

Hoki píše:
Marek71 píše:- ako sa zmenia letové vlastnosti po pridaní ovládania krídelok

- změní se to, že dobře bude model reagovat při zatáčení na Tvé citlivé řízení, rychleji se ti bude srovnávat do rovného letu a lépe se bude ovládat ve větru. A je jedno jestli letíš normálně či na zádech.
- jak jednou začneš používat křidýlka, uznáš jejich výhody i jako začátečník. Těm mým elévům půjčuju svého akrobata a říkaj, že to je o něčem jinším.
- přínos poznáš až si to zkusíš. Buď v tomto modelu a nebo v jeho nástupci.

.... a pak se bude ještě divit, jak si to všechno mohl zvládnout bez křidélek. :wink:
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od Marek71 »

Díky moc. Tušil som, že to bude prínos, u ďalších modelov jednoznačne. Primárne mi išlo o to, či sa vyplatí dávať krídelka do Easystaru.
rohe
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od rohe »

Marek71 píše:Díky moc. Tušil som, že to bude prínos, u ďalších modelov jednoznačne. Primárne mi išlo o to, či sa vyplatí dávať krídelka do Easystaru.

Jestli budes s ES lítat ještě nějaký pátek, tak určitě ano. Ale pokud uvažuješ o nějakém novém eru.....tak to je pak těžké rozhodovaní. :roll:
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Hoki »

rohe píše:
Marek71 píše:Díky moc. Tušil som, že to bude prínos, u ďalších modelov jednoznačne. Primárne mi išlo o to, či sa vyplatí dávať krídelka do Easystaru.

Jestli budes s ES lítat ještě nějaký pátek, tak určitě ano. Ale pokud uvažuješ o nějakém novém eru.....tak to je pak těžké rozhodovaní. :roll:

Naopak, pokud uvažuješ o novém éru, tak ES lítej jak je a za ušetřený peníz rychleji pořídíš nový model. Jen jestli na ES nemáš zvětšenou řízenou plochu směrovky, tak to dodělej. Trochu to pomůže v řiditelnosti.
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Marek71 »

Smerovku mám zvečšnú, už som to tak kúpil v hangar1.
Brodhaq

#55 Příspěvek od Brodhaq »

Ahoj,
tak se musim pochlubit, dneska jsem lítal s ES, poprvé jsem chytil termiku a smysluplně se v ní udržel. Jen tak letim, hledám hledám a najednou, bez jakéhokoli varování koukám, ES je bez motoru a nějak dost vysoko, tak sjem zatáh za smětovku, hodil 3 orbity, paráda, jdeme nahoru. Pak vylítnu ven, odělám si okruh a nalítnu zpátky ale po 6 minutách se termika asi přesunula někam (nad les) kam jsem už neviděl a tak jsem musel pryč. Druhou jsem už nenašel a navíc se mi po chvíli uvolnila variabilní koncovka na směrovce a tak jsem byl rád že jsem se vůbec trefil na louku. Lítal jsme uprostřed vesnice a už jsem přemejšlel jak sousedce vysvětlim že má na střeše letadlo :) Ale dopadlo to supr, těšim se na příště.
Ahoj,
Pavel
Hobbit

#56 Příspěvek od Hobbit »

Gratuluju k prvni termice ;-)

On termickej proud muze proste zvadnout a zmizet, nad lesem bych ho moc nehledal - spis neco, co muze slunce snadno ohrat. A nezapomen, ze pri hledani termiky je spousta pomocniku - ptaku. Ty bezpecne vi, kde to nosi a jakym smerem se to krouti.

Ja se ted na letiste nedostal, ale ve ctvrtek, kdyz se zacala trhat obloha, tahalo to mistama stylem, ze by litaly i vrata vod maštale - i kdyz to na to vubec nevypadalo. Byl jsem rad, ze jsem vetrone vubec stlacil na zem, nemit brzdy, tak by tam byl jeste ted.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Hoki »

Brodhaq píše:Ahoj,
tak se musim pochlubit, dneska jsem lítal s ES, poprvé jsem chytil termiku a smysluplně se v ní udržel.

Nějaké základy lítání v termice mám u sebe:
http://www.hokana.wz.cz/?text=82
http://www.hokana.wz.cz/?text=83
Brodhaq

#58 Příspěvek od Brodhaq »

Hokanu už mam prostudovanou :) jak by taky ne 8) 8) 8)
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Marek71 »

Tak predvčšrom som mal ďalšiu havárku. Moja chyba, chcel som sa obrátiť na záda, ale mal som malú výšku a narazil som čumákom do zeme. Pri nárzae sa prelomila výškovka na polovicu :-( Ale žiadna tragédia, zlepil som to a za pár minút som už zase lietal.

V tejto súvislosti mám dotaz na lepenie. Použil som sekundové lepidlo a aktivátor. Jednu plochu som nastriekal aktivátorom, druhú napatlal sekunďákom a spojil. Je to správny postup ? Zdá sa, že to drží pevne, v pohode. Doma som to potom ešte trochu spevnil sklenou páskou. Easystar lieta ako predtým.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Hoki »

Marek71 píše:V tejto súvislosti mám dotaz na lepenie. Použil som sekundové lepidlo a aktivátor. Jednu plochu som nastriekal aktivátorom, druhú napatlal sekunďákom a spojil. Je to správny postup ?

"Napatlej" plochu vteřiňákem, přitiskni lepené díly k sobě a přestříkni aktivátorem. On už se dovnitř dostane.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“