Není vrtule jako vrtule?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Není vrtule jako vrtule?

#16 Příspěvek od Doktor »

Kolega Peter "m2" použil graupnerku 8/4,5 s Megou 16/25/4 na 4S. Viz:
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=1463
Staticky na zemi 16000. Lze předpokládat že 7,5/4 vydrží ještě víc. Já bych do toho asi šel.
Jinak osobně ji létam na motoru s KV 2000 ale při aku 2S.
Honzisx

#17 Příspěvek od Honzisx »

[quote="Doktor"]Kolega Peter "m2" použil graupnerku 8/4,5 s Megou 16/25/4 na 4S. Viz:

Tak to se asi nemám čeho bát, když přežila tu megu. S tím malým axikem bude o dost miň namáhaná.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jyrry »

kocour píše:.... nechci se v tom dál šťourat, ale: Když vrtuli 12x8 o 1 palec zkrátím, pak mám vrtuli 11x8.......

aha, tak kdyz budu potrebovat na male ero 5/3.8, tak si okrajim 10/3.8 kdyz je to fuk...
Nesmysl, navic v tom hraje roli profil listu, sirka listu, jak se jim povedla delici rovina formy...
Kdyz dam na ero vrtule 12/6 od APC a 12/6 od M.A., nedostanu se nikdy na stejne hodnoty prikonu motoru, i kdyz to jsou uznavane firmy a ne zadni matlaci, proste se vrtule lisi v mnoha detailech, ktere se dost zanedbavaji, ale ktere delaji ze skrabky na zmrzlinu (treba GWS HD, TGY, ...) pouzitelnou vrtuli (APC, MA, ...)...
jyrry.webnode.cz
kocour
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kocour »

Prosím Tě, četl jsi to vůbec? Nikde jsem nic takového nenapsal, bylo to jen o tom, že jsem při zkracování staré vrtule měřil proud a když jsem se dostal na přijatelnou hodnotu, vyměnil jsem ji za vrtuli vyrobenou v těchto rozměrech (myslím, že to bylo 28 nebo 30x15 cm) a že změřený proud byl jen asi 80% proudu s vrtulí ořezanou. Je mi líto, že jsem něco psal, jako obvykle se to zvrtlo úplně jiným směrem.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

kocour píše:Prosím Tě, četl jsi to vůbec? Nikde jsem nic takového nenapsal.....

hm, a co je to vycarkovany?
no nic, neni vrtule jako vrtule... to opravdu ne... :-)
jyrry.webnode.cz
zdekar

#21 Příspěvek od zdekar »

Taky docela velkou roli hraje váha vrtulí. GWS 8x4 vs MasterAirscrew 8x4 je nižší proud pro GWS, jelikož je mnohem lehčí. Proto se taky do menších letadel snažím cpát vrtule GWS. Víte ještě o jiných podobně lehkých vrtulích?

No prostě čím lehčí vrtule s jinak stejnými parametry, tím míň proudu bude motor odebírat.

Je to tedy docela alchymie vybrat vrtuli. :) Osobně hlavně hledám vhodnou vrtuli v DriveCalculatoru, případně zkouším nějaké zapůjčené od kamarádů a měřím DC Wattmetrem.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“