Futaba 8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: Futaba 8FG

#1111 Příspěvek od FlyBear »

Ano, to by mělo jít.

Být tebou, tak nečekám ani na odpovědi na fóru a prostě si to sám zkusím.
Vždyť na vysílači máš vestavěný servomonitor. Provést reverz a kouknout na výsledek na servomonitoru je otázka doslova pár vteřin :twisted:
mac

#1112 Příspěvek od mac »

Medvedu :) , reverz samozrejme funguje, zaujima ma ta druha moznost :wink:
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1113 Příspěvek od Vojc29 »

Ahoj mám dotaz ještě. Jak rozdělit křidélka aby šli trimovat každé samostatně a ne obě naráz?
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
FlyBear

#1114 Příspěvek od FlyBear »

mac píše:Medvedu :) , reverz samozrejme funguje, zaujima ma ta druha moznost :wink:

Tak jsem asi nepochopil dotaz, no. Bruuum :mrgreen:
Jaká druhá možnost?
FlyBear

#1115 Příspěvek od FlyBear »

Vojc29 píše:Ahoj mám dotaz ještě. Jak rozdělit křidélka aby šli trimovat každé samostatně a ne obě naráz?

Zvolíš si u modelu mechanizaci křídla tak, že křidélka jsou ovládána každé svým vlastním servem (kanálem).
Pak si budeš moct u každého toho kanálu nastavovat chod serva zvlášť.
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1116 Příspěvek od Vojc29 »

FlyBear píše:
Vojc29 píše:Ahoj mám dotaz ještě. Jak rozdělit křidélka aby šli trimovat každé samostatně a ne obě naráz?

Zvolíš si u modelu mechanizaci křídla tak, že křidélka jsou ovládána každé svým vlastním servem (kanálem).
Pak si budeš moct u každého toho kanálu nastavovat chod serva zvlášť.

Mechanizaci najdu kde? Mám to chvíli doma taak nevím ...trochu podrobněji můžeš?
FlyBear

#1117 Příspěvek od FlyBear »

Když zakládáš nový model,
tak volíš typ modelu - například AIRPLANE a taky mu určuješ typ křídla (položka Wing).
Pokud v typu křídla určíš například 2AIR tak to znamená, že na celém křídle budou dvě křidélka.
Futaba T8FG automaticky přiřadí jedno křidélko na kanál 1 a druhé křidélko na kanál 6.

Pokud sis vybral při zakládání modelu špatný typ nebo křídlo, lze to dodatečně změnit v LINKAGE MENU, položka MODEL TYPE.
Ale pozor, tahle změna ti pravděpodobně rozhází již nastavené věci a budeš nastavovat znovu.

Až to máš takhle vybráno, bude zároveň k tomu kanálu 1 přiřazen ovladač dle zvoleného módu vysílače, u mne je to páčka J1 a k tomu automaticky příslušný trim T1.
Tohle přiřazení ovladačů a kanálů uvidíš v LINKAGE MENU pod položkou FUNCTION. Tam uvidíš, že kanál 1 ovládá funkci AIL a je přiřazen J1 / T1. Na další stránce displeje pak uvidíš kanál 6, že má funkci AIL2 a není k němu přiřazen žádný ovladač ani trim. To je správně.

Funkce AIL2 je ve vysílači automaticky mixnutá k tomu prvnímu křidélku. Poměr mixu, tedy třeba diferenciace křidélek, se ovládá v MODEL MENU pod položkou AIL DIFF.
Ale v LINKAGE MENU máš navíc ještě položku SUB-TRIM, pomocí které můžeš každé to servo u křidélek individuálně vytrimovat třeba na střed, a pak v položkách REVERSE a END POINT nastavit i další parametry pro každý ten kanál zvlášť.

No a pokud se ti nelíbí přiiřazení hlavního trimu, můžeš v LINKAGE MENU pod položkou FUNCTION přiřadit na 6. kanál k funkci AIL2 její samostatný trim. Ale to nedoporučuju, dle mého to nemá smysl za letu trimovat každé křidélko zvlášť, spíš se trimuje náklon letounu jako celek.
dudo44
Kontaktovat uživatele:

#1118 Příspěvek od dudo44 »

mac píše:Mam klapky na 6 a 7 kanali. Priradene jednemu prepinacu. Mozem zvolit, ktora z poloh serva kraj, stred, kraj bude patrit ktorej polohe prepinaca, alebo mozem len reverzom zmenit otocenie okolo stredu?
Ano ide to tak nastavit ale nechápem prečo maš nastavené klapky na 6 a7 kanéli keď Futaba 8FG má v akro režime 7 a 8 kanál,krídelka má na 1a6. Osobne mám nastavené klapky na pilatuse
takto, stred serva a stred troj.polohového prepínača klapky 15 stupnov dole=štart ,spodná poloha prepínača nastavená na 30 stupnov =pristátie nastavíš kolko chceš.Od stredu nahor si nastaviš kolko potrebuješ na normálny let a to si nastavíš každe servo zvlášt v konc.bodoch dráhu serva.Ešte som zistil ked spodnu polohu oboch serv dam na nulu tak v menu modelov sa dá nastavit v brzdových klapkách aj spomalenie tretej polohy klapky, výškovky a krídelek.Používam všetké vypinače nefunkčné od seba Takze prvá poloha prepínača SC pre mna mám ho po ruke normál let,druhá poloha štart 15 stupnov a tretia poloha pristátie 30 aj viac podla zručnosti uz spomalene plus výškovka potlačená a krídelka asi 5 stupnov dole.Prepínače si mozeš zvolit ktoré chceš a polohu prepinača tak isto mozeš menit Treba lietat a skúšat.
Dušan
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1119 Příspěvek od Vojc29 »

Díky Flybear ty ostatní věci už docela vím ale toto mi pořád nešlo :) :wink:
mac

#1120 Příspěvek od mac »

dudo44 píše:Prepínače si mozeš zvolit ktoré chceš a polohu prepinača tak isto mozeš menit

Presne to chcem, zmenit polohu prepinaca. Mam nastavene vychylky A,B,C pre polohy prepinaca 0,1,2.
Chcem, aby A,B,C fungovalo pre polohy 2,1,0 bez toho, aby som reverzoval servo a prepipaval nastavene vychylky koncov.
mac

#1121 Příspěvek od mac »

dudo44 píše:Ano ide to tak nastavit

Napisal si vselico, ale nie, ako to nastavit :-D
zdzd

#1122 Příspěvek od zdzd »

V nastavení spínače...
mac

#1123 Příspěvek od mac »

zdzd píše:V nastavení spínače...

No a kde to najdem? :?
zdzd

#1124 Příspěvek od zdzd »

Děláš si z nás srandu? Co kdyby jsi se nad sebou tak trochu zamyslel?

Za tu dobu, co se tu postupně ptáš na kdejakou kravinu, by jsi si kapitolu o spínačích mohl v manuálu přečíst nejmíň sedmkrát, střídavě od předu a zpět.
mac

#1125 Příspěvek od mac »

zdzd píše:Děláš si z nás srandu?

Nie, na to nemam kedy. Ja tu T8 nemam, a vsetko chce vediet kamarat, ktory zacina a ladime stale jedno lietadlo. Nemam na to tolko casu, v zmysle objavi sa, zada ulohu, co nevie sam napipat a pokial sa mi to nepodari napipat za chvilu co tu je, obratil som sa tusim 2x sem.
Naposledy upravil(a) mac dne pát 29.06.2012 12:27, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“