Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: Minicorado

#211 Příspěvek od Doktor »

coro píše:
Doktor píše:...Cesta je převod, ale je to cesta prostě finančně náročnější.

No ešte si neodpustím poznámku že síce so všetkým ostatným súhlasím, ale tu protestujem že to je maličký model s minimálnym odporom aj malou hmotnosťou, a nemá tam prevod zmysel - nepotrebuje statický ťah 5kg keď váži pár stoviek gramov. Aj zvislo hore vystačí s ťahom len trochu vyšším ako jeho tiaž, len potrebuje aby to tak ťahalo aj pri rýchlosti ktorou to poletí a môže poletieť pri danom výkone - a to nebude pri stúpaní 6" a ledva 7000rpm. !

OK. To jen pro případ, že by to chtěl někdo osadit pohonem 0,75kW a víc. Konečně MC nebude žádnej lehouš a poměr výkonu k hmotnosti 1:1 se neztratí ani tu. :wink:
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od Doktor »

coro píše:Ale ja keby som "chcel vymačknúť čo najviac" z toho motora, by som dal 4s lipo, a podržal to okolo 40A. Tých 80 miliOhm sa očúrať inak nedá a pri 50A znamenajú mínus 4 volty z napätia, t.j. z cca 10V lipolky to je 40%
Ale už som ticho

Tak tak. Lehká aku 4S 1,8Ah + Ae. 8/7 + 40A regl a na světě je funkční a efektivní pohon bez převodu!
creagel

#213 Příspěvek od creagel »

Nejde mi o to z toho udelat raketu nebo tezkou cihlu. Nechci oslnovat brutalnim stoupanim (to bych si tam dal jiny pohon). Stejne tak mi ani nejde o to, mit tam "znackove" veci (to by bylo asi jine osazeni). Jde mi jen o to z tohodle konkretniho pohonu dostat maximu. Litat s tim hodlam stejne, jako s ostatnima podobnyma erama (tzn. impulzivne a pod motorem nahoru a pak plachtit).

Proc tak resim vrtuli. Funguje urcite kazda. Ale RFM jsou oproti aeronatukam lepsi. Stejne tak jsou ty bulharsky vrtule lepsi nez RFM (dle nejakeho porovnani od Dalibora). Mysleno ze vrtule stejnych parametru mela za nasledek napr. mensi proud a pri tom stejne nebo nepatrne lepsi vykon. Bulharsky vrtule si necham na nejaky lepsi pohon a vetsiho dravce. Proto jsem primarne zvolil RFM.

Ano, kvalitnejsi jsou drazsi. Mit tu moznost, tak rad vyzkousim na stejnem pohonu a stejnem letadle jako aeronautku tak RFM. Pokud by RFM vykazovala stejne parametry jako levnejsi aeronatuka, tak proc zbytecne platit, ze?

Jedine, co jsem vydedukoval z predeslych prispevku je, ze se mam vykaslat s timhle pohonem na 11x6 a zvolit radsi 10x7 nebo 10x6.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od Doktor »

Já Ti vrtule RFM rozmlouvat určitě nebudu. Ale zásadní otázka pro Tebe zní, co je to maximum výkonu! Elektromotor neni motor spalovací kde je jeho výkon dán jen jeho konstrukcí a možná palivem. Výkon elektromotoru poroste tak dlouho, dokud se z něho nezakouří. Samozřejmě se zvyšováním výkonu při daném napětí klesá jeho účinnost. Takže si musíš položit otázku co je pro tebe spodní přípustná hranice eff.
Klidně na ten GS 2218 pověš při aku 3S vrtuli 11/8 RFM. Narozdíl od Aeronautky budeš mít možná účinnost vrtule vyšší o 0,5%! V součtu s účinností motoru kterej s ní bude točit při eff 55% bude ale výsledek triskní.
Coro se Ti snažil naznačit že vnitřní odpor vinutí je tak velkej, že použít tenhle motor při napájení aku 3S s odběrama většíma jak 35A je už o ničem. Můžeš mu naložit klidně 600W z aku 3S, ale na hřídeli Ti zbyde 300W. To je prostě o ničem. Tady Ti je na dvě věci i GM vrtule. Myslim že máš asi dost naivní představu o tom, jak velké rozdíly budou mezi vrtulema Ae. RFM a GM. Budou určitě menší než si asi hodláš připustit. V první řadě musíš mít výkon na hřídeli. Až budeš mít výkon na hřídeli a budeš chtít létat třeba o 5km/h rychleji při stejném odběru, tak začni řešit vrtule. Momentálně si to vzal z toho druhého konce. Nechci Tě nějak prudit, ale tak to prostě je. :wink:
graup15

#215 Příspěvek od graup15 »

Doktor píše:Já Ti vrtule RFM rozmlouvat určitě nebudu. Ale zásadní otázka pro Tebe zní, co je to maximum výkonu! Elektromotor neni motor spalovací kde je jeho výkon dán jen jeho konstrukcí a možná palivem. Výkon elektromotoru poroste tak dlouho, dokud se z něho nezakouří. Samozřejmě se zvyšováním výkonu při daném napětí klesá jeho účinnost. Takže si musíš položit otázku co je pro tebe spodní přípustná hranice eff.
Klidně na ten GS 2218 pověš při aku 3S vrtuli 11/8 RFM. Narozdíl od Aeronautky budeš mít možná účinnost vrtule vyšší o 0,5%! V součtu s účinností motoru kterej s ní bude točit při eff 55% bude ale výsledek triskní.
Coro se Ti snažil naznačit že vnitřní odpor vinutí je tak velkej, že použít tenhle motor při napájení aku 3S s odběrama většíma jak 35A je už o ničem. Můžeš mu naložit klidně 600W z aku 3S, ale na hřídeli Ti zbyde 300W. To je prostě o ničem. Tady Ti je na dvě věci i GM vrtule. Myslim že máš asi dost naivní představu o tom, jak velké rozdíly budou mezi vrtulema Ae. RFM a GM. Budou určitě menší než si asi hodláš připustit. V první řadě musíš mít výkon na hřídeli. Až budeš mít výkon na hřídeli a budeš chtít létat třeba o 5km/h rychleji při stejném odběru, tak začni řešit vrtule. Momentálně si to vzal z toho druhého konce. Nechci Tě nějak prudit, ale tak to prostě je. :wink:

Nenapsal bych to líp.
graup15

#216 Příspěvek od graup15 »

creagel píše:Nejde mi o to z toho udelat raketu nebo tezkou cihlu. Nechci oslnovat brutalnim stoupanim (to bych si tam dal jiny pohon). Stejne tak mi ani nejde o to, mit tam "znackove" veci (to by bylo asi jine osazeni). Jde mi jen o to z tohodle konkretniho pohonu dostat maximu. Litat s tim hodlam stejne, jako s ostatnima podobnyma erama (tzn. impulzivne a pod motorem nahoru a pak plachtit).

Proc tak resim vrtuli. Funguje urcite kazda. Ale RFM jsou oproti aeronatukam lepsi. Stejne tak jsou ty bulharsky vrtule lepsi nez RFM (dle nejakeho porovnani od Dalibora). Mysleno ze vrtule stejnych parametru mela za nasledek napr. mensi proud a pri tom stejne nebo nepatrne lepsi vykon. Bulharsky vrtule si necham na nejaky lepsi pohon a vetsiho dravce. Proto jsem primarne zvolil RFM.

Ano, kvalitnejsi jsou drazsi. Mit tu moznost, tak rad vyzkousim na stejnem pohonu a stejnem letadle jako aeronautku tak RFM. Pokud by RFM vykazovala stejne parametry jako levnejsi aeronatuka, tak proc zbytecne platit, ze?

Jedine, co jsem vydedukoval z predeslych prispevku je, ze se mam vykaslat s timhle pohonem na 11x6 a zvolit radsi 10x7 nebo 10x6.

Pro výkony do 600W nemá cenu řešit RF nebo GM vrtule!!! Aeronaut Cam vyjde naprosto stejně, možná i líp!!! Respektive rozhodně líp!!!
Uhlíkovky se řeší až od velkých otáček (a výkonů). Nezapomeň, že např momentálně TOP vrtule GM má cenu řešit až od výkonů nad 3kW...pod je to naprosto k ničemu. Stačí bohatě RF.
creagel

#217 Příspěvek od creagel »

Chlapi, diky.Asi sem byl fakt naivni ze ty uhlikovy jsou o tolik lepsi.Tim padem mam asi jasno. Na technpar W v Minicoradu je aeronaut ekonomictejsi.Navic otacky by mely byt taky ok. Diky moc za info,v tomthle oboru trochu plavu a necham si poradit.
tomashr

#218 Příspěvek od tomashr »

Pokud není k použití uhlíkové pevnostní důvod, tak pak záleží na konkrétním rozměru. Třeba u 10x6 pro RCEK je RFM proti AER účinnější znatelně, zachytil jsem ale informace, že u jiných velikostí to může být i opačně. Proto bych se pro rekreační model s relativně slabším pohonem klidně spokojil s AER, ušetří se a omezení to přitom bude jen malé či dokonce žádné.
coro

#219 Příspěvek od coro »

Nemyslím si že môže existovať univerzálne najlepšia či ideálna vrtuľa.
Z princípu ide o to pri akých otáčkach a rýchlosti letu sa pohybuje celý list v ideálnom uhle nábehu, a teda pre najmenší odpor (tj. výkon) poskytne najvyšší ťah - ale to ten potrebný ťah pri konkrétnej rýchlosti má každý model inde, každý poletí trochu inou rýchlosťou alebo ak rovnakou tak pri inom ťahu, a ten tvar listov by teda preň bol ideálny trochu iný.

Jediné čo je rovnaké vždy, je statické meranie (aj to len bez trupu.. a za podobnej teploty a nadmorskej výšky), ale to sú hodnoty čo prestanú mať význam už počas odhodu či rozbehu po dráhe.
boris
Kontaktovat uživatele:

#220 Příspěvek od boris »

creagel píše:Chlapi, diky.Asi sem byl fakt naivni ze ty uhlikovy jsou o tolik lepsi.Tim padem mam asi jasno. Na technpar W v Minicoradu je aeronaut ekonomictejsi.Navic otacky by mely byt taky ok. Diky moc za info,v tomthle oboru trochu plavu a necham si poradit.

Podívej se na moje popisy k Mini Coradům na
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=6249
Používám obyčejné modré (a asi i nejlevnější) 4S 1800 Turnigy. Obě Mini Corada letí kolmo, motorový let na hranici efektivní viditelnosti trvá do 20 sec.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od Kissman »

Nechci zakladat nove tema, tak se zeptam tu u vas... planuji MiniCorado, nicmene me zajimaji i alternativy a priklanim se spise k soft nez hotlinerum ;) Co jsem koukal po netu, tak jsem narazil na Ocelota. Jeste nejaky model vas napadne?
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
coro

#222 Příspěvek od coro »

ja mám miniEllipse-e (aj bez "e"), len neviem či "je k mání"... Jaro Muller bol vedúci v krúžku kam som chodil ako decko, ale už dávno kontakt na nikoho okolo nemám, http://www.profi.sk/jaro_muller už tiež nefunguje, tak možno link
http://www.euromodell.de/series.htm#miniellipse
Občas sa objaví na bazare, napr http://inzerce.maxibazar.cz/inzerat/437131/
-ale na úpravy glider trupu na pohon by som si netrúfal - ledva tam vojdu servá a príjmač. Možno nejak skombinovať..
mac

#223 Příspěvek od mac »

coro píše:ja mám miniEllipse-e (aj bez "e"), len neviem či "je k mání"...

Robi sa stale, aj E aj glider.
dokken

#224 Příspěvek od dokken »

Kissman píše:Nechci zakladat nove tema, tak se zeptam tu u vas... planuji MiniCorado, nicmene me zajimaji i alternativy a priklanim se spise k soft nez hotlinerum ;) Co jsem koukal po netu, tak jsem narazil na Ocelota. Jeste nejaky model vas napadne?

od Plcha Lili
http://z.tmej.sweb.cz/lili_svah.htm

Baudyš - Banana
http://www.baudismodel.com/banana.php

Munzar - Bird
http://r.munzar.sweb.cz/vyrobky.html

Valenta - Destiny
http://www.valentamodel.cz/45.htm

tady je přehled 60placovek ve světě: (jsou tam zamotaný i F3K)
http://www.soaringusa.com/1.5-Meter/?so ... n=1&page=2
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#225 Příspěvek od Kissman »

moc dekuji vsem ;)
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“