Rex 500 nebo 600?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Fenius
Kontaktovat uživatele:

Re: Rex 500 nebo 600?

#16 Příspěvek od Fenius »

Nemáte k tomu videu kontext? Napr. vyjadrenie toho pána v bunde s okuliarmi? Príde mi ako keby vedel s kým ma čo dočinenia a ako to dopadne. Pokiaľ sa však takto správa ku každému začiatočníkovi ... :evil:
avalanche8

#17 Příspěvek od avalanche8 »

Na tridu 600 rovnou zapomen,je to zbran.Ona i 500 neni nejmensi a pokud chces srovnavat hracku a helinu typu rex 500 ci 600,srovnavas absolutne nesrovnatelne.T500 je hodna a nezaludna.Kup si sim doat financi a nervu usetri,uvidis sam ze i trida 500 je dost velkej vrtulnik,nehlede na naklady spojene s pohonem a nabijenim.
LOGO 600SE/Vbar 5,3 silverline/JIVE80Hv/TB solid 690/Futaba T14Sg
gasolin

#18 Příspěvek od gasolin »

5) Bydlím na vesnici v baráku. Takže klasická dílna vybavená hromadou nářadí pro chod a úpravy domu a opravy auta. Docela dost toho je. :D

Mám ještě jeden bonus navíc, a to jsou obrovské liduprázdné pláně okolo vesnice[/quote]

:D já myslel vysílačku, nabíječku, nářadí :D ale ok...předpokládám, že to doma mít budeš.

Mě stál T-Rex500ESP 14tis (pádlo, komplet v kovu) v Super Combu. K tomu jsem pořídil 3 článkové baterie a létal je v sérii, jako 6s, jelikož jsem neměl na 6s nabíječku. Měl jsem 3 sady, tedy celkem 6 baterek. Cena všech baterek byla kolem 3tis (Turnigy 3s2600mAh). Hned po prvním nabíjení jsem věděl, že s dosavadní nabíječkou nemám šanci si zalétat tak jak bych chtěl...doba nabíjení jedné baterie byla 50min....při nabíjení 6ks to tedy bylo celkem 300min tedy 5 hodin. 15minut letu a pak 5 hodin nabíjet byl nesmysl. Takže jsem koupil Raytronic C60-1000 a zdroj, dalších 5tisíc.

Takže
14tis heli
3tis baterie
5tis nabíječka

Celkem tedy 22tis.

Při prvním roztočení jsem měl špatně nastavené gyro a vzlétával z "kočičích hlav". Při otočení se jedna lyžina zasekla mezi dlažební kostky a vrtulník poskočil. Odnesla to vrtulka, převody a měnil jsem pro jistotu kardan. Celkem nic škoda. Vrtulku jsem koupil na zadek plastovou a se zbytkem dílů to bylo kolem tisícovky...a to jsem ještě nebyl ve vzduchu :wink: Od té doby musím zaklepat, nic...a to začínám už létat lehké 3D.

Váhal jsem, zdali koupit 500 nebo 550, ale jelikož jsem si myslel, že s tím semtam fláknu, zvolil jsem 500, jelikož vyjde na opravě levněji. Po tom co mám odlétáno cca 50 startů bez pádů, lituji že jsem nekoupil 550ku.

Takže...buď s tím budeš padat a pak budeš rád že máš 5tis stovku. Nebo budeš létat bez pádů a budeš litovat, že si nevzal 6ti kilo. Když vezmeš šetikilo a budeš padat, budeš litovat, že si nevzal 5ti kilo, protože by si měl menší problém vzít korunky a opravit ji, ale pokud padat nebudeš, budeš spokojen...začarovaný kruh :roll:

Vzhledem k tomu, že máš měsíční rozpočet 2-3tis, vzal bych 5ti stovku. Semtam spadnou i ti největší borci, takže když to přijde hned, budeš mít možnost ji opravit. Pokud padat nebudeš, budeš měsíčně sbírat peníze a to se přeci taky hodí...můžeš je pak využít na dokoupení doplňků, nebo našetříš tolik, že si koupíš jiný stroj....
avalanche8

#19 Příspěvek od avalanche8 »

No jo ale videl jsi roztocenou 600??Stal jsi 2m od ni??Me se klepaly paraty a to jsem prechazel ze snipera coz je o kus veci 500,ale kazdej to ma jinak,ja z heli respekt mam :mrgreen:
gasolin

#20 Příspěvek od gasolin »

avalanche8 píše:No jo ale videl jsi roztocenou 600??Stal jsi 2m od ni??Me se klepaly paraty a to jsem prechazel ze snipera coz je o kus veci 500,ale kazdej to ma jinak,ja z heli respekt mam :mrgreen:

U své 5ti stovky stojím ve vzdálenosti min. 4m. Respekt považuji za nezbytný, bezpečnost na prvním místě.
Pokud je na letišti jeden z místních borců co dávají hardcore 3D s 5ti,6ti nebo se 7kilem a šmatlají si listy před obličejem, odcházím dále. Chápu, že se jedná o profesionální létání, na soutěžích zcela běžné...ale pokaždé když si s tím mávají před obličejem, říkám si, co by dělali, kdyby odešlo jedno servo.
Někde tu kolovalo video jak borec stál hned za ocasem 5ti stovky a jedno servo odešlo hned při startu (zadní). Rexík zvedl čumák a přes ocas se vyřítil přímo na něj. Chlápek stihl uhnout, ale asi toho měl pak také plné kalhoty.

Rozklepané ruce jsem měl vždy při přechodu z menší potvory na větší, to je asi normální pokud člověk není úplný "suvenýr" :)
Troll

#21 Příspěvek od Troll »

avalanche8 píše:Na tridu 600 rovnou zapomen,je to zbran.Ona i 500 neni nejmensi a pokud chces srovnavat hracku a helinu typu rex 500 ci 600,srovnavas absolutne nesrovnatelne.T500 je hodna a nezaludna.Kup si sim doat financi a nervu usetri,uvidis sam ze i trida 500 je dost velkej vrtulnik,nehlede na naklady spojene s pohonem a nabijenim.

Nevím proč jsem si ještě nezvyknul, ale takovéhle kategorické soudy mne vždycky trochu nadzvednou. Ublížit dokáže i 450 ka a tudíž je naprosto nutné se ke KAŽDÉMU vrtulníku chovat s nejvyšší mírou opatrnosti.Ono to totiž funguje takhle: někdo se rozhoduje, jestli 500 anebo 600. Pořádně ho tady vystraší a tak si koupí 500. Ale až se s tím naučí , stejně si koupí šestistovku.Na to dám ruku do ohně. :lol: No a zpět k pětistovce se pak vrací špatně. A tak milá pětistovka odpočívá v pokoji, obvykle využívána pouze minimálně, či vůbec .Případně je prodána ze značnou ztrátou. Zvláště pokud je to nejlevnější použitelný stroj ( obvykle Trex 500 což není žádný zázrak). No a pak se náš teď už zkušenější pilot zamyslí a zjistí, že koupě 500 sice nebyla chyba přímo tragická, ale kdyby tenkrát koupil rovnou šestistovku, ušetřil by penízky. Nevím proč tady všichni automaticky předpokládají, že každý nový vrtulníkář je neodpovědné pako co bude ohrozovat sebe i široké okolí. Takových neodpovědných je ohromná menšina. A když se tady někdo ptá, znamená to, že už něco i ví a má snahu vědět víc. A proto sám za sebe říkám: pokud chceš mít šestistovku - kup si rovnou šestistovku. Při troše pečlivosti , sebekázně a zdravého rozumu pravděpodobnost škody na zdraví není větší jako s pětistovkou a náklady na opravy taky nemusí být vyšší. Vždyť před pár lety se začínalo na třicítkách a šedesátkách, simulátory nebyly, internet nebyl a všechno stálo násobně víc jako teď. A šlo to. A jde to i teď :)
avalanche8

#22 Příspěvek od avalanche8 »

Ano ale pokud chce dotycnej 600 heli za 20tis se vsim vsady i aku,nutne se musi nekde dost usetrit.A tady je ten krytyckej rozdil,pad na chybu serva ci reglu u 500 ci 600 asi zpocita kazdy.At si kazdej vyzkusi soucet dilu z modelove nehody.Jen cena lupeni cca 1800 vs 1000 hovori jasne.Pokud se nebude setrit na nepravejch mistech,bude mit prupravu na simu,nekoho k ruce kdo poradi a seridi stroj,je to jine!Ale jit z hracky do tridy 600 je opravdu jen pro zbohatlika ci chorobomyslneho.Prece jenom vaha rexe 500 1700g vs 3,6kg u 600,a celkove energie v listech atd.Kazdeho vec,pokud s tim sekne za vesnici do pole a nikoho neohrozi budiz,jen finance v haji.Horsi by bylo stroj poslat to do zastavby ci silnice atp.Opravdu respekt je na miste!!! :roll:
Troll

#23 Příspěvek od Troll »

To podstatné co tady zaznělo je : koupit pětistovku anebo šestistovku ? Ty tady poukazuješ neustále na aspekty ekonomické . Neřeším kolik má kdo v úmyslu investovat. Buď na to má ( koupit si a provozovat šestistovku) a nemáme se o čem bavit, anebo nemá a taky se není o čem bavit. Jenomže jestli na to má anebo ne, to si musí vyřešit každý sám za sebe, to my tady plkáním nevyřešíme.Zjistit si cenu ND na zamýšlený vrtulník je otázkou pár minut, to tady snad není třeba uvádět. Rozmyslet si jestli na to mám anebo ne, na to se tady na fóru nemá smysl ptát. A strašit padáním a závadami - zakoupením kvalitních komponent a pečlivostí se dá zamezit tak velkému množství různých " nevysvětlitelných a záhadných pádů a rušení" že se pád na skutečnou závadu dá považovat za naprosto ojedinělou událost.A pády na ruce se dají velmi silně omezit pokud člověk postupuje s rozumem. Pokud mi paměť sahá tak jsem nejméně tři roky nespadnul s vrtulníkem na technickou závadu. Mám jich doma momentálně pět. A pokud se už taková ojedinělá událost stane - je plně vyvážena požitkem z letu s velkým vrtulníkem. A on se letový projev pětistovky a šestistovky opravdu nedá srovnávat. :lol: . To ví každý kdo to zkusil.
countryman

#24 Příspěvek od countryman »

Troll píše:
avalanche8 píše:Na tridu 600 rovnou zapomen,je to zbran.Ona i 500 neni nejmensi a pokud chces srovnavat hracku a helinu typu rex 500 ci 600,srovnavas absolutne nesrovnatelne.T500 je hodna a nezaludna.Kup si sim doat financi a nervu usetri,uvidis sam ze i trida 500 je dost velkej vrtulnik,nehlede na naklady spojene s pohonem a nabijenim.

Nevím proč jsem si ještě nezvyknul, ale takovéhle kategorické soudy mne vždycky trochu nadzvednou. Ublížit dokáže i 450 ka a tudíž je naprosto nutné se ke KAŽDÉMU vrtulníku chovat s nejvyšší mírou opatrnosti.Ono to totiž funguje takhle: někdo se rozhoduje, jestli 500 anebo 600. Pořádně ho tady vystraší a tak si koupí 500. Ale až se s tím naučí , stejně si koupí šestistovku.Na to dám ruku do ohně. :lol: No a zpět k pětistovce se pak vrací špatně. A tak milá pětistovka odpočívá v pokoji, obvykle využívána pouze minimálně, či vůbec .Případně je prodána ze značnou ztrátou. Zvláště pokud je to nejlevnější použitelný stroj ( obvykle Trex 500 což není žádný zázrak). No a pak se náš teď už zkušenější pilot zamyslí a zjistí, že koupě 500 sice nebyla chyba přímo tragická, ale kdyby tenkrát koupil rovnou šestistovku, ušetřil by penízky. Nevím proč tady všichni automaticky předpokládají, že každý nový vrtulníkář je neodpovědné pako co bude ohrozovat sebe i široké okolí. Takových neodpovědných je ohromná menšina. A když se tady někdo ptá, znamená to, že už něco i ví a má snahu vědět víc. A proto sám za sebe říkám: pokud chceš mít šestistovku - kup si rovnou šestistovku. Při troše pečlivosti , sebekázně a zdravého rozumu pravděpodobnost škody na zdraví není větší jako s pětistovkou a náklady na opravy taky nemusí být vyšší. Vždyť před pár lety se začínalo na třicítkách a šedesátkách, simulátory nebyly, internet nebyl a všechno stálo násobně víc jako teď. A šlo to. A jde to i teď :)

Tak to je řečeno přesně tak, jak jsem to myslel já. Ty moje fin. možnosti jsou tak na ten jeden stroj a dost. Já si ale zas tolik nevěřím, sám do toho jít nechci. Plánuju ještě něco investovat do výuky. A proto jsem tady vlastně založil toto vlákno. Podstatu jsem měl více vyzdvihnout hned v úvodu. Jde o to, je-li reálné přejít s pomocí někoho zkušeného rovnou na stroj tř.500 nebo dokonce 600. Mezi bazarovou 500 a 600 velký rozdíl není. Když pak ale budu 500 prodávat a chtít 600, bude tam rozdíl asi větší. Pro mě by bylo nejideálnější, kdybych si heli mohl koupit až po nějaké průpravě nebo helišklole, věděl bych na co mám, nebo nemám. Rozhodně sám do toho nejdu, to jsem si jistej, že na to nemám. Dopadnout jako ten kluk co to napral do toho altánku bych nechtěl. Třeba mi někdo řekne "hele vidíš to sám, víc proinvestuješ než prolítáš, zůstaň u 4kanálu" Než to ale padne, tak mi velká heli stejně bude ležet v hlavě, protože jsem už takový pako a potřebuju se občas spálit. :lol: :lol:
Dík
countryman

#25 Příspěvek od countryman »

MarthiR píše:Ahoj, sme na tom stejně co se týká letu z heli ale 450 Rex snese větr Já sem lítal jako začátečník a pořád sem v 5m/s a v klidu
Jinak podle toho co sem tu pochytil tak větší heli je víc hodná a líp snáší větr ale tohle ti jistě a možná víc napíše někdo jinej

Já sem na makety a třeba tohle je brutalní ispirace (boužel se můžu jen dívat na tohle mít nebudu)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n9w2V5a-3m8[/youtube]

Tak to je nádhera, ten pilot to měl v ruce. Já bych to ale strachy asi ani nezvednul :D
PS. maketa to je taky můj sen, takto lítat nad krajinou, nádhera
papaya

#26 Příspěvek od papaya »

countryman Ahoj ja som zacinal na 500vke konkretne Protos. Doteraz (2r) som ju rozbil 3x z toho 1x na totalku. Vsetko je to o financiach, to ze spadnes na ruky je viac nez iste, pokial to beries s rozumom a pojdes do heliskoly, spadnes urcite menej krat ako ked pojdes do toho sam. Ak Ti mozem poradit zvol si triedu podla svojich financnych moznosti, je blbost aby si sedel doma a pozeral na rozbitu 500/600 a nemohol lietat pretoze nemas na opravu. Ak si nikdy nelietal a myslis to vazne v klude zacni s triedou 450. Ono tie velke heliny Ti nikam neutecu, ziskas skusenosti, naucis sa zaklady a co je najdolezitejsie, zacnes sam tomu rozumiet co chces lietat a podla toho si sam budes vediet vybrat akeho vyrobcu a modely budes preferovat. Myslim si, ze teraz by si si aj tak vybral len na zaklade financnych moznosti a odporucani a nie na zaklade vlastnych skusenosti...
Ak si kupis "nespravny" model, budes to lutovat a mozno Ta to odradi. Zacni chodit na heli akcie, spoznavaj majitelov ich modely, zbieraj skusenosti a uvidis pride to same, kedy budes vediet presne co chces a aku velkost....

zdar.
DX9
Goblin 570 + Spirit
Compass Chronos + VBar
midiborec

#27 Příspěvek od midiborec »

Každej se učí jinak.. Nekdo rychle, nekomu to trochu trva a nekdo se to nenaučí i za x let. Ja zvolil 500 a nedam na ní dopustit a neměnil bych ji za 600 kterou jsem si prohlížel i viděl jsem ji létat a nejak me to neoslovilo. Spíš bych řešil jestli pádlo nebo bezpadlo :)
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
Troll

#28 Příspěvek od Troll »

Countrymane, podle mne se dá klidně začít i se šestistovkou. Chce to pořádně potrénovat na simulátoru,poštudovat něco o vrtulnících abys věděl jak to vlastně funguje, pak si dát nějakou hodinku v heliškole aby člověk stratil ten prvotní svazující strach a je to. Pokud se nakonec rozhodneš pro pětistovku, nekupuj si Trexe. To je vrtulník který sice uspokojí, ale nenadchne. Za málo peněz málo muziky. Spočátku se Ti to bude líbit, ale nebude to nafurt. :( Pokud pětistovku, tak kup Protose. To je vrtulník se kterým si rád polétáš i kdybys pak ještě koupil šestistovku.
Troll

#29 Příspěvek od Troll »

midiborec píše:Každej se učí jinak.. Nekdo rychle, nekomu to trochu trva a nekdo se to nenaučí i za x let. Ja zvolil 500 a nedam na ní dopustit a neměnil bych ji za 600 kterou jsem si prohlížel i viděl jsem ji létat a nejak me to neoslovilo. Spíš bych řešil jestli pádlo nebo bezpadlo :)

Martine, rozdíl mezi pádlem a bezpádlem je daleko méně podstatný, jako mezi pětistovkou a šestistovkou. Něco vidět, moc neznamená, však sám uvidíš. Za chvíli se posuneš dál , a i když teď šestistovku nechceš, jsem velice zvědav s čím budeš létat příští sezónu :wink: :lol: :lol:
chastra
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od chastra »

Mno můj postoj je k této věci takový, že za sebou mám neúspěšný pokus s hračkoidní 450 (vakly všude) pak kuli financím T-250, která mi dala sodáž jako sviňa, ale nestálo to takové prachy (taky nevhodná volba). Nyní sem se rozhodl, že peníze nějaký sou a nechci zase tak velkého obříka. Výsledek T-550, protože neni ani velký, ale zase je velikostně maximum na 6tičlánek (přeci jenom nevydělávám majlant). Dalším krokem už bude rovnou 700 nebo 800 na 12S. Přecijenom baterky jsou spotřební zboží, které nevydrží věčnost. Čuďák nemám kde skladovat takže asi tak. Každý má své specifické vstupy a je jedno jakou heli vybereš. Důležité je aby si zachoval chladnou hlavu, přistupoval k tomu s rozumem a trochou respektu a klidně ti to pude i se 7kilem jak řiká troll.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“