Přibrždění kol podvozku

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
hellgogo

Přibrždění kol podvozku

#1 Příspěvek od hellgogo »

Zdravím, řešíte nějak přibrždění kol podvozku a nebo je necháte volně točit? Jde mě o to, že když přistávám se svým CP-65 Porterfildem na asfalt, tak trvá dost dlouho než zastaví. Chtěl jsem přibrzdit trochu kola, ale nevím jestli bych trefil obě stejně a taky aby to nemělo spatnej vliv při startu.
Zdenda
Zba
Kontaktovat uživatele:

Re: přibrždění kol podvozku

#2 Příspěvek od Zba »

hellgogo píše:Zdravím, řešíte nějak přibrždění kol podvozku a nebo je necháte volně točit? Jde mě o to, že když přistávám se svým CP-65 Porterfildem na asfalt, tak trvá dost dlouho než zastaví. Chtěl jsem přibrzdit trochu kola, ale nevím jestli bych trefil obě stejně a taky aby to nemělo spatnej vliv při startu.
Zdenda

Zabrždění na stálo je podle mého hloupost. Za prvé to model bude brzdit při startu a zadruhé tě to při přistání nakopne a letadlo překlopíš na záda.Jestl, tak pouze lehce a opatrně.
jez_cz

#3 Příspěvek od jez_cz »

Na výstavě ModelHobby v Praze jsem viděl na jednom stánku (bylo to někde vedle stánku FreeAir) miniaturní bubnové brzdy pro RC modely. Bohužel je nemohu stále nikde na netu najít, vypadaly však celkem pěkně. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Speedy »

Já jsem to dělal u Gilese jenom utažením kol mezi podložky, aby šly ztuha. Celkem to pomohlo, ale nedokázal jsem zajistit, aby to naladění vydrželo dlouho stejný. Problémy se startem jsem neměl.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Přibrždění kol podvozku

#5 Příspěvek od TomasC »

A co nějak razantně zabrzdit nebo prostě zvýšit odpor na ostruze?? Jak se zvedne ocas, tak pohoda a po přistání to prostě dlouho nepojede.

A samozřejmě, že by šel brzdný efekt zvýšit přitažením VOP.

Jen nápad.
olisoft

#6 Příspěvek od olisoft »

A brzdene kolesa (servom ovladana brzda) by neboli dobre?

70mm priemer ako priklad
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od H1N1 »

Jak řiká Tomáš... a dalši řešeni, je k té VOP přidat obloučky směrovkou... také to dost brzdi...
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
kasssy
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od kasssy »

Taky uvažuji, jak model přibrzdit a pořád mě nejlíp vychází ta ostruha. Nemusí se řešit stranová souměrnost, pokud se bude muset nějaká montovat, tak stačí jedna a nehrozí překlopení na čumák.. Napdá mě nějakou třecí plošku na kolo(mechový by to asi nezvládlo), která by se na plášť přitlačila vždy při přitažení výškovky. Za letu by to nevadilo a při startu, nebo při přistání by to pomohlo..
Chybama se člověk učí..hmm asi jsem jeden z nejvzdělanějších lidí...
tony26

#9 Příspěvek od tony26 »

neco jsem videl taky tady ..

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=24332

ale nic vic o tom nevim ..
pepin

#10 Příspěvek od pepin »

kasssy píše:Taky uvažuji, jak model přibrzdit a pořád mě nejlíp vychází ta ostruha. Nemusí se řešit stranová souměrnost, pokud se bude muset nějaká montovat, tak stačí jedna a nehrozí překlopení na čumák.. Napdá mě nějakou třecí plošku na kolo(mechový by to asi nezvládlo), která by se na plášť přitlačila vždy při přitažení výškovky. Za letu by to nevadilo a při startu, nebo při přistání by to pomohlo..

není to žádné ABS :D ale u velkého akrobata mi na asfaltu značně ulevili od nervu při dojezdu obyčejné pružinky přez podložky na náboj kola nasazené na ose,sílou stažení se dalo seštelovat minimálně aby na volnoběh u spalováku automaticky po asfaltu neměl tendenci popojíždět,pak vubec nešlo model po přistání zastavit jinak nežli zatáčkou--jak říkám,žádné ABS ale trochu to pomuže--na startu jsem nic nepoznal,jak jsem vzal za plyn,model se prostě rozjel--problém snad muže být pouze u modelu s podvozkem v křídle--pružné dráty a hodně těsně před těžištěm--pak ty dráty couvnou a model má tendenci rýt čumákem---to jsem řešil ale i bez těch pružin.

osobně jsem ty pružiny puvodně ale použil jen z duvodu,že mi vadili drnčející kolkečka na určité rezonanci motoru s erem ve vzduchu.
u Větroně se zatahovacím podvozkem jsem brzdu kola řešil destičkou co se přimáčkne na pneumatiku,to funguje fantasticky,ale u větroně není třeba brzdit kolo při každém přistání,navíc je jen jedno uprostřed,tak je jedno,jestli po čase brzdí opotřebováním méně.u motoráky by to mooožná šlo udělat leda tak s přídovým kolem,navíc by to bylo asi hnusný,tady není nic vidět,mechanizmus je uvnitř trupu větroně.

ideální je kvalitní travnatá plocha,asfalt je na přistání a dojezd problém :(
hellgogo

#11 Příspěvek od hellgogo »

VOP přitahuju až nadoraz a obloučky se mě v té rychlosti moc nedaří posledně jsem ho převrhnul na křídlo. :roll: Brzdy se mě na něj montovat nechce, ale ta přibržděná ostruha je dobrej nápad. Mohlo by to pomoct i při startu lépe držet směr. :) Dík za nápad
hellgogo

#12 Příspěvek od hellgogo »

pepin píše:ideální je kvalitní travnatá plocha,asfalt je na přistání a dojezd problém :(

Souhlasím, tráva by byla lepší. Ono přistát na asfalt je docela umění, dost to odskakuje a traverz se taky neodpouští. Bohužel u nás v okolí kvalitní travnatá plocha není, tak jsem rád za ten asfalt :) Jinak ty pružinky jsou taky dobrý nápad, zkusím to nějak pořešit. Dík
pepin

#13 Příspěvek od pepin »

určitě těma pružinkama nic nepoděláš,jen to nechce pak s modelem jezdit jak s autíčkem,u plastového náboje kola by se to mohlo teplem protavit--osobně se mi to ale nikdy nestalo.

zkoušel jsem použít místo pružinky silikonovou hadičku--to nefunguje.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“