T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#706 Příspěvek od rcfrant!k »

Jyrry: ahoj... Nemel by jsi nahodou 3 takove moduly k prodeji? Jestli dobre koukam, tak to meri i napeti, tedy 2in1 :) jak jsi prosimte docilil toho posunu k nule? Diky

Edit: nebo alespon plosnak :) spajet bych to zvladl ale k tistakum jsem se zatim nejak neodhodlal...
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
jyrry
Kontaktovat uživatele:

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

#707 Příspěvek od jyrry »

rcfrant!k píše:... Nemel by jsi nahodou 3 takove moduly k prodeji? Jestli dobre koukam, tak to meri i napeti, tedy 2in1 :) jak jsi prosimte docilil toho posunu k nule? Diky

Edit: nebo alespon plosnak :) spajet bych to zvladl ale k tistakum jsem se zatim nejak neodhodlal...

na prodej to neni, je to jen pokusna hracka...
posun k nule je jen diodami v serii, neni to uplne presne, vybiral jsem alespon priblizne ale neni to ono...
plosnak, no, muzu slibit ze nafrezuju, ale nevim kdy se k tomu dostanu, jsem desne nespolehlivy...
jyrry.webnode.cz
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#708 Příspěvek od rcfrant!k »

Aha vida - diody :D tak to neřeš, ja to nějak zkusím ubastlit :) Jak se ti zda ten proudovy senzor? Spokojenost?

Koukám že to napětí srážíš ještě před dělením. Nebylo by to lepší až po? Nebo blbě koukám...
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#709 Příspěvek od jyrry »

jojo, jeste pred delenim.
chtelo by to ale diferencialni zesilovac, aby to bylo presnejsi a dalo se to postelovat k nule.
http://www.z-moravec.net/ext_el/io/dif_ ... rmat=print
a taky by to chtelo SMD, takhle je to desne velke
jyrry.webnode.cz
bitovod

#710 Příspěvek od bitovod »

jyrry píše:jojo, jeste pred delenim.
chtelo by to ale diferencialni zesilovac, aby to bylo presnejsi a dalo se to postelovat k nule.

No já bych tam ten offset klidně i nechal, aspoň bude indikace nulového proudu - tedy po vydělění tam bude cca 0.4V, což mi signalizuje, že senzor je připojený a jede. Kdybych to hnal "do nuly", tak si tam buď zavleču nelinearitu, nebo tam přibyde víc SMD smetí, než by se mi líbilo (OZ a nějaké ty blechy kolem). Samozřejmě si tím zmenším rozlišení, jelikož AD jsou tuším jen osmibitové, otázkou je, jak moc mi to bude vadit. Napájení převodníku bude z přijímače, hodlám ho mírně modifikovat a na jeden z neosazených pinů vytáhnout +5V ze servokonektorů, aby to bylo všechno na jednom místě a připojitelné jedním konektorem.

Teď mě požrala nějaká fotopráce, kdy jsem trávil dny s foťákem v ruce a dělal katalog hraček, ale v následujícíh dnech si od toho rád odpočinu... Zatím mám nahrubo zadrátovanou pozemní jednotku (procesor, displej, tlačítka, slot pro SD kartu, jack pro sluchátka) a teď to musím dodrátovat vzájemně a napsat k tomu SW. Mám to na dírkované bastldesce a drátuju to samopájitelným drátem, to je taková moje oblíbená prototypová technologie - teda ona je to často i technologie finální :)

Mám takové "zajímavé" čidlo pro vario - jak jsem psal v jiném vláknu, přišel mi kdysi nefunkční výškoměr (HK Altimeter) a nepodařilo se mi ho rozhýbat. Tak to nakonec skončilo tím, že jsem využil tam osazenou ATMegu88P i tlakové čidlo a po sériáku mi to posílá datové věty, obsahující tlak a teplotu - no přece ho nevyhodím, žejo :) On tam byl problém v krystalu, nepodařilo se mi sehnat takový, který by kmital tam, kde originál a následně zlobilo čtení z tlakového čidla, tak jsem si přepsal firmware a HK Alti objednal jiný (chodící k plné spokojenosti).

Jinak taková drobnost - zjistil jsem, že měření výšky z tlaku je hodně nepřesná záležitost, protože počasí dělá změny poměrně rychlé, tak mě napadlo dát druhé čidlo tlaku do pozemní jednotky jako referenční a tlak počítat rozdílově - nepředpokládal bych, že v průběhu letu bude pilot s rádiem v ruce lézt o desítky metrů výš nebo níž, kdežto přecházející bouřkový mrak dokáže bez té pozemní reference takovýhle "hrb" namalovat i na jednotce, položené na stole a prokazatelně nehybné. Každopádně i "obyčejný" tlakový senzor BMP085 dokáže (při zapnutém oversamplingu a ještě následném čtyřnásobném průměrování) generovat docela použitelná data i pro vario, ten šum plus mínus 50cm, co normálně produkuje, se mi daří docela solidně potlačovat spíš někam k deseti centimetrům a ještě to všechno stihnout cca 4x za vteřinu...
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
mior
Kontaktovat uživatele:

#711 Příspěvek od mior »

bitovod píše:Jinak taková drobnost - zjistil jsem, že měření výšky z tlaku je hodně nepřesná záležitost, protože počasí dělá změny poměrně rychlé, tak mě napadlo dát druhé čidlo tlaku do pozemní jednotky jako referenční a tlak počítat rozdílově - nepředpokládal bych, že v průběhu letu bude pilot s rádiem v ruce lézt o desítky metrů výš nebo níž, kdežto přecházející bouřkový mrak dokáže bez té pozemní reference takovýhle "hrb" namalovat i na jednotce, položené na stole a prokazatelně nehybné. Každopádně i "obyčejný" tlakový senzor BMP085 dokáže (při zapnutém oversamplingu a ještě následném čtyřnásobném průměrování) generovat docela použitelná data i pro vario, ten šum plus mínus 50cm, co normálně produkuje, se mi daří docela solidně potlačovat spíš někam k deseti centimetrům a ještě to všechno stihnout cca 4x za vteřinu...

Tú nepresnosť merania výšky ako následok počasia môžem potvrdiť a tvoj nápad s tlakomerom pri pilotovi je vynikajúci.
Aj my používame dierkované univerzálne bastel-dosky na experimentovanie a tiež sa často z dočasného zapojenia stane zapojenie definitívne (viď tretia fotografia v článku):
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id= ... ol-baterii
Ale použiť samospájkovateľný drôt nám nenapadlo. Dík. Vyskúšame. Aký používaš (daj link, ak môžeš).
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#712 Příspěvek od jyrry »

bitovod píše:
jyrry píše:jojo, jeste pred delenim.

No já bych tam ten offset klidně i nechal, ......

No, posilam to primo do AD vstupu prijimace a koukam na to pres FLD-02, tak mi tam ten offset docela vadi. Planuju to zpracovat rovnou za tim Allegrem pomoci PICu, ten ma 10 bit AD prevodnik; offset si odectu rovnou pri kalibraci po resetu. Ale to je vyhled najdriv na zimu, ted jsou jine priority...
jyrry.webnode.cz
bitovod

#713 Příspěvek od bitovod »

mior píše:Ale použiť samospájkovateľný drôt nám nenapadlo. Dík. Vyskúšame. Aký používaš (daj link, ak môžeš).

Můžu :) Jednak mám odmotaný jakýsi "noname", na ten link nedám, ale raději používám 0.15mm od Conrada, na mojí domácí ERS-50 s olovnatou pájkou to chce nastavenou teplotu kolem 300°C, pocínovat to jde i rovnou při pájení.

Jako vhodnější by asi mohl být nějaký z této rodiny, udávají tam teplotní odolnost 155°C. Až tam zase budu něco objednávat, přihodím ho do košíku a uvidíme, každopádně i ten, co používám, funguje dobře.

Než jsem objevil ten od Conrada, používal jsem různé odmotávky z čínských transformátorů a cíveček - číňani si hlavu s teplotní odolností moc nelámou a většina, co jsem kdy potkal, byla pájitelná dobře (narozdíl od těch, kterými vinou motory, ty se často pájí blbě i po oškrábání, ale tam to vidím jako velké plus, přece jen v elektromotoru lze tuhle teplotu překročit velice snadno).

Jinak jako "bastlzáklad" používám vrtané desky se čtvercovými body, něco jako je tohle, jen s tím rozdílem, že moje zásoby jsou navíc ještě pocínované, bohužel v GMe je už zřejmě nevedou. Právě díky tomu samopájitelnému drátu je to jednodušší, než když bych občas musel řezat cestičky na těch "prefabrikátech".

Nevýhoda použití samopájitelného drátu je v tom, že má nižší mechanickou odolnost, použil jsem ho kdysi i při úpravě gripu u foťáku a tam se prodřela izolace o nějaký plech. Od té doby, když bastl finalizuju, tak na něj nakydám něco málo tavného lepidla a rozeženu ho do tenké vrstvy fénem, to bohatě stačí k zafixování a nemusím se bát, že se mi to někde uklepe. A skrz tavné lepidlo se dá v případě nutnosti i pájet...
Naposledy upravil(a) bitovod dne stř 11.07.2012 14:11, celkem upraveno 5 x.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
bitovod

#714 Příspěvek od bitovod »

jyrry píše:No, posilam to primo do AD vstupu prijimace a koukam na to pres FLD-02, tak mi tam ten offset docela vadi. Planuju to zpracovat rovnou za tim Allegrem pomoci PICu, ten ma 10 bit AD prevodnik; offset si odectu rovnou pri kalibraci po resetu. Ale to je vyhled najdriv na zimu, ted jsou jine priority...

Je mi to jasné, já díky tomu, že FLD nepoužiju, tenhle problém řešit nemusím. Snažím se o maximální jednoduchost při minimalizované ceně, takže to dělám víceméně "ze šuplíku" - do budoucna, pokud se mi nebude textový 2x16 LCD líbit, tak plánuju GLCD z Nokie 3310, ten je taky za pár korun, velikost "jakž takž", čitelnost na slunci vynikající - a ještě pro něj existuje spousta vzorového SW, takže si můžu přepsat komunikační knihovnu podle svého (používám mikroPascal od MikroE).

Jinak co se týká vlastního výškoměru - je paradoxní, že samotné tlakové čidlo stojí (u Spezial.cz) zhruba totéž, jako stejné čidlo, připájené na destičce s nadrátovaným kabelem (jako vario pro FrSky z HK)... Až budu dělat "malosériovku" (chtěl bych mít vario a výškoměr skoro v každém termičtěji létatelném letadle), tak udělám mrrrrňavou destičku s BMP085 a nějakým malým PICem, ale pro prototyp mi zatím jako "vývojový kit" ten výškoměr z HK bohatě stačí (a pod 1.5g bych se stejně asi nedostal).
mior
Kontaktovat uživatele:

#715 Příspěvek od mior »

To Bitovod:
Vďaka.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
bitovod

#716 Příspěvek od bitovod »

mior píše:Tú nepresnosť merania výšky ako následok počasia môžem potvrdiť a tvoj nápad s tlakomerom pri pilotovi je vynikajúci.

Tak můj nápad je sice vynikající, ale v praxi u mne nepoužitelný :( Nějak se mi nedostává nožiček na procesoru, takže tlakové čidlo u pilota přes I2C asi nebude (používám PIC 18F2620 - jinak docela "dělo" v téhle třídě, který má ale HW I2C na stejných nohách jako SPI - a na SPI mám připojenou a funkční SD kartu. A když se snažím o rozběhnutí SW I2C, tak mi neprochází inicializace a PIC tuhne :( ). A taková to byla hezká myšlenka...
biomaster

#717 Příspěvek od biomaster »

Ahoj ,mám na Vás prosbu ,dnes mi konečně dorazil interní tel. Frsky modul a tel. přijímače + převodník.
Jede mi o tohle :

- při použití převodníku http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16672__FrSky_Telemetry_Reciever_upgrade_USB_Serial_lead_interface.html
a jeho zapojení podle http://www.rcmania.cz/download/file.php?id=4952&mode=view se dělá tahle úprava vysílače na prvním obrázku ?
http://code.google.com/p/gruvin9x/wiki/FrskyInterfacing

- se kterými piny na konektoru interního modulu (myslím z těch čtyř z boku) se propojí RX a TX z převodníku označených na tomto obrázku ?
http://www.rcmania.cz/download/file.php?id=4952&mode=view%20

Díky moc ,.....
S pozdravem letu zdar ! Biomaster.
Earl
Kontaktovat uživatele:

#718 Příspěvek od Earl »

Zdravím, je tu někdo, kdo se zabýval telemetrií pro větroně? Jde mi o to jestli by šlo udělat něco podobného aby to fungovalo jako Skyassistant. Tzn. že pokud proletíš termikou začne to pípat. Jednou jsem našel video jak jeden člověk spojil Thermal Scout s frsky telemetrií přes nějaký převodník a pípalo mu to taky, ale už to jako naschvál nemohu dohledat.
Bulman

#719 Příspěvek od Bulman »

Earl píše:Zdravím, je tu někdo, kdo se zabýval telemetrií pro větroně? Jde mi o to jestli by šlo udělat něco podobného aby to fungovalo jako Skyassistant. Tzn. že pokud proletíš termikou začne to pípat. Jednou jsem našel video jak jeden člověk spojil Thermal Scout s frsky telemetrií přes nějaký převodník a pípalo mu to taky, ale už to jako naschvál nemohu dohledat.

Nejaké info nájdeš tu. Stačí pripojiť výškomer cez HUB, nahrať do rádia FW ktorý to podporuje a nakonfigurovať funkciu varia v rádiu.
EG Elecric, Torro300, Čmelák, Marabu elektro, Bristol ScoutD, 3D Quadcopter,Futaba T10CP,TGY9X+FRSKY
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#720 Příspěvek od RiMr »

Drondys píše:Viz obrázek.

frsky_prevodnik.jpg

Drondys (a ostatní) - konečně se k tomu dokopávám, abych to přes ten převodník připojil, udělal jsem takový "obrázek zapojení pro typy jako já" :)
Mám to dobře? Jsou ty hodnoty těch odporů OK?
https://picasaweb.google.com/lh/photo/K ... directlink

Dík!

Zpět na „Turnigy T9x“