F3D - elektro

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Staifus
Kontaktovat uživatele:

Re: F3D - elektro

#16 Příspěvek od Staifus »

Lítá to sakra dobře :lol: Nevěděl jsem vůbec co to bylo zač, když jsem na to koukal v Tchořovicích, ale bylo to brutální :-) . Proto jsem tohle vlákno založil, páč jsem nemohl nic najít. Nemáš víc fotek nebo videí?

Ten pohon je vyladěnej jen na tu minutu nebo to zmákne běžet dýl, bez toho, aby něco schořelo?

Podle čeho vybereš motor? Ty motory jsou většinou dělaný na dmychadla? Takže moc údajů pro vrtule asi neni.

Cenově ta elektrika vs. spalovák? Nebo celkově pro a proti? Elektrika mi připadá samozřejmě jednodužší a hlavně to vypadalo rychlejší..
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od TomasC »

Fotky, videa: něco mám natočené z přilby, ale nejsou lidi..

Pohon je naladěný na minutu, protože se minutu ZÁVODÍ. Víc není potřeba a cokoliv navíc by byla zbytečnost. Ale pokud by byla větší kapacita aku, tak to není problém. Teplota už neroste, kvalitní chlazení je samozřejmě podmínkou.

Vrtule uhlíkové pylonářské. Z APC E 8X8 odletí oba listy ještě nemáš plný plyn, vyzkoušeno!!!

Motor vybereš tak, že to konečně funguje. Já jsem použil stejný jako kolega, ale tvrdší 65C akumulátory, které mám od Ivana Hořejšího nahnali proud až na 140A. Musel jsem zkrátit vrtuli. A všechno se samozřejmě vyvažuje!!! Točí to přes 33.000 ot/min.

Model budu mít 1.9. na RCMANIA WATTFESTU u Plzně, ale létat s tím asi nebudu. Přeci jen 2,2kg a 300km/h není nic mezi lidi.

A pro porovnání: oštěp F5D letí rychleji (časy to jasně ukazují) a má méně než 25%výkonu. Takže vysoká rychlost se skrývá v malém odporu a nikoliv ve velkém výkonu.
Staifus
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Staifus »

Paráda, jsem členem u Ivana na letišti a řadu let se s nim znam, takže se začínam těšit a rád s tebou pokecam osobně ....

Nedávno jsem blbnul (a když jsem ty pylony teď zas viděl, tak mam zas cukání) s Flídrovo Mezkem, kam jsem strčil 6S, motor Mega 22/30/3 s 1200kv a vrtulí 8x6 a chvíli to bralo rovnejch 60A a ve finále jsem po třetím startu schořel :-) Dost mě to zarazilo, řikal jsem si že 60A neni zas tak moc, ale celková vatáž z 6Spřes 1250W) v kombinaci cca s 6 minutama lítání..... udělalo svoje.

Každopádně má BF109 veeelikej čelní odpor a nebyl na to stvořenej. Ale líbí se mi když je to svižný, teď zvažuju 5S rád bych i 6S .... ale....

Nebo jinak, co myslíš, že bych si mohl dovolit jako max na tento motor Scorpion HK3026 1210kv.... ?

Dík P.
Staifus
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Staifus »

Pravda je, že s těmi 6S to o tolik rychlejš než se 4s a vrtulí 8x8 neletělo, zato tam bylo skoro 2x toli příkonu.... ale řev to byl pěknej.

Ještě k vrtulím, mam teď RF 9x6 kde se uvádí do 1500W - nikoliv otáčky.... co si k ní můžu dovolit?
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Doktor »

Staifus píše: Ještě k vrtulím, mam teď RF 9x6 kde se uvádí do 1500W - nikoliv otáčky.... co si k ní můžu dovolit?

Když bude výkonově aspoň trochu podobná APC 9/6E, tak je to cca 20000RPM. Ona ale bude asi lehčí, takže snese točky asi větší.

Jinak pokud máš v plánu lítat s vrtulí 9/6 alespoň 250km/h, tak Ti bude stačit jenom nějakých 7kW výkonu. Když tam budeš mít pohon s 80% eff, tak Ti to spolkne pěkných 8,75kW. Když tam budeš mít aku 10S, tak se vejdeš staticky s odběrem asi do 300A. Pokud to v letu spadne na 200A, tak si z aku 2,65Ah zalítáš půl minuty. Když budeš chtít letět minutu celou, tak stačí naložit 1,5kg pytlík 10S 5Ah. Prostě s rozumem namotorovanej pylon.:wink:
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od TomasC »

A tak ti řekni. Jde ti o rychlé létání nebo o létání s Me109 ??

Me109 prostě nikdy opravdu rychle nepoletí. Možná pocitově, ale při třetím letu už to bude zase pomalé (ale to tě čeká i u čistokrevného pyloňáka).

Jestli chceš Q40 pyloňáka elektro, tak se v Čechách dělá elektrická Nemesis. Ale je to závodní stroj, tak cena tomu odpovídá. A nedá se s tím létat všude. Potřebuje to dráhu a tak.
PPetr

#22 Příspěvek od PPetr »

Ok, ok, uz jsem zticha.

Zpet k tematu :-) elekricka Q40 - vs spalovak. Je rychlejsi? Takze je to pak o rukach? A financne?
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od TomasC »

Rychlostně jsou dle mě nastejno. Elektro je dle mě spolehlivější a to se v závodě HODNĚ počítá. Na druhou stranu jsou většinou závady fatálního charakteru.
Samozřejmě že je to o pilotáži. Rychlejší stroj ti nepomůže, pokud se neudrží model na trati.

Cenově vyjde drak cca nastejno, závodní spalovací motor stojí cca 650€. Kolik stál pohon na elektro. Nevím, raději to nepočítám... :wink:

Rozhodně elektro, pokud nedojde k úpravě pravidel, má před sebou budoucnost. Pravidla jsou 800g akumulátorů v letadle. Jak se budou zlepšovat aku, tak poroste výkon. Spalováky mají vývoj za sebou.
Staifus
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Staifus »

No koníček to je boží, ta rychlost bude vždycky atraktivní a koukatelná.

F5D u nás na letišti hodíš?
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“