Popovídaní v upoutancích
Re: Popovídaní v upoutancích
Na Varnsdorfském upoutanci jsem požádal Zbyňka, Zda-li se nechtěl proletět s mojí Týnou, přání mi splnil, a řekl mi, ať si vezmu tužku a blok na sepsání úprav, že toho je tolik, že si to nemůžu zapamatovat. Nicméně mi ještě paměť slouží dobře, ALE po dokončení jsem nezkontroloval těžiště, které se vyztužením plácačky VOP s největší pravděpodobností posunulo dozadu. Týna šponuje lanka i nad hlavou, ale řízení je strrrrašně jedovaté. Udělat roh v trojúhelníkovém přemetu téměř o poloměru náběžné hrany není problém, ale ve výsledku je úhel 60° v toleranci +-45°. K dalšímu zkoušení dosud nedošlo, protože se "trochu" rozfoukalo - poryvy až 12m/s.
RisaH - C/L team Rakovník
vsteky paky a plochy mas spravne velke? roztec na rukoveti je kolko? tazisko je kde?
... no tieto modely proste zatocia na petniku, proste to riad, ked to urobi gulaty premet tak to urobi aj obluk aky potrebujes, ktoti kaze mlatit s tym na dorazy? :- ))))
... no tieto modely proste zatocia na petniku, proste to riad, ked to urobi gulaty premet tak to urobi aj obluk aky potrebujes, ktoti kaze mlatit s tym na dorazy? :- ))))
nekteri CL modelari maji tu lasku k lasam a jinym provazum v krvi a nedaji si pokoj ani na dovolene ...
jyrry.webnode.cz
igorb píše:vsteky paky a plochy mas spravne velke? roztec na rukoveti je kolko? tazisko je kde?
TÝNA je vlastně GROUND FAULT inspirovaný TINY jakéhosi Igora
risah píše:Měl jsem do klínu zbroušené klapky, doporučili mi je nahradit nezbroušenými (už dřív, před Varnsdorfem) a když pak jsem ve Varnsdorfu zjistil, že venkovní by měla být trochu širší (dynamické vyvážení závaží v křídle pro hranaté obraty)
Neřeš, já mám na GROUND FAULTovi klínovitý klapky a symetrickej půdorys - tak jak je na plánku a hranatý obraty s tím tak-nějak zaletím. Stejně nakonec budeš stavět velký éro podle nějakýho plánu, kde už budou tyhle věci zohledněný
risah píše:ve výsledku je úhel 60° v toleranci +-45°
To chce spíš lítat, lítat, lítat, lítat, lítat, lítat, lítat, lítat a lítat. Mě to taky trvalo, než se mi hrany začly trochu podobat.
http://jakvok.rajce.idnes.cz/
Hrany?
O čem to mluvíte? To pro SUMkaře zní skoro jako sprostý slovo
Balsa je sice modelářský chléb, ale někdy je jí už moc...
M píše:Hrany?
Ano, je to sprosté slovo. Nenašel jsem ještě SUM předlohu, která by měla hoooodně plochy, přijatelné tvary pro lehkou (váhově) stavbu a byl to nejlépe akrobatický eroplán. Protože pak se na plošné zatížení, kdy se hrana a obecně F2B akrobacie dá snadno zaletět jen veeeelmi obtížně dostaneš. A instalací přebytečně výkonného (elektro)motoru to přitížíš ještě víc.
Jardah
jakvok píše:risah píše:Měl jsem do klínu zbroušené klapky, doporučili mi je nahradit nezbroušenými (už dřív, před Varnsdorfem) a když pak jsem ve Varnsdorfu zjistil, že venkovní by měla být trochu širší (dynamické vyvážení závaží v křídle pro hranaté obraty)
Neřeš, já mám na GROUND FAULTovi klínovitý klapky a symetrickej půdorys - tak jak je na plánku a hranatý obraty s tím tak-nějak zaletím. Stejně nakonec budeš stavět velký éro podle nějakýho plánu, kde už budou tyhle věci zohledněný.
risah píše:ve výsledku je úhel 60° v toleranci +-45°
To chce spíš lítat, lítat, lítat, lítat, lítat, lítat, lítat, lítat a lítat. Mě to taky trvalo, než se mi hrany začly trochu podobat.
a) po doporučení zvětšit vnější klapku jsem k současné symetrické přilepil na konec vnější klapky pásek 10x100mm z 3mm balsy. A i já-F2B elév, jsem byl překvapen výrazně lepším chováním v hranách. Zákmity, které nedovolily hranu zostřit zmizely. (eroplán Gargamax = Gargamel zvětšený na 1320mm)
b) souhlas, i když vím, že to i u mě nebudou žádné desítky a stovky letů
Jardah
risah píše:Na Varnsdorfském upoutanci jsem požádal Zbyňka, Zda-li se nechtěl proletět s mojí Týnou, přání mi splnil, a řekl mi, ať si vezmu tužku a blok na sepsání úprav, že toho je tolik, že si to nemůžu zapamatovat. Nicméně mi ještě paměť slouží dobře, ALE po dokončení jsem nezkontroloval těžiště, které se vyztužením plácačky VOP s největší pravděpodobností posunulo dozadu. Týna šponuje lanka i nad hlavou, ale řízení je strrrrašně jedovaté. Udělat roh v trojúhelníkovém přemetu téměř o poloměru náběžné hrany není problém, ale ve výsledku je úhel 60° v toleranci +-45°. K dalšímu zkoušení dosud nedošlo, protože se "trochu" rozfoukalo - poryvy až 12m/s.
Myslím si, že je to normální. Vyztužením klapky došlo k tomu, že se přestala kroutit a je teď účinnější. Nahrazením klapek na křídle došlo k malé změně poměru výchylek mezi klapkami a výškovkou. Ještě bych použil lepící pásku na mezery mezi u pantů. Poté bych zkusil lehce dovážit do čumáku aby se těžiště vrátilo tam, kde bylo a poté bych buď zmenšil výchylky přímo v modelu na páce nebo bych zmenšil rozteč na rukojeti. Nikde není dané, že když má vahadlo rozteč 100 tak, že rukojeť musí mít taky 100. Například já a igor máme vahadla 100 a rukojeti taky, ale máme různé délky pák což znamená, že ve výsledku máme ty výchylky stejně jinak. Je to zcela individuální a záleží na každém pilotovi jestli za to bere moc nebo málo. Teď bude při hraně stačit menší výchylka a letadlo se tolik nezabrzdí. Nezapomeňte ještě, že je potřeba kouknout jestli to letadlo letí rovně na zádech i na břiše a popřípadě nakroutit klapky.
Ano, ano, udělal jsem "školáckou chybu" = udělal jsem několik úprav najednou (klapky,VOP, izolepa do pantů,...), nezkontroloval těžiště a šel jsem do luftu. Naštěstí počet úspěšných přistání byl stejný jako počet startů. 
risah píše:Ano, ano, udělal jsem "školáckou chybu" = udělal jsem několik úprav najednou (klapky,VOP, izolepa do pantů,...), nezkontroloval těžiště a šel jsem do luftu. Naštěstí počet úspěšných přistání byl stejný jako počet startů.
žádná školácká chyba to nebylo všechno to jsou věci, které zaručeně pomůžou tomu letadlu k lepším výkonům jen je potřeba ho teď znovu zalítat. Jestli je moc ostré, tak ho otupit jinak to lítalo dobře. Kdyžtak si můžeme pak brnknout na tom skype a probrat to.
Jinak jsme na soustředění v hradci zalítali akrobata od V. Tomka. Je to letadlo, které nechal v hradci nějaký kanaďan na mistrovství světa v hradci v roce 92. Letadlo prošlo lehkou modernizaci a bylo předěláno na elektropohon. Motor je tam O.S. MOTOR OMA-3825-750, vrtule APC 11x5,5 nějaký čínský regl, čip od mistrů Hoblíků a je tak 5-tičlánek 2600mA. Letadlo váží asi 1850g. Je to asi nejlevnější varianta, jak osadit akrobata. Model lítá na začátku kolo asi na 4,9s a na konci asi 5,1s. Sám jsem byl docela překvapený, jak dobře to nakonec letělo. Pro borce, kteří chtějí co nejlevnější elektriku pro začátek docela schůdná cesta. Kdyby se použil Spin 66 s nějakou regulací, tak je to úplná paráda.
Foxik píše:Jinak jsme na soustředění v hradci zalítali akrobata od V. Tomka. Je to letadlo, které nechal v hradci nějaký kanaďan na mistrovství světa v hradci v roce 92. Letadlo prošlo lehkou modernizaci a bylo předěláno na elektropohon. Motor je tam O.S. MOTOR OMA-3825-750, vrtule APC 11x5,5 nějaký čínský regl, čip od mistrů Hoblíků a je tak 5-tičlánek 2600mA. Letadlo váží asi 1850g. Je to asi nejlevnější varianta, jak osadit akrobata. Model lítá na začátku kolo asi na 4,9s a na konci asi 5,1s. Sám jsem byl docela překvapený, jak dobře to nakonec letělo. Pro borce, kteří chtějí co nejlevnější elektriku pro začátek docela schůdná cesta. Kdyby se použil Spin 66 s nějakou regulací, tak je to úplná paráda.
super informacie - vdaka - a miesto Spin 66 sa to moze osadit juhoafricanom na zarucenie konstantnych otacok - co moze byt level medzi spinom a uplnou "bezregulaciou"