T9x a digitální serva

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

T9x a digitální serva

#1 Příspěvek od kope »

Pokud pokládám úplně hloupý dotaz, tak se předem omlouvám. Chci se zeptat-"rozumí si T9x v2 (originální modul, originální 8-mi kanálový přijímač, FW Open9x) s digitálními servy ?
Proč se ptám - napípal jsem do rádia model s plnou mechanizací křídla, (s tím, že je dokud je přepínač THR v 0, tak se to chová jako běžný, 4servový model). Na servomonitoru jsem otestoval, že všechno jede jak má. Model má v křídle digitální serva a na VOP a SOP jsou analogová. Pak jsem zapojil přijímač, zapnul rádio a po zapojení baterie se začaly dít věci... Serva pro VOP a SOP byla v pohodě, ale ty digitály v křídle se mohly zbláznit - klapky sjely až na dolní polohu a nereagovaly vůbec na nic, křidélka lítala jak se jim chtělo bez toho, abych sáhl na páku...
Ještě doplním, že instalace v křídle je udělaná tak, že kablíky od serv jsou svedené do jednoho konektoru a ten má protikus v trupu-viz foto (omluvte kvalitu, fotil jsrm to v rychlosti mobilem před cestou do práce):
18072012423.jpg

18072012424.jpg

Netušíte, kde by mohl být zádrhel ? První co mi napadlo samozřejmě bylo to, že mám servokablíky zastrkané do jiných kanálů na přijímači (model jsem nestavěl já a ty servokonektory na tom protikusu nejsou popsané :( ). Ale než budu experimentovat s přehazováním kabelů, raději se zeptám, protože aby toho nebylo málo, tak se mi po odpojení modelu "zbláznilo" rádio - zničeho nic zůstávalo po zapnutí zamrzlé na úvodní obrazovce. Až po té, co jsem přepnul pár přepínačů do polohy ON, tak se probralo, zařvalo, že přepínače nejsou v 0 a po jejich vypnutí začalo fungovat. Ale... klávesa MENU zůstává náhodně nefunkční, respektive v menu DIAG u ní bliká 1, jako by byla neustále zmáčknutá 8O .
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
coro

Re: T9x a digitální serva

#2 Příspěvek od coro »

Tých pár digitálov serv čo mám ja, chodí aj na tomto príjmači úplne normálne.
Keď sa servá "bláznia" bez siahnutia do vysielača, mohlo by ísť dosť klasicky o nedostatočný zdroj čiže príjmačovky alebo bec, alebo aj odpor kábliku z neho do príjmača - alebo v prípade že časť serv funguje normálne tak káblikov a konektoru len až do tých zbláznených serv. Na tých fotkách ale nevidím nič..
Tlačidlo ako Menu, je dosť triviálna súčiastka, a tie použité na 9x idú až priveľmi tuho - skontroloval by som či tam nezatiekla voda alebo nie je nejaký bordel po pájkovaní, možno dokonca pri procesore po pridaní programátora, a prípadne len či po zložení vysielača nie je niečo len mechanicky prikvačené.
kope
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od kope »

Tak to jsi mne uklidnil alespoň v tom, že provoz s digitálními servy je ok... UFF, už jsem se vyděsil, že jsem vyhodil peníze za model, se kterým nebude kompatibilní rádio.
K těm možným důvodům "bláznění" serv: původně to bylo provozované se 6-ti kanálovým přijímačem (myslím, že rádio bylo ECLIPSE, ale to si nejsem jistý, to letadlo je "secondhand"-ale moc hezký :) ) s tím, že směrovka byla zafixovaná napevno a servo směrovky nebylo zapojené. A fungovalo to bez problémů-viděl jsem na vlastní oči. Jediné, co jsem v tom řetězci změnil, byl přijímač a to, že jsem zapojil i servo směrovky (a vlastně jsem použili jinou baterii - pro testy nastavení jsem vzal dvojčlánek nejakých 450 mAh a původně to bylo provozované s trojčlánkem. Ale to by mělo být z hlediska BEC naopak lepší, ne?). Je možné, že to zapojení 7.serva už BEC zatížilo víc, než se mu líbilo. On totiž regl, který tam je, mi přijde na model se 6 microservy (z toho 4 jsou digitální) poddimenzovaný - je tam HK 35A s pouze 2 A BECem.

Jinak co se týká rádia, chová se fakt zvláštně - ráno jsem ho zkusil párkrát zapnout/vypnout a šlo to normálně (vč. tlačítka MENU), ale pak se to vrátilo zase do stavu, který byl v noci - buď nenaběhne vůbec (je zamrzlé na úvodní obrazovce) nebo nabíhá strašně dlouho a po naběhnutí nejede to tlačítko MENU a v DIAG menu se tváří, jako že je sepnuté. No uvidíme, už mám domluveno, že se mi na to kolega podívá.
chorche

#4 Příspěvek od chorche »

Na svoji TGY provozuju 6ks digi serv ve vetroni a bez problemu (pouzivam ale FrSky). Muzes je zkusit pripojovat postupne a pozorovat co se deje. BEC je na digi serva malo, rozhodne silnejsi. Ale z tveho popisu bych jako hlavni pricinu videl blbnouci radio... Rozebrat, kouknout jestli je neco spatne, popr. zazalohovat nastaveni modelu a znovu nahrat FW, nechat nove naformatovat EEPROM a pak, pokud bude vse OK nahrat nastaveni zpet.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
coro

#5 Příspěvek od coro »

Keby blblo rádio, mali by sa zblázniť určite aj analog servá v chvoste.
Leda že by blbli až pozície v príjmači od určitej vyššie, to by som kontroloval nastavenie PPM (ale to je jeden kuk a je jasné).

Proste to treba preliezť, zistiť všetky detaily o svojom modeli aj keď to robil niekto iný (ako je zapojené to neznáme čudo z fotky), odstrániť nedostatočné časti (kábliky a hlavne bec, ale ani tá 450mAh 2s nemusela úplne dokonale držať napr ak sa regl snažil pípať a spínal ju do vinutia nejakého serióznejšieho motora..)
kope
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kope »

No každopádně, rádio se chová divně... Mám ho v práci na stole a občas ho zkusím zapnout (zapínám ho "naprázdno", bez jakéhokoli přijímače) :
-jednou naskočí hned (a samovolně se to přepne z displeje se zobrazením jména modelu na displej pro výběr modelu), jindy až třeba po 3 minutách, jindy naskočí až po té, co přehodím spínače AIL a ELE do polohy ON (a tady se to dál "větví" - občas najede po přepnutí přepínačů na OFF okamžitě, někdy ovšem zahlásí, že spínače nejsou v nule a musím cvaknout sem-tam, aby to naskočilo) a aby toho nebylo málo, tak přepnutí přepínače AIL způsobí přepnutí displeje se zobrazením jména modelu na displej pro výběr modelu...
Při tom všem stále nejede tlačítko MENU. Prostě zblázněné a náhodné chování...
kope
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kope »

coro píše:... to by som kontroloval nastavenie PPM (ale to je jeden kuk a je jasné)...

To v open9x zkontroluju prosím Tě kde ?

coro píše:Proste to treba preliezť, zistiť všetky detaily o svojom modeli aj keď to robil niekto iný (ako je zapojené to neznáme čudo z fotky), odstrániť nedostatočné časti (kábliky a hlavne bec, ale ani tá 450mAh 2s nemusela úplne dokonale držať napr ak sa regl snažil pípať a spínal ju do vinutia nejakého serióznejšieho motora..)

To prolézání kablíku nebude tak jednoduché :( - je to udělané tak, že serva jsou pod potahem (pod fólií) a kablíky jsou samozřejmě vedené křídlem.
Co se týká zapojení těch 4 servokabelů do jednoho konektoru, tak vzhledem k tomu, že to před tím chodilo a já na tom nedělal žádné zásahy, bych předpokládal, že je to ok.
BEC-tady 100 % souhlas, to je podle mne slabina celého řetězce a chystám se zkusit 45A regl s 3A Becem, který mám v jiném modelu.
To, že možná nestíhala baterka, tak to mne taky cestou do práce napadlo. Zkusím testnout s dvojčlánkem 1300 mAh. Jo a motor je Dualsky XM 2826 CA/18 980 ot/V
FF

#8 Příspěvek od FF »

Zdravím, BEC v regulátoru na tolik serv a jen 2A, to je holt prevít :-D, já na to rozsekal při záletu, vadné servo mělo velký odběr a přetížilo BEC 3A asi 20sec. po startu. Takže odzkoušet na jiný zdroj napájení, zkontrolovat přechodové odpory na letovaných spojích. Používám dvě vysílačky T9x a zatím zcela bez problémů :-).
věčný začátečník nyní s T9x
kope
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kope »

kope píše:
coro píše:... to by som kontroloval nastavenie PPM (ale to je jeden kuk a je jasné)...

To v open9x zkontroluju prosím Tě kde ?

Aha tak už jsem to asi našel:
pokud jsou to tedy v nastavení modelu v menu 2/10 poslední dva řádky-

protokol
a PPM frame

tak tam mám hodnoty
Protokol PPM 8ch
PPM frame 22.5 ms 300 u +
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od RiMr »

Mirku, ty zas jedeš po vedlejších kolejích domluva nedomluva :roll:
Snad jsem se domluvili, že mi to dneska hodíš a že ti to opravím, ne?

Abych to vysvětlil, Mirek koupil rádio na Aukru s ER9x i s domnělým dat. kabelem. Já jsem mu nabídl, že mu tam nahraju Open9x (protože letové režimy). Ráno když jsem před odjezdem do kolbenky rádio otevřel, abych tam "jen" nahrál Open9x, jsem zjistil, že tam žádný kabel není. Čili jsem rychle jeden vyrobil, protože jsem žádný neměl v zásobě, připájel, nahrál Open9x, naimportoval Mirkovi modely z Er9x, nakalibroval atd, kabel jsem mu v rádiu nechal jako dárek a rádio zavřel. A vzhledem k tomu, že už na to dole u domu čekal, nebyl čas na odzkoušení, které sestává v případě kabelu vevnitř (který tam nechám vždy) i z ponechání rádia zapnutého aspoň dvě tři hoďky. Protože... Někdy se podaří "trefit" takovou délku kabelu, že pravděpodobně funguje v rádiu jako anténa a co bere z modulu pere do procesoru ke kterému je připájená. A pak to dělá přesně takovéto brikule. Stává se to tak 1x za cca 50 rádií a samozřejmě se to stane tehdy, když není čas rádio odzkoušet.

Takže dovez rádio, já ti tam napájím nový kabel a vymalováno...
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kope »

Ríšo, poslal jsem Ti SZ
kope
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od kope »

Tak po připojení regulátoru s 3A BECem (a při napájení S 1300mAh) se serva vzpamatovala a serva servují :-). Z výzkumných důvodů ještě vyskouším k tomuhle reglu připojit tu malou baterku a k původnímu reglu tu 1300 mAh abych zjistil, jestli byl problém způsobený slabou baterkou nebo slabým BECem nebo kombinací obojího.
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“