Elektrovětroň - "pro vše"

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
Toman
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrovětroň - "pro vše"

#31 Příspěvek od Toman »

No, tak to zase být úplně nemusí, něco takovýho....
Já nechcu aby tu vznikal problém s tím, že jsem nerozhodnej pro takový modely, jen opravdu tomu chci dát čas, aby se tu vyjádřilo víc lidí, navrhli ty svoje modely, popřípadně se víc vyjádřili ktěm co semka navrhnu já.

Je pravda, že nevím jak tady ty Optimy a Proximy a další lítají, ale popravdě. Kdžy vezmu let polomakety větroně, tak to taky není divočina, pokud to není kompozit, který tlačíme do nějákých výtržnosti, ale jdeme na něj opatrně, a právě proto jsem psal, že bych radši něco co zvládne hodně, ale lítá to taky klidně. Aby se mi pak moc nepletli ruky...možná je to zbytečná obava, ale přece jen, nechci rozmlátit ani jedno, ani druhý.....
Sky Lady III,Tulix,VT-116 Orlík,VSO-10,L-33 Solo
Aurora-Duplex
http://tomanh.rajce.idnes.cz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Abu »

Polomaketa vetrone leti pomerne rychle, to by ses divil. Ona totiz kdyz leti pomalu, tak spadne do vyvrtky. Nektere padaji casteji (ty male a tezke), ty lepsi padaji mene.
Ale rozhodne zadna z tech polomaket nejde vydojit tak jako normalni sportovni nemaketove modely. Spojeni "polomaketa" a "pomaly let" je nesmysl a nefunguje to.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tomashr

#33 Příspěvek od tomashr »

Toman píše:Moment,..prvně řikám, že mi tak připadá...a za druhý nikdo neřekl, že tu Optimu nechci, jen hledám další možnosti, jestli se rozhodovat ještě mezi nima nebo ne.... To je copak špatně?

Jedna věc, kterou asi nechápeš (což ti nijak nevyčítám, tohle opravdu člověk pozná až praxí), je to, že náročnost pilotáže není ani moc o rychlosti, jde spíš o "záludnost" a celkové vlastnosti.

Ty polomakety nelétají rychleji než Optima, spíš naopak. Problém je ale v tom, že mají poměrně malé rozmezí rychlostí a při přetažení jsou schopny zaskočit i zkušeného pilota - prostě letíš, zatáčíš a najednou bez výstrahy padáš. U Optimy se tohle tolik neděje, tam prostě zpravidla vidíš, že už přetahuješ a blížíš se problému a s trochou zkušeností se z toho dostaneš (leckdy stačí povolit přitažení a je to).
Toman
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Toman »

Dobře, atkže tady ty čínská polomaktový laminátový větroně, typu Discus, Dg a Asw...vypustím, opravdu bych nerad, ač by to vypadalo dobře se upáčkoval k smrti...nebo smrti modelu. :(

Věřím, že ta Optima by mi dala volnost, co se rychlostí a možností týče. Další pravdou je, že jedinej akrobatickej prvek, kterej jsem kdy dělal, byl přemet. A to dvakrát s Tulixem, nic víc :( :D..takže ono to na té akrobacii nebude taky o nic zábavnější ;)
Stejně jak ty rychlé průlety...to by se mi líbilo, prsvištět si tak kolem sebe, ale jak se znám, to bude výška bůh ví kolik metrů, aby se náhodou něco nestalo.... znám se :( :D

Jinak ta Optima s Proximou, mi asi dovolí hodně co?

Otázka, opravdu jen okrajově a spíše že mě to zajímá...ten Condor, má vlastnosti jako ty čísnké polomakety, nebo je na tom líp, přece jen je větší, váha teda bude taky vyšší, ale plocha křídla bych taky řekl že bude lepší. ;)
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Milan Nes »

Optima je do vetru lepsi jak Proxima, protoze Proxima ma dost baculatej trup, ale s Proximou pokud fouka tak se na svahu lita paradne ... o tom zadna ...

jenom ta kvalita potahu obcas je katastroficka a i par lidi si ztezovalo na zkroucene kridlo, doporucoval bych pri pripadne koupi jednoznacne osobni vyzvednuti stavebnice a naferovku si zvazit komponenty plus si na stul dat kridlo a zkontrolovat si, jestli to neni zkrouceny

i sem se na bazaru setkal s tim, ze nekdo prodaval novou stavebnici a kdyz sem mu napsal jestli neni zkrouceny kridlo, tak mi odpovedel ze pokud mam takove naroky jako kridelka a klapky v jedne rovine tak to mam hledat jinde :) takze asi tak ...

ja era od Reicharda mam rad, diky super cene ale vse ma sve meze ...

jinak presne do termiky sem o Etalonovi co ma Abu premejslel, ale to je ero vyslovene jenom na termiku a kdyz fouka tak to bude boj ... ja ted na tuhle aplikaci mam maly kompozit Majko a vcera v termice labuzo ... akorat jakmile zacne foukat ... je to uz proste boj ... pristavani se silne potlaceno a radsi to zapichnout nez se nechat podfouknout a udelat hvezdu

akorat vse ma sve meze ... tam kde ja s levejma rukama Majka mam problem dostat dolu ze ho nevidim, bych s Proximou
ani nevytocil otacku a podobne ....

jinak zasadne doporucuju vynechat vsechny experimenty z cinskejma shitama ... protoze to neopravis a tady neusetris ...
na osazeni se da usetrit hodne, samozrejme s mirou a respektem ze do 2,5 metrovky do vetru uz nedam hxt 900 ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Milan Nes »

jinak pevnostne Optima vydrzi daleko vic jak Proxima,

s proximou neni problem zalitnout zakladni vetronovou akrobacii ale na silnejsi pritazeni
se mi vzdycky jezily chlupy az na zadku :)
SOVA is YouR CO-pilot

timi

#37 Příspěvek od timi »

tomashr píše:Jedna věc, kterou asi nechápeš (což ti nijak nevyčítám, tohle opravdu člověk pozná až praxí), je to, že náročnost pilotáže není ani moc o rychlosti, jde spíš o "záludnost" a celkové vlastnosti.

Potřeboval bych si malinko ujasnit pár drobností. Začínám pokukovat po jiném stylu létání než jen nahoru a dolů. Pořídil jsem si MiniCorado a k němu vozím ještě SlimTermika na blbnutí.
S MC-E mám zatím za dvě létání nalétáno jen lehce přes 3 hodiny ve vzduchu. Jelikož mi nevyhovoval mix, kdy se vzájemně ovlivňují křidélka se směrovkou, mixuji to ručně. Jenže to točím jako by to byl motorák, kterého táhne vrtule a nevím jestli je to zcela dobře. Abych se nepokoušel o něco co není pro model přirozený. Tzn. že si křidélky udržují náklon jakej se mi líbí a točím směrovkou. Zvláště mám občas malinko strach nízko nad zemí, kdy model už vytrácí rychlost, aby ta zatáčka nebyla až moc "plochá", vnitřní křídlo nebylo moc pomalé a neztratilo vztlak a neupadlo mi to. A taky bych se nerad od začátku učil nějaké blbé návyky.
Je pro mě někdy až strašidelný jak model umí letět pomaličku a chybí ta praxe odhadnout kdy se začíná houpat přízemními poryvy větru a kdy už je před upadnutím.
tomashr

#38 Příspěvek od tomashr »

Minicorado si nechá líbit hodně, hlavně v lehké verzi :-)
Toman
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Toman »

:D :D
tak to mě zase dostalo ten článek :D
Hlavně to s tou koupí té Proximy :D ..jsem se viděl v obchodě , jak na pult vytáhnu malou váhu, a začnu to tam vážit a na stole kontrolovat křídlo :D .... Ale prostě když to musí být, tak to musí být! :)

Takový porovnávání se mi líbí. když těo tak něják sečtu a podtrhnu, takže Optima je pevnější, určitě dovolí větší rychlost a bude to akrobatičtější...za to Proxima dá trochu na rychlost zvládnu akrobatické prvky určené pro větroně, bude mlinko pomalejší, ale svah a termiku s ní dám taky?

Tedka se něják dostávám do bodu, kdy se rozohoduji jestli Optimu nebo Proximu, sice se mi tam furt ještě motá nějákej tan Filip, ale :D

No po lítání ze Sky Lady a tedak pár letů s Tulixem, nevím co bude vhodnější :D

Dobře čínákům se vyhnu :)
:D :D Tak dobře, tady ty serva tam teda nedám, ale třeba by to zvládli :D :D :D
Aurora-Duplex
timi

#40 Příspěvek od timi »

tomashr píše:Minicorado si nechá líbit hodně, hlavně v lehké verzi :-)

No to jo, ani nevím jestli mě to má těšit nebo ne.
Je to až skoro nudnej model... Se Slimem je větěí legrace.
Zase se něco novýho naučím.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Abu »

Toman píše: takže Optima je pevnější, určitě dovolí větší rychlost a bude to akrobatičtější...za to Proxima dá trochu na rychlost zvládnu akrobatické prvky určené pro větroně, bude mlinko pomalejší, ale svah a termiku s ní dám taky?

Proxima II ma podstatne tlustsi profil (i trup) a je celkove vetsi = bude neohrabanejsi, pomalejsi (tzn v rychlem letu ma vetsi odpor, takze neudrzi rychlost a bude zpomalovat). Taky bude tezsi, takze bude potrebovat silnejsi a drazsi pohon nez ta nejvetsi Optima (XXL = 2.4m). Zase bude asi o neco levnejsi samotna stavebnice. A ve vetsi vysce bude diky velikosti o trosku lepe viditelna (to ale jedine pokud nebude v tom sedivem barevnem schematu co je na Reich. strankach, to je maskovaci kamuflaz a ne zbarveni pro vetrone).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
kocour
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od kocour »

Teď jsem si přečetl tohle vlákno a dřív jsem si s autorem vyměňoval i SZ na téma "polomakety". Předpokládám, že autor má poněkud hluboko do kapsy (já taky) a chtěl by něco slušně vypadajícícho, univerzálního, lítajícího v širokém rozmezí rychlostí (termika i svah) a přitom finančně snesitelného. Já to vyřešil takhle: http://kocour111.rajce.idnes.cz/Rajce_s ... 07_005.jpg Trup je z bazaru, k tomu postavené křídlo 2,25 m, profil E 387 + výškovka. Kabina vylisovaná z flašky od Magnézie, motor AXI 2814/10. Se 2článkem 5 Ah jsem zatím nikdy nevybil baterku na víc než 60%. Se zatížením asi 40 - 45 g/dm2 to lítá přiměřeně rychle. Řízení S+V+K+M, křidélka se vyklápějí nahoru jako brzdy, mám tam vario Duplex. Stačí na to 5 kanál Duplex. Žádný zázrak, ale pro sranda lítání to úplně stačí. Do vývrtky nepadá, ale zaletět se s tím taky dá. Za tu dobu, co se tady diskutuje, bych měl křídlo postavené. Já ale stavím rád, někdo to radši koupí. Pokud chceš hotový model, hledal bych něco podobného.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Toman
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Toman »

:D :D .... maskovací kamufláž :D :D :D ...
no tak to mě opět dostalo :D
Jako je pravda, že bude asi o něco těžší, neohrabanější a tak, ale pokud by bal vhodná, bylo by to myslím i tak zajímavé.
Jak píše kocour, pravda pravdoucí. Taky už mě napadlo jedno, sice se to úplně vylučuje s tím co jsem požadoval. ale prostě omotorovat nějákou postavenou 3metrovou polomaketu větroně, prostě to s čím lítám, jen na to vrazit pohon, jak jsem řešil u VSO, samozřejmě by tohle bylo už tak trochu předurčený, jako takový ozembuch, takže by se na to muselo opatrně, ale i to by možná šlo, ale jak řikám, to se hodně vzdaluju od svého původního požadavku.

Nevím, tedka opravdu nevím, je teda fakt, že pokud stavebnice tak nejspíš ta Proxima, ale to ještě taky není úplně jistý :-/
Aurora-Duplex
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Milan Nes »

Toman píše::D :D
tak to mě zase dostalo ten článek :D
Hlavně to s tou koupí té Proximy :D ..jsem se viděl v obchodě , jak na pult vytáhnu malou váhu, a začnu to tam vážit a na stole kontrolovat křídlo :D .... Ale prostě když to musí být, tak to musí být! :)

Takový porovnávání se mi líbí. když těo tak něják sečtu a podtrhnu, takže Optima je pevnější, určitě dovolí větší rychlost a bude to akrobatičtější...za to Proxima dá trochu na rychlost zvládnu akrobatické prvky určené pro větroně, bude mlinko pomalejší, ale svah a termiku s ní dám taky?

Tedka se něják dostávám do bodu, kdy se rozohoduji jestli Optimu nebo Proximu, sice se mi tam furt ještě motá nějákej tan Filip, ale :D

No po lítání ze Sky Lady a tedak pár letů s Tulixem, nevím co bude vhodnější :D

Dobře čínákům se vyhnu :)
:D :D Tak dobře, tady ty serva tam teda nedám, ale třeba by to zvládli :D :D :D

jinak ja nevim, me jit nakupovat s gramovou vahou neprijde vubec nic divnyho ... slusnemu obchodnikovi to vubec nevadi a plne to chape, jak jinak kupujes balzu ? pravda proto chodim k vanouchovi u pecky by asi kecy meli :)

a trebas prave s Leosem nebyl problem se s nim domluvit a treba mi i gondolu vybiral na gram nejlehci, kdyz sem to mel na aplikaci kde sem honil gramy ... i trubku, nevim, mi prijde ze ceskej zakaznik si mysli ze prodejce je od toho aby s nim vyje_baval ... musime si navyknout ze za nase penize musi on neco dat ...
SOVA is YouR CO-pilot

Toman
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Toman »

Tak jako divný, pro někoho to divný bude, jinde zasen e, taky záleží jak věříš obhcodníkovi ;) a jeho nabídce.

A tak je jasný, že je to o přístupu toho prodejce, jak píšeš. Prost domluva a snaží se vybrat, pomoct, jinde ti na stůl doslova pohodí modle a běž to je vše....ale tak to prostě je, někteří se snaží zbohatnout a je jim kvalita jedno, jiní se sanží dělat radost sobě i jiným....
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“