Jak si udržet pojem o poloze modelu v dálce

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
Mar
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak si udržet pojem o poloze modelu v dálce

#31 Příspěvek od Mar »

Jsem také začátečník, létám teprve 3 roky a stále se stejným letadlem (dmychadlo). Řízení modelu od sebe nebo k sobě mi od začátku nedělá problémy, jelikož jsem strávil předem dlouhou dobu na simulátoru, kde jsem tyto návyky pochytil. Neustále ale bojuji právě s odhadem polohy letadla a směru jeho letu. Přitom zrak mám výborný, letadlo létá maximálně okolo 100 km/h a zespoda je defacto šedé a zvrchu červené a stejně na větší vzdálenosti již vidím jen černou siluetu.
Chce to opravdu ho neustále sledovat a uvědomovat si, co s ním právě dělám a jak bude pravděpodobně dokončovat započatý manévr. Z chyb typu průletů nad hlavou nebo proti slunci jsem již vyléčen, moje letadlo již vypadá jako válečný invalida.
Jsem téhož názoru, že to chce asi opravdu létat, létat a létat a z hlavy vytlačit to negativní vytrvalým tréninkem.
Takhle to pak dopadá v lepším případě:
Přílohy
559621_307705345972043_100001977400074_696242_1042433965_n.jpg
F/A-18 Hornet, Extra 300, AX-1, JAK 55 SP
zdekar

#32 Příspěvek od zdekar »

Ono šedý letadlo proti šedý obloze taky není zrovna ideální. Doporučil bych udělat na letadlo osvětlení. Pokud je šero, zapneš si světla a hned je to mnohem líp vidět. Osvědčili se mi LED pásky z Hobbycity a RC spínač od ŠADu (Šad model).

Taky čím dál, tím je lepší lítat klidněji... dělat akrobacii, když už na to pořádně nevidím povede nejspíš k tomu, že člověk úplně ztratí pojem o tom jak že to je a křápne s tím do země. Takže trénovat a trénovat a nelítat zbytečně moc daleko, pokud to není třeba kvůli filmování okolí apd.
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

všeobecně je velice nepříjemné a unavující létání,pokud je rozptýlené světlo--slunce zastíněné oblačností,kdy nepadají stíny,na to nepomuže žádné barevné zázračné řešení povrchovky a odsínu modelu,s tím je třeba se jen smířit,dost často takové počasí nevylučuje termické polétání,je to ovšem velice unavující a bolejí z toho oči.z modelu je vidět vždy jen obrys.
beginner99

#34 Příspěvek od beginner99 »

Já hlavně obdivuju oči těch kteří nevidí model 100m od sebe. Já lítám s funticem jak daleko chci , nezorientoval jsem se až když byl jako tečka.
Mar
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Mar »

Taky záleží na velikosti letadla. S tím mým "metr na metr" je myslím si 200 metrů maximum, spíš létám cca 100 metrů od sebe, abych měl jistotu. Radši mne ale více lákají průlety v mé blízkosti (i pomalejší), kdy vidím letadlo v detailech, než jen tečku na nebi, to mi nepřipadá zajímavé.
Vemte si, že např. výška cca 100 metrů je skoro jako 4 desetiposchoďové paneláky na sobě!
kovaco

#36 Příspěvek od kovaco »

:D Hm, ztratit orientaci s modelem si myslím, že se stane natotata. Posledně se mi to stalo s Volcanem (3,7m). Počasí ani slunečno, ani zamračeno a najednou letím a nevím kam, i když jsem prej kaskadér, protože éro vytáhnu do 300-400m a v poklidu jsi jdu sednout na židličku zády k letu. :D
Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
mior
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od mior »

Tie odhady výšky, vzdialenosti a rýchlosti modelu sú naozaj klamlivé...

Ale keď sme pri tých farbách - ktoré sú (a za akých svetelných podmienok) dobre čitateľné?
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
robotmz

#38 Příspěvek od robotmz »

Na bielom pozadí /vysoké biele mraky/ sú čitateľné asi všetky farby, aj čisté biele EPP bez nástreku /javí sa ako čierne/ - toto je zároveň najlepšie počasie pre výškové lety :lol:
Ak je jasno, tak na maxiswifte som dal oranžovú fluorescenčnú farbu, normálne ak na ňu zasvieti slnko, tak ako keby svietilo /reflexné vesty do auta/.

Ináč používam najčastejšie tmavo-červenú farbu, to je podľa mňa najuniverzálnejšia farba /na maxíka som ju nedal kvôli tomu že červený je už vrch/...
coro

#39 Příspěvek od coro »

Na vetroni mám fialový spodok (žltý vrch).
Ale prekvapivo dobre je vidno zrkadlovú fóliu, osvedčila sa mi na kombat/epp krídlo aj s motorom, lebo je ľahká a drží zo všetkého čo som kedy videl najlepšie.. a predáva sa 10cm šírka. Dorken Polyband keby niekoho zaujímalo.
Inak aj zrkadlový ("Chrome-efect") Oracover mám zas inde, tiež je ľahký a je ho dobre vidno.
robotmz

#40 Příspěvek od robotmz »

Ja už mám na ceste 1 ks tohto tovaru, teda vlastne je to pár http://www.dealextreme.com/p/pair-safet ... ver-135182
- náhodou som na to natrafil, tak uvidím či to nenalepím zospodu pokusne na nejaké éro, možno TORO900 to mám bez nástreku spodku...
graup15_junior

Jak si udržet pojem o poloze modelu v dálce

#41 Příspěvek od graup15_junior »

Potvrzuji kovacovo slova. :-) jinak za mne.
1) pametuju si trajektorii letadla (tj vim jaka byla posledni pozice letadla pred tim nez si nejsem jisty, v jake pozici ho mam v pritomnosti)
2) cim vyssi vyska tim mene zasahuji do rizeni, zadne zmatkovani
3) skyassistent, ktery mi rika, zda nahodou moc neklesam po zasahu do rizeni packama
4) cim vyssi vyska tim mensi vzdalenost od sebe, i kdyz toto obcas porusuji, kdyz lovim termiku
Mar
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Mar »

S těmi různými barvami je to asi dobrý, ale s maketou se nedá asi nic dělat, tam jsou barvy daný.
robotmz

#43 Příspěvek od robotmz »

S maketou nelietaš až tak vysoko...
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od TERAZKY »

Ak je šedá obloha tak osobne vidím h*vno, preto je dobré ak nábežka nie je biela. Na jeseň sme s kolegom lietali v tej hmle - tiež pekné vzrušo. Chvíľu model vidíš, chvíľu nie...

Naopak výborná je kombinácia žlto červená.
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Gnal

#45 Příspěvek od Gnal »

Na termickém větroni mám na náběžce nalepené aluminiové pásky asi 10cm od konců křídel. Pokud mám model po slunci a kroužím vysoko v termice, vždy ty pásky hodí krásné záblesky v poloze, kdy je model nejhůře čitelný.

https://picasaweb.google.com/1000935736 ... 8238633858
ProximaII, Vermont Belle (R.I.P.), FunCub, MPX Cocpit MM, Graupner MX20
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“