Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze
Cau, pisu z mobilu a nemuzu kreslit, tak se to pokusim vice vysvetlit pomoci jednoduche geometrie. Uvazuj vrtuli na cumaku letadla. Je jedno kde prakticky je, jestli v zadu nebo uprostred na pylonu. Pro tento priklad a lepsi predstavu bude na cumaku.
Pred letadlo das sisku salamu tak aby podelna osa salamu byla shodne nebo alespon rovnobezne s podelnou osu letadla.
Roztocis vrtuli.
Salam priblizujes podel vyse zminene osy k vrtuli az zacnes ten salam krajet.
Vrtule je jako nuz, ktery kraji vzduch. Aby krajel dobre, musi jeho krajeci hrana sekat do salamu kolmo.
A ted co s tema ukrojenejma koleckama salamu? Ty musej odletovat dozadu, smerem k ocasu. Proto je vrtule zkroucena.
Takze salam krajis nabezkou kolmo a pres profil a odtokovku vyhazujes sikmo dozadu.
Pokud bys mel vrtuli obracene, tak salam neukrojis, ale budes ho zuzlat.
U malych vrtuli a jogurtovek je to skoro jedno, tam to zuzla tak nebo tak, jen v jednom smeru vic a ve druhem min. Ale koukni na lepsi vrtule, treba APC 8" nebo vetsi. Tam je to videt krasne. Navic nabezka byva masivnejsi, kdezto odtokovka je tenka.
Pred letadlo das sisku salamu tak aby podelna osa salamu byla shodne nebo alespon rovnobezne s podelnou osu letadla.
Roztocis vrtuli.
Salam priblizujes podel vyse zminene osy k vrtuli az zacnes ten salam krajet.
Vrtule je jako nuz, ktery kraji vzduch. Aby krajel dobre, musi jeho krajeci hrana sekat do salamu kolmo.
A ted co s tema ukrojenejma koleckama salamu? Ty musej odletovat dozadu, smerem k ocasu. Proto je vrtule zkroucena.
Takze salam krajis nabezkou kolmo a pres profil a odtokovku vyhazujes sikmo dozadu.
Pokud bys mel vrtuli obracene, tak salam neukrojis, ale budes ho zuzlat.
U malych vrtuli a jogurtovek je to skoro jedno, tam to zuzla tak nebo tak, jen v jednom smeru vic a ve druhem min. Ale koukni na lepsi vrtule, treba APC 8" nebo vetsi. Tam je to videt krasne. Navic nabezka byva masivnejsi, kdezto odtokovka je tenka.
Ja myslim, ze vrtule uz je kazdemu jasna. Chce to mit trochu prostorovou predstavivost, vzit si tu vrtuli do ruky a pak uz to docvakne. Jak psal kolega, u malych vrtuli je problem v tom, ze to az tak velky rozdil neni, ono to poleti i na ohnutej klacek. 
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
Používáte nějaký nastavení křidélek na termiku? a jaký? Vím není to termický větroň, ale může něco pomoct, jo brzdy nebo klapky nahoru nebo dolů, co je lepší. Dal jsem výchylky na cca 30procent a zdá se mi že je to málo.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
jamesgsf píše:Používáte nějaký nastavení křidélek na termiku? a jaký? Vím není to termický větroň, ale může něco pomoct, jo brzdy nebo klapky nahoru nebo dolů, co je lepší. Dal jsem výchylky na cca 30procent a zdá se mi že je to málo.
Křidélka jako klapky podle mě moc nefungují, já mám nastavené brzdy, kde mám (skoro) maximální výchylku nahoru. Nastavení pro termiku nevím, ale myslím si, že u Bety nepoznáš rozdíl.
Bixler, Super Sky Surfer, DJI F550, Mavic Pro | FrSky Taranis X9D+
Blog: http://tinyurl.com/ctuoqtx
-
czpredseda
Ahoj všem, než jsem se rozhodl, že budu přispívat, tak jsem se něco naučil
Takže zde souhrn mých poznatků k Betě, které fungujou a myslím, že super:
Koupil jsem set RTF s kadetem jako první letadlo po 20 letech plastikaření + nabíječku za 300,- - pouze přes serv. konektor
Při stavbě jsem hned strhal ty otřesný nálepky a nahradil vlastníma, hrany křídel a spodek trupu polepil laminovací folií na podlahovou grafiku - jak je na zemi v supermarketech - je tvrdá ale poddajná, funguje super
Kadet je OK na prvních pár letů - když zjistíte, že vás to nebaví, tak žádná škoda a zbytečná útrata, totéž nabíječka
Souprava kadetu měla výpadky - z toho důvodu jsem 2x spadnul - 4kanál je podle mě jen na naučení se, s diferenciací a mixy je letový projev a zábava z celého lítání o hodně lepší
Po asi 10 letech (letových dnech, ne rocích
jsem vyměnil kadeta za Turnigy s Er9x a nabíječku Equilibrium v2
Po stejný době jsem uřezal všechny ovládací plochy a přidělal je na plastový panty - stačí rozměřit, naříznout do hloubky skalpelem, natřít pant purexem, zasunout a srovnat - 3 na křidýlka, 2 na směrovku a 5 na výškovku - o dost lepší - vždy pant doprostřed a cca 2 cm od kraje, na výškovku pak ještě doprostřed půlky. Při správném mechanickém nastavení ploch a vyosení motoru jsem nemusel vůbec trimovat na rádiu - letí úplně rovně jak bez, tak s motorem
Původní vrtuli jsem nahradil APC 5,5x4,5P - lepší tah, nemusí se řezat trup, je třeba obrátit chod motoru a vyosit ho na druhou stranu a dolů přidáním jedné cca 0,5mm podložky pod jeden horní šroub - šrouby zajistit lepidlem na šrouby - uvolnily se asi vibracema. Nic se moc nehřeje ani motor ani reg.
Původní 1300 baterku je třeba dovážit o 50gramů - i při zasunutí úplně dopředu se vzpíná, s baterkou 2200 je to akorát, závaží mám rybářský olůvko a je na suchej zip zepředu baterky, aby šlo sundat, když lítám s foťákem
těžiště v návodu mi nefungovalo - s origo baterkou se vzpíná - je třeba být ještě těžší na předek
Šrouby na upevnění křídla není třeba šroubovat pokud se vylomí natloukací matice, stačí ho mírně prohnout na natlačit mírnou silou
nastavení rádia používám toto - výchylky na všech servech na 2 dírce od konce táhla - lítá to tak akorát - ani moc ostře ani blbě
V tomhle nastavní zvládne i obrácenej přemet, výkruty a to je tam ještě rezerva jak ve výchylkách tak 10% na motoru. Nastavením Expo/Dr se není třeba zatím zabývat
1. křidýlka - po připojení turnigy každé na vlastním kanále - je třeba místo V kabelu koupit 2 prodlužky na serva křidýlek
dif. výchylek nahoru 70% dolů 30%, na limity ale nesahat a nechat na 100% kvůli brzdám
2. směrovka na 50% vpravo vlevo
3. výškovka na 60% přitažení a 30% potlačení
4. motor limit 90% raději kvůli větší vrtuli, safety swith na páčce THRCUT - ideální na starty z ruky - posunu plyn do potřebné polohy a pak levou rukou jen zapnu páčkou motor. hodiny na 2200 baterku ray na 11minut % odečítání času - při90% limitu zbyde v baterce asi 150 - 200 mAh, na origo baterku 6 minut
5. další mixy - na páčce RUD SW mám mix 30% směrovky do křidýlek - potom super zatáčí
na páčce ail sw mám brzdy zapínané páčkou ID - 0 na potenciometr, 1 30% nahoru + potlačení 10% 2 75% nahoru a 15% potlačení. 100% nejde, pokud nejsou zapnutý 125% výchylky, protože pak nejde vyrovnat náklon pomocí křidélek - ještě budu testovat, brzdy se ukázaly jako super věc na přistávání - nastavení je třeba ověřit va výšce - při prvních testech nebo malém potlačení to prudce padalo.
na spínači GEA mam mix 15% potlačení do motoru aby nestoupal při motorovým letu
6. na spínači TRN mám ovládání spouště foťáku přes 9g servo turnigy
Na foťák jsem si udělal montáž z překližky a 3mm dibondový desky - odvrtaná kvůli hmotnosti - celé slepené chemoprenem a tavným lepidlem, stojánek na samotnej foťák je k základně rozebíratelně na šroub M4 táhlo je z cca 0,5mm ocelovýho drátu, foťák je zajištěný přes očko na poutko taky drátem a připevněný stativovým šroubem. na drátu je mírný přepětí a drží jak přibitý, k trupu je to celý připnutý pomocí 2 opletených gumových lanek, na konci s háčky taky z toho drátu - dírky v překližce jsem vyztužil vteřiňákem - na fotce gumičky nejsou
Hmotnost celého je cca 170g a lítá to i s 2200 baterkou, ale aby se nemuselo pořád přitahovat, je lepší dát na konec trupu 10g závaží - plochý rybářský olůvko - mám na suchej zip. Fotit je nutné bez motoru - u tohoto levnýho foťáku nejde zaostřit při motorovým letu asi kvůli vibracím. Foťák je vyosený dolů o 6 stupňů - při větším začne být vidět čumák. Náklady na celou srandu byly asi 200,- za servo a drobnosti.
Foťák má ale mizernou optiku a tomu odpovídá kvalita fotek, nicméně šlo o ověření funkčnosti. Ze zhruba 100 fotek je použitelných 10, časem se to zlepšuje. Vzhledem k nákladům na pořízení bezkonkurenční.
Pokud bude chtít někdo bližší info jsem k dispozici.
Díky za přečtení!
Koupil jsem set RTF s kadetem jako první letadlo po 20 letech plastikaření + nabíječku za 300,- - pouze přes serv. konektor
Při stavbě jsem hned strhal ty otřesný nálepky a nahradil vlastníma, hrany křídel a spodek trupu polepil laminovací folií na podlahovou grafiku - jak je na zemi v supermarketech - je tvrdá ale poddajná, funguje super
Kadet je OK na prvních pár letů - když zjistíte, že vás to nebaví, tak žádná škoda a zbytečná útrata, totéž nabíječka
Souprava kadetu měla výpadky - z toho důvodu jsem 2x spadnul - 4kanál je podle mě jen na naučení se, s diferenciací a mixy je letový projev a zábava z celého lítání o hodně lepší
Po asi 10 letech (letových dnech, ne rocích
Po stejný době jsem uřezal všechny ovládací plochy a přidělal je na plastový panty - stačí rozměřit, naříznout do hloubky skalpelem, natřít pant purexem, zasunout a srovnat - 3 na křidýlka, 2 na směrovku a 5 na výškovku - o dost lepší - vždy pant doprostřed a cca 2 cm od kraje, na výškovku pak ještě doprostřed půlky. Při správném mechanickém nastavení ploch a vyosení motoru jsem nemusel vůbec trimovat na rádiu - letí úplně rovně jak bez, tak s motorem
Původní vrtuli jsem nahradil APC 5,5x4,5P - lepší tah, nemusí se řezat trup, je třeba obrátit chod motoru a vyosit ho na druhou stranu a dolů přidáním jedné cca 0,5mm podložky pod jeden horní šroub - šrouby zajistit lepidlem na šrouby - uvolnily se asi vibracema. Nic se moc nehřeje ani motor ani reg.
Původní 1300 baterku je třeba dovážit o 50gramů - i při zasunutí úplně dopředu se vzpíná, s baterkou 2200 je to akorát, závaží mám rybářský olůvko a je na suchej zip zepředu baterky, aby šlo sundat, když lítám s foťákem
těžiště v návodu mi nefungovalo - s origo baterkou se vzpíná - je třeba být ještě těžší na předek
Šrouby na upevnění křídla není třeba šroubovat pokud se vylomí natloukací matice, stačí ho mírně prohnout na natlačit mírnou silou
nastavení rádia používám toto - výchylky na všech servech na 2 dírce od konce táhla - lítá to tak akorát - ani moc ostře ani blbě
1. křidýlka - po připojení turnigy každé na vlastním kanále - je třeba místo V kabelu koupit 2 prodlužky na serva křidýlek
dif. výchylek nahoru 70% dolů 30%, na limity ale nesahat a nechat na 100% kvůli brzdám
2. směrovka na 50% vpravo vlevo
3. výškovka na 60% přitažení a 30% potlačení
4. motor limit 90% raději kvůli větší vrtuli, safety swith na páčce THRCUT - ideální na starty z ruky - posunu plyn do potřebné polohy a pak levou rukou jen zapnu páčkou motor. hodiny na 2200 baterku ray na 11minut % odečítání času - při90% limitu zbyde v baterce asi 150 - 200 mAh, na origo baterku 6 minut
5. další mixy - na páčce RUD SW mám mix 30% směrovky do křidýlek - potom super zatáčí
na páčce ail sw mám brzdy zapínané páčkou ID - 0 na potenciometr, 1 30% nahoru + potlačení 10% 2 75% nahoru a 15% potlačení. 100% nejde, pokud nejsou zapnutý 125% výchylky, protože pak nejde vyrovnat náklon pomocí křidélek - ještě budu testovat, brzdy se ukázaly jako super věc na přistávání - nastavení je třeba ověřit va výšce - při prvních testech nebo malém potlačení to prudce padalo.
na spínači GEA mam mix 15% potlačení do motoru aby nestoupal při motorovým letu
6. na spínači TRN mám ovládání spouště foťáku přes 9g servo turnigy
Na foťák jsem si udělal montáž z překližky a 3mm dibondový desky - odvrtaná kvůli hmotnosti - celé slepené chemoprenem a tavným lepidlem, stojánek na samotnej foťák je k základně rozebíratelně na šroub M4 táhlo je z cca 0,5mm ocelovýho drátu, foťák je zajištěný přes očko na poutko taky drátem a připevněný stativovým šroubem. na drátu je mírný přepětí a drží jak přibitý, k trupu je to celý připnutý pomocí 2 opletených gumových lanek, na konci s háčky taky z toho drátu - dírky v překližce jsem vyztužil vteřiňákem - na fotce gumičky nejsou
Hmotnost celého je cca 170g a lítá to i s 2200 baterkou, ale aby se nemuselo pořád přitahovat, je lepší dát na konec trupu 10g závaží - plochý rybářský olůvko - mám na suchej zip. Fotit je nutné bez motoru - u tohoto levnýho foťáku nejde zaostřit při motorovým letu asi kvůli vibracím. Foťák je vyosený dolů o 6 stupňů - při větším začne být vidět čumák. Náklady na celou srandu byly asi 200,- za servo a drobnosti.
Foťák má ale mizernou optiku a tomu odpovídá kvalita fotek, nicméně šlo o ověření funkčnosti. Ze zhruba 100 fotek je použitelných 10, časem se to zlepšuje. Vzhledem k nákladům na pořízení bezkonkurenční.
Pokud bude chtít někdo bližší info jsem k dispozici.
Díky za přečtení!
Ahoj všichni.
Dnes i já si jdu pro svou BETU 1400 III generace RTF Mode 1. Vlákno jsem přečetl asi 3krát tam a zpět. Všechny rady a připomínky mám v hlavě a vše na betu použiji.
Hlavně větší vrtuli a polepit náběžné hrany a spodek skelnou páskou.
Možná sundám ty trapné nálepky a přestříknu to airbrush pistolí na něco refleksního, hezčího.
Třeba jak to ma FOX 1800.
Pokud čas dovolí a dcerka se mi nebude motat pod nohami, dám zde i foto III generace Bety.
Dnes i já si jdu pro svou BETU 1400 III generace RTF Mode 1. Vlákno jsem přečetl asi 3krát tam a zpět. Všechny rady a připomínky mám v hlavě a vše na betu použiji.
Hlavně větší vrtuli a polepit náběžné hrany a spodek skelnou páskou.
Možná sundám ty trapné nálepky a přestříknu to airbrush pistolí na něco refleksního, hezčího.
Třeba jak to ma FOX 1800.
Pokud čas dovolí a dcerka se mi nebude motat pod nohami, dám zde i foto III generace Bety.
Carione-T9X || BETA 1400 III | GAMA 2100
"Vzlétnout můžeš, přistát musíš."
www.carione.cz
"Vzlétnout můžeš, přistát musíš."
www.carione.cz
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
No to já jsem si teda udělal na křidélka dual-rate (tuším 60% a 100%), protože při akrobacii jsou potřeba co největší výchylky.czpredseda píše:1. křidýlka - po připojení turnigy každé na vlastním kanále - je třeba místo V kabelu koupit 2 prodlužky na serva křidýlek dif. výchylek nahoru 70% dolů 30%, na limity ale nesahat a nechat na 100% kvůli brzdám
Ta asymetrie má nějaký důvod?3. výškovka na 60% přitažení a 30% potlačení
To jsem si udělal taky, akorát naprosto nepozoruji nějaký efekt (ale možná jsem jen slepý)5. další mixy - na páčce RUD SW mám mix 30% směrovky do křidýlek - potom super zatáčí
Tomu úplně nerozumím, když brzdy, tak pořádně a 100%. Dlouho jsem řešil, jak při aktivovaných brzdách mít stále plné cesty křidélek (ne jen do neutrální polohy), nakonec jsem to zlomil a funguje to. Osobně z brzd nejsem úplně nadšen, je to trošku dost citlivé na můj vkus. Mám to spíš pro případ nouze, kdybych fakt potřeboval rychle dolů, nebo kdyby to z nějakých důvodů nešlo (silná termika, vítr).na páčce ail sw mám brzdy zapínané páčkou ID - 0 na potenciometr, 1 30% nahoru + potlačení 10% 2 75% nahoru a 15% potlačení. 100% nejde, pokud nejsou zapnutý 125% výchylky, protože pak nejde vyrovnat náklon pomocí křidélek - ještě budu testovat, brzdy se ukázaly jako super věc na přistávání - nastavení je třeba ověřit va výšce - při prvních testech nebo malém potlačení to prudce padalo.
Jo, ta montáž foťáku je pěkná.
-
czpredseda
Jo dual rate výchylky to je dobrej nápad - díky za tip
Asymetrie vejškovky je asi pozůstatek ze začátečnických dob - přišlo mi to dost citlivý na potlačení, tak spíš kvůli bezpečnosti, abych netřísk o zem když zazmatkuju - pro začátečníky ale doporučuju to tak mít, přitažení je bezpečnější, takže může být větší - moc začátečníků asi na zádech nelítá
Mix směrovky fakt funguje, zatáčky jsou pak čistější - samozřejmě to jde ručně, tohle jse spíš na lety ve výšce kdy neni letadlo moc vidět
Ve velkých náklonech mi to ulehčí taky tu zátačku pořádně utáhnout vejškovkou
Právě protože jsou ty brzdy citlivý, tak tam mam dvoje
, pomáhá třeba přesně sednout, když přistávám přímo proti sobě, neodhadnu to a jsem moc dlouhej. Úplně to tak stačí - 75% nahoru a zbytek dráhy na doladění náklonů.
Asymetrie vejškovky je asi pozůstatek ze začátečnických dob - přišlo mi to dost citlivý na potlačení, tak spíš kvůli bezpečnosti, abych netřísk o zem když zazmatkuju - pro začátečníky ale doporučuju to tak mít, přitažení je bezpečnější, takže může být větší - moc začátečníků asi na zádech nelítá
Mix směrovky fakt funguje, zatáčky jsou pak čistější - samozřejmě to jde ručně, tohle jse spíš na lety ve výšce kdy neni letadlo moc vidět
Ve velkých náklonech mi to ulehčí taky tu zátačku pořádně utáhnout vejškovkou
Právě protože jsou ty brzdy citlivý, tak tam mam dvoje
- mkyral
- Kontaktovat uživatele:
@czpredseda
Díky za vyčerpávající popis. Můžeš ještě prosím přihodit nějaký detail mechaniky ovládání toho foťáku?
Ohledně vrtule, nebylo jednodušší koupit levotočivou vrtuli, než dělat takovéhle kejkle s motorem? Já koupil APC 6x4E, nic jsem neřezal, pouze jsem rašplí mírně vybrousil trup. Přijde mi to lepší, než do trupu řezat.
Díky za vyčerpávající popis. Můžeš ještě prosím přihodit nějaký detail mechaniky ovládání toho foťáku?
Ohledně vrtule, nebylo jednodušší koupit levotočivou vrtuli, než dělat takovéhle kejkle s motorem? Já koupil APC 6x4E, nic jsem neřezal, pouze jsem rašplí mírně vybrousil trup. Přijde mi to lepší, než do trupu řezat.
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
Graupner MX-12
@mkyral zmena otacania motora je jednoducha, staci prehodit dva vodice. na mojej bete staci odlepit kryciu pasku, rospojit a znovu spojit...
ale kupit lavotocivu vrtulu by bolo ozaj jednoduchsie
Tak jsem si byl pred chvilkou zaletat u nas v Moste, uz se mi to stalo jedno a dnes zase, zapomel jsem tam stricit uhlikovou vzperu a vzdy na to prijdu az kdyz letim
No chvilku jsem tak ladne krouzil abych ty kridla nezavrel a pak pozvolna pristal. Asi si budu muset naplanovat vzdy predletovou kontrolu, navic jsem si nevzal krom letadla a radia nic takze jsem sel zase domu. Kazdopadne si myslim, ze s vrtuli 5,5x 4,5P to lita krasne a pro moje letani dostacujici.
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
- mkyral
- Kontaktovat uživatele:
xpertvis píše:@mkyral zmena otacania motora je jednoducha, staci prehodit dva vodice. na mojej bete staci odlepit kryciu pasku, rospojit a znovu spojit...
To jsem nemyslel. Některé regulátory umí změnit smysl otáčení programově. Měl jsem spíše na mysli změnu vyosení motoru.
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
Graupner MX-12
tohle bych urcite nedelal - kdyz je ten mix znat na kvalite zatacky tak to znamena ze tu zatacku litas rukama blbe, kdyz to "opravis mixem tak si akorat ten spatnej zpusob zafixujes. beta ma tu velkou vyhodu ze ze se da ridit podel vsech os a je hodna - odpusti zpoustu chyb, ktery muzes postupne odstranovat. Ale ne tim ze misto rukou to udela mix.
- Borek
- Kontaktovat uživatele:
Tchor píše:5. další mixy - na páčce RUD SW mám mix 30% směrovky do křidýlek - potom super zatáčí
tohle bych urcite nedelal - kdyz je ten mix znat na kvalite zatacky tak to znamena ze tu zatacku litas rukama blbe, kdyz to "opravis mixem tak si akorat ten spatnej zpusob zafixujes. beta ma tu velkou vyhodu ze ze se da ridit podel vsech os a je hodna - odpusti zpoustu chyb, ktery muzes postupne odstranovat. Ale ne tim ze misto rukou to udela mix.
Dost by mě zajímalo, jak na modelu poznám, že letím správně koordinovanou zatáčku? Podle mě v podstatě nijak (pokud není výkluz/skluz značně extrémní).
U ty bety jde o ty "extremy" u trimetrovyho vetrone uz poznas (hlavne nizko nad zemi pri priblizeni na pristani) i docela drobny chyby. On tam pise ze se zatacky viditelne zlepsily - to znamena ze to poznal a tedy se pohybuje nekde v tech "extremech".
Podle mne je dobry se hned od zacatku ucit pouzivat rukama vsechny tri osy.
Podle mne je dobry se hned od zacatku ucit pouzivat rukama vsechny tri osy.