Samokřídlo padá ve vejvrtkách
Samokřídlo padá ve vejvrtkách
Ahoj všem pořídil jsem si samokřídlo původně bylo na dmychadlo ale pohon byl neefektivní tak jsem ho předelal na tlačnou vrtuli.
Nic méně při záletu pořád bojuji letadlo letí ale když stratí na rychlosti okamžitě padá ve vejvrtkách dolů a jue neřiditelný.
Jedná se o samokřídlo z gondolou kde se umístuje baterka nějak se mi asi nedaří najít těžiště jak na to ? později kdyžtak hodim foto pro představu.
Pokud mám aku více ve předu při zákuzu se zá být vše ok ale když zapnu motor jde po čumáku dolů a musím mít neustále přitaženou vejškovku.
Pokud je aku více v zádu tak se křídlo dostává snáze do spirály a je prakticky neřiditelné.
Nic méně při záletu pořád bojuji letadlo letí ale když stratí na rychlosti okamžitě padá ve vejvrtkách dolů a jue neřiditelný.
Jedná se o samokřídlo z gondolou kde se umístuje baterka nějak se mi asi nedaří najít těžiště jak na to ? později kdyžtak hodim foto pro představu.
Pokud mám aku více ve předu při zákuzu se zá být vše ok ale když zapnu motor jde po čumáku dolů a musím mít neustále přitaženou vejškovku.
Pokud je aku více v zádu tak se křídlo dostává snáze do spirály a je prakticky neřiditelné.
Tarot 450pro,QAV250 FPV,Acipitter badius,FPV Samokřídlo,xmt4 truggy,lodky korál a rychlik centurion
Re: Samokřídlo padá ve vejvrtkách
No ono aby fungoval autostabilní profil tak většinou v neutrální poloze jsou křidélka mírně nahoru. Je správně těžiště? Samokřídla jsou na to hodně háklivá.
Není to náhodou tohle: http://www.telink.eu/cz-detail-102668-t ... 0-edf.html
Není to náhodou tohle: http://www.telink.eu/cz-detail-102668-t ... 0-edf.html
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
křidélka mám lehce nahoru ale s tim těžištěm si právě nejsem jistej na křídle je zakreslený od původního majitele ale zdá se mi hodně ve předu pač když se ho zalítával jetě z dmychadlem v konfiguraci jako měl původní majitel tak sem se na to zakreslený těžiště stejně nemohl dostat i když byla aku co nejvíc ve předu jek to jen šlo.Lítalo to ale taky to šlo v určitym momentu do vejvrtek.
Tarot 450pro,QAV250 FPV,Acipitter badius,FPV Samokřídlo,xmt4 truggy,lodky korál a rychlik centurion
Je to nejspíš homemade stavba pač sem to nikde na shopu neviděl.
Polohu těžiště hledej v bezmotorovém letu. A potom vylaď motorový let vyosením motoru.
V Tvém případě je zjevné, že těžiště je příliš vzadu a tah motoru příliš ve smyslu "těžký na nos".
V Tvém případě je zjevné, že těžiště je příliš vzadu a tah motoru příliš ve smyslu "těžký na nos".
OrDa: Můžeš se více rozepsat, jak u samokřídla najdu v bezmotorovém letu optimální polohu těžiště?
Docela by mě to zajímalo.
Docela by mě to zajímalo.
Já mám na Toru900 baterku uplne ve předu a i na jinych se dává baterka co nejvic do předu.. Motor pak zkus nastavit aby trošičku smerovala vrtule nahoru aby pak při letu s motorem tlačila předek na horu.. Pokud to se trošku zlepši tak zkus pak jeste laborovat stou baterkou ale moc bych ji neposunoval do středu a řešil bych to mixama. Me toro taky leti při plnem plynu nahoru ale ja to neřešim..Vzdycky jen vystoupam a pak plachtim.
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
z motorem jsem trochu hejbal aby tlačil záď více dolů pokud to zprávně chápu tak v bezmotorovym letu musí jít čumák pěkně napřed k zemi a potom následně zkoušetz vyosit motor v motorovym letu tady je fo to pro představu 

těžiště je naznačený tam kde začíná ta bíla plocha na náběžce (od zadu) tak že pokud je zprávně když ho tam chytim tak by mělo bejt éro vyvážený.
ještě asi zkusim dát motor víc dopředu
Když už je baterie maximálně vepředu, tak ještě můžeš špičku dovážit olovem. Třeba nalepovácí závažíčka z autoservisu se mi osvědčila. V pomalém letu padá samokřídlo do vývrtky kvůli těžišti příliš vzadu, v rychlém letu padá samokřídlo do vývrtky kvůli příliš velkým výchylkám elevonů. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
díky za informaci konečně mi někdo přesně osvětlil příčinu vejvrtek 
Mimochodem víte že , ..... samokřídla obecně jsou mnohem háklivější na polohu těžiště než normální éra. Takže tím bych začal .
Rádio a nabíječ = základ modeláře .
BOSS8 píše:Mimochodem víte že , ..... samokřídla obecně jsou mnohem háklivější na polohu těžiště než normální éra. Takže tím bych začal .
Jo to jsem psal hned v druhém příspěvku ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Ja si dovolím napísať, že ak je zle ťažisko tak padajú alebo aspoň lietajú "na houby" 
aj normálne modely "s chvostom". Ešte aj PC Cessnu mi motalo do kopaných vývrtiek, stačilo nasypať baterku trochu na bok trupu a dokonca je jedno či príliš dozadu (to sa ale nedá uriadiť) alebo príliš dopredu....
Tak ale inak súhlas že to treba vyvážiť správne, ale s poznámkou že ani moc dopredu nie je dobre, a že hlavne nesmie mať jednu stranu ťažšiu ako druhú.
A že na zbytočne veľké výchylky to padne aj dobre vyvážené.
aj normálne modely "s chvostom". Ešte aj PC Cessnu mi motalo do kopaných vývrtiek, stačilo nasypať baterku trochu na bok trupu a dokonca je jedno či príliš dozadu (to sa ale nedá uriadiť) alebo príliš dopredu....
Tak ale inak súhlas že to treba vyvážiť správne, ale s poznámkou že ani moc dopredu nie je dobre, a že hlavne nesmie mať jednu stranu ťažšiu ako druhú.
A že na zbytočne veľké výchylky to padne aj dobre vyvážené.