Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
kope
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

#436 Příspěvek od kope »

RiMr píše:A máš programátor? Jestli ne, tak ti to tam na počkání nahraju, je to lepšííííí, obzvláště na složitější éra :)

Programátor bohužel nemám :(
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#437 Příspěvek od RiMr »

Kope: No a chceš to tam nahrát?
Je to na 5 minut...

Chorche: kruci tu desku asi taky vyzkouším... Ty wavy by mě bavily... :D
Nemáš někde fotky ze zástavby, či tak něco?

#438 Příspěvek od chorche »

Fotky nemam, muzu udelat. Zastavba neni nic sloziteho, jen je potreba vyrezat diry na USB, SD kartu a pripadne na zapojeni sluchatek. To je ale trosku kamen urazu... ty konektory jsou dost zapustene, takze se musi riznout vetsi dira aby, se mohl zasunout USB kabel nebo karta. Docela dobre je to videt v navodu na instalaci desky vcetne alternativni moznosti zapojeni USB. Pristup na SD kartu by byl nejlepsi prez USB mass storage, lec to zatim nefunguje a je otazkou jestli vubec nekdy bude (tj. jestli se s tim pocitalo pri navrhu desky).
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#439 Příspěvek od RiMr »

No a nechceš udělat nějaký textík a s fotkama z toho uděláme článeček?

#440 Příspěvek od chorche »

Tak na clanek to asi zatim neni, co nova verze firmware dalsi vylepseni. Ale alespon jsem si pripravil takovou malou ukazku telemetrie a hlasovyho vystupu na ERSky desce, pouzity FW je Open9x r1123, senzory FAS-100 a FLVS-01

P.s. Jelikoz nejsem vybaven jako RiMR tak omluvte snizenou technickou kvalitu zaznamu :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oJvjc38y5O4[/youtube]

P.s. jsem blbej a neumim pracovat s Youtube tagem, nebo ten tag nefunguje?

EDIT: tak jsem blbej... uz je to spravne :D
FrSky Horus X10s
kope
Kontaktovat uživatele:

#441 Příspěvek od kope »

Dva malé dotazy:
- přešel jsem z Er9x na Open9x a nemůžu najít jednu věc - v ER9x jsem měl na displeji dvoje stopky - jedny reagovaly na páku plynu, druhé jsem měl tak, že jsem je spouštěl a zastavoval krátkým stiskem MENU, nuloval krátkým stiskem EXIT. Takže to fungovalo tak, že jsem nastoupal, vypnul motor, ťuknul na MENU a měřil jsem čas bezmotorového letu. V Open9x to tak nemůžu ani zaboha nastavit :( - dvoje stopky na displeji mám, ale na MENU nereagují ať dělám, co dělám, můžete mi prosím poradit, co dělám špatně ?

- napípal jsem si model s plně mechanizovaným křídlem podle návodu na RiMrových stránkách (šlo to podle toho videonávodu jako po másle, díky Ríšo :) ) s tím, že je to napípané tak, jak to umožňuje Er9x, tj bez plnohodnotných letových režimů, Ale když už mám Open9x, které letové režimy umožňuje, chtěl bych je využít. Nevíte, jestli někde najdu nějaký návod, manuál, třeba i v angličtině? Na stránkách http://code.google.com/p/open9x/ jsem našel jen francouzský a tím jazykem fakt nevládnu
chorche

#442 Příspěvek od chorche »

Stopky: Nedelas nic spatne, druhe stopky v ER9x dovoluji jen tebou popisovane manualni ovladani. O9x je muzes spustit nekterym ze spinacu, pomoci EXIT je resetujes.

Letove rezimy: V podstate si nadefinujes letovy rezim, FP0 je vychozi.
Definice dalsiho FP1-4:
NAME - nazev letoveho rezimu;
SWITCH - kterym spinacem bude zapnut letovy rezim
TRIMS - definujes jestli bude mit FP vlastni trimy, nebo budou spolecne ostatnimy FP. pokud je uvedeno RETA, ma FP vlastni trimy. Pokud je uvedeno cislo 0-4 tak to udava se kterym FP ma trimy spolecne.
FADE IN - doba nabehu letoveho rezimu v rozmezi 0-7.5s (po 0.5s)
FADE OUT - doba vypnuti letoveho rezimu, taktez v rozmezi 0-7.5s (po 0.5s)

Pak uz si jen svazes prislusne mixy a DR/EXPO hodnoty k prislusnym letovym rezimum (FP)
FrSky Horus X10s
kope
Kontaktovat uživatele:

#443 Příspěvek od kope »

Díky moc ! Jen paradoxně škoda těch stopek, to ovládání pomocí MENU mi docela vyhovovalo. Takže to asi udělám tak, že to svážu se spínačem, kterým "nahazuju" režim termika.
mhotar

#444 Příspěvek od mhotar »

chorche píše:Fotky nemam, muzu udelat. Zastavba neni nic sloziteho, jen je potreba vyrezat diry na USB, SD kartu a pripadne na zapojeni sluchatek. To je ale trosku kamen urazu... ty konektory jsou dost zapustene, takze se musi riznout vetsi dira aby, se mohl zasunout USB kabel nebo karta. Docela dobre je to videt v navodu na instalaci desky vcetne alternativni moznosti zapojeni USB. Pristup na SD kartu by byl nejlepsi prez USB mass storage, lec to zatim nefunguje a je otazkou jestli vubec nekdy bude (tj. jestli se s tim pocitalo pri navrhu desky).

Co jsem tak četl na 9xforums, tak s mass-storage se počítá.

Na zvuk existuje mod s čínským modulem za 10$, přehrává to .wav soubory z SD karty, zatím je podpora jen v er9x, ale byla přislíbena i v open9x. Zrovna jsem to napáchal do rádia a chodí to pěkně.
http://9xforums.com/forum/download/file.php?id=1474
IMG_20120715_230700.jpg
Přílohy
IMG_20120715_230603.jpg
www.opentx.cz
chorche

#445 Příspěvek od chorche »

Informaci o Mass Storage jsem prehledl, kazdopadne to bude pohodlnejsi nez porad strachat kartou. To potom mozna koupim nove sasi a predelam to (podarilo se mi do vysilacky vysochat nemalou diru).

Jelikoz nejsem uplne nejzdatnejsi elektro-bastlir, byla pro me pohodlnejsi cesta koupit hotovou desku.
FrSky Horus X10s
firerush

#446 Příspěvek od firerush »

Ahoj kluci a holky...

Mám jeden problém, a trošku i vítr.. mám pocit, že v otevřeném prostoru (mezi 50-100m) se mi ztrácí signál, četl jsem už mnoho nejen na tomto foru, ale zatím neznám výsledek, proč.

Budu muset sehnat jiný přijímač, zdálo se mi, že dříve problém nebyl, ale je to možná sugesce...
Občas se mi cca po max 100m začne prodlužovat odezva... motor třeba po kniplu na nulu 1-2s jde...

Nevíte, čím to může být? resp. signálem, ale jak to vyřešit.

Mám Turnigy 9X originál s orig. firmware...

Díky a mějte se.
Earl
Kontaktovat uživatele:

#447 Příspěvek od Earl »

No nevím, ale zdá se mi, že strach má velké oči. Co setrvačné síly, neznám motor, který při stažení na nulu ihned stojí, ale možná mám málo zkušeností. Jinak pokud máš dostatek volného prostoru a lidí můžeš vyzkoušet dosah sám může se stát cokoliv.
Eduard
Kontaktovat uživatele:

#448 Příspěvek od Eduard »

A to myslíš odezvu na sluch? Není to zpoždění náhodou rychlostí zvuku v atmosféře?
Když lítám do nevidim, tak je zpoždění dost markantní - ve vteřinách !!!
Drondys

#449 Příspěvek od Drondys »

Earl píše:...Co setrvačné síly, neznám motor, který při stažení na nulu ihned stojí...

Některé regulátory včetně těch co se používají v modelech letadel umožňují zapnout tzv. brzdu (pozn. implicitně bývá obvykle vypnutá). Aktivní (zapnutá) brzda znamená, že když se motor točí a stáhne se plyn na nulu tak se motor prudce zastaví a zůstane stát, ale regulátor motor neodpojí od napájení tak jako při vypnuté brzdě, nýbrž ho stále napájí tak, že motor aktivně "silou" drží v zastaveném stavu jako by se pomyslně zasekl. S vrtulí pak netočí protivítr a má tak o něco menší odpor tj. nezpůsobuje tolik brzdění modelu za letu s vypnutým motorem.

Takže pokud chce firerush docílit rychlého zastavení motoru při staženém plynu na nulu a pokud to podporuje regulátor co používá v tom modelu pak doporučuji aktivovat v konfiguraci regulátoru brzdu (BRAKE ON).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#450 Příspěvek od jyrry »

Zatim jsem se nesetkal s reglem bez moznosti aktivovat brzdu.
Pokud je aktivovana, regl po stazeni plynu na nulu rizene zkratuje vinuti elmotoru, ktery v roztocenem stavu v tu chvili funguje jako generator.
Nemuze to byt drc-prd (setrvacne hmoty rotujicich casti a pripadne mechanicka odolnost prevodovky...) ale brzdeni je casto rizene PWM a mam ted na zkouseni kupodivu levnou řadu reglů Cool z Himodelu, ktere umoznuji nastavit i tvrdost brzdy - tedy jak moc regl brzdi; pri nastaveni pod 60% maxima je krasne slyset pri zabrzdeni roztoceneho motoru pipnuti toho PWM a teprve kdyz otacky motoru dost klesnou, nastava to zaverecne drc-prd, kdy regl zkratovaci FETy otevre uplne a motor je tak zabrzdeny a to tim vic, cim rychleji se jim snazime protocit.
jyrry.webnode.cz
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“