"Načatá" LiPo - kam s ní ?
Re: "Načatá" LiPo - kam s ní ?
zdravím,
včera během létání se mi nafoukla li-pol baterie až do meze kdy praskla černá folie a i ten stříbrný ochraný obal. Proto se ptám zda baterii zlikvidovat raději hned nebo bude stačit to znovu přetáhnout, nerad bych si zlikvidoval během dalšího letu model, kdy by se baterie začala znovu nafukovat.
včera během létání se mi nafoukla li-pol baterie až do meze kdy praskla černá folie a i ten stříbrný ochraný obal. Proto se ptám zda baterii zlikvidovat raději hned nebo bude stačit to znovu přetáhnout, nerad bych si zlikvidoval během dalšího letu model, kdy by se baterie začala znovu nafukovat.
Včera jsem měl dost velký štěstí, že jsem si zničil jen tříčlánek. Přijedu unavenej na pole. Složím model a vrazím do něj lipol. No a hádejte jaké dva konektory jsem do sebe zasunul. Používám MPjet, takže to šlo.
Napětí na silových vodičích 3článku rovná se nula nula nic.
Napětí na balančním konektoru je 2x4,17 a jednou pár mV.
Vzpoměl jsem si na fotky "vypařeného" konektoru u nějakého šíleného maxipacku. Toto byl jen 1800mAh, 40C zippy. U mého článku proběhla drobná jiskřička. Nic se nezahřálo, nic se nenafouklo. Po zkratu byl studenej. Alespoň ho rozeberu a podívám se co kde upadlo.
Nakonec jsem byl rád, že začalo pršet a nevzlétnul jsem.
Vzpoměl jsem si na fotky "vypařeného" konektoru u nějakého šíleného maxipacku. Toto byl jen 1800mAh, 40C zippy. U mého článku proběhla drobná jiskřička. Nic se nezahřálo, nic se nenafouklo. Po zkratu byl studenej. Alespoň ho rozeberu a podívám se co kde upadlo.
ric píše:zdravím,
včera během létání se mi nafoukla li-pol baterie až do meze kdy praskla černá folie a i ten stříbrný ochranný obal. Proto se ptám zda baterii zlikvidovat raději hned nebo bude stačit to znovu přetáhnout, nerad bych si zlikvidoval během dalšího letu model, kdy by se baterie začala znovu nafukovat.
Pokud došlo k poškození alu obalu článků (stříbrný) tak doporučuji nečekat až dojde k případnému horšímu efektu, lipolku vybít ve slané lázni a rovnou odevzdat k ekologické likvidaci třeba do OBI apod. kde berou staré aku včetně lipolek.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
timi píše:Včera jsem měl dost velký štěstí, že jsem si zničil jen tříčlánek. Přijedu unavenej na pole. Složím model a vrazím do něj lipol. No a hádejte jaké dva konektory jsem do sebe zasunul. Používám MPjet, takže to šlo.
Jo tak to se mi stalo nedávno - ve zmatku jsem propojil + a - baterky, místo abych jí spojil s reglem-taky MPJety. U mne to byl 2s 1300mAh GENS Ace- baterka horká a nafouklá, upálil se konektor. Ani jsem jí nezkoušel oživit, šla rovnou na likvidaci.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
Vypadá to, že zippy má v sobě pojistku v podobě měděného plíšku, který je přerušený, I poslední článek má 4,16V.
Opraveno, zapájeno. Jen už ta pojistka asi nebude fungovat.
Tušíte někdo jestli i jiné značky mají takovou pojistku? Třebas levné oblíbené modré Turnigy?
Nabíječka hlásí, že se do nich po zkratu dobilo 38mAh. Docela by mě zajímalo při jakém proudu ten plíšek rupnul. Navíc neměl znatelně jinou barvu po nějaké vyšš teplotě. Vypadal jak ruplej.
Opraveno, zapájeno. Jen už ta pojistka asi nebude fungovat.
Tušíte někdo jestli i jiné značky mají takovou pojistku? Třebas levné oblíbené modré Turnigy?
Nabíječka hlásí, že se do nich po zkratu dobilo 38mAh. Docela by mě zajímalo při jakém proudu ten plíšek rupnul. Navíc neměl znatelně jinou barvu po nějaké vyšš teplotě. Vypadal jak ruplej.
arda1 píše:A není to jen cesta na tom plošňáku-propoj? Radek
Jak to přesně myslíš?
Nepropojené = 0V na silových vodičích
Propojené = funkční aku
Zkratem se to přerušilo
Oprava fajn. Uvidíš, jestli se časem nezačne přifukovat. U mě po zkratu taky OK, ale po pár nabitích špatné 
pad píše:Oprava fajn. Uvidíš, jestli se časem nezačne přifukovat. U mě po zkratu taky OK, ale po pár nabitích špatné
Jasný, jestli se začne výrazně nafukovat oproti druhé půjde do koše. Zatím má za sebou 4 další nabití a nepozoruji nimi rozdíl.
timi píše:
Jak to přesně myslíš?
Nepropojené = 0V na silových vodičích
Propojené = funkční aku
Zkratem se to přerušilo
Myslel jsem že výrobce to nedělal jako nějakou pojistku ale prostě propojení článků mezi sebou. A vzhledem k tomu že je to jen tenoučký pásek mědi tak to tam při zkratu prsklo. Radek
ICQ 638556901
arda1 píše:Myslel jsem že výrobce to nedělal jako nějakou pojistku ale prostě propojení článků mezi sebou. A vzhledem k tomu že je to jen tenoučký pásek mědi tak to tam při zkratu prsklo. Radek
Jo to je možný, souhlasím.
V pohodě, povedlo se mi něco podobného a baterka (Taky zippyna ale 1500mAh) má zasebou 50 cyklů (střídavě akrobat a combat) a jede vesele dál.
Tak se mi včera nafoukl jeden článek ze tří a byl dost teplý. Rozdíl ve zbytkovém napětí mezi články byl 0,3V. Nechal jsem to venku vychladnout a zkusil nabít. Ten nafouklý článek šel rychle nahoru a zatím co ostatní mají 3,85 tak ten má už 4,2V. Co myslíte dát to do soli nebo zkusit balancovat? Tohle se mi ještě nestalo.
Dareba
90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová
90% mozku je kapalina. Škoda, že u většiny lidí brzdová