Potřeboval bych, jestli by mi někdo nebyl schpný poradit co jsem udělal špatně.
Polystyrénové křídlo jsem přebrousil, přetmelil šlehaným tmelem (nějaký Polský, nebo kdo ví jaký), po zaschnutí přebrousil, až v podstatě na polystyren, aby zůstali zaplněny jen promáčklyiny póry a tak. Papír jsem navlhčil, a křídlo potřel herkulesem ředěným tak 1:1 s vodou. Tímhle postupem jsem udělal všech 6 částí křídla.
Problém nastal až u té poslední 6. části, kdy mi naředěný herkules v podstatě ihned, než jsem donatřel 1/6 křídla (tak 15 vteřin) okamžitě zgelovatěl a přestal lepit. Tak jsem to vytočenej co to jako má bejt sedřel dolu, s tim že asi nebylo dobré používat již před týdnem naředěný herkules, i když v kelímku vypadal úplně v pořádku.
Znovu jsem přetmelil, přebrousil, naředil nový herkules a problém se v podstatě znovu opakoval, jen gelovatění přišlo o chvíli dýl, takže jsem stihl jakš takš nalepit papír. No snad to bude držet.
Pak jsem zkusil ten samý herkules natřít na kus papíru a tvrdl úplně normálně. WTF?
Je možné že by to nějak reagovalo s tím šlehaným tmelem? Ale proč to na zbytku křídla fungovalo?
Dále bych se chtěl zeptat, je možné přetmelit křídlo ještě přes papír? Jednu třetinu jsem brousil dolu celou, protože se mi to neskutečně zkrabatělo, ale netmelil jsem znovu celé křídlo, ale jen viditelné díry. Což byla chyba, ted je to hrbaté.
Lakovat to chci zkusit balakrylem.
Díky moc, pokud by mi byl někdo schopný pomoci.
Potahování kloboukovým papírem
Re: Potahování kloboukovým papírem
Tak smíchej trochu herkula s troškou toho tmelu a hned budeš vědět, jesti to spolu zgelovatí.
I květák je jen vycepované zelí
- Buckeye-Blitz
Přetmelit šlehaným tmelem křídlo potažené papírem (Modelspan) jsem zkusil. Jde to, ale finální výsledek za moc nestojí. Zpravidla ten potahový papír má kromě zpevnění povrchu ještě i funkci "jemného tmelu", který zakryje všechny drobnější nedostatky na povrchu již tmeleného a broušeného polystyrenu. Bylo velice obtížné vybrousit šlehaný tmel (One time) na papírovém potahu do ztracena a prakticky se mi to nepovedlo (je pravděpodobnější, že dříve dojde k probroušení papíru). Navíc, pokud na takový povrch přijde už jen barva, tak tmelená část díky nejednotnému povrchu s okolím jen vynikne. Pokud máš na polystyrenovém křídle potaženém papírem velké nerovnosti, tak bych jej udělal znova. Ač se to nezdá, tak i nanášením šlehaného tmelu narůstá znatelně hmotnost dílu. A jak uvádím výše na základě vlastní zkušenosti, jemnější "vytmelení" povrchu polystyrenu než papírem, asi neexistuje. Co se týče zgelovatění naředěného Herkulesu. Problém bych neviděl ani ve stáří Herkulesu ani v jeho naředění (resp. delším skladování naředěného Herkulesu). Použil jsem Herkules několik let starý a v naředěné podobě ponechaný několik měsíců. V kombinaci s tmelem One time se nic podobného, co píšeš nestalo. Asi bych si dal pozor na ten tmel neurčitého původu, co máš. Je-li skutečně z Polska, pokud možno s obtížně čitelným a rozmazaným písmem v návodu na použití, tak bych jej ihned vyhodil (čistě z principu na základě osobních zkušeností s jiným zbožím z Polska
).
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.
mno, ten tmel není zase tak neurčitý. Nějaký Zwaluw (kde se to vyrábí tam není, podle počtu W to jen odhaduji na poláky, je tam jen distributor pro ČŘ a SR), návod na použití tam je ve stylu naneste, přebtruste, přetřete barvou.
Právě je mi divné, že na 5/6 křídla to bylo v pohodě, a na posledním kousku tohle.
Křídlo na 1,5m čmeláka nabralo tmelem asi 40g, to mě osobně nepříde zase tak strašné. A dělat ho rozhodně znovu nehodlám ať už bude vypadat jakkoli, je to moje první stavba z polistirenu, a málem jsem u toho strávil mládí. Sice teď už by to šlo rychleji, ale no, nechce se mi do toho. Ty díry nejsou nijak hlboké, tak desetina milimetru, jen do plochy rozměrné a asi holt budou vidět, no.
S tím, že přetmelit to ještě jednou není dobrý nápad jsem si to myslel, díky za potvrzení.
Právě je mi divné, že na 5/6 křídla to bylo v pohodě, a na posledním kousku tohle.
Křídlo na 1,5m čmeláka nabralo tmelem asi 40g, to mě osobně nepříde zase tak strašné. A dělat ho rozhodně znovu nehodlám ať už bude vypadat jakkoli, je to moje první stavba z polistirenu, a málem jsem u toho strávil mládí. Sice teď už by to šlo rychleji, ale no, nechce se mi do toho. Ty díry nejsou nijak hlboké, tak desetina milimetru, jen do plochy rozměrné a asi holt budou vidět, no.
S tím, že přetmelit to ještě jednou není dobrý nápad jsem si to myslel, díky za potvrzení.
http://www.denbraven.nl/en/home - mívali jsme od nich silikony a pěny- jsou to tuším Holanďani nebo Belgičani- -Radek
ICQ 638556901
Zatím se není čím chlubit, čmelda je zatím ve vývinu. Trup jsem poskládal jen tak aby to vypadalo jako letadlo.
zatím to i s baterií váží cca 1,5Kg, ještě přibude přijímač, vrtule, potah trupu, lak, kola, motorový kryt a kabinka a to už by mohlo být doufám všecko, teda ještě výhledové možná práškovací zařízení.
takže tak cca 2Kg celková hmotnost???
zatím to i s baterií váží cca 1,5Kg, ještě přibude přijímač, vrtule, potah trupu, lak, kola, motorový kryt a kabinka a to už by mohlo být doufám všecko, teda ještě výhledové možná práškovací zařízení.
takže tak cca 2Kg celková hmotnost???
- Buckeye-Blitz
Tak při téhle velikosti modelu mi ty popisované nedostatky povrchu křídla přijdou bezpředmětné. To bych na to s klidem hodil bobíka. Po nabarvení povrchu to nikdo nepozná.
Myšlenka,kterou nelze vyjádřit stručně, nezasluhuje, aby byla vůbec vyslovena.