Výpadky signálu RX Jeti Duplex

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
petrhu

Výpadky signálu RX Jeti Duplex

#1 Příspěvek od petrhu »

Mám v letadle SU-29 Sebart rozpětí 2m přijímač R8 Duplex a při letu ve vzdálenosti cca 200m mi začal pípat vysílač- ztráta signálu od přijímače. Tento přijímač jsem měl předtím nainstalován ve větroni rozp. 3m ve kterém bylo vše v pořádku i na výrazně větší vzdálenosti. V příloze zasílám foto jak mám nainstalováno v SU-29 jestli nemám něco špatně?

http://petrhu1.rajce.idnes.cz/SU-29#1.jpg

Na dalších foto v albu je poloha antén které jsem vyzkoušel ( 1. anténa dolů 2. anténa nahoru –to byla v prostoru kabiny) v obou případech ztráta odezvy RX. Pohon modelu benzinový motor DLA 32 , zapalování je uchyceno na motorovém domečku, aku jsou v trupu, serva hitec, napájení Life 6,6V

Nemáte s tímto problémem někdo zkušenost?
Po dohodě s Jetim jsem jim dnes odeslal RX na kontrolu.
Lark

Re: Výpadky signálu RX Jeti Duplex

#2 Příspěvek od Lark »

Já tedy dávám antény obě horizontálně, jednu podél a druhou napříč trupu, ale to by nemělo mít takový vliv a v té tvojí instalaci nevidím nic co by mělo vadit. Jestli můžeš k vysílači připojit jetibox, nastav si kontrolu signálu Rx a zkus (radši na zemi) sledovat úrovně signálu na obou anténách s motorem i bez motoru a v různých polohách modelu.
coro

#3 Příspěvek od coro »

Ani ja tam nevidím nič zlého, ale možno trubka krídel je blízko jednej antény a zväzok káblov k servám je blízko k druhej? Môže to mať trochu vplyv.. Ale teda nemyslím že až taký aby to na 200m vypadlo. Prečo nenecháš anténky rovno, t.j. ďalej dozadu v trupe, a len trochu ich rozhodiť na tých 90 stupňov, veď čím viac vpredu tým viac kovu tam je okolo.
petrhu

#4 Příspěvek od petrhu »

Dozadu jdou od serva směrovky ocelové lanka ty by asi taky mohly vadit.
coro

#5 Příspěvek od coro »

no ale tie medené kábliky k servám sú v prevahe.. aspoň podľa fotky.
Podľa mňa, by nemala byť anténa hlavne rovnobežne s niečím takým, a naopak ak je to v smere "paličky" tak to tam asi ani nevadí - takže umiestnené "od tých laniek a káblov" či už dohora, či do strany, alebo možno najradšej nejak šikmo, a každé v inej vzdialenosti, by mohlo byť možno aj úplne čisté.

Ale na to tam tá sila signálu v telemetrii je, aby si si to mohol pozrieť a doladiť (prípadne za pomoci pomocníka..) - za letu je to možno iné ako keď to niekto drží v ruke.

Príjmač by mal vysielať anténkou ktorá je aktuálne v lepšom príjme takže lepšie nasmerovaná, a v papieroch je výkon 20dbm - takže by to malo mať rovnaký dosah ako vysielač smerom k modelu. Vraj nemá a vraj konkrétne u R8 sa to "cvrlikanie" alebo spätný signál ozýva skorej, no nemám na to vysvetlenie (mám R8 aj R6, R8 mal mať lepšiu citlivosť, aj asi má, ale rozdiel nie som schopný nejak overiť...

Skontroluj si ale aj anténu vysielača - to je najviac mechanicky namáhaný diel, všeobecne.. Ono by to na blízko (=200m) fungovalo možno aj s utrhnutou! A aj keď by telemetria nadávala keby pri zapnutí bol príliš slabý signál, možno až taký slabý nie je alebo to vypadáva len pri nejakom pohybe.
Na R6 som už odlietal jeden deň s nastaveným 10mW (nie test dosahu ale v nastavení, prepol som to doma pred dlhým časom a zabudol), a pri poslednom lete som veru aj mával vysielačom - ale to som model už ani poriadne nevidel v akej je polohe a ešte mi aj odišlo servo jedného krídelka, takže neviem čo z toho blblo.
Míra 66

#6 Příspěvek od Míra 66 »

No,jen se zeptam,máš připojený Jetibox a vidíš na něm sílu signálu?Já měl podobný problém,občas mě pípl TX ztrátu signálu ale na Jetiboxu jsem měl signál dobrý.Občas to píplo a jak sem to vypozoroval,vzdálenost v tom moc roli nehrála.Tak sem doma zkoušel všechno možné,až sem zjistil že je špatný noví značkoví vypínač.Měl sem to ve spalováku a vybrace způsobovali občasné a jen mžikové výpadky napájení a tím i spojení.Bylo zajímavé že na řízení to vliv nemělo,ovšem časem by určitě došlo k přerušení napájení na delší dobu a to by byl konec.
coro

#7 Příspěvek od coro »

Tón pri výpadku spätného signálu je taký "dvojpíp" a tón po resete príjmača je jedno píp.

T.j. mžikový výpadok napätia (úplný takže žiadny merateľný pokles napätia a príslušné varovanie nenastane, nemá ako merať bez napájania), sa prejaví ako jedno Píp. Ak je model dosť ďaleko, malo by ešte nasledovať varovanie že je slabý signál (morseove A asi ako antena) - lebo zapínať príjmač je normálne blízko vysielača a mal byť signál aspoň 6 na obidvoch anténkach (varuje aj ak je jedna slabá a druhá plných 9).. teda ak sa pamätám dobre.

Naproti tomu chvíľka bez signálu sa prejaví zvukom "trtr" alebo ako foneticky zapísať ten "dvojpíp". Malo by sa dať jasne rozlíšiť, o čo ide.

Inak ak je viac pilotov na ploche vedľa seba, ja tvrdím že musí mať nejaký efekt to že vedľa vysielača vysiela niečo iné a prehluší mu to ten slabý signál z diaľky čo vysiela model. Ale akosi to v praxi nevidno.
cilek

#8 Příspěvek od cilek »

coro píše:Inak ak je viac pilotov na ploche vedľa seba, ja tvrdím že musí mať nejaký efekt to že vedľa vysielača vysiela niečo iné a prehluší mu to ten slabý signál z diaľky čo vysiela model. Ale akosi to v praxi nevidno.

A ten dvojpíp je informace o tom, že vysílač špatně "slyší" přijímač nebo že je slabý signál z vysílače? Já myslím, logicky, že spíš to druhé.
Lark

#9 Příspěvek od Lark »

Podle návodu:
S (* *) 2x krátké vysoké pípnutí - nejsou k dispozici údaje z přijímače (špatný signál)

takže to "první". Ten dvojpíp vydává i když napřed vypneš přijímač, takže stratí spojení s přijímačem.
petrhu

#10 Příspěvek od petrhu »

Tak mi od Jetiho poslali jiný přijímač chyba:" byla zjištěna menší citlivost vstupních obvodů 2.4 GHz"
Přijímač jsem nainstaloval síla signálu 9;9 ještě to zkouknu na letišti na větší vzdálenost a snad to bude OK
zdzd

#11 Příspěvek od zdzd »

petrhu píše:Tak mi od Jetiho poslali jiný přijímač chyba:" byla zjištěna menší citlivost vstupních obvodů 2.4 GHz"
Přijímač jsem nainstaloval síla signálu 9;9 ještě to zkouknu na letišti na větší vzdálenost a snad to bude OK

Že by krycí označení pro vyhořelý vstup?
cilek

#12 Příspěvek od cilek »

petrhu píše:Tak mi od Jetiho poslali jiný přijímač chyba:" byla zjištěna menší citlivost vstupních obvodů 2.4 GHz"

Tak co to teda měří?
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pikus 1 »

Ten to stesk, že vysílač od Jeti pípá v důsledku slabého nebo špatného signálu jsem u nás slyšel už od dvou kolegů. Také se jednalo o velmi malé vzdálenosti.
Asi nějakej " Jeti virus" :D
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
sova1

#14 Příspěvek od sova1 »

pikus 1 píše:Ten to stesk, že vysílač od Jeti pípá v důsledku slabého nebo špatného signálu jsem u nás slyšel už od dvou kolegů. Také se jednalo o velmi malé vzdálenosti.
Asi nějakej " Jeti virus" :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Míra 66

#15 Příspěvek od Míra 66 »

cilek píše:

Tak co to teda měří?

Co tím myslíš? Jako to 9-9?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“