Teplota baterky
Re: Teplota baterky
Uz jsem myslel, ze mam jasno, ale napdla me pro vas asi uplne "debilni" otazka
Jak poznam, ze kapacita porad jeste stoupa, kdyz nabijim 0,5A porad treba tech 15h? Za tu dobu prece do baterky dostanu porad stejny naboj ne? A pokud je 1/10C pro baterku neskodne a muzu to do ni poustet jakoukoliv dobu, tak ten predany naboj bude porad stejny, jen umerny nabijecimu casu.
Ted me napadlo, ze by se to dalo udelat tak, ze nebudu merit to, co do baterky dostanu, ale naopak, co mi je schopna dat..
Jak poznam, ze kapacita porad jeste stoupa, kdyz nabijim 0,5A porad treba tech 15h? Za tu dobu prece do baterky dostanu porad stejny naboj ne? A pokud je 1/10C pro baterku neskodne a muzu to do ni poustet jakoukoliv dobu, tak ten predany naboj bude porad stejny, jen umerny nabijecimu casu.
Ted me napadlo, ze by se to dalo udelat tak, ze nebudu merit to, co do baterky dostanu, ale naopak, co mi je schopna dat..
Solo Pro V2 - HK450 - HK500 - Blade mCPX - EasyCub
Spektrum DX6i - Phoenix 4
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Presne tak, budes merit VYBIJENOU kapacitu, ne nabijenou. 
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Alli25 píše:Uz jsem myslel, ze mam jasno, ale napdla me pro vas asi uplne "debilni" otazka
Co se do accu nabije je naprosto nezajímavé. Postatné je jen to, co se pak z accu vrátí. Případně může být zajímavý ještě tak rozdíl mezi těmi dvěmy čísly. To je enerige, využitá na ničení accu...
No a pak může být ještě zajímavé, co z accu vypadne po týdnu, dvou od nabití. Někdy je to jen zlomek toho, co při vybíjení bezprostředně po nabití. A to jsou potom accu krátce před smrtí, nebo nové šmejdy z obrovským samovybíjením.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Alli25 píše:Jasne, ale ja na te svoji nabijecce nastavim, kolik do ni chci pustit. Plnou automatiku nepouzivam.
To je právě ten problém. Abys dokázal spolehlivě nabíjet NiXX ručně, tak musíš nejdřív vědět co si k aku můžeš vůbec dovolit. A tady je automatický režim NABÍJEČEK k nezaplacení. Narozdíl od obsluhy si ta nabíječka s aku "povídá" a lecos se o ní dozví. Má to ale jeden háček. S nástupem aku Li si dnes výrobci vůbec nelámou hlavu s nabíjecím softem právě pro NiXX. Vyrobit nabíječku pro režim CC>CV pro nabíjení Li a olova dneska zvládne kdekdo. Kvalita nabíjení už potom závisí hlavně na použitých součástkách a seřízení (kalibraci). Takže Li dnes zvládne nabít kdejakej šmejd. O to horší je to s nabíjením právě aku NiXX kdy stojí softy za dvě věci. Pokud se v návodu píše že automatika bude fungovat jenom s nějakými lepšími aku a s některými nebude fungovat korektně, tak je jasný že to nabíjení nezvládá. S takovým nabíjedlem je lepší se aku NiXX raději vyhnout a nebo nabíjet ručně na čas a teplotu (z hlediska uživatele opruz). Na druhou stranu pokud nabíjedlo nemá s aku NiXX problém, tak je nabíjení legrace. Nemusíš řešit nabíjecí proud protože si to nabíječka ohlídá sama aniž by aku svlékla z obalu. Těhle nabíjedel ale s nástupem aku Li jaksi ubývá. Nevim jak dnes, ale dříve se za etalon v nabíjení NiXX počítal třeba Graupner, Robbe či Schultze. Tyhle značky mají s nabíjením aku NiXX dloholeté zkušenosti tak snad předpokládám že i dnes to stále umí. Naopak bych moc nesázel na nabíjedla ala Bantam a jejich klony (G.T.Power, různé TGY a HK., IMaxe, E-Stationy, Sharky a další a další klony). Další problém je samotná funkce DP a její detekce kde mají tyhle nabíjedla asi velkej problém.
Já třeba nedam dopustit na soft nabíjedel iChargerů. Tohle zvládá nabíjení v automatu jak tužek NiMH s DP odstavením i pohonné NiCd které dokáže neskutečně rozhýbat. Prostě připojim aku, zapnu nabíjení a nabíjedlo se postará o nejrychlejší možné nabití aku aniž by aku trpěla ohřevem. Tady se jasně ukáže s čím vůbec člověk přichází do styku. Do vysokokapacitních tužek NiMH díky jejich kravskýmu Ri nepustí nab. proud ani 1/10C. Na druhou stranu když se jí pod ruku dostane kvalitní sada NiCd SCR, tak se dějou věci. Nabíjení v pohodě 5C a délka nabíjení 15 minut.
Jinak stále platí to, že čim vyšší má článek v dané velikosti kapacitu, tim vyšší Ri článek bude mít. Takže takový článek nepůjde nabíjet rychle a tahat z něj vysoké proudy. Zářným příkladem jsou třeba tužky NiMH s kapacitou 2,7Ah a víc. To samé bude platit i pro pohonné aku NiMH velikosti SC.
Tak jak jsem rikal, provedl jsem mereni. Udelal jsem 2 cykly, kdy jsem tu baterku nabijel dlouho prudem 0,5A. Pak jsem ji vybil a zjistoval, kolik mi da. No a nabijecka se zastavila nejvic na 4295. Jak na tom tedy jsem? Rekl bych, ze na to, jak jsem ji hned na zacatku potrapil, tak to neni spatne, co myslite? Ono by to slo asi jeste malinko vic, jenze ta moje nabijecka asi vazne nebude zadna spicka, protoze to mam nastavene, aby vybijela do celkoveho napeti 5,5V (tedy 0,9V na clanek), ale bohuzel ta nabijecka si mysli, ze uz toho dosahla, i kdyz ji pak odpojim a premerim klasickym merakem a ona ukazuje o 1V vic. I pri naslednem nabijeni uz ta nabijecka ukazuje 6,5V
Normální stav, napětí při zátěži vs napětí naprázdno.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
Mel jsem nastaveno 1A protoze vic mi nabijecka nedovoli. Ale stejne se to pohybovalo od 0.6 do 0.8, tak jak to nabijecka psala. Nejdriv na to sla pomalu a pak se odvazala a "frcela" tech 0.8
Me by ale jeste zajimalo, jestli podle toho co jsem napsal vys, prezila
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se o tu baterku nebál. Ona nějak fungovat bude. Ta aku ale asi nebude žádnej zázrak už jenom ze své podstaty.
Předpokládám že máš nějakou 50W nabíječku kde je standardem 5W vybíjení. Pokud si nastavil vybíjecí proud 1A, tak ho při vybíjení aku 6SNi není schopna. Proto to omezení proudu zpočátku na 0,6A (nabitý článek Ni 1,4V x 6ks= 8,4V >> 5W/8,4V= 0,6A vybíjecího proudu). Jak napětí aku při vybíjení klesalo, tak rostl vybíjecí proud.
Předpokládám že máš nějakou 50W nabíječku kde je standardem 5W vybíjení. Pokud si nastavil vybíjecí proud 1A, tak ho při vybíjení aku 6SNi není schopna. Proto to omezení proudu zpočátku na 0,6A (nabitý článek Ni 1,4V x 6ks= 8,4V >> 5W/8,4V= 0,6A vybíjecího proudu). Jak napětí aku při vybíjení klesalo, tak rostl vybíjecí proud.
Presne takovou nabijecku mam. Turnigy Accucel-6 50W. Diky za vysvetleni