li-pol informace

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
ERGO

li-pol informace

#1 Příspěvek od ERGO »

Mám takový dotaz. Sice lítám už celkem slušnou dobu ale. Vždycky jsem používal Ni-Mh akumulátory. Hodlám přejít na li-pol a potřebuju vědět následující. Na to abych je mohl nabíjet potřebuju nějaky speciální nabíječe? Myslím něco jako tohle: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=110&zbozi=1116 (jen pro příklad)? Nebo jdou nabíjet klasickým trafem. Vůbec v tom totiž nemám jasno by naopak binec. Je to sice třeba otázka, kterou by mohl asi položit leda začátečník ale dík za pomoc. :D
Bellanca Decathlon, Heli Blade CP

Může-li se něco pokazit, pokazí se to. ...... Murphyho zákon
jakas
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jakas »

Na nabijeni lipolek potrebujes specialni nabijec jen je otazkou kolik chces investovat nejjednodusi reseni je nabijec a omezovac od pana zajice a k tomu nejaky 12V zdroj treba predelany stary pocitacovy.Pokud bys chtel kupovat nabijecku mohu vrele doporucit Ultramat 10 (ma jediny neduh je omezena doba nabijeni 5h)lze napajet jak z 12V tak i z 220V a k ni pro nabijeni trojclanku prikoupit bud omezovac od p.Zajice nebo balancer ale ten vyjde draz a je tozcela zbytecne omezovac je levnejsi a lepsi protoze vyrovnava clanky pri konci nabijeni a ne po celou dobu nabejeni jako vetsina balanceru.U dvojclanku balancer ani omezovac moc nepotrebujes clanky se moc nerozjizdi ja osobne pouzil omezovac asi az po 30 cyklech a ani u jednoho paklu se mi pomalu ani nerozsvitila dioda ktera indikuje omezovani nabijeni daneho clanku.
ERGO

#3 Příspěvek od ERGO »

Jo díky moc. Přesně tohle jsem potřeboval vědět. :D

ERGO

#4 Příspěvek od ERGO »

No když to tak porovnávám tak je to sto a jedna. Myslím ten Ultramat a ten nabíječ a omezovač od toho pana Zajíce. Zajímalo by mě v čem spočívá ten asi 1500 kč rozdíl. :roll: Ale bude teda stačit ten nabíječ, omezovač a pc zdroj vše domácí výroby? Protože jestli jo tak opravdu nemá cenu kupovat stroje za tisíce když to samy můžu mít za pár korun. :wink:

FloPIG

#5 Příspěvek od FloPIG »

ak chcestak ja ti predam nabijac lipol uplne novy asi 3 krat nabijany za 300 kc
dovod hnet ako som si ho kupil som na druhy den dostal velky nabijac na vsetky bat :D
Vita_1

#6 Příspěvek od Vita_1 »

Taky jsem pouzival jednoduche nabijece a pripravky k nabijeni baterii. Asi jedina vyhoda toho je, ze je to levne. Uz asi rok pouzivam profesionalni nabijec a nemuzu si ho vynachvalit. Mam jeden pristroj pro nabijeni vsech typu baterii, takze uz netravim cas stalym hledanim a propojovanim vsech moznych modulu. Velka vyhoda je i to, ze presne vim kolik jsem do baterie nabil, nebo vybil. Nabijec umi nabijet i vybijet a napajeni ma jak z 12V tak ze site, takze lze pouzit na letisti i doma. Stal sice asi 3000,- ale prave to, ze ukaze co do baterek dodal uz mi zachranilo model. Koupil jsem uplne nove baterie, ktere mely mit kapacitu 1600 mAh. Pri cyklovani jsem zjisti, ze maji asi 300mAh. Pokud bych je nabijel nejakym jednoduchym udelatkem a dal je do modelu uz bych asi neme motor, prijimac, serva ..... Takze uz se mi vlastne zaplatil. Vim, ze 3000,- jsou dost penez a dlouho jsem na nabijecce taky setril, ale asi se to opravdu nevyplati
ERGO

#7 Příspěvek od ERGO »

FloPIG píše:ak chcestak ja ti predam nabijac lipol uplne novy asi 3 krat nabijany za 300 kc
dovod hnet ako som si ho kupil som na druhy den dostal velky nabijac na vsetky bat :D

O jaký by mělo jít?

jakas
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jakas »

Ano vsechna nejlevnejsi reseni maji sva uskaly ale za to setri penize akrat si musi clovek uvedomit jestli mu to staci ci ne.Nabijec. omezovac a zdroj vyjde neco okolo 700Kc.Z komercnich nabijecej pro bezne modelarske ucely dostacuje Ultrama 10 s cenou okolo 1700kc ale pokud bys chtel myslet na budoucnost a investovat okolo 4000Kc tak bych volil nabijecky ktere uz umeji life jako napriklad e-Station BC-6 Dual Power ktera nabizi vse v jenom.
jakub_czakovice
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jakub_czakovice »

U levných nabíjecích udělátek si musíš uvědomit jediné a sice že cena takového řešení je přibližně poloviční než jeden kvalitní lipo/life pack a to je přeci divné ne?? Tznm až si na takovém levném udělátku odpráskneš jednu nebo dvě sady (neříkám že se to musí stát) proděláš přesně cenu dobrého nabíjecího "soustrojí".

Jinak tady je velmi dobré si ujasnit kam až chceš elektriku hnát..pokud ti stačí řekněme 200W motorky kup něco jako Ultramat 10 nebo shark 10 a jsi v klidu. Pokud tě lákají elektrické "kilowatové" modely vezmi na rozjezd EOS 1210i a zapomeň na zdroj z PC 8)

Tuhle otázku si musíš zodpovědět bezpodmínečně neboť umožní přesně a efektivně zacílit tvé následující investice.
když jsem hrával minigolf měli jsme heslo: "tak ať to padá" :-)
lada

#10 Příspěvek od lada »

Vita_1 píše:Taky jsem pouzival jednoduche nabijece a pripravky k nabijeni baterii. Asi jedina vyhoda toho je, ze je to levne. Uz asi rok pouzivam profesionalni nabijec a nemuzu si ho vynachvalit. Mam jeden pristroj pro nabijeni vsech typu baterii, takze uz netravim cas stalym hledanim a propojovanim vsech moznych modulu. Velka vyhoda je i to, ze presne vim kolik jsem do baterie nabil, nebo vybil. Nabijec umi nabijet i vybijet a napajeni ma jak z 12V tak ze site, takze lze pouzit na letisti i doma. Stal sice asi 3000,- ale prave to, ze ukaze co do baterek dodal uz mi zachranilo model. Koupil jsem uplne nove baterie, ktere mely mit kapacitu 1600 mAh. Pri cyklovani jsem zjisti, ze maji asi 300mAh. Pokud bych je nabijel nejakym jednoduchym udelatkem a dal je do modelu uz bych asi neme motor, prijimac, serva ..... Takze uz se mi vlastne zaplatil. Vim, ze 3000,- jsou dost penez a dlouho jsem na nabijecce taky setril, ale asi se to opravdu nevyplati

Co máš za nabíječ?
Vita_1

#11 Příspěvek od Vita_1 »

Mam Ripmax Sigma Pro Peak http://www.astramodel.cz/podrobnosti_prehled.php?kod=RO-IP2850&kat_id=160&kat_typ=0 myslim,ze umi celkem dost a pro bezne pouziti plne dostacuje. Jedine co mi mozna nekdy bude chybet jsou LiFePo baterie, ale u takovych pristroju by to mohl resit firmware - uvidim.
georg
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od georg »

Hele, já mám taky nabíješ za 2000Kč a nemužu si stěžovat, to co chci tak umí, zatim mi neudělal jedinou botu a OBROVSKA výhoda je, že vypíná super brzy baterky Nimh, vůbec jsem evěděl že takle muže fungovat delta payk. Jelikož i muj kamarád má Jeti 30+ a ten vypíná o hodně pozdějc než muj, moc se mi to líbí. A Li-pol s tim taky nabíjim a stačí mi to, jsem spokojen, ale asi budu muset koupit nějakej balancér. Jinak nabíječ je Hyperion EOC 5idp
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
rohe
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od rohe »

jakub_czakovice píše:............
Pokud tě lákají elektrické "kilowatové" modely vezmi na rozjezd EOS 1210i a zapomeň na zdroj z PC .

Můžeš mi to prosím nějak vysvětlit???? Myslím ten PC zdroj. :roll:
georg
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od georg »

Hele kdyby si předšlal třeba 500W tak ten by to měl udržet.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Marek71 »

Ja mám LiPo 2-čl. E-tech 1700 mAh Sp (červený) a 1850 mAh GP (modrý). Zatiaľ ich nabíjam len nabájačkou Ultramat 10 bez balancera, resp. omedzovača.

Niekto tvrdí, že to tak postačuje, iný zase, že použitie balancera (omedzovača ???) je absolutne nutné. Tak ako to je ?

A ešte jedna otázka... je možné nabíjať LiPo akumulátory vyšším prúdom ako 1C ? Nie vždy, len napr. na letisku, kvoli urýchleniu nabíjania by som napr. použil prúd tak do 1,5 - 2 C.
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“