Výpadky signálu RX Jeti Duplex
Re: Výpadky signálu RX Jeti Duplex
Síla signálu co ukazuje jetibox (9- anténa 1 ,a 9-anténa 2)
- thsoft
- Kontaktovat uživatele:
Kolik máte na Jetiboxu signál pokud odlítnete tak 200-300m od sebe ??
Po přemístění modulu Duplex TU do vysílače mám problém s občasným
pípnutím signálu **.
Začal jsem pozorovat kolik mám úroveň na Jetiboxu a zjistil že signál jde velmi
rychle k 0 (zkouším dva modely instalací přijímače to tedy nebude).
Když jsem 200-300m od vysílače tak mám tak 3 až 0 signálu na obou anténách.
Zdá se mi to málo. Přijímače mám typ R6.
Tom
Po přemístění modulu Duplex TU do vysílače mám problém s občasným
pípnutím signálu **.
Začal jsem pozorovat kolik mám úroveň na Jetiboxu a zjistil že signál jde velmi
rychle k 0 (zkouším dva modely instalací přijímače to tedy nebude).
Když jsem 200-300m od vysílače tak mám tak 3 až 0 signálu na obou anténách.
Zdá se mi to málo. Přijímače mám typ R6.
Tom
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)
thsoft píše:Když jsem 200-300m od vysílače tak mám tak 3 až 0 signálu na obou anténách. Zdá se mi to málo. Přijímače mám typ R6.
To je opravdu dost málo. Buď je nějaká závada v přijímači a ten špatně měří signál a nebo může být případně i problém v přívodech antén, které mohly být někdy v minulosti ostřeji ohnuty a i když teď už nejsou tak mohlo uvnitř přívodních koaxů dojít k trvalým poškozením, která sice nemusí být okem patrná, ale mohou mít za následek zhoršení příjmu. Doporučuji nechat si v Jeti servisu překontrolovat příslušný přijímač z hlediska kvality přijmu a ať případně vymění antény.
Přijímač by měl být v modelu umístěn co nejdál od zdrojů rušení jako jsou serva, elektromotor, regulátor apod. Vhodné je jednu aktivní část antény přijímače dát v modelu vodorovně s trupem modelu a druhou aktivní část antény přijímače svisle nahoru ideálně vyvést mimo trup modelu při vzájemné pozici aktivních částí antén vůči sobě o 90 stupňů. Aktivní část antény je pouze cca 30 mm na konci a zbytek je jen přívod k anténě jehož pozice v tomto ohledu tj. vůči sobě není důležitá. Na obrázku níže je aktivní část antény zvýrazněna žlutou bužírkou.

Velmi důležité je neohýbat přívod k anténě v příliš ostrém úhlu jinak může dojít k vnitřnímu poškození koaxu a následnému nevratnému zhoršení příjmu. Poloměr ohybu by neměl být menší než cca 1cm. Při ostrém ohnutí nemusí pomoci ani když je koax následně narovnán.
Neviem presne čo znamená to číslo 9..0 ale nebude to asi nič konkrétneho, skorej akýsi pokus ozobrazenie nezobrazitľného. Lebo u spread spektrum je kvalita viac než sila, ale samotná by nemala zmysel. Bude to nejaké číslo, nazvané "tiežRSSI"?
Na 200m je ešte dosť blízko aby si na obidvoch uvidel nulu. Na jednaj ano, ale druhá vtedy má byť aspoň tie "3" ak nie viac.. Bežnejšie ale je že pod 1 neklesá.
Ale zalietal som si už aj s vysielačom prepnutým na 10mW (v menu TU modulu, v nastaveniach "krajiny", nie ako dočasná skúška dosahu), a to by mohlo zodpovedať. Neprepínal si náhodou niečo? Ja som to na doma a v malej telocvični naschvál prepol, a na jar na to zabudol.. Lietalo to na normálnu letovú vzdialenosť úplne normálne, ale tieto "anténkové čísla" si občas pozerám aj za letu a prekvapili ma, tak som si na to nastavenie spomenul. Nič mi ale aj tak necvrlikalo ani nepípalo. Bol to náhodou tiež R6.
Na 200m je ešte dosť blízko aby si na obidvoch uvidel nulu. Na jednaj ano, ale druhá vtedy má byť aspoň tie "3" ak nie viac.. Bežnejšie ale je že pod 1 neklesá.
Ale zalietal som si už aj s vysielačom prepnutým na 10mW (v menu TU modulu, v nastaveniach "krajiny", nie ako dočasná skúška dosahu), a to by mohlo zodpovedať. Neprepínal si náhodou niečo? Ja som to na doma a v malej telocvični naschvál prepol, a na jar na to zabudol.. Lietalo to na normálnu letovú vzdialenosť úplne normálne, ale tieto "anténkové čísla" si občas pozerám aj za letu a prekvapili ma, tak som si na to nastavenie spomenul. Nič mi ale aj tak necvrlikalo ani nepípalo. Bol to náhodou tiež R6.
coro píše:Neviem presne čo znamená to číslo 9..0.. Bude to nejaké číslo, nazvané "tiežRSSI"?
Ano je to něco podobného jako RSSI hodnota u Frsky akorát Jeti to mají v méně podrobné hodnotě vyjádřené celým číslem pouze v deseti krocích od 0 (minimum) do 9 (maximum). U Jeti by to měla být hodnota síly signálu měřená individuálně na jednotlivých anténách na straně přijímače.
- thsoft
- Kontaktovat uživatele:
Nic jsem na přijímačích neměnil, zkouším dva a na obou to klesá, v pátek mi to dokonce
pípalo ztrátu asi při 100m ale v sobotu už ne.
Pravděpodobnější je že mám něco s kablíkem mezi anténou a TU modulem s tím jsem
zkoušel hejbat a signál se mění o cca 4 čísla. Dá se ten TU modul poslat do Jeti i když je to
po záruce ?? Kolik to může stát když na to kouknou ?
Tom
pípalo ztrátu asi při 100m ale v sobotu už ne.
Pravděpodobnější je že mám něco s kablíkem mezi anténou a TU modulem s tím jsem
zkoušel hejbat a signál se mění o cca 4 čísla. Dá se ten TU modul poslat do Jeti i když je to
po záruce ?? Kolik to může stát když na to kouknou ?
Tom
( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poslať sa dá všecko a predpokladám že ak to nebude Tvojou vinou nejaké polámané tak nebudú chcieť možno ani nič.. ale to neviem.
Hodne prevdepodobnejšie je že si jednoducho zatočil zalomenou anténkou a ten v nej konektor s utrhol namiesto toho aby tam ten koax s balunom prešmykli a otočili sa voči plastu.
Takže by Ti hodne pomohla nová anténa.. také sú na hociakom WiFi routri a je to prakticky spotrebák lebo takto odchádzajú...
ale nerobiť moc pokusov aby ten TU náhodou nevyhorel.
Hodne prevdepodobnejšie je že si jednoducho zatočil zalomenou anténkou a ten v nej konektor s utrhol namiesto toho aby tam ten koax s balunom prešmykli a otočili sa voči plastu.
Takže by Ti hodne pomohla nová anténa.. také sú na hociakom WiFi routri a je to prakticky spotrebák lebo takto odchádzajú...
ale nerobiť moc pokusov aby ten TU náhodou nevyhorel.
Zkontroluj ještě to nastavení sníženého výkonu na 10mW místo 100mW. Nastavuje se na TX, nikoli na RX. Pokud jedeš na 10mW bude to stejné na obou přijímačích.
thsoft píše:Pravděpodobnější je že mám něco s kablíkem mezi anténou a TU modulem s tím jsem zkoušel hejbat a signál se mění o cca 4 čísla. Dá se ten TU modul poslat do Jeti i když je to po záruce ??
Ano dá. Jeti dělá záruční i pozáruční servis.
thsoft píše:Kolik to může stát když na to kouknou ?
Na to se zeptej přímo u Jeti. Cena může záležet na tom co s tím v reálu bude. Pokud půjde o drobnou vadu jako je třeba vadný přívod k anténě je možné, že to udělají třeba i zdarma i když to je po záruce.
- thsoft
- Kontaktovat uživatele:
Tak děkuji všem za rady.
Tak jsem to vyřešil tak že jsem kablík preventivně přeletoval za tento:
http://www.i4wifi.cz/pigtail-u-fl-rsma-pro-minipci_d19.html
Byla to trošku pakárna letovat, konektor U.FL jsem z toho samo odskřípl. Ale jak jsem psal
je to po záruce. Signál jsem zatím kontroloval jen doma protože pršelo ale stoupl asi o 3-4 čísla
(testuju ze zahrady do garáže a to jak v 10mW výkonu tak ve 100mW plném výkonu).
Dál jsem si ještě objednal USB převodník protože jsem chtěl zkusit přehrát SW v přijímačích a vysílači
ale teď jsem zjistil že nemám typ EX ale starší tak asi přehraju prd
Tom
Tak jsem to vyřešil tak že jsem kablík preventivně přeletoval za tento:
http://www.i4wifi.cz/pigtail-u-fl-rsma-pro-minipci_d19.html
Byla to trošku pakárna letovat, konektor U.FL jsem z toho samo odskřípl. Ale jak jsem psal
je to po záruce. Signál jsem zatím kontroloval jen doma protože pršelo ale stoupl asi o 3-4 čísla
(testuju ze zahrady do garáže a to jak v 10mW výkonu tak ve 100mW plném výkonu).
Dál jsem si ještě objednal USB převodník protože jsem chtěl zkusit přehrát SW v přijímačích a vysílači
ale teď jsem zjistil že nemám typ EX ale starší tak asi přehraju prd
Tom
Lark píše:Zkontroluj ještě to nastavení sníženého výkonu na 10mW místo 100mW. Nastavuje se na TX, nikoli na RX. Pokud jedeš na 10mW bude to stejné na obou přijímačích.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
( ͡° ͜ʖ ͡°)