Super příspěvek o lítání Ti napsal Jipav, souhlasím do písmenka .Tak já se zkusím taky trochu vykecat, ať se Ti líp rozhoduje, zrovna mám čas.

Napřed si musíš ujasnit, co přesně chceš. Jestli to, aby copter po puštění kniplů pouze sám srovnal polohu do horizontu ( obvykle se to jemenuje LEVEL mód) , anebo držel polohu v prostoru sám automaticky bez řízení. To je velký rozdíl. V prvním případě Ti stačí deska , která má osazeny gyra a akcelerometry. Ve druhém už nutně potřebuješ GPS. Měl jsem ( a něco ještě mám) KK2, Rabbit, Multiwii různých verzí, Shrediquette a Openpilota. Všechny v režimu stabilizace fungují dobře. Za málo peněz a super stabilní je KK2, v režimu LEVEL je ale o dost pomalejší jako ty ostatní. Sice se do horizontu spolehlivě sama srovná, ale trvá to tak dvě vteřiny. Možná to jipav naladil líp a chodí mu to rychleji, mně se to líp naladit nepovedlo . Ale já to zas moc s tím laděním konkrétně u téhle desky nepřeháněl, lítal jsem s ní na gyra. Ty ostatní se samy srovnají do jedné vteřiny. Asi tak stejně to funguje i u Mikrokopteru a DJI Naza. Kteroukoli z nich si pořídíš, tak neprohloupíš. KK2 je daleko nejlevnější , létá super a nepotřebuješ PC pro ladění. Naladit ji je snadné. Ale nic dalšího k ní nejde připojit, takže na to, aby to samo viselo na místě nelze ani pomyslet. Jak psal jipav, vítr ti to bude unášet i když se to samo srovná. Rabbit je taky velmi dobrý, oba režimy fungují super, dá se k němu připojit GPS, umí držet sám polohu a umí se sám vrátit domů. Létá výborně i na základní nastavení. Sonar je ale citlivý na druh povrchu, když není rovný a hladký občas poskakuje nahoru a dolů. U někoho to prý ale nedělá. Stále se to vyvíjí protože je problém s kalibrací kompasu ( opět ale jak u koho, někomu to funguje bezvadně a někomu ne) a ta občas způsobuje potíže s držením polohy u GPS. Prostě GPS funkce fungují, ale zatím nejsou 100% spolehlivé. Dnes je to už možná vyřešeno. Já už Rabbita nemám a tak to sleduju jenom okrajově. K Rabbitu je třeba pro nastavování PC, samotné ladění není příliš obtížné. Multiwii - v poslední verzi software létá výborně. Hodně se zlepšilo i udržování výšky barometrem. A taky se už k ní dá připojit GPS. Jak to létá s GPS, to budeme vědět asi tak za týden. Geniální kamarád Tomáš už to zprovoznil. Multiwii je poněkud komplikovanější na programování, protože konfigurace se mění v Arduinu. Což není pro laika zcela triviální věc.

Multiwii se ladí pomocí PC, ale je k dispozici i velmi dobrý program pro ladění přes Android a BT modul, takže na letiště není třeba tahat PC. Pokud máte telefon anebo tablet s Androidem . Shrediquette je rovněž výborně létající systém, ale ne příliš rozšířený, takže o tom jenom maličko. Ladí se přes PC, používá analogová ( příšerně drahá ale taky dobrá ) gyra a akcelerometry. Nejde dál rozšiřovat. Anebo alespoň autor software nic takového nezveřejnil. Openpilot - taky super létající, ze všech nejjednodušší na nastavování konfigurace. To zvládne i naprostý laik.

Rovněž je k dispozici program pro ladění v Androidu přes BT. Ale nejde dál rozšířit. Alespoň prozatím. Létá ( testuje se řadovými uživateli) už i vylepšená verze,ale zatím není ke koupi. Zajímavostí je, že Openpilot jde použít i do vrtulníku jako bezpadlová jednotka.
A ještě něco málo jak je to s těmi módy. Ten základní, co mají všechny coptery je mód na gyra. Tady se páčkou na vysílači řídí úhlová rychlost. Čím větší výchylka páčky , tím rychleji se to točí kolem příslušné osy. Až se páčka vysílače vrátí do neutrálu, točení se zastaví a copter zůstane nakloněn. Tohle je standardní a normální způsob řízení pro všechny , co umí letadla anebo vrtulníky. Létá se v tom velmi příjemně a přirozeně. V tom druhém módu, LEVEL, to funguje jinak. Páčkou na vysílači se neřídí úhlová rychlost, ale přímo velikost náklonu. Takže dokud tlačíme výškovku, letí to dopředu. Až tlačit přestaneme, copter se vrátí sám do horizontu a pomalu se zastaví. Tento LEVEL mód je super pro vybírání a zachraňování různých krizovek. Létá se v něm divně a není to nic moc. Zato je výborný pro létání FPV , když nevím co, všechno pustím a ono se to samo vybere. Taky je velmi vhodný pro fotografování a filmování, copter se pak obvykle pohybuje pomaleji a je snadnější ho přesně řídit. A na závěr- pro běžné létání na oči stačí KK2, pro FPV a fotografování to chce něco s akcelerometrem , no a úplně nejlepší ( a taky nejdražší ) je deska s GPS.