Deska HK pro quadrocopter

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
jipav

Re: Deska HK pro quadrocopter

#316 Příspěvek od jipav »

Hlavne nech sa mi to vie nejako stabilizovat ked to velmi naklonim a pustim kniple nie ako to robi kk.

Tak třeba KK 2.0 LCD to umí celkem slušně. Podařilo se mě board vyladit tak, že fungují oba režimy a stabilizační režim opravdu stabilizuje.
Na kk je moj hlavny problem to, ze obcas padnem ked nieco naklonim viac ako je ok, alebo mi to proste uleti s vetrom spletiem si strany a niekam padnem. Takze na polietanie potrebujem cca polku futbaloveho ihriska aby som sa vobec zmestil

Věř, že tady toto je ve vylítanosti. Byl jsem na tom stejně jako Ty. Ze začátku jsem potřeboval obrovský prostor, ale s každou vylítanou baterkou se zmenšoval. Dneska přistávám k noze, případně ho chytnu do ruky. V nejhorším případě, když jsem třeba hodně daleko a slyším pípák (vybité baterky), tak s ním na stabilizační režim přistanu i když bych ho třeba neviděl. No a pokud si třeba spleteš strany blízko u země, tak to máš smůlu a na to Ti padne třeba i německej mutikopter.
Zkrátka lítat, lítat, lítat, zezačátku se snažit nemachrovat, když už třeba něco nevyjde, tak přistát dál od sebe, dojít k němu a znova do vzduchu, tak dlouho, až to přejde do krve. Pokud tam nemáš GPS, tak vítr Ti to bude snášet vždy.
Výhoda je v tom, že korekce provádím podle LCD přímo na poli a nepotřebuji k tomu počítač, což zase není tak jednoduchý u Rabbita. Jediná nevýhoda je, že k tomuto boardu již nelze nic dalšího připojit, lítá však opravdu dobře.
No a minulý týden jsem vzal po dlouhé době do ruky KK 1.9 - ta má pouze gyra a myslel jsem předtím, že nikdy pořádně lítat nebude a světe div se - lítá taky.
Vše je opravdu ve vylítanosti a taky v trpělivosti při nastavování, Rabbit je určitě velice dobrá deska, na kterou lze mnoho dalšího připojit, ale nastavování Tě tam čeká taky.
Z toho důvodu, jestli chceš opravdu lítat co nejdříve, tak jak doporučoval Troll, kup si Nazu, která lítá bez laborací.
Bohužel, pochybuji, že s ní budeš přistávat hned k noze, nebo ji chytat do ruky. A za třeba spletení stran se Ti asi odmění tak jako každá jiná deska. Jenom je podstatně hodnější.
Troll

#317 Příspěvek od Troll »

Super příspěvek o lítání Ti napsal Jipav, souhlasím do písmenka .Tak já se zkusím taky trochu vykecat, ať se Ti líp rozhoduje, zrovna mám čas. :) Napřed si musíš ujasnit, co přesně chceš. Jestli to, aby copter po puštění kniplů pouze sám srovnal polohu do horizontu ( obvykle se to jemenuje LEVEL mód) , anebo držel polohu v prostoru sám automaticky bez řízení. To je velký rozdíl. V prvním případě Ti stačí deska , která má osazeny gyra a akcelerometry. Ve druhém už nutně potřebuješ GPS. Měl jsem ( a něco ještě mám) KK2, Rabbit, Multiwii různých verzí, Shrediquette a Openpilota. Všechny v režimu stabilizace fungují dobře. Za málo peněz a super stabilní je KK2, v režimu LEVEL je ale o dost pomalejší jako ty ostatní. Sice se do horizontu spolehlivě sama srovná, ale trvá to tak dvě vteřiny. Možná to jipav naladil líp a chodí mu to rychleji, mně se to líp naladit nepovedlo . Ale já to zas moc s tím laděním konkrétně u téhle desky nepřeháněl, lítal jsem s ní na gyra. Ty ostatní se samy srovnají do jedné vteřiny. Asi tak stejně to funguje i u Mikrokopteru a DJI Naza. Kteroukoli z nich si pořídíš, tak neprohloupíš. KK2 je daleko nejlevnější , létá super a nepotřebuješ PC pro ladění. Naladit ji je snadné. Ale nic dalšího k ní nejde připojit, takže na to, aby to samo viselo na místě nelze ani pomyslet. Jak psal jipav, vítr ti to bude unášet i když se to samo srovná. Rabbit je taky velmi dobrý, oba režimy fungují super, dá se k němu připojit GPS, umí držet sám polohu a umí se sám vrátit domů. Létá výborně i na základní nastavení. Sonar je ale citlivý na druh povrchu, když není rovný a hladký občas poskakuje nahoru a dolů. U někoho to prý ale nedělá. Stále se to vyvíjí protože je problém s kalibrací kompasu ( opět ale jak u koho, někomu to funguje bezvadně a někomu ne) a ta občas způsobuje potíže s držením polohy u GPS. Prostě GPS funkce fungují, ale zatím nejsou 100% spolehlivé. Dnes je to už možná vyřešeno. Já už Rabbita nemám a tak to sleduju jenom okrajově. K Rabbitu je třeba pro nastavování PC, samotné ladění není příliš obtížné. Multiwii - v poslední verzi software létá výborně. Hodně se zlepšilo i udržování výšky barometrem. A taky se už k ní dá připojit GPS. Jak to létá s GPS, to budeme vědět asi tak za týden. Geniální kamarád Tomáš už to zprovoznil. Multiwii je poněkud komplikovanější na programování, protože konfigurace se mění v Arduinu. Což není pro laika zcela triviální věc. :? Multiwii se ladí pomocí PC, ale je k dispozici i velmi dobrý program pro ladění přes Android a BT modul, takže na letiště není třeba tahat PC. Pokud máte telefon anebo tablet s Androidem . Shrediquette je rovněž výborně létající systém, ale ne příliš rozšířený, takže o tom jenom maličko. Ladí se přes PC, používá analogová ( příšerně drahá ale taky dobrá ) gyra a akcelerometry. Nejde dál rozšiřovat. Anebo alespoň autor software nic takového nezveřejnil. Openpilot - taky super létající, ze všech nejjednodušší na nastavování konfigurace. To zvládne i naprostý laik. :) Rovněž je k dispozici program pro ladění v Androidu přes BT. Ale nejde dál rozšířit. Alespoň prozatím. Létá ( testuje se řadovými uživateli) už i vylepšená verze,ale zatím není ke koupi. Zajímavostí je, že Openpilot jde použít i do vrtulníku jako bezpadlová jednotka.
A ještě něco málo jak je to s těmi módy. Ten základní, co mají všechny coptery je mód na gyra. Tady se páčkou na vysílači řídí úhlová rychlost. Čím větší výchylka páčky , tím rychleji se to točí kolem příslušné osy. Až se páčka vysílače vrátí do neutrálu, točení se zastaví a copter zůstane nakloněn. Tohle je standardní a normální způsob řízení pro všechny , co umí letadla anebo vrtulníky. Létá se v tom velmi příjemně a přirozeně. V tom druhém módu, LEVEL, to funguje jinak. Páčkou na vysílači se neřídí úhlová rychlost, ale přímo velikost náklonu. Takže dokud tlačíme výškovku, letí to dopředu. Až tlačit přestaneme, copter se vrátí sám do horizontu a pomalu se zastaví. Tento LEVEL mód je super pro vybírání a zachraňování různých krizovek. Létá se v něm divně a není to nic moc. Zato je výborný pro létání FPV , když nevím co, všechno pustím a ono se to samo vybere. Taky je velmi vhodný pro fotografování a filmování, copter se pak obvykle pohybuje pomaleji a je snadnější ho přesně řídit. A na závěr- pro běžné létání na oči stačí KK2, pro FPV a fotografování to chce něco s akcelerometrem , no a úplně nejlepší ( a taky nejdražší ) je deska s GPS.
Hexagon

#318 Příspěvek od Hexagon »

Chalani dakujem vam velmi pekne za podrobne opisy a rady! Je velmi super ze Ste tu a ze poradite. Co sa tyka mojich schopnosti je urcite este co zlepsovat, myslim tu vylietanost. Laka ma aj take obycajne lietanie na oci a aj take podla FPV, samozrejme nie na velku vzdialenost, len tak pre radost viacmenej. Nakoniec som sa rozhodol pre tuto dosku http://www.goodluckbuy.com/rabbit-fligh ... sonic.html

snad ju nejako naladim a polietam, aj ked mozno to bude nejaku chvilku trvat :-) postupne si kupim dalsie moduly k tomu, aspon sa budem mat na co stale tesit :-) Mam aj toho svojho stareho KK Quada, takze aj bude cez vikend pocasie pojdem ho nikolkokrat prevetrat nech sa zlepsujem. Chcel by som sa Vas spytat, aku maximalny frakvenciu znesu tieto ESC http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oller.html
Modelár, ktorý lieta bez nehody, lieta pod svoje možnosti... :-D
jipav

#319 Příspěvek od jipav »

Co se týče ESC, tak moje problény s nespolehlivostí chodu motorů skončily, jak jsem začal používat Turnigy Plusch 18A. Určitě by mi teťkom stačily i 12A (celkový odběr copteru je kolem 8A-10A ve visu), počítám ale do budoucna s většími motory a nechci, aby ESC pracovaly na hranici zatížení, proto 18A. Předtím jsem zkoušel používat jiné 2 druhy, které nyní leží v šuplíku, takže omyl mě stál kolen 3000 Kč a několik zbytečných pádů. Turnigy zatím používám tak jak jsem je koupil, přesto jsou mnohem spolehlivější než předešlé druhy. Nechtěj za každou cenu ušetřit - ve výsledku je to potom dražší.
jipav

#320 Příspěvek od jipav »

A deska - dobrá volba, taky si ji asi koupím. Jinak s vylétaností jsem taky pokročil s deskou KK 2.0 LCD mě nyní stačí prostor přibližně 3 x 3 x 2m na 15ti minutový let ve visu a spolehlivě přistávám na dlani. Konečně mohu létat spolehlivě i na hale, bez toho, abych ničil vrtule, tudíž mohu zdokonalovat i když venku prší a je hnusně. Na to, že jsem nikdy s vrtulníkem nelétal, jsem vcelku spokojený. Pořád je ale ještě co zdokonalovat, zejména let na velkém prostoru. Ještě musím moc přemýšlet. Je třeba zautomatizovat let v zatáčkách, tak aby probíhal plynule a automaticky. Často se mě stane, že někam v prostoru dolétnu, musím zastavit, otočit se a letět dál. To bude ještě chvíli trvat.
Hexagon

#321 Příspěvek od Hexagon »

Som rad, ze sa Ti pozdava ta doska, uz sa neviem dockat kedy pride :) to bude zase vela roboty ;) Ja som objednal 18 amperove, chcem z toho spravit hexakopter s tymito motormi http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html

Chcel som nechat aspon nejaku rezervu na regulatore, tazko povedat ako presne tie udaje zotpovedaju skutocnosti. To len koli tomu ze ked som kdesi riesil FPV tak som zistil, ze cinan udava 150mA a 12V pre 200mW a aj 1500mW FPV vysielac na 5.8GHz... Aj tak sa mi ale zda 1.5W na 5.8GHz trochu privela... Ved uz len koli chladeniu vysielaca, ked tak pozeram na tie miniaturne chladice...
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#322 Příspěvek od MarkAurel »

Hexagon: tie motorceky sme skusali 3ks avsetky vibruju zrejme nekvalitne loziska alebo celkove prepracovanie, model rezonoval skoro ako spalovak 8O preco prave tie?
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
Hexagon

#323 Příspěvek od Hexagon »

videl som ich na viacerych kopteroch, predpokladal som ze su ok. Hm skoda, si ma nepotesil. :( Mas nejaky tip na vydarenejsie motorceky?
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#324 Příspěvek od JirkaA »

Hexagon píše:videl som ich na viacerych kopteroch, predpokladal som ze su ok. Hm skoda, si ma nepotesil. :( Mas nejaky tip na vydarenejsie motorceky?

http://www.rc-factory.cz/detail.php?id=406

úplně jiná liga, přirovnal bych bez velké nadsázky k Axi.
OK2WY
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#325 Příspěvek od MarkAurel »

ja som bral z rctimer tusim 2830-1000kv skratil som im osku a na unasace dam maticky, proste cim najviac znizit mozne priciny vibracii
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
Hexagon

#326 Příspěvek od Hexagon »

JirkaA píše:
Hexagon píše:videl som ich na viacerych kopteroch, predpokladal som ze su ok. Hm skoda, si ma nepotesil. :( Mas nejaky tip na vydarenejsie motorceky?

http://www.rc-factory.cz/detail.php?id=406

úplně jiná liga, přirovnal bych bez velké nadsázky k Axi.

Ak si to vynasobim 6-timy (hexakopter) tak to by som musel dost posetrit. Ale ked vravis ze su super...

Pozeral som aj tie 2830-1000kv no nasiel som tam len 3 typy s podstatne vyssim KV.

Asi skusim nieco zbastlit s tym co mam, posetrit a ak to bude blbe, kupim nieco odporucane.
Dnes je toho vsetkeho tolko ze je snad nemozne sa v tom vsetkom vyznat
lucas

#327 Příspěvek od lucas »

ahoj,

mám prosbu. pořídil jsem desku control board http://www.emotors.cz/multikoptery-a-pr ... 21977.html
zkoušel jsem to flashnout na x-kopter a nezdá se mě, že se to podařilo. použil jsem kkmulticopterflashtool a k tomu fw xcopter v4.7 KK by kapteinkuk. před tím to bylo v módu pro hexakopter a běhalo to. teď po tom flashy jako x-kopter to dělá úplný kraviny - prakticky to do těch motorů posílá chaos.
poradíte někdo prosím, čím to flashnout - utilitu i typ firmware. teoreticky by to mělo být správně, ale zjevně není. tak jestli jsem to stáhnul ok nebo mám použít něco jiného.

moc díky

luc
johny107

#328 Příspěvek od johny107 »

Na co im nehrabe,tolko za tu dosku pytat??Ved za 23 Eur mam dosku s AllInOne uz aj s USB na HK...
Hexagon

#329 Příspěvek od Hexagon »

ja mam dosku z HK tu obycajnu zelenu kk multikopter. Bola naprogramovana ako "+" kopter a ja som spravil hlupost - som ju ani nevyskusal a preprogramoval hned na X kopter (obe Quad). A tiez mi to robi somariny. Pri starte jeden motor akoby nabiehal prudsie, co sposobilo prevratenie hned na zemi a zlomenie vrtule. Celkovo sa to spravalo nejak divne. Daval som do nej rozne firmvery so vzdy rovnakym vysledkom. Inac presne tak nejako sa chova aj ta novsia doska z HK po preDIPovani z X na + kopter. Osobne som to neriesil pretoze X mi vyhovuje koli kamere.
lucas

#330 Příspěvek od lucas »

Hexagon píše:ja mam dosku z HK tu obycajnu zelenu kk multikopter. Bola naprogramovana ako "+" kopter a ja som spravil hlupost - som ju ani nevyskusal a preprogramoval hned na X kopter (obe Quad). A tiez mi to robi somariny. Pri starte jeden motor akoby nabiehal prudsie, co sposobilo prevratenie hned na zemi a zlomenie vrtule. Celkovo sa to spravalo nejak divne. Daval som do nej rozne firmvery so vzdy rovnakym vysledkom. Inac presne tak nejako sa chova aj ta novsia doska z HK po preDIPovani z X na + kopter. Osobne som to neriesil pretoze X mi vyhovuje koli kamere.

no přišel jsem na to, že minimálně u fw 4.7 kaptenkuk (nebo tak nějak) nejsou ty motory 1 2 3 4, ale 1 3 2 4 ... je to prohozený. kopter sice nelítá, ale už se to chová alespoň nějak logicky.
nemohl by to být tvůj problém?

luc
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“