strhnuty zavit svicky na hlave

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
cimpl911

strhnuty zavit svicky na hlave

#1 Příspěvek od cimpl911 »

Ahoj,

Robil jsem jesenny udrzbu motoru a pri ASP 13ccm 4t jsem vykrutil zhaviacu svicku a vsimnul jsem si strhnutej jeden chod zavitu (byl nalepenej na svicke pri tesneni), blizsie jsem se na to koukl a zavit jsem postupne strhal celej tenkou jehlou, nakolik nedrzal uz nic. Stasti v nestasti ze motor nebezel.

Soustruzit a vlisovat puzdro (bronz?, ocel?, dural?) , nebo vyvarit (vyletovat) hlinikem a narezat novej?

Delal to uz tady nekdo?

Diky,
Lukas.
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: strhnuty zavit svicky na hlave

#2 Příspěvek od arda1 »

Vyvložkovat - takový futýrko(vložka), ne lisovat ale šroubovat (což u týhle hlavy bude vzhledem k asymetrickýmu umístění docela problém- na soustruhu to nepůjde a když tak pomocí přípravku )- nebo koupit novou hlavu http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6753 . Radek
ICQ 638556901
VTjr

#3 Příspěvek od VTjr »

arda1 píše:Vyvložkovat - takový futýrko(vložka), ne lisovat ale šroubovat (což u týhle hlavy bude vzhledem k asymetrickýmu umístění docela problém- na soustruhu to nepůjde a když tak pomocí přípravku )- nebo koupit novou hlavu http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6753 . Radek

Já bych poradil to poslední - v případě ASP koupit novou. Pokud tu opravu nesvedeš sám, tak za 6 stovek Ti to sotva někdo dobře udělá. Jednak to chce fortel, ale taky nářadí (málokdo z našich soustružníků má závitník 1/4" a kdybys ho kupoval, tak vyjde možná polovinu z toho co nová hlava).
A navíc nová je nová a s ní budeš mít i nová sedla ventilů a taky jistotu, že ti časem nezačne škvíra mezi závitovým pouzdrem a hlavou profukovat.
Jinak ten samý díl z HK dostaneš ještě mnohem levněji.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
cimpl911

#4 Příspěvek od cimpl911 »

VTjr píše:
arda1 píše:Vyvložkovat - takový futýrko(vložka), ne lisovat ale šroubovat (což u týhle hlavy bude vzhledem k asymetrickýmu umístění docela problém- na soustruhu to nepůjde a když tak pomocí přípravku )- nebo koupit novou hlavu http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=6753 . Radek

Já bych poradil to poslední - v případě ASP koupit novou. Pokud tu opravu nesvedeš sám, tak za 6 stovek Ti to sotva někdo dobře udělá. Jednak to chce fortel, ale taky nářadí (málokdo z našich soustružníků má závitník 1/4" a kdybys ho kupoval, tak vyjde možná polovinu z toho co nová hlava).
A navíc nová je nová a s ní budeš mít i nová sedla ventilů a taky jistotu, že ti časem nezačne škvíra mezi závitovým pouzdrem a hlavou profukovat.
Jinak ten samý díl z HK dostaneš ještě mnohem levněji.

Ahoj, diky,

Soustruh mam, skor frezka je vhodnejsi, ta se povaluje u mne taky. Jedine mne zajima to konstrukcni vyhotoveni. Neni lepsi to zalit - zaletovat hlinikem a vyvrtat a narezat zavit novej? Nebo vlisovat bronzovi vlozku s osazenim (prirubou) vuci spetnemu vylisovani za chodu motora?
Ventilove sedla jsou taky zalisnuty do hlavy, coz jsem se divil nekdy davnejsie na tem.

Novu hlavu mi je skoda, ventilove sedla jsem nedavno lapoval, tesnej spravne. Ten ma dobry servis, kazdou sezonu.
L.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od arda1 »

Ta šroubovaná vložka se tam časem tak zapeče že obavy z povolení bych neměl. Alespoň co jsem dělal drží. Zavařením ti dojde k deformaci hlavy - to bych nedělal. Radek
ICQ 638556901
cimpl911

#6 Příspěvek od cimpl911 »

arda1 píše:Ta šroubovaná vložka se tam časem tak zapeče že obavy z povolení bych neměl. Alespoň co jsem dělal drží. Zavařením ti dojde k deformaci hlavy - to bych nedělal. Radek

Dobra rada nad zlato,

A z ceho si tu vlozku mel/vyrabal? Bronz?

L.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od arda1 »

Co bylo po ruce- většinou mosaz. Pokud chceš mít jistotu že vložka dokonale těsní a nepovolí tak použít starý Hermetik- ten se teplem doslova "zavaří" - někdy jsem ho dával někdy ne - udělal jsem těsnejší závit na vložce a za tepla (nahřátá hlava) ji nam našrouboval. Radek
ICQ 638556901
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pkotatko »

Existuje daleko jednodussi reseni. Zavitova vlozka.
Vyvarovat hlinikem ne. Hlava se zkrouti, material pro zavit bude meky a pravdepodobne i porezni. Strhne se to zase.
Pouzdro ne. Bude mit jinou teplotni roztaznost.
Zavitova vlozka (Helicoil a pod) bude drzet lepe nez zavit v nove hlave. Mockrat jsem to delal na ruznych motorech. Vzdy max. spokojenost. Navic pri trose sikovnosti nepotrebujes krome vrtacky zadne strojni vybaveni. Jen vyvrtas diru vrtakem o prumeru stejnem jako ve velky prumer zavitu. Pak vyriznes specialnim zavitnikem trochu vetsi zavit a nasroubujes zavitovou vlozku (vypada jako pruzinka). Hotovo.
Potrebujes zavitovou vlozku ukazka tady :
http://www.d-a-t.cz/unf-3-0-d-katskup10.1.4.5.php
a zavitnik
http://www.d-a-t.cz/sti-zavitniky-pro-v ... 10.3.3.php
Takze oprava za cca 200Kc.
Odkazy ber jako informativni. nepamatuji si jakej je tam presne zavit. Snad 1/4"UNF, ale over si to.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
arda1
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od arda1 »

A dělal jsi to i na modelářským motoru? Koukal jsi na ceny závitníků? Krom toho u nás sehnat tyhle palcový bude asi oříšek.Proč by mosazná vložka neměla fungovat když ji tam někdy mají i výrobci motorů - třeba Enya ? Radek
EDIT- cena by nebyla až tak strašná - ale asi blbě vidím - 1/4x32 tam není?
Naposledy upravil(a) arda1 dne čtv 20.09.2012 14:25, celkem upraveno 2 x.
ICQ 638556901
VTjr

#10 Příspěvek od VTjr »

cimpl911 píše:Ahoj, diky,

Soustruh mam, skor frezka je vhodnejsi, ta se povaluje u mne taky. Jedine mne zajima to konstrukcni vyhotoveni. Neni lepsi to zalit - zaletovat hlinikem a vyvrtat a narezat zavit novej? Nebo vlisovat bronzovi vlozku s osazenim (prirubou) vuci spetnemu vylisovani za chodu motora?
Ventilove sedla jsou taky zalisnuty do hlavy, coz jsem se divil nekdy davnejsie na tem.

Novu hlavu mi je skoda, ventilove sedla jsem nedavno lapoval, tesnej spravne. Ten ma dobry servis, kazdou sezonu.
L.

Asi by som to tam nalisoval s miernym presahom a s tým osadením ako si napísal. Ale ja stále tvrdím, že to nemá cenu, lepšie je kúpiť novú a radšej tie sedla prelapovať nanovo. Asi od toho Pelikána, čo bol ten odkaz vyššie. Pozeral som na HK, tak tam jednak tvoju kubatúru nemajú (možno je tá hlava rozmerovo zhodná s pätnástkou - neviem) ale ani ceny niue sú príliš lepšie napríklad k desine vyjde na cca 520 Kč a k pätnástke až 570 Kč (viď http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Search.asp). A to k tomu ešte poštovné a možno aj DPH - potom je ten Pelikán rozhodne lacnejší.
Inak arda1 píše, že to púzdro treba nie zalisovať ale zaskrutkovať. No neviem, asi by mal podrobnejšie vysvetliť ako sa to robí. Mám obavu, že závit sa nedá vyrezať tak aby bol hermetický bez toho aby sa tam nedávalo nejaké lepidlo či tmel. Lenže vzhľadom na vysokú pracovnú teplotu tej hlavy by som sa toho trochu obával, že každý tmel vyhorí. Na druhej strane sa môže stať aj to, že len tak zalisované púzdro sa zase môže teplom uvoľniť. Neviem koľko je tam hrúbka materiálu, ale možno by stálo pouvažovať nad tým, že by to púzdro malo závit a pred tým osadením z vnútornej strany spaľovacieho priestoru krátku kužeľovú tesniacu plochu (s veľmi miernym kužeľom, asi ako Morse). Tomu by som asi veril, že to aj bude tesniť aj že to z tej hlavy nevypadne. :)
Lenže to sú moje špekulácie, prakticky som takúto opravu ešte nerobil. arda1 asi poradí lepšie, len by mal byť trochu podrobnejší. :!:

Ale Ty by si mi mohol poradiť postup ako si prelapovával tie sedla ventilov. Ja mám desinu ASP a mne sa zdá že tie ventily strašne fučia.
Naposledy upravil(a) VTjr dne čtv 20.09.2012 14:25, celkem upraveno 2 x.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pkotatko »

Mel jsem servis motorek a vodnich skutru. Takze takovehle veci jsem delal casto.
Na modelarskem motoru jsem treba takhle opravoval zavit u sroubu co drzi karburator. M2,5. Vlozky pod M3 uz se shaneji spatne, ale ma je treba Boellhof.
Vlozka je pracnejsi, ver mi. Navic v hlave asi nebude moc prostoru. Mosaz, bronz ma jinou tepelnou roztaznost nez hlinik. Vim ze se to delalo, ale Helicoil nebo V-coil funguje lepe. Treba stroje co opravuji ted, maji ve vsech duralovych soucastech zavitove vlozky uz z vyroby. Vydrzi to daleko vic nez bez nich.
A cena zavitniku ? No nesmis kupovat celou sadu. Staci koupit samostatne jednu vlozku a zavitnik. nastroj na natoceni si vybrousis z kulatiny (staci jen drazka do cela) a ulamovac si nahradis treba prubojnikem. Zavitnik 1/4"UNF je treba tady za 2 stovky. Vlozka stoji 10Kc.
A to jsem vybral prvni odkaz co nabidl Google.
http://www.d-a-t.cz/sti-zavitnik-unf-1- ... Zn1ak3.php
Pro vyrobu vlozky potrebujes soustruh, zavitnik pro zavit na svicku, zavitnik o ocko (pokud to nebudes rezat nozem) pro vnejsi zavit. Nez bych vysoustruzil tu vlozku (a na soustruhu umim), tak mam tou vlozkou hlavu davno opravenou.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od arda1 »

Jasný že ty vložky jsou lepší- třeba v První Brněnské je používali už za komančů. A cena závitníku je taky ok.Kdysi jsem koukal na ceny a spadla mi brada ale je fakt že to byly asi sady. Ještě poptat tu x32 stoupání na palec a je vyhráno. Radek
ICQ 638556901
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od pkotatko »

Koupit celou sadu za 7-8 tis samozrejmne neni problem. Ale on potrebuje opravit jeden zavit. A bez sady se obejde.
VTjr

#14 Příspěvek od VTjr »

pkotatko píše:Mel jsem servis motorek a vodnich skutru. Takze takovehle veci jsem delal casto.
Na modelarskem motoru jsem treba takhle opravoval zavit u sroubu co drzi karburator. M2,5.
...
A cena zavitniku ? No nesmis kupovat celou sadu. Staci koupit samostatne jednu vlozku a zavitnik. nastroj na natoceni si vybrousis z kulatiny (staci jen drazka do cela) a ulamovac si nahradis treba prubojnikem. Zavitnik 1/4"UNF je treba tady za 2 stovky. Vlozka stoji 10Kc.
A to jsem vybral prvni odkaz co nabidl Google.
http://www.d-a-t.cz/sti-zavitnik-unf-1- ... Zn1ak3.php

V první řad bych pracovní podmínky pro závit co drží RC karbec a svíčku v hlavě považoval za neporovnatelné. :!:
Ale souhlasím, že se dá postupovat i touto metodou (kamarádovi se kdysi dávno takhle strhl závit svíčky ve Wartburgu a v jedné firmě mu to přesně tak opravili). Jenže cena nové hlavy Wartburgu šla do desetitisíců a i ten závit je mnohem větší. :wink:
Ale jinak já osobně bych se mosazné vložky nebál. Arda1 má pravdu, všechny motory Enya měly v hlavě mosazné pouzdro. I když ho asi zalévali do hlavy již při jejím tlakovém lití.
Starý hermetik - to mě nenapadlo, to je asi dobrá rada.

Ale když tak sleduji diskusi a ty rady kolik stojí závitník, kolik vložka a tak podobně a to nikdo z Vás neuvažuje co to dá práce a času (co jsou taky peníze), tak si pořád myslím, že koupě nové hlavy je lepší a v konečném důsledku i levnější řešení. Zvlášť když výsledek opravy je nejistý.
:wink:
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od pkotatko »

Nevnucuju tohle reseni. Bude na majiteli co zvoli. Dal jsem jen tip o kterem jsem presvedcen, ze je nejvhodnejsi. Ja bych to na svem motoru bez vahani udelal takhle. Opravoval jsem i zavity pro svicky v hlavach motoru. At uz klasiku M14x1,25 nebo M10x1. Vzdycky to fungovalo a zakaznik byl spokojen.
Navic, kdyz si to udela sam, oprava se bude pohybovat opravdu okolo dvou stovek.
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“