FrSky Telemetrie

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zpráva
Autor
ASW28
Kontaktovat uživatele:

FrSky Telemetrie

#1 Příspěvek od ASW28 »

Zdravím, chci se zeptat, kdybych měl nějaký telemetrický modul FrSky a mám v éru telemetrický přijímač, tak ty senzory a čidla se zapojí přímo do toho přijímače ?

Díky za odpovědi :)
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
mihlit
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky Telemetrie

#2 Příspěvek od mihlit »

Některé ano:
čidlo napětí obecné
čidlo napětí (jednotlivé články) FLVS-01
čidlo proudu FAS-100
- ty druhé dvě mohou být zapojeny i do hubu

Ostatní ne, potřebují hub:
čidlo výšky (a vario)
čidlo gps
čidlo teploty
ASW28
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ASW28 »

Tak to potom není moc dobré... Ten hub to je zase dalších 27 gramů do letadla... A to ty senzory taky něco váží....
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
Drondys

#4 Příspěvek od Drondys »

Některá FrSky čidla se holt dají připojit k přijímači jen přes FrSky senzor hub a pokud se tedy jedná o model, který by s váhou senzoru hubu měl problém a vyžadoval určité čidlo, které je k dispozici pouze ve verzi připojitelné přes hub pak to znamená při dostatečných znalostech buď si udělat vlastní telemetrické čidlo pro daný účel připojitelné přímo k FrSky přijímači a nebo se holt smířit s tím, že se zkrátka FrSky telemetrie pro tyto účely do určitého modelu prostě nehodí.

S čidlem výšky se to dá částečně obejít využitím jiného čidla, které se nezapojuje přes hub. Čidlo výšky tj. FrSky vario senzor je stejně dost nepřesné a tak ho řada lidí nahrazuje přesnějším čidlem How High RT viz tento odkaz, které se zapojuje přímo do datového vstupu telemetrického přijímače FrSky tj. nepotřebuje hub, ale je třeba si uvědomit to, že pokud bude na datovém telemetrickém vstupu připojeno čidlo How High RT pak bude datový vstup přijímače již obsazen a nedá se na něj zapojit žádné dalšího čidlo vyžadují připojení přes datový vstup jako třeba FAS-100, GPS apod.

FrSky telemetrické přijímače, které mají datový telemetrický vstup ho mají pouze jeden. Hub slouží mimo jiné k tomu, aby se přes datový telemetrický vstup přijímače dalo připojit více čidel současně přičemž se automaticky předpokládá, že při požadavku více čidel současně se bude jednat o větší model, pro který nebude problém unést kromě přijímače i příslušná použitá čidla a k nim senzor hub.

Také je potřeba dávat pozor při výběru přijímače, protože ne všechny telemetrické přijímače FrSky mají datový vstup viz telemetrický šestikanálový přijímač D6FR, který má vyveden pouze jeden analogový vstup telemetrie, ale datový vstup telemetrie vůbec nemá.

Obecně tedy u FrSky telemetrie platí to, že pokud jde o model, u kterého záleží na každém gramu navíc pak je vhodné použít jen minimum čidel, které jednak nebudou příliš těžké a navíc půjdou současně připojit k příslušnému zvolenému přijímači. Případ od případu je to tedy potřeba individuálně stanovit na konkrétní model.
madyr
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od madyr »

Trošku se přidám
Včera jsem koupil futaba combo DFT+V8FR-HV
Zatím o tom nic nevím
Chci měřit proud z 6S lipol ale asi čidlo cca200A není
nebo napětí jednotlivých článků.
Dále rychlost (lodě)
Teplota dvě čidla

Ok jde tedy o to co dokoupit dík
Drondys

#6 Příspěvek od Drondys »

madyr píše:Trošku se přidám
Včera jsem koupil futaba combo DFT+V8FR-HV
Zatím o tom nic nevím
Chci měřit proud z 6S lipol ale asi čidlo cca200A není
nebo napětí jednotlivých článků.
Dále rychlost (lodě)
Teplota dvě čidla

Ok jde tedy o to co dokoupit dík

1. V prvé řadě je potřeba koupit telemetrický přijímač, protože zmíněný přijímač V8FR-HV není telemetrický. Přijímač V8FR-HV sice je funkční s telemetrickým modulem DFT, ale neumožňuje přenos telemetrických dat z čidel v modelu. Takže koupit telemetrický přijímač D8R-II PLUS viz tento odkaz.

2. Pro zapojení více telemetrických čidel k přijímači FrSky senzor hub FSH-01 viz tento odkaz.

3. Pro měření proudu FrSky zatím dodává pouze telemetrický senzor FAS-100 (do 100A) viz tento odkaz, který umožňuje měřit jak aktuální proudový odběr tak i spotřebu v mAh od zapnutí.

4. Pro měření napětí jednotlivých článků do 6S FrSky dodává telemetrický senzor FLVS-01 viz tento odkaz.

5. Pro měření rychlosti v rámci zmíněného účelu FrSky zatím dodává pouze telemetrický senzor GPS-01 viz tento odkaz.

6. Pro měření teploty FrSky dodává telemetrický senzor TEMS-01 viz tento odkaz.

7. Pro zobrazování telemetrických dat čtených z modulu DFT FrSky dodává externí LCD FLD-02 viz tento odkaz.
madyr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od madyr »

Super díky
Drondys

#8 Příspěvek od Drondys »

Mimochodem pokud bys sis namísto toho modulu DFT koupil modul DHT-U viz tento odkaz, tak ten už má integrovaný LCD displej a navíc má i SD slot na SD karty, na které umožňuje ukládání dat z telemetrie pro pozdější vyhodnocení třeba v PC. Žádný jiný FrSky modul SD slot nemá. Na webu FrSky je k volnému stažení návod pro modul DHT-U viz tento odkaz kde je popis jak se připojuje k různým vysílačkám.
2952

#9 Příspěvek od 2952 »

Pro Drondys:

Prosím-máš praktické zkušenosti s uvedenými komponenty?...díky
Drondys

#10 Příspěvek od Drondys »

2952 píše:Pro Drondys:
Prosím-máš praktické zkušenosti s uvedenými komponenty?...

Mám jiný telemetrický modul DJT a starší verzi telemetrického přijímače D8R-II a pokud jde o čidla tak z uvedených mám FAS-100 a FLVS-01. Mám to zatím jen na vyzkoušení a zkušenosti jen při testování mimo model. Do budoucna to bude součástí toho o čem jsem psal, že si k FrSky telemetrii připravuji ve vlastním bastlu s Arduinem viz tento odkaz. Na serveru se jistě najdou i další lidi co mají zkušenosti s různými komponenty FrSky. Třeba jyrry měl tu novější verzi přijímače D8R-II PLUS, telemetrický hub FSH-01, teplotní čidlo TEMS-01, dále měl senzory GPS-01, FAS-100 a FLVS-01 a měl i displej FLD-02. Sice to nedávno prodal, protože přechází na vícekanálovou soupravu kde by to neuplatnil, ale nějaké zkušenosti s tím jistě měl a bude si to snad ještě pamatovat. Takže se ho můžeš případně zeptat přes SZ.
2952

#11 Příspěvek od 2952 »

Díky za radu..H. :-)
walter2

#12 Příspěvek od walter2 »

Pokud chci zvazit používat frsky telemetri ,ale chci pouzivat pro ovladani modelu chci zachovat originalni Fasst.

U frsky jsem nenašel zadny “ display“,který by pouze přijímal data z modelu a nevysílal. DHT-U vysílá ,aby řídil model,což nechci. Dá se vysílaní vypnout? V manuálu jsem to nenašel.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mihlit »

Ne, vysílání vypnout nejde.
walter2

#14 Příspěvek od walter2 »

To je škoda, protože mít 2 vysílače těsně vedle sebe spolehlivost "nevylepší"....
Jaryn87

#15 Příspěvek od Jaryn87 »

Ahoj, chci se zeptat, mám možnost koupit opticka 6, ale chci mit nějakou telemetrii, jde mi hlavně o GPS a výšku. Jde to nějak udělat když Optic nepodporuje telemetrii. řeší to ten display FrSky FLD-02? Co vše bych potřeboval? Předem děkuji za info
EasyStar (osazení Emax), vysílač: Lite4
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“