Marabu

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

Re: Marabu

#226 Příspěvek od Hiesbok »

ano,nezmínil jsem to, ale jeden "plast"+ jedna ocel bude v ostré verzi stačit.
Jen drát zustane o průměru 1mm, protože kvalitní drát v 0,8mm neseženu.
Ty od Pelikána mi praskají taže je do stavebnice dát nemohu.
rh
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#227 Příspěvek od Pajas »

Co si myslíte o potahování solarfilmem? Já jsem nikdy folií nepotahoval a trochu se toho děsím. Je lehčí oproti Oracoveru?
TERAZKY
Kontaktovat uživatele:

#228 Příspěvek od TERAZKY »

Doporučujem ten 0,8 drôt ešte pozrieť vo zváracej technike. Ako píšem, ten model je inak luxusný. Držím palce, nech je vidieť modelov tejto koncepcie na letiskách čím najviac .
... čo purex spojil, človek nerozdeľuj...
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#229 Příspěvek od Hiesbok »

díky za pochvalu
jedničku drát mám od svářečů, ale 08 - mičku (v metráži na na cívce) jsem zatím nesehnal
rh
jag42

#230 Příspěvek od jag42 »

TERAZKY píše:Doporučujem ten 0,8 drôt ešte pozrieť vo zváracej technike.

Přesně tak 0,8 mm je hojně používaný při sváření s CO2. Určitě ho mají v každé prodejně se svářecí technikou. Cívka 5kg stojí jen cca 250,-Kč. :wink:
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#231 Příspěvek od Hiesbok »

Pajas píše:Co si myslíte o potahování solarfilmem? Já jsem nikdy folií nepotahoval a trochu se toho děsím. Je lehčí oproti Oracoveru?

Potahování folii je bez problémů. Spíše bych volil pro začátek oracover než solarfilm. Potahuje se mě s ním lépe.
Ale v každém případě bych doporučil nejprve potáhnout nějaké rovné křídlo (bez koncového oblouku) na "test".
Bohužel zkušenost si " naženete " pouze praxí. Jak při potahování papírem tak folií.
rh
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#232 Příspěvek od Hiesbok »

jag42 píše:
TERAZKY píše:Doporučujem ten 0,8 drôt ešte pozrieť vo zváracej technike.

Přesně tak 0,8 mm je hojně používaný při sváření s CO2. Určitě ho mají v každé prodejně se svářecí technikou. Cívka 5kg stojí jen cca 250,-Kč. :wink:

Cívka je zatím pro mne problém, potřebuji drát rovný, ale pracuji na tom, uvidíme.
rh
jag42

#233 Příspěvek od jag42 »

Jednoduchá a účinná vyrovnávačka drátu - 8 koleček, nebo ložisek.
Hiesbok
Kontaktovat uživatele:

#234 Příspěvek od Hiesbok »

právě na tomto pracuji , ale čas mě "dohání"
kroxigor

#235 Příspěvek od kroxigor »

Pajas píše:Co si myslíte o potahování solarfilmem? Já jsem nikdy folií nepotahoval a trochu se toho děsím. Je lehčí oproti Oracoveru?

Já Marabu potahoval Solarfilmem a v pohodě. Dělá se mi s ním stejně dobře jako s Oracoverem.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
mkyral
Kontaktovat uživatele:

#236 Příspěvek od mkyral »

Tahle diskuze mi nějak vypadla ze sledování a koukám, že se tu toho hodně probralo. Postavit Marabu určitě plánuji, jen nevím jestli počkat na finální verzi. Soutěže se asi nezúčastní, pochybuji, že bych měl jakoukoli šanci. Stavba asi nebude problém, ale trochu se bojím potahování. To mi nešlo ani v mládí :-D
Beta 1400, Mini Vertex, Toro 900, Mimi v přípravě, El-Marabu v plánu
Graupner MX-12
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#237 Příspěvek od Pajas »

Já asi počkám na finální verzi, aby to bylo všechno vypilované, Nebo jestli bude maxi verze 1500mm, tak na to bych taky počkal. Do té doby se asi budu věnovat EPP, ale myslím si, že je pravděpodobné, že do Maraba půjdu.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#238 Příspěvek od DAF »

Na Model Hobby jsem měl možnost krátce "pokecat" s panem Hiesbökem a prohlédnout si výstavního El-Maraba. Když píšu výstavního, tak to myslím v obou významech toho slova. Kromě vystavení na stánku firmy se jednalo i výstavné provedení stavby, včetně potahu. Pro potenciálního zákazníka bylo určitě efektní, že velká část konstrukce byla potažená čirou transparentní fólií, která dovolovala nahlednout dovnitř. Pan Hiesbök má v produkci velmi zajímavé konstrukce, které dle mého budou velmi vhodné pro různé kroužky a ty, kteří chtějí mít model vlastní výroby a z nějakého důvodu se zatím necití zakoupení plánu a materiálu a vše si udělali sami. Za sebe bych o jedno žebro (směrem ven) zvětšil křidélka. Asi si napíšu Ježíškovi :lol: .
Zajímavá bylo jeho myšlenka, udělat malého Maraba (původní velikost) na RC a velkého (v budoucnu středního) na gumu. Inu proč ne, do toho malého by se všechno také krásně vlezlo, jen by to pak spíš byl "halák".
P.S. Ten ´největší by mohl být také zajímavý, rozpětí cca 1500 mm, motor tak .21, tedy 3,5 ccm. Prý tam budou i drobné změny v některých bodech, jako např ta zmiňovaná křidélka. Pro fajnšmekry, kteří chtějí mít mechanizaci křídla jako u "dospělých" éradel, by tam mohly být i klapky.
Hitec Aurora 9X
Jack1350

#239 Příspěvek od Jack1350 »

jag42 píše:Teď jsem objevil tuto nabídku:
http://aukro.cz/el-marabu-i2160399045.html
Docela se mi líbí, rád bych znal vaše názory.
Uvedený odkaz v nabídce nefunguje, ví někdo jak je to velké?

Ahoj,
měl jsem Marabu a lítal skvěle.....
Radovan
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#240 Příspěvek od Pajas »

Dobrý den, už se prodává ostrá verze, nebo stále testovací verze?
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“