MiniTitan - podivne vibrace
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
MiniTitan - podivne vibrace
Zdravim,
MT E325 SE (serva cyklika Savox SH-0253, ocas Savox SH-026MG, gyro GY-401, pohon setovy) mi po cca 60-ti startech zacal zajimavym zpusobem vibrovat a nemuzu prijit na to proc.
Pokud vrtulnik roztocim v ruce, pri visu a nebo pri doprednem letu je vse OK, zadne viditelne vibrace. Pokud vrtulnik zavisim a pak udelam presun doleva ci doprava tak to vypada, jako kdyz se mu do strany "nechce", podvozek se vyrazne stranove rozkmita, kdyz se vrtulnik da do pohybu tak se vibrace zmensi a pri zastaveni do visu je zase vse OK. Podobne chovani je i v zatackach, tady se vyrazne kmitani podvozku do strany projevi hlavne pri silnejsim pritazeni v ostre zatacce.
Zajimave je, ze intenzita neni vzdy stejna, lisi se i podle prave pouzivaneho aku (aku jsou v ruznem stupni oletani, tedy ruzne tvrde - tedy ruzne otacky). Problem se neobjevil v souvislosti s nejako havarii nebo zmenou na vrtulniku.
Mechanicky je, myslim, vse v poradku, stopa listu serizena, listy vyvazene (aktualne bile laminatove MS Composit).
Potkal jste se nekdo s podobnym chovanim, nejaka rada?
Diky, Vasek
MT E325 SE (serva cyklika Savox SH-0253, ocas Savox SH-026MG, gyro GY-401, pohon setovy) mi po cca 60-ti startech zacal zajimavym zpusobem vibrovat a nemuzu prijit na to proc.
Pokud vrtulnik roztocim v ruce, pri visu a nebo pri doprednem letu je vse OK, zadne viditelne vibrace. Pokud vrtulnik zavisim a pak udelam presun doleva ci doprava tak to vypada, jako kdyz se mu do strany "nechce", podvozek se vyrazne stranove rozkmita, kdyz se vrtulnik da do pohybu tak se vibrace zmensi a pri zastaveni do visu je zase vse OK. Podobne chovani je i v zatackach, tady se vyrazne kmitani podvozku do strany projevi hlavne pri silnejsim pritazeni v ostre zatacce.
Zajimave je, ze intenzita neni vzdy stejna, lisi se i podle prave pouzivaneho aku (aku jsou v ruznem stupni oletani, tedy ruzne tvrde - tedy ruzne otacky). Problem se neobjevil v souvislosti s nejako havarii nebo zmenou na vrtulniku.
Mechanicky je, myslim, vse v poradku, stopa listu serizena, listy vyvazene (aktualne bile laminatove MS Composit).
Potkal jste se nekdo s podobnym chovanim, nejaka rada?
Diky, Vasek
Re: MiniTitan - podivne vibrace
Ložiska v gripech?
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Mně něco podobného prováděla kovová hlava (SE) - příliš velká vůle v růžových gumových silentblocích.
V hlavě byly příliš velké otvory (výprodej u Pelikána) - tzn. silentbloky byly málo "utažené" v uložení hlavy.
Po výměně hlavy byly silentbloky více "fest" a závada zmizela.
V hlavě byly příliš velké otvory (výprodej u Pelikána) - tzn. silentbloky byly málo "utažené" v uložení hlavy.
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
paveld píše:Mně něco podobného prováděla kovová hlava (SE) - příliš velká vůle v růžových gumových silentblocích.
Tohle uz jsem na kovove hlave taky resil - originalni tlumici gumy ze stavebnice byly v hlave opravdu velmi volne, menil jsem je za jine koupene jako nahradni a ty uz byly OK. Zvlastni je, ze v chovani pred a po vymene jsem zadny rozdil nezaznamenal.
Já jsem vyměnil hlavu, v té byly díry většího průměru, gumové silentbloky byly OK.
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
paveld píše:Já jsem vyměnil hlavu, v té byly díry většího průměru, gumové silentbloky byly OK.
Ja jsem jednu hlavu rotoru (dil PV0801) menil na plastovem MT (hlava koupena na helikraft.com) a gumy s ni dodane mely velkou vuli. Osadil jsem puvodni z plastove hlavy a bylo to OK. Na druhem MT (verze SE, koupena v Cechach) to bylo stejne - gumy z kitu mely velke vule, nahradni (koupene u Pelikana jako PV0706) jsou OK. Asi udelali soudruzi v TT nejakou chybu ...
Vasek
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem se dostal trochu k reseni sveho problemu s vibracemi. Zjistil jsem, ze popisovany stav se nejvice vyskytuje pri pouziti jedne konkretni baterky (te nejslabsi). Z toho mi vychazelo ze by pricinou mohly byt otacky rotoru - pred odlepenim od zeme jsem nameril cca 2200 ot (krivka plynu v tom miste cca 75%). Zkusil jsem jit s otackami vys (na 85%) a problem zmizel (respektive jemne vibrace na podvozku vidim - proti puvodnimu stavu ale zasadni rozdil).
Ted je jen otazkou, jestli to nejak dal resit - pripadne kde hledat problem?
Ted je jen otazkou, jestli to nejak dal resit - pripadne kde hledat problem?
no text entered...
Naposledy upravil(a) s3030150 dne stř 23.04.2014 17:00, celkem upraveno 2 x.
- vasek
- Kontaktovat uživatele:
s3030150 píše:situaciu s roznymi vibraciami v suvislosti s roznymi aku som videl a jeden skuseny vrtulnikar povedal "co baterka, to ine spravanie heli", preco je to tak ?
Podle mých malých zkušeností to bude souviset s vybíjecí charakteristikou a tvrdostí (vnitřním odporem) té které baterky - a tedy s jejím napětím při požadovaném odběru proudu - a v konečném důsledku z toho vyplývajících otáček motoru.
Co na to zkušenější ?
no text entered...