Stolní soustruh do dílny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka M

Re: Stolní soustruh do dílny

#61 Příspěvek od Jirka M »

Hřídel motoru: to bohužel není ten nejlepší příklad využití, páč to domácí soustruh té třídy o které se zde bavíme, prostě nedá. Ano, můžeme vzít vhodný materiál k výrobě hřídele (o jmenovitém půměru) a zakrátit jej na potřebnou délku, to se dá zvládnout i flexou, vyrobíme zápich pro ségrovku, to je práce pro soustruh, flexa to nedá.

Točit hřídel z kvalitního matroše o jiném průměru, než je materiál co je k dispozici, tedy větší průměr, je pro tyto soustruhy sci-fi. Prostě to nejde, všechny číny o kterých je zde řeč, to jsou ty stolní šidítka o hmotnosti 40-50kg. Nemají pro takové úkoly potřebnou tuhost. Ale zase není pravda, že jsou k ničemu. Musíme si uvědomit, že domů do obyváku, nebude dosti často, možno pořídit mašinu o hmotnosti tří metráků, kde budou lepší parametry a tak si budeme (možná) moci sjet i brzdové kotouče na vlastním autě.

Modelářský soustruh o hmotnosti 40kg. má prostě svá omezení a odpovídá pouze té modelařině, které ale v pohodě vyhoví a já po těch třech letech, co se u mě v obýváku zabydlel, snad vím (tedy doufám :) ) o čem mluvím.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od Dejfak »

A jaký tam máš? A co hluk?
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Jirka M

#63 Příspěvek od Jirka M »

Už jsem to psal, mám Promu 300 SM 300E, dost jsem se s ní navztekal, než to bylo k mému obrazu. Dost věcí by se ještě dalo vylepšit....

Hluk: Já neotravuji spolubydlící nočním soustružením, přes den, kdy jsou dospělí v práci a děti ve škole, si nějaký ten hluk mohu dovolit, jsem po těžkém úrazu páteře v ID a tak to mám asi jednodušší co se týče času. Určitě bych ale neřekl, že můj soustruh je hlučnější než třeba vrtačka Narex, záleží na tom, co se soustruží. Bude-li při této činnosti (domácí soustružení v paneláku), použita tzv. "hlavologie", neměl by být žádný problém.
LSoft

#64 Příspěvek od LSoft »

Mám doma několik let soustruh PROMA SPB-550/400. Jediné, co jsem po koupi udělal, bylo komplet vyčištění od těch čínských maziv a konzervačních svinstev, znova namazal, seřídil vůle a běhá jak fík. Dělám na tom slitiny hliníku, mosaz, ocel, plasty, dřevo. Možná jsem měl taky štěstí na kus jako kolega ingwarr, možná se číňanům série SPB povedla, čert ví. Ale funguje dobře, musím zaklepat na dřevo! :)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od arda1 »

No jo ale taky ta mrška už něco hmotí (130kg)- tuhost sestavy a stojí- koukal jsem kolem 40k. Já pokud bych do toho chtěl už tolik investovat sháním asi http://www.mavslovakia.sk/pdf/stroje/mahos_22.pdf - občas se dá sehnat v dobrým stavu i pod 30k - a kvalita je prostě někde jinde co si budeme povídat. Radek
ICQ 638556901
LSoft

#66 Příspěvek od LSoft »

arda1 píše:No jo ale taky ta mrška už něco hmotí (130kg)- tuhost sestavy a stojí- koukal jsem kolem 40k. Já pokud bych do toho chtěl už tolik investovat sháním asi http://www.mavslovakia.sk/pdf/stroje/mahos_22.pdf - občas se dá sehnat v dobrým stavu i pod 30k - a kvalita je prostě někde jinde co si budeme povídat. Radek

Co si budem povídat. Byl to dárek od manželky k vánocům a darovanýmu koni na zuby nekoukej! :D
arda1
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od arda1 »

Ale jo neříkám že je snad špatný- je to už kus litiny a pokud jsi spokojený pak není problém. Jinak takovou manželku bych taky chtěl -Radek
ICQ 638556901
LSoft

#68 Příspěvek od LSoft »

arda1 píše:Ale jo neříkám že je snad špatný- je to už kus litiny a pokud jsi spokojený pak není problém. Jinak takovou manželku bych taky chtěl -Radek

Manželku Ti nedám, to je moje zlato. Kdo by mi pak kupoval vercajk? :D Jenom kdyby občas šla vypnout jako ten soustruh. Nebo alespoň zeslabit...
ingwarr

#69 Příspěvek od ingwarr »

arda1 píše:No jo ale taky ta mrška už něco hmotí (130kg)- tuhost sestavy a stojí- koukal jsem kolem 40k. Já pokud bych do toho chtěl už tolik investovat sháním asi http://www.mavslovakia.sk/pdf/stroje/mahos_22.pdf - občas se dá sehnat v dobrým stavu i pod 30k - a kvalita je prostě někde jinde co si budeme povídat. Radek

čo tak pozriet aj na "bazoš" niekedy sa tam objavý sústruh za prijatelnú cenu, ako http://stroje.bazos.sk/inzerat/18225961 ... ustruh.php na modelarčenie ako stvorení :wink:
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
arda1
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od arda1 »

http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/SOUSTRUH/458361/ - s českou čtyřpaknovkou- zajímavá cena- Radek
ICQ 638556901
semi
Kontaktovat uživatele:

AT125 mini

#71 Příspěvek od semi »

Zdravím. Nemáte někdo tento kombinovaný soustruh+frézka?
http://www.uni-max.cz/kombinovany-soustruh-s-frezkou-at125-mini/d/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PLA(CZ)&utm_term=%7Bkeyword%7D&gclid=CIOBsIjVnLcCFcmz3god1UMApQ
Popřípadě jaký stroj byste doporučili do 15 tis.
Děkuji.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Dejfak »

Kamarád ho má, říká tomu šicí stroj.
Je to hračka, zastavíš to rukou. Vytočil na tom nějaké duralové věci na unašeč.
Je to hodně Hobby záležitost.
Jestli jsi toto téma přečet od začátku, tak dojdeš k závěru že podobné stroje této kategorie nejsou moc přesné ani kvalitní. Koupíš soustruh za 12 k tomu příslušenství za 8. A máš krásnou těžko použitelnou hračku 20.00,-
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
VTjr

#73 Příspěvek od VTjr »

Curtiss píše:To je jednoduché.
Není soustružník, jako soustružník. Nesmíš to chtít po tom, který jak jsi psal sám, celou šichtu jede ve výrobě nějakou sérii. Fuška se zásadně zadává soustružníkovi z nástrojárny nebo nějaké údržbářské dílny, ti totiž umí a musí u své práce přemýšlet :wink:

Jenže znáš takového. Já už pomalu ne - ti už vymírají. Zrovna před měsícem umře v 51 letech kamarád modelář a soustružník frazař, sice už delší dobu na volné noze, ale léta dělal v automobilce na údržbě.
Já pořád tvrdím, že ty naše udělátka si musíme vyrábět buď sami anebo kupovat hotové od komerčních firem. Proto je dobré mít soustruh a jiné stroje vlastní a naučit se s nimi dělat. Absolutně nemá smysl na to hledět ekonomicky. Modelařinu taky většina z nás nedělá kvůli výdělku, ale spíš v ní to, co vydělá jinde úspěšně utrácí :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
mahony

soustruh

#74 Příspěvek od mahony »

Zdravím všechny kutily koupil jsem po jednom dědouškovi soustruh proma md - 500
Nikdy jsem na soustruhu nepracoval tak by se mi jakakoliv rada hodila nebo kdyby měl někdo návod na práci se soustruhem v el. podobě tak by to bylo super :D
blesk
Kontaktovat uživatele:

Re: soustruh

#75 Příspěvek od blesk »

návody ti nepomůžou, chce to aby tě někdo zaškolil a stejně na 90% věcí přijdeš sám praxí po několika zmetcích. Když si vyplníš bydliště, určitě se někdo najde kdo tě zaškolí :idea:
Odpovědět

Zpět na „Dílna“