F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
tlavelza

Re: F45 - motorky

#271 Příspěvek od tlavelza »

mugwai píše:Jinak jsem traverzo jeste koukal na Tvy videjka, zkus si zkontrolovat packu zadniho serva jestli ji mas presne ve vodorovne poloze pokud mas trim na vysilaci v nule.
Mam dojem z videjka ze raminko packy ma stred moc nahore tudiz taha na obe strany asymetricky.
T.j. nahoru kratsi chod, dolu logicky delsi. Zkontroluj si nasazeni packy (musi byt 100% vodorovne).
Myslim, ze to je pricinou toho proc Ti to od pocatku toto dela. Samoze se tomu da odpomoct jak to delas ted mechanicky, ale to je jen nouzovka porad to vypodkladat.

Ten flybar jsi odlehcil jak ? Sundal jsi nejak ty puvodni zavazicka a dal jiny ?

Které video myslíš?Ono to na tom videu asi trochu klame,cyklika je kolmo k hřídely ale tenkrát jsem s tím dělal různé pokusy--kolmo,víc nahoru,víc dolu,ubrat-přidat %,různě trimrovat a stejně to nebylo nic platný,všem to lítalo jenom mě ne.Až s pružinkou to začalo lítat a teď s tou smršťovačkou jsem nejvíc spokojen. FLÝBAR--jsem odlehčil podle "dávy",uříznout pilkou hned za závažím a udělat z 8 kulatiny závaží 13mm dlouhé se zajišťovacím červíkem.Z těch původních závaží jde tyčka vyrazit.
Dáva

#272 Příspěvek od Dáva »

Hoši lehký závažíčka už nelítám,nebavilo mě s tim furt mlátit o zem :mrgreen: .Lítám origo flybar(potřeba vyvážit)+pružinková metoda s lehkým přítlakem na desku cykliky a mam přesazený táhlo od serva klonění v poslední dírce+oba stříďáky :D
27092012336.jpg
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
corona

#273 Příspěvek od corona »

Dáva píše:...+oba stříďáky :D

Zadní stříďáček již funguje bez potíží?
Dáva

#274 Příspěvek od Dáva »

Jj funguje to skvěle.Flešnul mi régl kolega tady z fora,sám bych to asi nedokázal-na programování jsem jelito :mrgreen: .Vrtulník lítá potichu-už nic nekvičí spokojenost.Zas to je o trochu jinde než origo.Origo zadní ss motorek bych řekl,že v pravotočivé zatáčce při vyšší rychlosti nestíhá a vrtulník mi někdy letěl trochu smykem a to po ostříďákování zmizelo.Takže super :wink: .
corona

#275 Příspěvek od corona »

Dáva píše:Jj funguje to skvěle.....

Možná pořídím taky.

Teď jsem dal na hlavní stříďák (120W, 2000kv) pastorek 13 místo 11, otáčky vypočtený z údajů motoru stoupnou z 1744 na 2060. Ráno to testnu....
tlavelza

#276 Příspěvek od tlavelza »

Dáva píše:Hoši lehký závažíčka už nelítám,nebavilo mě s tim furt mlátit o zem :mrgreen: .Lítám origo flybar(potřeba vyvážit)+pružinková metoda s lehkým přítlakem na desku cykliky a mam přesazený táhlo od serva klonění v poslední dírce+oba stříďáky :D
27092012336.jpg

Klobouk dolů--nádhera,koukám pěkně nastříkaná kabina,hezčí než origo nástřik.Já si na ty lehký závaží zvyknul,je pravda,že to pár letů trvalo ale vrťas je obratnější do všech směrů(jen můj názor na mého vrťase),u ostatních to nemusí být pravda.Gratuluji k ostříďákování a hodně letů bez pádů ať není odřená ta pěkná kabina.
Dáva

#277 Příspěvek od Dáva »

Diky tlavelzo :wink: .Kabinu bych ani nelakoval,ale po jedné nehodě jsem měl v ní velkou díru,tak jsem ji opravil a zrovna stříknul..
mugwai

#278 Příspěvek od mugwai »

tlavelza píše:To je krásný let.čas.Tak rozměry a váha baterie seděla jak bylo napsáno?
Jo, rozmery i vaha sedi na chlup sedi tam jak prdel na hrnku:))). Pro informaci na co litam, vsecko z HK:) :
-----------
Zippy : 1000mAh a 1300mAh / cca 10min + cca 13min letu (53g a 69g).
Turnigy : 1600mAh / cca 15min letu (80g).
Kdyz nemam nabito dam litat i Turnigy 800mAh uplne do spice + kousek plasteliny s oluvkem na ni, uz je moc lehka (51g). Podobne na tu 1000mAh:).
mugwai

#279 Příspěvek od mugwai »

corona píše:
Dáva píše:Jj funguje to skvěle.....
Možná pořídím taky.
Teď jsem dal na hlavní stříďák (120W, 2000kv) pastorek 13 místo 11, otáčky vypočtený z údajů motoru stoupnou z 1744 na 2060. Ráno to testnu....
Pocitas blbe, uplne mimo misu, me vypocet rika, ze Ti to toci (mozna) nekde okolo 1200rpm s 11z pastorkem.
Sleduj :
Prevodovy pomer mas 144z : 11z = cca 13,1 : 1
2000kV x 7,4V = 14.800rpm toci motor idle rpm (volnobeh bez zateze)
-------------------
Cize 14.800rpm / 13,1 = 1130rpm Ti to tocilo a ted se dostanes odhadem mozna nekam na 1330rpm a jsi ke si byl zase (v pr...i).
Potrebujes min. tech origo 1750rpm co to ma s DC motorem, tech 120W co pises vidim taky jako problem, cajicek.
Dávuv ma tusim 200W a je tak akorat.

2000kV je malo, ma sanci to jet az s motorem od 3500kV vys a s vetsim pastorkem okolo 13-16z
Dáva pocital dobre a sahl po 4000kV spravne, ten chce naopak spis zpomalit pastorkem 9z kvuli mozne divocine a taky spotrebe (letovymu casu).
mugwai

#280 Příspěvek od mugwai »

tlavelza píše:Klobouk dolů--nádhera,koukám pěkně nastříkaná kabina,hezčí než origo nástřik.Já si na ty lehký závaží zvyknul,je pravda,že to pár letů trvalo ale vrťas je obratnější do všech směrů(jen můj názor na mého vrťase),u ostatních to nemusí být pravda.Gratuluji k ostříďákování a hodně letů bez pádů ať není odřená ta pěkná kabina.
Otazka priority, padla jsou setrvak. Kdyz jsou tezky heline chvili trva, nez jej prevrati do vychylky treba dopredu a leti az pak za ni, stejne tak ji obtizne a zdlouhave ubrzdis (setrvak se preklopi do protivky a do vodorovne polohy pak zase nazpet).
Helina jen kopiruje co ji rika toto v podstate mechanicke gyro rotoru (padlo).
No a analogicky zpetne kdyz je to lehky, snaze ji rozbehnes a snaze ji ubrzdis, ale vyzaduje vic prasce od pilota kniplama.
Cize zalezi na pilotovi co preferuje. Vlastnosti heliny si tak prizpusobi obrazu svemu.
Zacatecnik klidnou, pokrocily divokou. Klidnou odnese vitr, divoka lip zabojuje proti vetru, vsecko ma svy pro a proti. U padlovacek s ploskama se to resi bud vylehcenymi kridylky s nalepkama po stranach, nebo naopak zavazicka se stavecim cervem pred ne.

Poresil jsem to tak ze padla jsou uz druhy na ceste a nasadi se padla dle okolnosti a povetrnostnich podminek na letove plose:). No nekup to za 40 kacek i s postou :D.
http://www.banggood.com/Wholesale-Mjx-F ... 46452.html
tlavelza

#281 Příspěvek od tlavelza »

....Cize zalezi na pilotovi co preferuje. Vlastnosti heliny si tak prizpusobi obrazu svemu.
Zacatecnik klidnou, pokrocily divokou. Klidnou odnese vitr, divoka lip zabojuje proti vetru, vsecko ma svy pro a proti. U padlovacek s ploskama se to resi bud vylehcenymi kridylky s nalepkama po stranach, nebo naopak zavazicka se stavecim cervem pred ne.

Tak nějak si to myslím i já.
mugwai

#282 Příspěvek od mugwai »

Jj, myslis dobre, je to mysleny kruhovy setrvak (po roztoceni) a chova se podle hmotnosti:).
Tezka kaca / lehka kaca, lehkou lehce prevratis, tezkou jen s obtizema, stejny princip.
-----------------
Toto je v podstate to nase tezky padlo, stejny princip, vsimni to kilovy zavazi co to az musi vychylit :) :
http://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wM ... =endscreen
OrDa

#283 Příspěvek od OrDa »

mugwai píše:Jj, myslis dobre, je to mysleny kruhovy setrvak (po roztoceni) a chova se podle hmotnosti:).
Tezka kaca / lehka kaca, lehkou lehce prevratis, tezkou jen s obtizema, stejny princip.
-----------------
Toto je v podstate to nase tezky padlo, stejny princip, vsimni to kilovy zavazi co to az musi vychylit :) :
http://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wM ... =endscreen

Mimochodem - ta přednáška na trubce je o něčem jiném. Je o tom, proč se to kolo točí kolem toho závěsu, na kterém visí.
mugwai

#284 Příspěvek od mugwai »

OrDa, neblbni tu klukum hlavy, je to porad ten samy princip, nemam cas se dohadovat o hovadinach a samozrejmych vecech. Pokud zazivas nudu, najdi jim tu lepsi priklad misto odmlouvani a sejckovani :D))).
Pan profesor ma vic rozumu jak my vsichni dohromady, jakykoli setrvak=detska kaca=roztoceny kolo=gyroskop=prvni mechanicky vrtulnikovy gyra=letecky a druzicovy gyra = porad stejnej princip:).

To kolo na videjku je tezky na obvode, tudiz potrebujes 1 kilo abys jej vychylil z osy.
Uplne stejne potrebuje traverza vic sily (delsi cas) k tomu aby rozhybal osu vrtulniku ze svisle polohy kamkoli do jineho smeru (pri tezkych zavazickach na koncich mysleneho kruhu co opisujou) a naopak:).
Smytec, neni o cem diskutovat:).
-------------
Tady to mas prelozeno do vrtulnikarstiny :D : http://www.mojehobby.cz/magazin/detail.php?idclanku=37
mugwai

#285 Příspěvek od mugwai »

Tak jeste dodatkove info pro tlavelzu:), s tou 1600mAh je to pri sviznejsim litani (stoupacky, poletovani sem a tam, piruetky) letova doba cca 13 min, decentni viseni cca tech 15min.
Pokud litas jeste s DC motory, silne doporucuju vymenit hlavni konektor na baterkach za 2x gold 2mm, na baterkach potom to samy do protivky + motor konektor na PCB zahodit a draty k desce priletovat na primo.

Duvody :
1) Uhorel mi minus pol (teplem se natavila dutinka v konektoru a vtekla tam ta pitoma bila umela hmota okolo, prestal jit hlavni motor, nastesti na zemi).
2) Zjisteni, ze misto za 1/2 plynu visi helina uz pred 1/2 plynem a je o poznani sviznejsi.
Cize kazdy tento spoj v original komercnim provedeni (velikosti JST) je u heliny na skodu, jsou velke ztraty v prechodovym odporu na prtavych stribrenych kolikach ctvercoveho prurezu.
Normalne cumim jak je uz ted s DC motorem sviznejsi:). Spokojenost.
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“