vrtule s větším stoupáním = větší vyosení motoru?

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
omaha86

vrtule s větším stoupáním = větší vyosení motoru?

#1 Příspěvek od omaha86 »

osadil jsem letadlo vrtulí s větším stoupáním a o stejnem průmeru než byla ta původní (hodnoty neznám, na vrtulích nejsou napsané) a při testu ,,v ruce,, čumák letadla táhne výrazne dolu a do leva. myslim si že testovací let by za této situace nemusel dopadnout dobře.
Je tento jev normální? ten tah motoru mimo osu letadla je výrazný již při 1/4 plynu. |S předchozí vrtulí jsem tento tah vubec neregistroval proto me to ted zarazilo a nevim, zda je vhodne motor více vyosit? hlavne mě zajimá zda je to normální jev a tedy podle zvolené vrtule se volí i vyoseni motoru, protože v tom případe bych sehnal výrobcem doporučenou vrtuli (dle návodu)

Původní vyoseni bylo dáno výrobcem, letadlo Spitfire od Alfamodel.
motorová jednotka je čínan, střídák BM 3130, baterie 3s Lipol 1300mAh, k motoru byla od výrobce veliká vrtule a celek dával statický tah 500g ale vrtuli jsem rozlámal a zamenil za menší a s tou je tento spitfire ,,líný,, proto jsem vyzkousel novou vrtuli s vetším stoupáním.
díky za případnou radu, reakci či vysvětlení problému...
PIPER -motor stříďák BM 3130, Li-Pol 3s 1300mAh, váha:550g
mini vrtulník - S929
Mini ponorka do akvarka:-D
pdp7
Kontaktovat uživatele:

Re: vrtule s větším stoupáním = větší vyosení motoru?

#2 Příspěvek od pdp7 »

Ano je to normální jev.
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
omaha86

#3 Příspěvek od omaha86 »

no když nad tím ted zas přemýšlím, tak pokud motor táhne moc dolů, je to známka velkého vyoseni motoru dolu. tak to trošku poladíme...;)
mini vrtulník - S929
Yeah
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Yeah »

na svém F4F jsem měnil vrtule od 9x6 přes 9x4.5 k 8x6 a 8x8 (dokonce různí výrobci APC a DYS a origo PKZ) a nezaznamenal jsem zásadnější "tah jinam", ano, každá vrtule tahá nějak jinak a se stejným vyosením se letadlo chová trošičku jinak, ale není to tak hrozné, abych s tím ryl - a to nejsem žádný letecký eso...
Multiplex, DJI, FrSky, RCM Lužice, SLČS, YI 4K+
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pdp7 »

Myslel jsem to spíš tak, že změna parametrů vrtule si žádá změnu vyosení (většinou) samozřejmně pokud je to změna palec víc či palec míň nemělo by to být moc znatelný ale při větších změnách ano. Taky se vyosení upravuje podle výkonu motoru: větší výkon > větší vyosení.
FX-30
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Bucker131 »

pdp7 píše:Ano je to normální jev.
ty odpovídáš na něco na co ses v podstatě ptaal před půl hodinou v předchozím vláknu :D - nic proti, jen to je celkem ironický :lol: :lol:
omaha86

#7 Příspěvek od omaha86 »

no ono je dost možné že mam to vyoseni špatné, páč sem to poslal čumákem do zeme nedávno a musel jsem delat novou mot. přepážku, ale s predchozí vrtulí to letalo dobře tak jsem usoudil že vyosení jsem sešteloval také dobře, ale s ,,menší,, vrtulí asi klesají nároky na optimální vyosení. a čím ta vrtule bude ,,větší,, tím více se projevuje nesprávné vyosení motoru... ten tah přeci jen narostl rekl bych o 50% oproti původnímu tahu....
mini vrtulník - S929
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pdp7 »

Bucker131 píše:
pdp7 píše:Ano je to normální jev.
ty odpovídáš na něco na co ses v podstatě ptaal před půl hodinou v předchozím vláknu :D - nic proti, jen to je celkem ironický :lol: :lol:

Asi ze sebe rád dělám blbce. Ano věděl jsem to, jen jsem se chtěl přesvědčit. :lol:
FX-30
vitousek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od vitousek »

pdp7 píše:... samozřejmně pokud je to změna palec víc či palec míň nemělo by to být moc znatelný ale při větších změnách ano. Taky se vyosení upravuje podle výkonu motoru: větší výkon > větší vyosení.

Létal jsem 12*8 cca 350W a v tomtéž letadle 15*13 cca 1200W. Nyní 14*12 cca 2200W a vyosení mám stále stejné. Asi je někde chyba :wink:
Rychlost, výška, myšlenka.Pro úspěšné létání je třeba mít alespoň dvě.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od AR1 »

No, taky mi někde uniklo, že bych změnou vrtule měl měnit vyosení. Jedině co si umím představit je vliv kroutícího momentu vrtule, který roste s její velikostí, ale potlačení a vyosení....
http://ar1.rajce.idnes.cz/
igorb

#11 Příspěvek od igorb »

Nepochybne ze ano, hlavne v statickom rezime, mensia vrtula s vecsim stupanim (cize s velkym pomerom stupanie/primer, hlavne ak je ten pomer vecsi ako 0,5) vytvori vecsie rotacne obtekanie co bude vytacat trup dolava (pretoze os tahu je nad plochocou trupu vpredu a pod plochou hlavne smerovky vzadu)

proste odstartuj so znizenym plynom a pridaj az budu kormidla obtekane dost na to aby ten moment ustabilizovali, potom uz klasicky zalietas ... pokial to bude treba

... samozrejme len pokial si ten motor spravne zalepil, ak je uhnuty, treba opravit, to by skutocne mohlo dopadnut zle

... inak toto vlakno asi mohlo byt v "aerodynamika" ... ked nie natvrdo tak aspon tienovo
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“