Tricopter pokračování

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Troll

Re: Tricopter pokračování

#76 Příspěvek od Troll »

Ano, mělo by to být tak. Nejspíš bude problém v samotném gyru. I když já bych to jako žádný závažný problém neviděl. Součástky ze kterých se takovéto hračky skládají mají značný rozdíl parametrů, nemají všechny přesně stejné hodnoty a tak se mohlo stát, že se odchylky sečetly a přepíná to jinde. Nicméně pokud to gyro normálně pracuje, tak nevidím problém. Prostě to nastav tak, aby byli všechny ve stejném režimu. Jediná potíž může být, až se budeš snažit dostat z toho co nejvyšší zisk, pak se prsavděpodobně stane, že dve gyra budou v pohodě a to jedno se už bude rozkmitávat a tak budeš muset snížit zisk na všech. Což je škoda. Ale neřeš to už teď, uvidíš za letu. :) . jenom bych poradil, to jiné gyro dej na řízení směru ( YAW) , zisk gyra pro klonění a klopení pak budeš moci řídit společně a gyro pro směr bych řídil taky samostatně.Na zvláštním kanálu. Tak z toho vyžímáš co se dá. Jo a ještě jsem si vzpoměl, pozor na vibrace,silné vibrace můžou gyra úplně zbláznit, až tak že to nebude chtít létat :!:
Rek

#77 Příspěvek od Rek »

Zkusím ještě experimentovat... A mám další dotaz ohledně nastavení samotných gyr, jsou na nich dva trimery DELAY a LIMIT a ještě dva přepínače, jak mají být přibližně nastavený? A pak ještě jakou by jsi mi doporučil tu řídící desku s těma gyrama? Potřeboval bych to na tricoptera a casem jestli by to šlo i na quadrocoptera. Asi už to objednám a bude. Uvidíme co bude dál...
Troll

#78 Příspěvek od Troll »

Co je na těch přepínačích napsáno? Předpokládám že Revers a nejspíš Digital Servo. takže to se musí odladit podle konkrétního stroje. Servo nezapínat digital :!: , a revers je směr kompenzace gyra. Dát tak, aby to správně konpenzovaly výchylky.Pokud ho dáš obrácene, nepoletí to a se 100% ní jistotou to skočí na záda a spadne. Delay - se používá pokud je na vrtulce pomalé servo a Limitem se nastavují výchylky serva. Delay dej někam na polovinu, (nevím co snesou tvoje regly) a Limit nastav na 100%.Všechny desky umí všechny základní konfigurace, tricoptéry, quady a hexa. O to se nemusíš obávat. Spíš je třeba vědět kolik chceš invertovat a zda si poradíš s Arduinem.A také co má ta deska umět. Co všechno se na ni pak dá přidělat.
macil

#79 Příspěvek od macil »

rapo píše:Ahoj,hodně lidí tady používá ESC Turnigy Plush. Jak poznám, ve kterých je osazen Atmel? Podle databáze na stránkách rapidESC, viz příloha, by nové regulátory měly být osazeny procesory Silabs, které nejdou přeflashovat. Konkrétně mě zajímá tento tento 18A

Aj Silabsy sa dajú preflashovať.
http://oddcopter.com/2012/07/18/flashin ... -firmware/
Rek

#80 Příspěvek od Rek »

Troll píše:Všechny desky umí všechny základní konfigurace, tricoptéry, quady a hexa. O to se nemusíš obávat. Spíš je třeba vědět kolik chceš invertovat a zda si poradíš s Arduinem.A také co má ta deska umět. Co všechno se na ni pak dá přidělat.

A myslíš, že by mohla stačit tato deska "Multi-Rotor řídící jednotka V2.1 (Atmega168PA)" a k tomu toto na to programování "USBasp AVR programovací interface ATMEL procesor" ? A to pak připojíš přes to k PC a pomocí nějakého programu to nastavíš? Ale tedy nevím jak... Jsem na něco koukal na netu, ale připadal jsem si jak Alenka v říši divů :D Je to opravdu tak složitý to nastavit jak to vypadá nebo se mi to jen zdá a má to zkusit a jít do toho...? Mělo by to být asi lepší než ta gyra, ne....
p4ul

#81 Příspěvek od p4ul »

Rek: Jestli chceš tak ti můžu tuto řídící jednotku poslat i s usbasp programátorem za 350 Kč + poštovné. Mám teď jinou a tak mi leží doma nevyužitá. Je v ní nahraný firmware pro tricopter v.1.6 (hex soubor: TricopterControllerv1_6_M168_M328.hex). V případě zájmu pošli SZ.
Přílohy
Hobby King Multi Rotor Control Board V2.1 + USBasp programmer
Hobby King Multi Rotor Control Board V2.1 + USBasp programmer
p4ul

#82 Příspěvek od p4ul »

nosense píše:Po hardwarový stránce jde u regulátoru o procesor - aby šel přeflashovat. Tady jsou oba regulátory stejné.

Dále je velmi vhodné aby byl ten procesor taktován externím krystalem. Interní oscilátor ujíždí s teplotou, takže za studena kalibrovaný ESC s interním oscilátorem bude po zahřátí reagovat mírně jinak. Můj odkazovaný ESC má externí oscilátor určitě u plushe si nejsem jistý.

Třetí důležitou věcí je typ výkonových mosfetů - ESC je nejčastěji tvořen kombinací mosfetů typu P a N, protože je to obvodově jednodušší. Typ P má ovšem při spínání větší ztráty. Z hlediska účinnosti je proto vhodnější použít složitější zapojení pouze s mosfety N. Plush - P/N, můj odkazovaný - pouze N (kvůli složitějšímu zapojení je ale o pár gramů těžší).

Nakonec se docela hodí, aby měl ESC vyvedené programovací plošky. Protože z vlastní zkušenosti pájet dráty přímo na procesor není úplně sranda. Ten můj je má určitě, u plushe bude asi záležet na verzi, ale jistý si nejsem.

To jsi mě potěšil! Mám totiž přesně tento ESC: Hobby King 20A ESC 3A UBEC. Nevěděl jsem, že je tak dobrý.

nosense píše:Potenciometry zisku - 3 součástky na KK desce (někdy se jim říká trimry, ale aby se to nepletlo s předchozím pojmem doporučuju používat přesnější "potenciometr").

Trimr je normální běžná elektronická součástka: http://cs.wikipedia.org/wiki/Trimr
Potenciometr je větší a určen na častou změnu, kdežto trimr jen na nastavení hodnoty bez časté změny. Takže to není přesnější, ale spíše zmatení nepřítele :-)
Rek

#83 Příspěvek od Rek »

p4ul píše:Rek: Jestli chceš tak ti můžu tuto řídící jednotku poslat i s usbasp programátorem za 350 Kč + poštovné. Mám teď jinou a tak mi leží doma nevyužitá. Je v ní nahraný firmware pro tricopter v.1.6 (hex soubor: TricopterControllerv1_6_M168_M328.hex). V případě zájmu pošli SZ.

Tak jestli je vše plně funkční a nemá žádný problém tak bych ji možná bral, ale je tu ještě otázka jestli bych si s ní věděl rady... Dělal jsi už s ní? Je to složitý s tím pracovat? A má potřebné vlastnosti na coptery? Promiň, že se tak ptám, ale jsem v tomto oboru úplný začátečník a sháním info od lidí co už s tím dělali :)
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od rcfrant!k »

Zdravím, měsíc zpátky jsem rozflákal svou tricopteru a teď stavím T-copter. Zkoušel to někdo? Nějaký nečekaný skrytý problém oproti Y3? Kromě těžiště, které ovšem až takový problém není.
Přílohy
IMG_20120928_200853.jpg
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Rek

#85 Příspěvek od Rek »

Ahoj, stavím také něco podobného a zatím se mi moc nedaří... Ale myslím si, že můj hlavní problém je zatím s gyry....tak jsem si nejspíš objednám něakou tu řídící desku, jestli mi to ovšem pomůže, a budu laborovat dál. A těžiště jsi určoval jak? Já jsem to zkoušel jako u klasického trojúhelníku, z vrcholu do poloviny protější strany, je to tak? A ještě dotaz, je hodně důležité zda je to rovnostranný trojúhelník či je to jedno? Většinou když koukám na ostatní díla, tak to mívají rovnostranné...
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od rcfrant!k »

Ano, těžiště je jako u "normálního" trojúhelníku v 1/3 ocasního hranolu. V podstatě se jedná o těžnici trojúhelníku vymezeného osami motorů. Myslím, že rovnostranný vyloženě být nemusí (u mě teda není). Bude to mít tendenci být trochu divočejší na klonění, ale podle mě by to při správném těžišti neměl být problém. Uvidíme v praxi. Jinak desku rozhodně pořiď. Pokud to máš řízené samostatnými gyry tak je to s deskou 100 a 1. Já mám zatím HK board 2 ale už mám na cestě KK 2.0 s LCD, tak jsem zvědavý na ten zázrak,
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Rek

#87 Příspěvek od Rek »

Dobrá tak uvidíme a zkusíme . Tu desku si taky pořídím protože s těma gyrama už si nevím rady.... To bude asi rachot jsem na to zvědavej :D Díky za info ;)
Troll

#88 Příspěvek od Troll »

Jestli se Ti do toho můžu zamíchat,nerad kazím obchody, ale být na Tvém místě, já bych tu nabídnutou desku nechtěl. Jedině že bys měl skutečně velmim silně omezený rozpočet. To už je mnohem lepší KK2 , sice stojí víc, ale stále to není na zruinování rodinného rozpočtu a letové vlastnosti a komfort obsluhy jsou nesrovnatelně lepší.
Rek

#89 Příspěvek od Rek »

Tak myslíš, že raději zainvestovat více? Jsem na tu desku koukal na netu a máš recht, nevypadá to špatně... Ale teď už je to jedno, už jsem si ji objednal a tak uvidíme. Zas tak zlý to snad nebude. Jediný z čeho tam mám drobet strach je to programování...to na tom vypadá složitě. Na tý jak píšeš je super, že to má vše v sobě a i ten display, mazec. Uvidíme, kdyžtak zkusíme časem, děkuji :)
p4ul

#90 Příspěvek od p4ul »

Troll: No ono hodně závisí kolik do toho investuješ. Třeba MultiWii bude mít letové vlastnosti určitě nesrovnatelně lepší než KK2 a taky není o moc dražší než KK2. Sice nemá displej, ale při lítání se na něho stejně nedíváš. No a tak můžeme postupovat výše a výše.

Rek: Určitě poznáš rozdíl oproti tvému aktuálnímu stavu - bude to mnohem lepší. Programování se neboj je to jednoduché. Pěkný program na flashování, který ti stáhne z internetu i firmwary je tady. Při jeho použití je to vyloženě jen pár kliků.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“