poskládání Li-polek?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
selinak

poskládání Li-polek?

#1 Příspěvek od selinak »

Potřebuju si udělat novou baterku do vrtačky...
hodí se mi tam lipolky z letadla...jenže mám problém...
jako nejlepší varianta se mi jeví dát dvě baterky dohromady

to znamená, že:

spojím konektory + a - klasicky k sobě (vznikne zase 3S baterka s dvojnásobnou kapacitou)
ale současně!! potřebuji nabíjet každý článek zvlášť! =>koupím si servisní konektor pro 6S a zapojím to jako šestičlánek se stejnou kapacitou....jde to?? nemáte něko nějaké schéma + návod, od čeho je kterej drát??

Díky moc!
příště už nebudu vymejšlet ptákoviny ;)
Xxx
cilek

Re: poskládání Li-polek?

#2 Příspěvek od cilek »

selinak píše:spojím konektory + a - klasicky k sobě (vznikne zase 3S baterka s dvojnásobnou kapacitou)
ale současně!!

To nějak nechápu, radši si dej pozor!

příště už nebudu vymejšlet ptákoviny ;)

Pokud tomu nerozumíš, tak je to dobrý nápad. Dej to zkušenějšímu "elektronikovi" :wink: .
jag42

#3 Příspěvek od jag42 »

Úplná prákovina to není ale... Kreslit se mi to nechce :oops: , ale tak jak to popisuješ to nepůjde.
1) pokud chceš nabíjet jen servisním konektorem (pochybuji), pak bys musel mít dvě nabíječky na každý tříčlánek jednu.
2) pokud máš nabíječku, která nabíjí silovými a servisními kontroluje - potom musíš paralelní propojení před nabíjením v jednom bodě přerušit a pak nabíjet jako šestičlánek (sériové zapojení), včetně sériového zapojení servisního konektoru. Pak, ale musíš dávat dobrý pozor, abys při propojování dal servisní konektor baterie na správnou stranu protikusu, jinak budou hořet dráty. :lol:
Jestli ti to není moc jasné, tak to raději nepokoušej. :D
Nebo třetí jednoduchá možnost:
Před nabíjením rozpojit paralelní zapojení a nabít každý tříčlánek normálně zvlášť. Před dalším spojením do paralelní konfigurace je moc dobré změřit napětí obou tříčlánků - měly by mít stejné napětí. Čím větší rozdíl, tím větší problémy. :P Pokud bys spojil jeden nabitý a druhý vybitý - děly by se věci... :twisted:
selinak

#4 Příspěvek od selinak »

Díky za odpověď,
jen nechápu tuhle část:
"2) pokud máš nabíječku, která nabíjí silovými a servisními kontroluje - potom musíš paralelní propojení před nabíjením v jednom bodě přerušit"
paralelně jsou přece spojeny silové konektery =>když je rozpojím od sebe, nebude možné nabíjet přez ně obě baterky současně?!?
mám acucellku 6, doufám, že umí nabíjet jen přes servisní konektor

kdysi jsem takhle měl ve vrtačce čtyřčlánek, po dvaceti nabitích přes silový konektor baterka dost nechutně umřela (jeden článek nula, jeden přebitej a dva v normálu) =>proto chci hlavně servisní konektor...

mimochodem: Asi mi nepřísluší to komentovat, ale řekl bych, že pro vtipálky jsou jiný stránky... ;)
Xxx
ondra1402
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ondra1402 »

první věc je, že packy na tom musí být pokud možno stejně - co se týče kapacity, ale i stáří, cyklama, zacházením atd atd.
V tom případě nevidím důvod nabíjet je každý zvlášt a pospojoval to dokupy a nabíjel jako 3článek, však 3S2P packy se normálně používají
selinak

#6 Příspěvek od selinak »

asi to spojím paralelně + dodělám tam nějakej rozpojovací vypínač + vytáhnu si dva+dva konektory a budu nabijet jednotlivě...
Xxx
jag42

#7 Příspěvek od jag42 »

Pro ondra1402:
To je jasný, ale on chce připojovat i servisní konektory .

Pro selinak: To je rozumné.
ifin

#8 Příspěvek od ifin »

"Před nabíjením rozpojit paralelní zapojení a nabít každý tříčlánek normálně zvlášť. Před dalším spojením do paralelní konfigurace je moc dobré změřit napětí obou tříčlánků - měly by mít stejné napětí. Čím větší rozdíl, tím větší problémy. Pokud bys spojil jeden nabitý a druhý vybitý - děly by se věci..."

Souhlasím s tím nabíjet každý tříčlánek zvlášť. Nechápu ale proč by mělo být rozdílné napětí na závadu, maximálně se začnou rovnat - z více nabité poteče proud do méně nabité. Jaké jiné věci by se měli dít?
Nelítá to? A zkusili jste to nakopnout?
cilek

#9 Příspěvek od cilek »

ifin píše:" Nechápu ale proč by mělo být rozdílné napětí na závadu, maximálně se začnou rovnat - z více nabité poteče proud do méně nabité. Jaké jiné věci by se měli dít?

Pokud budeš "rovnat" skoro 2 V rozdíl, tak už to může být problém. Zkus počítat.
coro

#10 Příspěvek od coro »

ondra1402 píše:první věc je, že packy na tom musí být pokud možno stejně - co se týče kapacity, ale i stáří, cyklama, zacházením atd atd.
V tom případě nevidím důvod nabíjet je každý zvlášt a pospojoval to dokupy a nabíjel jako 3článek, však 3S2P packy se normálně používají

Súhlas.
Cilak by si mal naštudovať, aký rozdiel napätí môže byť medzi dvoma článkami spojenými paralelne servisným káblom - ako by mohol vzniknúť a podobne.
Tým že spojí servisné konektory, môže sady aj balancovať pri nabíjaní - keď je raz niekde na konektore napätie, a ten konektor a jeho káblik nemá nejak šialene vysoký odpor (meter dlhý tenký káblik napr.), tak nemá ako na jednom aj druhom článku byť oveľa viac ani oveľa menej..
Zároveň tvrdím že môže byť spojených viac sád s rôznou kapacitou úplne v pohode. Dá sa vypočítať ako sa rozdelí prúd aj v prvom momente aj pri dlhodobejšom vybíjaní a nabíjaní - pekne úmerne kapacite. Podstatná je ich tvrdosť, čiže vnútorný odpor normalizovaný na jednotku Ah - a aj tak až ak je brutálne rozdielny tak sa aplikuje požiadavka aby každá časť udržala prúd aj samostatne a ak ano, tak aj tak je to v pohode.

Podstatná rada je, aby každá časť sady zniesla vybíjací prúd aj samostatne.
T.j. použiť paralelné spojenie na zvýšenie kapacity, predĺženie doby behu, a nie na to aby spojené malé baterky vydržali vysoký odber - to by bolo náročnejšie na detaily ktoré sa neoplatí zanedbať.

Ak plánuje používať v aku vrtačke čo žerie 5 či 8 ampérikov nejaké 2200mAh lipolky alebo väčšie, tak môže na rovnakosť stavu článkov v podstate kašlať, lebo rozdielny vnútorný odpor a súvisiaci rozdiel napätia, je pri malej záťaži zanedbateľný - prekryje ho pokles napätia súvisiaci s hĺbkou vybitia. Ale aj keby sa jedna paralelná časť vybila úplne ako prvá a druhá ostala nabitá (t.j. nedala by prúd ani pri poklese napätia na nejakých 3,0V/čl) a až potom by sa naspäť nabíjala tvrdšia z mäkšej časti, ten vyrovnávací prúd by aj tak nebol nebezpečný.
Možné riziko vysokého vyrovnávacieho prúdu by bolo jedine pri dvoch špičkových sadách, len v momente spojenia na prvé sekundy, a z toho jednej plne nabitej a druhej vybitej - ale to nemá ako nastať, keď zostanú spojené. Len spojiť ich treba nnajbezpečnejšie vo vybitom stave.
coro

#11 Příspěvek od coro »

cilek píše:Pokud budeš "rovnat" skoro 2 V rozdíl, tak už to může být problém. Zkus počítat.

Ano, to by bol problém. 2V rozdiel by znamenal, že jedna je plne nabitá na 4,2V a druhá má 2,2 V a to je ten problém. Prípadne je jedna normálne úplne vybitá na 3,6V a druhá má 5,6V a to je ten ešte väčší problém..
Inak 2V rozdielu MEDZI ČLÁNKAMI pri spojení servisných konektorov, nevyrobíš.
robotmz

#12 Příspěvek od robotmz »

Jednu z hlavných vecí tu nikto nenapísal.
ACCUCEL 6 nedokáže nabíjať cez servisný konektor. Ten používa iba na kontrolu a zaťažovanie jednotlivých článkov pri balancovaní, do záťaže 250mA...
Všetok prúd pri nabíjaní tečie cez silové káble vo všetkých nabíjacích režimoch.

Mám dojem že cez balančný konektor nabíja napr. cellpro 10, vtedy sa silové konektory na nabíjačke spoja iba takou prepojkou.
PatMat
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od PatMat »

Zdar,
omlouvám se, ale tohle téma mi přijde jako naprostá ptákovina. Kdyby sis koupil novou baterku do vrtačky a ušetřený čas bys věnoval modelařině nebylo by ti líp :lol:
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
cilek

#14 Příspěvek od cilek »

coro píše:
cilek píše:Pokud budeš "rovnat" skoro 2 V rozdíl, tak už to může být problém. Zkus počítat.

Ano, to by bol problém. 2V rozdiel by znamenal, že jedna je plne nabitá na 4,2V a druhá má 2,2 V a to je ten problém. Prípadne je jedna normálne úplne vybitá na 3,6V a druhá má 5,6V a to je ten ešte väčší problém..
Inak 2V rozdielu MEDZI ČLÁNKAMI pri spojení servisných konektorov, nevyrobíš.

Jenže on chtěl spojovat celé 3s baterie a tam jsou 2V reálné. Na to jsem reagoval. A to, čemu jsem moc nerozuměl bylo
spojím konektory + a - klasicky k sobě
. Toho jsem se polekal, ale pak mi docvaklo, že myslí plusy a mínusy dvou packů. Jen jsem chtěl varovat před unáhleným "spojováním" bez dalších znalostí. Mohlo by to i bolet. :wink:
coro

#15 Příspěvek od coro »

robotmz píše:Jednu z hlavných vecí tu nikto nenapísal.
ACCUCEL 6 nedokáže nabíjať cez servisný konektor. Ten používa iba na kontrolu a zaťažovanie jednotlivých článkov pri balancovaní, do záťaže 250mA...
Všetok prúd pri nabíjaní tečie cez silové káble vo všetkých nabíjacích režimoch.

Mám dojem že cez balančný konektor nabíja napr. cellpro 10, vtedy sa silové konektory na nabíjačke spoja iba takou prepojkou.

To je v poriadku že cez tie tenké kábliky nabíjače neženú prúd - to by totiž na nich nemohli správne merať, lebo by kvoli odporu zakaždým namerali inak a hlavne úplne mimo.
To že na servisnom konektore je spávne napätie, a netečie pritom tade veľký prúd, znamená len jediné - že aj na tých článkoch je napätie správne. Ureguluje to zmenou prúdu silovými káblami, to je tiež správne..

Pôvodná otázka bola, či ich môže paralelne spojené používať a ako nabíjať.
Nebude ich teda SPÁJAŤ ROZDIELNE VYBITÉ, ale spojí ich len raz a to vybité podobne (cca rovnako), a už ich len tak spojené nechá - vtedy nemá prečo vzniknúť veľký rozdiel, zopakujem len že ak by vznikol tak to jedna strana musí byť tak mäkká že už ani nedá prúd ktorý by pri vyrovnávaní mohol niečomu vadiť.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“