Co to obnáší spalovací akrobat 1,8m

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
luftvogel

Re: Co to obnáší spalovací akrobat 1,8m

#61 Příspěvek od luftvogel »

Honza71 píše:spalovákem jsem myslel benzin. jasně baterku a nabíjení taky řešíš, ale jsou to drobný v porovnání s alespoň 4 packy 6článku po 4A

obecně, v čem je problém u bazarových spalovánků > 2 sezony? že je letadlo rozklepaný, uvolněné spoje od vibrací?

vím že jsem to někde četl, ale nikde jsem se nesetkal s konkrétní zkušeností ve stylu "koupil jsem olítaný éro a už bych to nikdy neudělal, protože se to kroutilo, klepalo to kdoví co ještě ... " Nicméně je to možná tím, že málo čtu

OT: W.Churchill => dočetl jsem se, že kouření doutníků je velmi nezdravé a rozhodl se, že budu méně číst ! :lol:

Koupil jsem olítaný éro a už bych to nikdy neudělal, ne že by se to kroutilo, ale uletělo křídlo při vybírání po souvratu, podotýkám na volnoběh.
Konkrétně to byl Velox 2,6m OM.
HonzaS

#62 Příspěvek od HonzaS »

AR: No pokud chceš, aby ti lipolky daly dvě sezóny, tak v nich musíš něco nechávat. Já vylítávám v 2,2m akrobatu na 3,6-3,7V, dobíjím kolem 3000mAh do 5000mAh baterek po 7 minutách letu. Kdybych lítal dýl, tak by asi pokles znát byl, ale baterky by dostávaly zabrat a nevydržely by tolik (vtipný, že takhle přemýšlím, když mi poslední baterky vydžely 58 cyklů :lol: :lol: :lol: )

Honza: Prodával, bylo to na 7s. Lítalo by to i na 6, ale to se rovná vyšším proudům, to se rovná celkově horší účinnosti a dražšímu pohonu s menší živostností. Taky by to lítalo na 8s menší kapacity, bez problémů :-) S jedním servem (Hyperion DS 20 FMD) jsem ho prodal (pokud se pamatuju) za 3500kč, s popraskanou kabinkou, ale s uhlíkovým podvozkem od JM-composite.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#63 Příspěvek od Jindra_S »

Tak se jen pochlubím, jak to dilema u mne nakonec dopadlo - vyřešil jsem to kompromisem:
- Vyprázdnil jsem trošku hangár - EPP modely vyprádnily místo, u manželky se tento krok trošku zveličil :)
- Rozhodl jsem se pro jeden motorák - později už bych si ho nepořídil, velké akrobatické éro na elektřinu je prostě takové "divné" (aktuální a čistě subjektivní pocit - no flame, prosím)
- Včera jsem pořídil na inzerát osazenou Katanu 2x2m od Hubeného s motorem ZDZ40, tak si to aspoň vyzkouším, snad nespadnu při prvním letu. BTW - do Octavie II se vleze jen tak tak. :(
- Elektrikářský rozum také trošku zvítězil - na Vánoce mám vybranou Katanu MX od PA models, takže využiji stávající 3S články a můžu si dovolit více blbnout - přece jen váha je někde jinde než u 2m Katany
-
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od Honza71 »

ahoj, není to ta žlutá Katana, která byla docela dlouho na modelbazaru vždy nafocená bez krytu motoru? taky jsem po ni pokukoval, ale stále ještě nejsem 100% rozhodnutý jak to budu příští rok řešit.
EPPčka asi rozprodávat nebudu, tedy rozhodně ne RS352 od RCF.

ty spalováky mně lákají neskutečně a stejně to asi jednou vyzkouším, přes veškerá úskalí s tím spojená :D :wink:

ať ti to lítá a přináší radost! dej pak do placu nějaké foto popř. video a poděl se o první dojmy z lítání s takovým érem ... to mě fakt zajímá, určitě mi to pomůže v rozhodování :)
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od Jindra_S »

Ano, je to ta žlutá s medvídkem a zdá se mi i precizně udělaná (až na toho medvěda :D ), kryt byl přiložen. Do víkendu tam snad nahodím přijímač (můj jsem kolegovi nechal právě v jednom EPP) a pokud počasí dovolí, půjdu do vzduchu. Dám pak nějaké fotky na rcalbum a přidám zde odkaz.
První dojem - je to obrovské a těžké éro - mám i 2,8m Grace, ale tohle je proti tomu fakt mohutné, pro převoz jsem musel sklápet sedačky, oddělávat roletu apod.
Druhý dojem - je to vážně velké - pokud zálet vyjde, budu v garáži muset udělat nějaký držák na modely - do stávající místnosti - sklípku se na poličky prostě nevejde

Nechápu, jak někdo může mít takové monstrum v paneláku, neřkuli něco většího. Uvažuji, že pokud mi to náčelník dovolí, budu Katanu nechávat na letišti - a tam ji dovezu přívěsným vozíkem. Ale to až v příští sezóně.
-
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od Honza71 »

no tak to ti budu držet palce, ať vyjde zálet .... čekám na "to be continued" :wink:
AR1
Kontaktovat uživatele:

#67 Příspěvek od AR1 »

Jindra_S píše:Nechápu, jak někdo může mít takové monstrum v paneláku, neřkuli něco většího. Uvažuji, že pokud mi to náčelník dovolí, budu Katanu nechávat na letišti - a tam ji dovezu přívěsným vozíkem. Ale to až v příští sezóně.

Tak tady máš něco většího v paneláku - zas tak složitý na chápaní to není :wink:
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od Honza71 »

Ales => ty asi nemáš už/ještě malé děti, že ?? :lol: :lol: Já bych jakémukoli éru takto dostupnému dával max 0,5 - 1 minutu než by si ho vzalo do parády moje 3-členné destrukční komando :wink:
Boro

#69 Příspěvek od Boro »

Zlozite na chapanie to nie je,ale tak sa mi vidi,ze mas benzinak.A ten smrdi jak bzdoch,ja by som s benzinakom na cimre nechcel byt.Ja ho nechavam vysmradit na povale.

B
Futaba T14SG VELOX 2,2 EXTRA EF 60` EPP RCF PA XR61 ARDEA
AR1
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od AR1 »

Lítám na Aspen, ten nesmrdí.
AR1
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od AR1 »

Honza71 píše:Ales => ty asi nemáš už/ještě malé děti, že ?? :lol: :lol: Já bych jakémukoli éru takto dostupnému dával max 0,5 - 1 minutu než by si ho vzalo do parády moje 3-členné destrukční komando :wink:

Tak jasně, je to dle možností každého soudruha. :D
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od Jindra_S »

Takže pokračování ...
Včera jsem dotáhl Katanu na letiště a za pomocí kolegy naladil motor (=kolega ladil motor, ja nakopával). Nakonec jsem to dostal 3x do vzduchu a zpátky v jednom celku.
Takže mé první dojmy pilota, který měl předtím jen elektro Katanu MD od PA (1,2m):
- Na letišti už to není tak velké, jak v garáži nebo autě, cestou domů se zase zvětší a opět nelze nikde rozumně uložit
- Ani hluk na letišti není takový jako v garáži. :-)
- Transformace auta pro převoz proběhla mnohem rychleji, už to nevidím tak kriticky
- Je třeba delší rozjezd než jsem očekával a byl zvyklý a na přistání se využije celou posečenou dráhu našeho letiště - prostě to má setrvačnost
- Jednou, při letu na zádech, mi chcípnul motor - přistál jsem bez obtíží, byť o 150m dále - Katana se pěkně pronese. A teď se
- Výhoda proti elektru - po dolétání natankuji a mohu znovu nahoru, po 10 minutách letu bylo v nádrži ještě dost paliva - takže žádných 6 minut max. jak u některých elekter + řešit počet akupacků, motor o sobě dává pěkně vědět, létání není "utajené" jako u elekter, rychlost reakce na plyn je však pomalejší, paradoxně mi to zatím až tak nevadilo
- Velikost a váha - jak již jsem psal - pocitově delší rozjezd, setrvačnost ve vzduchu, např při souvratu je úžasná. Při loopingu je spousta času něco udělat, třeba mírně dokorigovat, je to takové majestání létání. Na létání na minimálce nad zemí asi delší dobu nepomyslím. Pro let jsem potřeboval kus oblohy -nebude to "Tak já jdu létat na konec dráhy směrem k cestě"
- A teprve teď si uvědomuji, že foukalo - takže menší závislost na počasí.

Závěry po prvním (a díky blížící se zimě a povinnostem na delší dobu posledním dnu) - rozhodně nelituji, že jsem si to zkusil, bude velmi zajímavé to letadlo dolazovat a vylepšovat (např. ovládání sytiče), zatím si nedovedu představit blbosti blíže 3D. Stále věřím, že právě kombinace menšího elektra na vyřádění a většího modelu na majestání polétání bude pro mne a příští sezónu to pravé.
-
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od H1N1 »

Tak gratuluji k úspěšnému záletu:-) Já to také chci stihnout do konce měsíce, ale furt musím dělat něco jiného a už mě to začíná vytáčet:-( Nemáš nějaké letové i statické foto?
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
AR1
Kontaktovat uživatele:

#74 Příspěvek od AR1 »

tak gratulárum!

Jinak jsem měl obdobné pocity jako ty. Přešel jsem na 50cc benzín ze 4S lipo. Hlavně ta velikost na letišti, jak se to zmenšuje. Ale ono je to návykový, po nějaké době - po krátké době - se mi to letadlo zmenšilo i doma a jen to, že by se mi větší model už blbě vešel do výtahu a auta nepřemýšlím, že bych už totálně zruinoval domácí rozpočet ještě větším modelem.
patrikos
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od patrikos »

Udělal jsem něco podobného jako ty...lítal sem s Sbach od Hackera 1,2M a nějak mi to přestalo stačit...a koupil sem Katanu od Sebarta 2.2m s 50ccm DLkem....a už nikdy nechci nic jiného :-) Při prvním záletu jsem dal asi 8 startů na 3 nádrže...a kochal sem se tak dlouho až mi ve vzduchu došel benzín, naštěstí po pádunepádu to bylo spravený za 2 dny :-D A ted sem začal pokukovat po 2,7m :-D

Přeju ti ať se počet startů rovná počtu přistání a good luck !

Pat
Spektrum Dx7sFreeAir Mustang P51DRCF CrackYak 55Hacker SBACH 342Sebart Katana 33% 50ccm
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“