F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Dáva

Re: F45 - motorky

#331 Příspěvek od Dáva »

OrDa píše:
Dáva píše:Bavíme se o změně počtu zubů pastorku hlavního motoru,takže jde o hlavní rotor.

Jak může točit víc, když je to FP?

Nechápu :!: .Chceš tvrdit ,že při plným plynu točí rotor stejně,při osazení motoru pastorkem 9zubů jako s 11zuby :?: Chápeš mě dobře,že pojmem hlavní rotor myslim tu věc s listíím?
Skyfun pulse projekt a pár poletuch
mugwai

#332 Příspěvek od mugwai »

Dava klidek, rikas to dobre, FP jen znamena fixed pitch = fixní stoupání listu (nemenne, tzv. bez kolektivu).
OrDa uz zase jen sejckuje :D a neuvedomuje si, ze pokud das jakekoli prevodovce s nemennym stoupanim vrtule rychlejsi prevod, tak se toci zkratka rychleji:).
Dokud nenarazis na vykon motoru a nezacne topit do vinuti, coz se pri 200W vykonu na tohohle 250 veikosti cvrka zatim nedeje.
Je to dimenzovany s timto AC motorem az az:).
-------------
OrDa, FP neznamena fixed rpm, to by byl potom governor mod u reglu, a to jsme uz zase nekde jinde:).
OrDa

#333 Příspěvek od OrDa »

FP rotor se ve visu točí právě takovými otáčkami, aby jeho tah odpovídal váze vrtulníku. Nezávisle na motoru či převodovce.
Naposledy upravil(a) OrDa dne stř 03.10.2012 19:39, celkem upraveno 1 x.
Dáva

#334 Příspěvek od Dáva »

OrDa píše:FP rotor se ve visu točí právě takovými otáčkami, aby jeho tah odpovídal váze vrtulníku. Nezávisle na moturu či převodovce.

A kdo se bavi o visu mistře?
OrDa

#335 Příspěvek od OrDa »

Aha, tak o čem?
Dáva

#336 Příspěvek od Dáva »

OrDa píše:Aha, tak o čem?

Ty zřejmě s vrtulníkem jen visíš.No to si moc teda nezalítáš.
OrDa

#337 Příspěvek od OrDa »

Dáva píše:
OrDa píše:Aha, tak o čem?

Ty zřejmě s vrtulníkem jen visíš.No to si moc teda nezalítáš.

Ono toho o mnoho víc s tímhle rotorem ani nejde dělat. Při rychlosti nad 40 km/h začíná být nestabilní a pokouší se předvádět cosi, jako podchvat. Ale ani k tomu nejsou potřeba žádné mimořádné otáčky.
ntpr

#338 Příspěvek od ntpr »

Co je to podchvat? Jak si zjistil tu rychlost? Já teda nemám MJX ale FreeSpirit, což je podobná hračička a normálně to lítá a i dost rychle, problem je že je to malý a lehký takže to má takovej hmyzí projev. Hlavní problém FP vrtulníčků je, že při klesání tj. v malejch otáčkách se blbě ovládaj, takže je u většiny těchto strojků dobrý skrátit listy, dát stříďák a případně i větší pastorek aby se dosáhly obecně vyšší otášky a bylo to víc ovladatelný. Taky většina motorů reaguje na změnu plynu ve vyších otáčkách rychlejc.
DX6i, MiniTitan E360, MiniTitan E325, FreeSpirit přestavěnej na Spektrum
Ital

#339 Příspěvek od Ital »

Pánové, doporučuji zhotovit podložku prům. 23mm, silnou 4mm a vyvrtat do ní otvory tak, aby se dala přišroubovat na čelo motoru. Usnadníte si montáž pastorku, pokud má červíka a je dobré i zredukovat rozteče otvorů pro montáž. Původní motor je uchycen dvěma šroubky M-3 na rozteči 17mm, střídavý Turnigy 2. šroubky M-2,5 na rozteči 16mm. Doporučuji do podložky vyvrtat středový otvor pr.10 mm v ose, 2x 2,4 mm a vyříznutí závitu M-3, dle původního uchycení s možností použití původních šroubků a o 45° posunutě vyvrtat otvory 2,6 mm se zapuštěním pro montáž podložky na motor.Pozor na orientaci, kde uděláte zapuštění pro šroubky M-2,5, aby vám vyšly kabely z motorku vpředu, nebudete pro ně musek kotlat díru, pouze zvětšíte otvor v šásku na 9-10 mm, aby vám prošel případně pastorek s červíky a otvory pro šroubky M-3 zvětšete tak na 3,7 mm, aby se daly nastavovat mezizubové vůle při změně pastorku.
Optimální se jeví 9z., s 10ti z. je to zbytečná divočina.
OrDa

#340 Příspěvek od OrDa »

ntpr píše:Co je to podchvat? Jak si zjistil tu rychlost? ...

Podchvat (hezky rusky) říkají velcí vrtulníkáři stavu, kdy se ve vysoké rychlosti vrtulník neřiditelně zakloní. To tenhle prcek dělá taky - jinak, z jiného důvodu, ale dokud nezpomalí, taky s tím nejde nic dělat.
Rychlost jsem měřil na trati 40 metrů http://www.youtube.com/watch?v=rGNN7_8nwqE
Bílý květináč - 20 metrů - já s kelímkem od jogurtu - 20 metrů a druhý bílý květináč. Měřil jsem oba směry, ukázky jsou jen ty, kde i na youtube bylo něco vidět (kamerka je mizerná, mám ji jen na takováhle měření).
Že je sestup u FP vrtulníků nejobtížnější režim, je pochopitelné - je to stejné, jako kdyby letadlo muselo létat se stále stejným úhlem nastavení vůči horizontu. Asi by to taky často končilo vývrtkou.
Pokud jde o otáčky a rotor - otáčky mohou být vyšší pouze při zmenšeném rotoru (nebo zmenšeném úhlu nastavení listů). Pokud jde o rychlost reakce motoru, bál bych se spíš, aby to gyro a ocas udržely.
Dáva

#341 Příspěvek od Dáva »

ntpr píše:...Já teda nemám MJX ale FreeSpirit, což je podobná hračička a normálně to lítá a i dost rychle, problem je že je to malý a lehký takže to má takovej hmyzí projev...

Jj taky ho mam a lítá parádně,dobrá mašinka.Mam na něm lamáckou kabinu,osvětlení od xtreme,stříďák,lehce odlehčený flybar,baterky 800mAh.
05102012343.jpg
mascom22

#342 Příspěvek od mascom22 »

Ahojky tak f 45 létám od léta a velká spokojenost ,ale tet mi odešel zadní motor a čekám kdy odejde hlavní motor chci se zeptat jde někde koupit v jednom obchodě vše co je potřeba na střídák nebo je ochoten mi to někdo poslat? v elektronice se moc nevyznám. samozřejmě vše zaplatím a jako bonus dobrá slivovice díky moc Radek.
mugwai

#343 Příspěvek od mugwai »

Zaveste prosim, jste v poradi :mrgreen: ..
ntpr

#344 Příspěvek od ntpr »

Jj taky ho mam a lítá parádně,dobrá mašinka.Mam na něm lamáckou kabinu,osvětlení od xtreme,stříďák,lehce odlehčený flybar,baterky 800mAh.
05102012343.jpg
[/quote]

pěknej, muj je v tomhle vlákně dole:
viewtopic.php?f=107&t=41766
DX6i, MiniTitan E360, MiniTitan E325, FreeSpirit přestavěnej na Spektrum
Dáva

#345 Příspěvek od Dáva »

ntpr píše:... muj je v tomhle vlákně dole:
viewtopic.php?f=107&t=41766

Koukám,pěkně jsi ho naplnil elektronikou :D .Kovová cyklika ,nezničitelný podvozek atd..dobrá strojovna :wink: .Super kabinka - ti po něm někdo střílel nee?Že by myslifeec :mrgreen: ?
S čeho je ten podvozek?By se mi tůze líbil. Z nějaké walkery?
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“