Neohleduplnost

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
bonis
Kontaktovat uživatele:

Neohleduplnost

#1 Příspěvek od bonis »

některých modelářů nezná mezí. Na to že si někdo přijde na kopec hned nad letištěm (Brno Medlánky), nedá žádnej kolíček a zvesela si začne poletovat, na to jsem si již tak nějak zvykl. Že někdo přijde přímo na letiště a aniž by se podíval na rošt s kanály, zda nemá s někým společný a začne vybalovat RCčko a klidně ho zapne, to už tady taky bylo. Ale nikdo se zatím nijak moc nepozastavoval nad tím kde létat. Je zde sice vyhrazené parkoviště, kde je parkování na vlastní nebezpečí, ale to neznamená že budu dělat nízké průlety přímo nad zaparkovanými auty, nebo, jako sem to zažil dnes, někdo odstartuje povětru přímo na auta. Ono totiž to nakraji nebylo jeho, ale moje, tak si s tím nelámal hlavu a byl natolik líný, aby přešel s modelem těch slabejch 100m (asi ani ne) na druhou stranu a startoval proti větru a od aut. Když to udělal poprvé, myslel sem si že ho to jen nenapadlo (až na to, že i přistával po větru).
Když to udělal podruhé, šel jsem mu říct že by možná mohl zkusit startovat na druhou stranu, načež se mi dostalo dosti úsečné odpovědi "Hele mladej. Já už nějakej ten pátek lítám a nějakej usmrkanec s gumákem mě tu nebude poučovat jak to mám startovat." Přidal ještě něco o tom, že jsem určitě nezaplatil členskej příspěvek, což měl pravdu, jelikož na letiště chodím velmi zřídka a po dnešní zkušenosti tam už raději ani nepolezu. Navíc mi zatím nikdo nebyl schopen říci komu a kde to mám zaplatit. Třista korun za rok, bych vytáhl klidně rovnou z kapsy, takže si prosím nemyslete, že jsem chtěl šetřit a vyhnout se placení.
Po jeho odpovědi jsem poznal, že tady nejspíš nepořídím a hleděl si svého. Ó jaká to chyba. Při jeho dalším startu mu už skoro nestačila délka dráhy a nad auty proletěl opravdu velmi nízká a dle mne těsně na pádovce. Po tomto hrůzu nahánějícím startu jsem se rozhodl sbalit věci a jet domu. Stejně už dost foukalo. Než jsem však stihl sbalit věci, tento zkušený a jistě velice vylétaný pán začal startovat znovu. Opět předčasně odlepené od země, jen aby se vešel na dráhu a opět let na pádovce přímo nad auta. Už asi tušíte co se stalo. No musím vám říci že ani netušíte. Přišel prudší poryv větru, model ztratil vztlak a propadl se asi o půl metru. Prosvištěl těsně kolem mé skloněné hlavy, prolétl otevřeným okénkem, o rám dveří si urazil křídla a vyletěl ne druhé straně, tentokrát bohužel zavřeným okénkem. Cestou krs interiér stihla vrtule najemno nasekat opěrku hlavy řidiče, udělat pár záseků do stropu a při nárazu do skla se rozprsklo palivo po celém vnitřku auta. Výsledná škoda: dva pořádný záseky na rámu dveří (od křídel tak, že mi nahoře nedoléhají asi o 3 cm), kompletně zničené potahy v interiéru a jedno sklo ve dveřích.
Největší fór bylo to co ten blázen ohrožující všechny kolem řekl, když se přišel podívat na výsledek. "To nevíš, že nemáš zapínat vysílač, když nad tebou prolítá jinej model?! To éro bylo úplně nový, to mi zaplatíš!!"
To že sem mu to předtím vytýkal, ani ten pohled na zničené auto, ani jedno z toho mě tak nevytočilo jako tohle jeho prohlášení. Nebýt tam kamaráda, který mě musel vší silou držet, asi bych byl teď na policii a poslouchal obvinění z těžkého ublížení na zdraví. Takhle sem si jen zapsal značku rychle odjíždějícího vozu a následně podal trestní oznámení za poškození cizí věci z nedbalosti.
Závěrem chci jen podotknout, že jsem již viděl více takto bezohledných pilotů a je s podivem, že to jsou téměř bez vyjímky zkušení letci. Každej začátečník si totiž raději stoupne někam do koutku a tam si s tím mlátí o zem, aniž by někoho ohrožoval. Proto prosím, než zase příště půjdete sprostě nadávat (věřím že tací mezi vámi nejsou a mé zkušenosti jsou jen smolnou náhodou na samé takové) nějakému začátečníkovy, že neudělal tohle a udělal tamto, zamyslete se nad sebou a raději mu vlídně řekněte, že takhle se to nedělá a ať to dělá takhle, protože to je lepší pro ostatní i pro něho.
Epoxy

#2 Příspěvek od Epoxy »

to je asi zatim nejhustejsi storka co znam :)
opravdu te lituju ...

PS: ja dneska pochroumal tu Cobru :) :) ale mam video z prvniho letu tak to sem pak hodim
petr22

#3 Příspěvek od petr22 »

To ja si taky jednu pridam.

Bylo to v zime na Tocne (jiste mnozi znaji), tesne po vanici. Byl jsem tam letat s PicoCubem (polystyrenak od Multiplexu, nic jineho jsem si za mizive viditelnosti vypustit netroufal). Na plose jsem byl zcela sam, jen s kamaradem. Letali jsme takhle asi pul hodiny, kdyz tu se priritilo dalsi vozidlo.

Vystoupil clobrda, co uz na prvni pohled vypadal ze na to ma, jenze financne a ne podle zkusenosti. Na kanal se zeptal a vytahl pomerne velky cvicny hornoplosnik. Jak se pozdeji ukazalo, byl to nerozbitny Aircore Trainer od PanAiru (na nerozbitnost je dulezita). Na letounu mel namontovan velice pekny a uplne novy mtor OS Max 6.5 (znalci jiste vedi co to znamena).

Natankoval, nahodil motor a rozjel se na start. Podotykam, ze tesne u znamych retezu za kterymi parkuji auta. V te chvili se ovsem naplno projevily technicke nevyhody Aircore Trainera - zminovany motor neoplyva prebytkem vykonu a trikilovy macek ma viditelne problemy nejen odstartovat, ale dokonce i jen dosahnout vyssi rychlosti. Navic rizeni pomoci predni nohy neni zas az tak spolehlive - proste se to ruzne pootaci samo.

Nasledkem bylo, ze zmninovany letoun zacal rejdit po plose a to pomerne rychle, ovsem bez snahy se odlepit. Prvni pokus ukoncila dle predpokladu havarie, kdy se letoun prevratil a zlomila se vrtule. Vrtuli mel zminovany modelar 6. Postupne ubyvaly vrtule aniz by letadlo bylo vyse nez metr nad zemi a pokazde to skoncilo slusnym zuchnutim. Pri predposlednim letu (5 vrtule) zcela zjevne neovladatelny letoun podjel retezy a zacal klickovat mezi auty a divaky, kterych uz se par seslo. Majitel se pokousel ridit, na coz model nijak zvlast nereagoval. Podotykam, ze motor byl porad naplny plyn a divaci meli co delat aby uhybali pred roztocenou vrtuli. Krasojizda skoncila v krovi.

Nejzajimavejsi ovsem byla 6 vrtule - neovladatelny model tradicne podjel retezy a tentokrat to skoncilo pomerne slusnou ranou - model mi vletel do auta. Teda spis vjel pod auto. Odrel prah pode dvermi (slo to natrit, ale je to malicko promackle). Letadlo dopadlo podstatne hure - krome zlikvidovane seste a posledni vrtule to odnesl i karburator.

Takze zmineny modelar, zatimco cekal na novy karburator, mel jiste cas trenovat s necim podstatne lepoe riditelnym a mene nebezpecnym.

Kdyby byl zmineny Aircore Trainer pohanen brnenskou 6,5, urcite by se bez potizi vznesl - nicmene skodoa by mohla byt v pripade havarie urcite vyssi. Nicmene, je to skutecne nerozbitne ero.
vonRichthofen

#4 Příspěvek od vonRichthofen »

Nejsem z Brna, ale v Medlánkách jsem asi čtyřikrát byl, vždycky hroznej bordel. Lítají všichni a všude. "Piloti" nejraději stojí na přistávací asfaltové ploše... Chodím tam hrozně nerad. Když sem tam přišel poprvé, lítalo se ve velkým. Slušně sem se hloučku pilotů zeptal, jestli si můžu zalítat, oni, že OK. Pak jsem upozornil že na roštu kanálů nemají B frekvenci 35ky pásma a jak že mám teda označit kanál. Nejvýřečnější z nich (tvářil, že všecno organizuje, měl 3Déčko, nějakýho CAPa) a společně s ním ještě kdosi nelítající ("nelítající kapitán") odpověděl, že nic označovat nemám, tak jsem holt nic neznačil. Pravda je, že ten den na roštu žádnej kolek nebyl, i když tam lítalo cca 6 pilotů. Tak sem tomu dál nevěnoval pozornost. Trénoval jsem s kombatem na 2,5ccm. Co se nestalo, na letiště později přišel pilot se stejným kanálem jako sem měl já (185). Začalo mě pocukávat řízení, přistál sem. Na zemi sem pustil vysílač, abych zjistil čím to cukání je. Odnesl to ten druhej. Roztřískal cvičný EPPéčko (hornoplošník na 3,5 ccm). Až tak nerozbitný to zase neni. Hádky s tím člověkem mě zkazily celej den. No, nedivím se mu. Mrzí mě to, ale holt sem se řídil pokynem místních. "Organizátor" užpo havárii na letišti samozřejmě nebyl. Byl sem tam ještě asi třikrát, ale už tam nejezdím. Mimochodem pořád se o letiště hádají dvě skupiny pilotů?? :oops:
brabi

#5 Příspěvek od brabi »

Tedy, nestačím se divit, čeho všeho můžou být modeláři schopni... Do teď jsem se setkal jen s "milími" modeláři, no uvidíme jak to pujde dál, protože v Brněnských Medlánkách budu za nedlouho létat pravděpodobně i já (jakožto student VUT to mám blízko).

Je tu někdo kdo mi k tomuto letišti může říct víc ?

Nebo ještě obecněji, kam se v Brně chodí létat s motoráky ? (nejlépe asfalt, ale vystačím si i s trávníkem)

Děkuji za odpověď
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“