Když jsem byl malý a rozebral jsem nějaké autíčko na elektropohon, tak tam byl motorek na kterém plášť stál a točila se osička s tím vinutím. Teď na motorech vinutí stojí a točí se plášť ke kterému je přidělaná osička.
Proč se to změnilo
mopet píše:Zdravím, chtěl bych se zeptat na věc co mi vrtá hlavou.
Když jsem byl malý a rozebral jsem nějaké autíčko na elektropohon, tak tam byl motorek na kterém plášť stál a točila se osička s tím vinutím. Teď na motorech vinutí stojí a točí se plášť ke kterému je přidělaná osička.
Proč se to změnilo?
mopet píše:Zdravím, chtěl bych se zeptat na věc co mi vrtá hlavou.
Proč se to změnilo?
cilek píše:I u BLDC motorů existují obě konstrukce, tedy inrunner i outrunner motory. U obou vinutí stojí a rotor s magnety se otáčí, aby se nemusel řešit přenos el. proudu do rotoru. U DC motorku je komutátor, takže ten převod do rotoru je vyřešený. A při stejné velikosti motoru má outrunner větší magnety, což přináší vyšší účinnost. Nevýhodou je pohybující se vnější plášť takového motoru, takže se ještě používá konstrukce zaplášťovaného outrunneru, který potom vypadá jako inrunner. Tak to vidím já, možná to není pravda.

silcom píše:Len poopravím - obežka je bežne prevádzkovaná aj v otáčkách presahujúce 50.000 RPM