Exponenciální modul/obvod - kdo poradí?

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
draceq
Kontaktovat uživatele:

Re: Exponenciální modul/obvod - kdo poradí?

#16 Příspěvek od draceq »

Ten odporový dělič nevypadá jako špatný nápad.... jestli správně koukám do té tabulky, tak jakýsi křivkový průběh je i u výsledného odporu... hmm, zamyslíme se nad tím :) Díky.
Nahoru to padat nebude a dole to najdem.....
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jyrry »

jirka578 píše:....Výstupem je ale napětí, což by asi nešlo použít pro generátor s 555. ....

ale slo by to poslat na vstup jednoducheho servotesteru s PICem, ten tu mam, jsem si z pilnosti udelal... ale to by slo rovnou do programu vlozit funkci, co by to dopocitala z linearniho potaku.

Ale to neresi ten pomaly pohyb... myslim...
Pokud to bude jako klasicke expo na radiu, bude odezva serva vprostred drahy mala, ale pokud se kamerou podiva ke kraji rozsahu - tedy potakem ke kraji - pak bude rychlost pohybu zase velka, dana jen rychlosti pohybu kniplu (potaku) a tim jak bude servo rychle.
Spis bych to videl na expem rizenou rychlost pohybu serva a tim potakem davat smer - tedy kam otocim ze stredove polohy, tam jede servo - a velikostí vychylky ridit rychlost pohybu - mala vychylka = servo pojede pomalicku danym smerem; velka vychylka = servo pojede fofrem. Softem se omezi koncove polohy serva, aby tam zastavilo i kdyz paka bude stale vychylena tim smerem.
Uff, snad jsem to popsal dobre, jak jsem to myslel... :-)
jyrry.webnode.cz
draceq
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od draceq »

jyrry píše:Spis bych to videl na expem rizenou rychlost pohybu serva a tim potakem davat smer - tedy kam otocim ze stredove polohy, tam jede servo - a velikostí vychylky ridit rychlost pohybu - mala vychylka = servo pojede pomalicku danym smerem; velka vychylka = servo pojede fofrem. Softem se omezi koncove polohy serva, aby tam zastavilo i kdyz paka bude stale vychylena tim smerem.
Uff, snad jsem to popsal dobre, jak jsem to myslel... :-)

Trochu jsme se v tom zamotali, ale myšlenka je na dobré cestě! Co se týče koncových poloh serva - pokud je páka vychýlená, servo se nesmí zastavit! Kamera nemá koncové body, pokud budu držet páku vychýlenou, bude se otáčet třeba hodinu v kuse kolem dokola (hlava, která nese kameru, má sběrací kroužky, takže ani kabelům od kamery to nevadí, neukroutí se :) )! A pokud páku pustím, kamera se zastaví tam, kde je, nevrací se sama zpět.

Funguje to přesně jak jsi napsal - páku vychýlím málo, servo se točí pomalu směrem dle vychýlení. Vychýlím hodně, servo fofruje. Dokud držím výchylku, stále se točí (připomínám, že serva nemají dorazy a jejich potenciometr není mechanicky spojen s převody).

Tohle mi funguje i s obyčejným servodriverem, jenže abych docílil opravdu pomalého otáčení serva (cca 1-2 ot/min), musím páku vychýlit opravdu minimálně a s obrovským citem - jenže když si představíš, že zároveň těma samýma rukama ovládáš pohyb 8 metrového ramene s váhou okolo 120 kg včetně protizávaží, tak jsou tyhle extra pidi citlivé pohyby dost problém. Proto potřebuji, aby okolo neutrálu i při větší výchylce byla rychlost otáčení stále malá a teprve když pojedu na doraz, servo zrychlí na maximum.

viz. připojený graf - současný stav je ten modrý, a já se potřebuju dopídit k tomu červenému.

Jinak mezi servem a samotnou hlavou (kamerou) je ještě další převod 7:1, takže de facto 1 otáčka serva = pohyb kamery o cca 50°.

Expo.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jyrry »

Tak to vidim na neco jineho - s klasickymi servy musis vytvorit PWM (je to PWM, s periodou 20ms a sirkou impulzu 1000-2000uS) pro prenos servosignalu a klasicke servo ho prevede na polohu. Sel bych jinudy - ten klasicky servozesilovac vyhodit a ridit PWM rovnou ten motor serva, tak jak to mas ted - tedy vyuzit jen mechaniku toho serva.
???
jyrry.webnode.cz
Kodl-CZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Kodl-CZ »

Exponenciály (a mnoho dalšího) tuším umí dvoukanálový konvertor impulsů BEL http://www.bel-shop.eu/cz-detail-852-dv ... u-ki1.html
draceq
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od draceq »

Kodl-CZ píše:Exponenciály (a mnoho dalšího) tuším umí dvoukanálový konvertor impulsů BEL http://www.bel-shop.eu/cz-detail-852-dv ... u-ki1.html

Jo, vím a mám ho.... :? Jenže bohužel právě to, kolik toho umí, ho naprosto degraduje...Nastavit ho je operace pro vraha, naprosto při každé změně je potřeba nastavit pomocí stiskání tlačítka 9 hodnot, neutrály, maxima a minima vstupu i výstupu.... a i pokud se to povede jakš takš přesně, výsledná přesnost přenosu není bůhvíjaká.... což píše i výrobce v návodu.....(nic proti BELLům, dělají fajn věci, ale vrčení v klidové poloze bez zátěže fakt není normální vlastnost kvalitních serv :mrgreen: ) Výsledek? :arrow: i z modelu kde byl jsem ho vyhodil.... :(

Jyrry
jyrry píše:klasicky servozesilovac vyhodit a ridit PWM rovnou ten motor serva, tak jak to mas ted - tedy vyuzit jen mechaniku toho serva.
???

Zkoušel jsem, ale má to jednu podstatnou nevýhodu - pomocí klasických servoimpulsů přes sevoelektroniku dostanu z toho serva mnohem větší rozsah rychlostí... což je jeden z důvodů, proč to předělávám :? (teď tam byly motory na 7V, servo má o volt méně a stejně se při tomhle stylu řízení točí o polovinu pomaleji než při řízení impulsem :roll: proč, to netuším)

Jedině postavit úplně jiné PWM než jaké tam bylo... Ono totiž jedna z komplikací je i fakt, že veškeré dostupné PWM využívají celou dráhu potenciometru - ovšem joysticky mají výchylku podstatně menší.... Proto jsem měl pro dosavadní PWM speciálně upravený josytick, který má převody i na poťáky (aby se otáčely víc než je výchylka páky), jenže ani s ním to servo prostě nejelo přes PWM tak rychle, jako s klasickým vysílačkovým josytickem (poťáky 47k s výchylkama +- 30°) a řízením servodriverem + šířkou impulsu...

Nehledě na to, že i u PWM přímo na motor bychom na ty expa narazili zase....
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jyrry »

draceq píše:..... přes sevoelektroniku dostanu z toho serva mnohem větší rozsah rychlostí...........

hm, rekl bych ze sirka impulzu PWM (pro rizeni motoru) v servu je zavisla na regulacni odchylce, cim vic je potak dal od polohy dane sirkou servoimpulzu, tim vic ten motor dostane nalozeno...

Ale to expo by to chtelo at tak nebo tak...
Ja bych ti slibil ze se na to juknu, ale znam se, nekdy je na hrani s PICama nalada a konstelace, jindy ne... kdovi kdy by to bylo...
V mem servotesteru jen merim napeti na analogovem vstupu = dostanu cislicko a tim linearne ridim sirku vystupniho impulzu. Stacilo by cislicko prepocitat pres exponencialu. Teda asi ...
jyrry.webnode.cz
draceq
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od draceq »

V pohodě, já musím ohromně děkovat i za to, že se nad tím byť jen zamýšlíš :)
Dneska zkusím přivést pomocí kouzelnických kejklů ještě naposledy k rozumu ten konvertor od BELLu, ale moc šancí mu nedávám... no, uvidíme.....
draceq
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od draceq »

Mno, tak bohužel, varianta konvertor impulsů od BELLu taky nefunguje. Nastavit ho sice pomocí servotesteru poměrně obstojně jde, ale bohužel přesnost přenosu dost pokulhává.... Expa jsem tam rozchodil, ale při pomalém plynulém pohybu kniplem servo místy skokově změní rychlost - při vyřazení konvertoru ze zapojení to funguje plynule... Nehledě na to, že udržet na servu při zapojeném konvertoru neutrál je i při exponenciáním přenosu nepochopitelně těžší než bez něj - a při tom by to mělo být právě naopak. Prostě signál procházející konvertorem je dost zmršený a lítá si nahoru dolů plus mínus milisekunda, jak se mu zachce:(
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“