zinke píše:Jo- máš pravdu je to křoviňák 26ccm.
A už jsi i létal (Ty nebo někdo z tvých kámošů) s nějakým takovým motorem vykuchaným a upraveným z křovinořezu, či jiné zahradní techniky? Nebo i konkrétně s tímhle modelem?
Teda mě to dost zajímá, protože já jsem si loni koupil krovinořez Güde, kde je motor 42,5cm3, dobře se startuje a běží bez nejmenších problémů v jakékoli poloze. Jenže já ho kupoval původně skutečně jen za účelem kosení. Když ale uvážím, že ten křoviňák stál 155€ (a to dokonce v kamenném obchodě), tak direkt modelářský motor té samé kubatůry za tu cenu asi koupíš jen stěží. Karburátor tam není sice značkový Walbroo, ale velice podobný a taky má membránové čerpadlo a funguje dobře v jakékoli poloze.
Tak mě záhy napadlo zda bych neměl koupit ještě jeden stejný křoviňák, vykuchat z něho motor do modelu a zbytek mít na náhradní díly k tomu druhému (spojka, hřídele, úhlová převodovka a pod - to se může hodit).
Jen 42,5cm3 je pro mne už dost velký motor, to je asi tak pro jednoplocha o rozpetí 2,5m, nebo dvouplocha 1,8 až 2m že? Tak vysoko rubat jsem ale zatím neplánoval
Na druhé straně větší model lépe létá, jen při havárii je to nebezpečnější a i škoda je mnohem vyšší. A to bohužel nelze nikdy vyloučit.
Taky mě napadlo, jestli nemělo smysl ten motor odlehčit o tu turbínku a nedat tam raději zapalování na baterky. Jenže i to něco váží, navíc další akumulátor je starost a možné problémy navíc. Neuvažoval jsi o tom a nedělal nějaké váhové propočty? Kolik Ti ten motor váží?
Já totiž vím že to mnozí "upravovači" skutečně tak dělají. Prý se pak ten motor i lépe startuje (nemusí se napětí pro indukční cívku indukovat z prudkého pohybu). Někdo mi dokonce říkal, že pokud tam nechám magnetové, tak musím nechat i šňůrový startér, že to prý rukou jinak ani nenastartuji. Z Tvého videa vidím, že je to asi zbytečná obava. Navíc samostatné zapalování je značná investice navíc (možná i zbytečná).
Já mám ale spíš obavu, jestli tak originální soustava je pořádně odrušená, aby nerušila RC soupravu.
Dělal jsi nějaká opatření? Evidentně serva kormidel na tom videu chodí dobře. Ale koukal jsem se v závěru Tvého videa na páku serva, kde z ní kromě táhla ke karbecu jde vpravo ještě jakýsi drátek. K čemu to je?
Předem dík za odpovědi.
A taky díky za link na ten návod na stavbu a plán Ultimate ve vektorovém tvaru. Já jsem se latentně po něm delší čas pídil (ale ne dost důkladně). Importoval jsem to PDF do Corelu, který mi umožní jakékoli zvetšení/zmenšení. Myslím si, že je i celkem dobře zpracován. Jediný problém jsou ty italské výrazy, ale s tím si nějak za pomocí PC slovníku poradím. Jinak Ultimate vyšel v roce 1993 i v časopise Modelář (myslím, že to bylo v čísle 12). Ale to bylo na žhavíka desítku (tenkrát velké benziňáky u nás ještě nebyly tak populární). Konstrukce draku je mírně odlišná. Ale já už vážně uvažoval i o tom, že si ten zmenšený plánek z časopisu zeskenuji a zvektorizuji. Nicméně i ten popis a plán v časopise pomůže při stavbě.
Edit: Tak bylo to v čísle 1/1993.