Výroba jednoduchého krytu kabiny

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
martin1234

Re: Výroba jednoduchého krytu kabiny

#16 Příspěvek od martin1234 »

Když já nemám doma ytong a ta dřevěná krychle z palety byla krátká o cca 1cm :cry: Asi jsem jí měl dát úhlopříčně :roll: . Zítra to zkusím znova.
Himoto 1:10 Monster Truck EMXT-1
1x 40 MHz - Beetle yellow
1x 2.4 GHz - Beetle blue
alonzo

#17 Příspěvek od alonzo »

Ahoj Lancelote nestratil jsi nahodou tu kabinu u Hrusky? Podivej se na straty a nalezy.
dagx
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od dagx »

Tak s tím Ytongem jste mě dostali.Mám ho v ruce často ale tohle mě nenapadlo.Mám za sebou nějaké kabinky na vrtulníky a další experimenty oddaluji kvůli pracnosti kopit.To zase bude zítra v práci keců co to zase piluju :D
https://www.youtube.com/user/dagxcz/videos
http://dagx.rajce.idnes.cz/
martin1234

#19 Příspěvek od martin1234 »

EDIT: doplním k Lancelotovi, že kolega myslel toto http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=127&t=53118

Dovolím si napsat jednoduchý návod na výrobu kopyta a kabiny z PET lahve pro Easy Star.
Takže zde si ukážeme jak vyrobit kopyto pro výrobu kabinky na Easy Stara z PET lahve. Někdo to dělá ze sádrky, Ytongu, já jsem si zvolil jako výrobní materiál tvrdé dřevo.
Základem je dřevěný hranol o rozměrech 12x8cm 8cmv ysoký (jiný model bude mít jiné rozměry). Pokud máme větší hranol, tak to nevadí.
Jako nářadí budeme potřebovat určitě svěrák ve kterém budeme materiál opracovávat. Sádra a Ytong by možná šly opracovávat v ruce, dřevo horko těžko. Dále určitě rašple, hoblík, můžeme t=ž použít i dláto a paličku nebo kladivo. Dál budeme potřebovat metr, tužku, popř. lihovku, nůžky, kus tvrdého papíru, ideálně karton, možná čtvrtka. K finální úpravě jsem použil vibrační brusku, ve chvílích kdy jsem zoufale nevěděl, jak mám materiál odebrat, tak jsem použil i brusku a kus jsem prostě odfrézoval.
Takže si na modelu obkreslíme bokorys kabiny, projistotu 2x, dále přední a zadní stranu kabiny, tak jak je pod úhlem. Bokorysy z obou stran přeneseme na dřevěný hranol, popř. jiný vybraný materiál. Následně z materiálu vyřízneme potřebný tvar. Vždy je lepší řezat s přesahem, když bude materiálu víc, dá se ubrousit, když bude míň, tak už s tím máme problém a musíme různě flikovat a brousit.
Poté co máme po prvním řezání daný určitý tvar, vyzkoušíme, jak to pasuje na místo kabiny, kdy v různých částech vidíme, kde ubrat materiál. Já to měl z přední a zadní strany. Poté mi materiál krásně zaklouzl do místa pro kabinu. Nyní přichází na řadu přední a zadní šablona, které na přední a zadní stranu obkreslíme.

Ze zadní strany to tak chtělo odebrat cca 1-12mm, zepředu 1-8mm. Rohy jsem proto srazil hoblíkem a hobloval, dokud jsem nebyl přibližně na rozměru a tvaru, který jsem chtěl. Něco se dá udělat i dlátem. V každém případě nezapomeňte, že hoblovat, popř. odebírat materiál dlátem musíte po směru let, jinak se vám bude materiál odlupovat. Tady vám už žádná šablona nepomůže. Musíte neustále kontrolovat zapasováním do modelu. Vždy mějte na paměti, že je lepší odebrat víckrát méně materiálu, než potom prázdné místa vyplňovat a následně brousit.

Když jsem měl takto nahrubo opracované kopyto, přišela na řadu rašple, kterou se dopilují kulaté hrany a dodá se kopytu téměř finální tvar, přesahy navíc se kterými jsme počítali se rašplí srazí na téměř přesný rozměr. Necháváme ještě 1-2mm přesah. Poté přijde na řadu vibrační bruska s jemným smirkl papírem. Číslo vám neřeknu vzal jsem prostě ten co jsem měl doma, číslo na něm bohužel není. No a potom už jen brousíme, dolaďujem a zoušíme zapasovat do modelu.
pracovní postup
pracovní postup
22102012564.JPG

V případě Ytongu nebo sádry budete pouze brousit, popř. odřezávat např. odlamovacím nožem.

Na výrobu kabiny budeme potřebovat vyrobené kopyto, PET láhev (já dělal ze 2l, čiré, možná by to šlo i z 1,5l, barva dle libosti), nůž, event. nůžky, horkovzdušnou pistoli, izolepu.

Nožem uřízneme dno lahve (kdo nemá nůž, jde to i nůžkami), dovnitř lahve vložíme kopyto. Uřízlé dno slepíme k sobě izolepou (mě stačila i obyčejná). Následně začneme pomalu ohřívat lahev, která se začne kolem kopyta stahovat, samozřejmě pro nás je nejpodstatnější vrchní část kabiny a následně spodní do které přijdou úchyty (v mém případě neodymové magnety). Ohřívat láhev opravdu pomalu, jak je vidět na fotkách, já to v jednom místě trochu přehnal a materiál se přehřál a vznikly na něm bublinky, které nejdou odstranit (alespoň jsem nepřišel na to jak). Poté opatrně nožem lahev z kopyta odřízneme, případně nůžkami (šikovnější to zvládnou i nožem) se doopravý různé niance na krajích a je hotovo.

Vzhledem k tomu že jsem kopyto trošku víc obrousil v přední části, pokusím se chybějící kus přidělat sádrou, zbrousit a následně vyfouknout kabinku znova. Jen nevím, kde mám brát PET lahve, musel sem kvuli tomu koupit 2l oranžádu a připadám si teď jako průtokovej ohřívač, jak chodim furt na záchod. :lol:

Toť asi vše, hodně štěstí. :arrow:
1x 2.4 GHz - Beetle blue
paplik

#20 Příspěvek od paplik »

kde se dá sehnat durafol? a šly by použít na kopyto i šedé bloky(pár jich doma máme ještě ze stavby), když nemám ytong? Napadá mě použít polyš přetmelený akrilátem a že by to na ten durafol mohlo stačit.
okno
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od okno »

paplik píše:kde se dá sehnat durafol? a šly by použít na kopyto i šedé bloky(pár jich doma máme ještě ze stavby), když nemám ytong? Napadá mě použít polyš přetmelený akrilátem a že by to na ten durafol mohlo stačit.

EPS neni moc vhodny, XPS se pouzit da

u EPS pretmelit a zalezi jak moc horky=tlusty budes mit durofoil.
Pokud to budes delat horkovzdusnou pistoli tak nemas sanci, musel by jsi pouzit vakuove tvarovani
tony26

#22 Příspěvek od tony26 »

paplik píše: Napadá mě použít polyš přetmelený akrilátem a že by to na ten durafol mohlo stačit.

Nezkousel jsem ale rekl bych ze to bude mekke. Ono pri tom tvarovani jsou dost velke sily ktere z toho muzou udelat placku. To v obou zpusobech tvarovani .. jak vysavacem z Durafoilu tak i pri tvarovani z PET.
Flieger

#23 Příspěvek od Flieger »

Pro Martin1234 - díky za bezvadný návod včetně fotodokumentace :idea: Také jsem to chtěl u svého ES podniknout, ale nyní mám díky havárce cca o 1 cm kratší prostor pro kabinu, takže se nyní zřejmě zaměřím na kabinu pro EG. Trochu je mi líto, že si každý hraje na svém písečku a každý vyrábí vlastní kopyta. Odhaduji, že kolik plexi kabin pro Easystara v ČR, tolik kopyt :( což není úplně ideální (myslím, že pro precizní kopyto je potřeba počítat, tak 5 hodin práce ? - o potřebě vakuové komory ani nemluvě)
Jak jsem psal, zaměřím se teď na kabinku pro EasyGlidera. Podle výsledků budu uvažovat o případné kooperaci. Nemyslím tím nějaký byznys :twisted: , ale účelné využití výrobních prostředků :wink:
Nejvíce poruch vykazuje element nad kniply : )
martin1234

#24 Příspěvek od martin1234 »

paplik píše:kde se dá sehnat durafol? a šly by použít na kopyto i šedé bloky(pár jich doma máme ještě ze stavby), když nemám ytong? Napadá mě použít polyš přetmelený akrilátem a že by to na ten durafol mohlo stačit.

Ten Durafol bych zkusil modelářské potřeby u vás, tuším, že v UH je prodejna a pak snad v Kunovicích? Nejsem bohužel místní, jen tam zevluju za přítelkyní. Možná bych se zkusil poptat i v železářství.
Každopádně pokud by jsi nesehnal u váš, tak zkus http://www.vrtechnik.cz. Byl jsem jednou v kamenné prodejně a jsem nadmíru spokojen oproti místnímu obchodu. Takže radši budu jezdit do Ústí nad Labem. Pokud by jsi se s ním domluvil a nechtěl bys platit poštu, tak bych ti to přivezl. Co se týče šedých bloků, tak jdou použít taky, je to v podstatě levnější Ytong, jen budeš muset možná více tmelit póry bloku, záleží co to bude. U nás ve stavebninách prodávají prasklé bloky třeba na půlky za malou cenu, tuším snad za 1/2 nebo dokonce ještě míň. Určitě to půjde i u vás. Jak psali kluci, polystyreové kopyto bych asi radši nedělal, nezkoušel jsem to, ale osobně bych se bál toho, aby ta práce nepřišla v niveč po tom, co by se to možná teplem a tlakem deformovalo. Pokud budeš vyrábět, tak hodně štěstí.

Flieger píše:Pro Martin1234 - díky za bezvadný návod včetně fotodokumentace ....

Děkuju. Mé kopyto není také bohužel dokonalé, ještě jsem ho trošku musel vylepšit sádrou, už jen trošku a bude to OK. Také jsem přišel na to, že 1,5l lahve od Mattonky jsou o kousíček malé :lol: . Jinak jsme měli stejný nápad. Pokud se mi povede udělat dobré kopyto, tak bych kabinky eventuelně za symbolickou cenu nabídnul i zde na foru. Chci zkusit co nejvíc barevných variant. Nevím jak kabina na EG, ale myslím si, že to bude obdoba, tak snad jsem trochu pomohl. Hodně štěstí.
1x 2.4 GHz - Beetle blue
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od RiMr »

Ogaři, kdybyste ten Ten Durofol nesehnali, tak vám ho tu koupím u Kutila na Florenci a pošlu. Alš musíte se domluvit najednou, ať nejdu na poštu desetkrát :wink:

#26 Příspěvek od martin1234 »

RiMr : já si na to musim nejdřív vyrobit tu krabičku :lol: , ale je pravda, že bych tim udělal to, co se mi asi z lahve nepovede a to plnou přední i zadní stranu, každopádně přes Prahu jezdím za tou svojí paní, tak bych se tě pak zeptal kde to je a zajel si tam po cestě. Díky.
1x 2.4 GHz - Beetle blue
paplik

#27 Příspěvek od paplik »

martin1234 píše:, každopádně přes Prahu jezdím za tou svojí paní.
takže ty jezdíš z Teplic přes UH do Prahy? :lol: :lol:
Ne ja to myslel ze srandy.
Chtěl bych si udělat tu vakuovačku. Jen jsem nevěděl kde ten durofol mám vůbec hledat. Díky za rady v pondělí se kouknu.
Naposledy upravil(a) paplik dne sob 03.11.2012 7:43, celkem upraveno 1 x.
co si sám neuděláš, nedostaneš.
martin1234

#28 Příspěvek od martin1234 »

paplik píše:
martin1234 píše:, každopádně přes Prahu jezdím za tou svojí paní.
takže ty jezdíš z Teplic přes UH do Prahy? :lol: :lol:

Jezdim z Teplic, přes Prahu do Bzence 8)
1x 2.4 GHz - Beetle blue
kocour
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od kocour »

Při práci na opravě mé polomakety Asiago jsem zkusil místo původní kabiny z ohýbaných kousků novou kabinu udělat z PET flašky. Na druhý pokus se to jakž takž povedlo. http://kocour111.rajce.idnes.cz/Asiago_ ... ijen_2012/ Kabina je poněkud větší, nakonec jsem musel použít 5 l flašku, která měla příčné vlnky. Ty při lisování úplně nezmizely, ale je to lepší než nic. To kopyto se musí v láhvi utěsnit, aby to smršťování se spotřebovalo opravdu jen na okopírování kopyta. Prázdný prostor vycpat kousky čehosi. Já jsem objevil v garáži kus polyuretanové pěny, která je daleko pevnější než polystyren.
Naposledy upravil(a) kocour dne pon 05.11.2012 8:58, celkem upraveno 2 x.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
Flieger

#30 Příspěvek od Flieger »

Kabina pro EasyGlider Electric bude docela oříšek, protože dno je klenuté. Každopádně se bude muset udělat jakýsi "podvozek" - takovou tenkou klenutou placku včetně zámku vepředu (zatím netuším z jakého materiálu). Na tento díl se bude muset plexikryt přilepit.
Nejvíce poruch vykazuje element nad kniply : )
Odpovědět

Zpět na „Dílna“