Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)
Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)
Jo máš pravdu, ešte raz som si poriadne pozrel celé menu a je to tak. Mňa zmiatlo, že mi neponúkol nejaký štandardizovaný názov súboru a nechal to na mňa. Moc tomu ešte nerozumiem. Snáď RiMr hodí na jeho web nejaké nové videá. 
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
...tam není co nového "ovideovávat"
To jsou základní věci, popsané i v textech nejen u mě 
Kluci, narazil jsem na takový "problém" - třeba budete vědět?
Nahrál jsem dnes do jedné nové T9x Open9x a všechno šlape (mimochodem velmi čistě udělaná T9x, až jsem čuměl), ale nejsem schopen nakalibrovat měření napětí accu v Tx. Accu má (a potřebuju nastavit) 12,4V, ale po naflashování menu zobrazovalo nějaké šalené volty (vysoké hodnoty) a při kalibraci-nastavování správné hodnoty napětí (v obrazovce nastavení 5/6) se dostanu jen někam k 13,5V (či kolik) a níž to nejde...
Čím to může být? Nějaká zrada v rádiu, nebo chybka ve FW (poslední verze 1461 tuším)?
Kluci, narazil jsem na takový "problém" - třeba budete vědět?
Nahrál jsem dnes do jedné nové T9x Open9x a všechno šlape (mimochodem velmi čistě udělaná T9x, až jsem čuměl), ale nejsem schopen nakalibrovat měření napětí accu v Tx. Accu má (a potřebuju nastavit) 12,4V, ale po naflashování menu zobrazovalo nějaké šalené volty (vysoké hodnoty) a při kalibraci-nastavování správné hodnoty napětí (v obrazovce nastavení 5/6) se dostanu jen někam k 13,5V (či kolik) a níž to nejde...
Čím to může být? Nějaká zrada v rádiu, nebo chybka ve FW (poslední verze 1461 tuším)?
Jednou jsem si všiml, že ty hodnoty pro kalibraci nejsou lineární, chodí jakoby v kruzích, pokud to nejde nastavit na jednu stranu, jeď s tím na druhou, někde to přeskočí na nízkou hodnotu. Proč to tak je netuším, byl jsem rád že jsem to nakonec obnovil ze zálohy přes companion.
www.opentx.cz
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju, vyzkouším 
RiMr píše:...Čím to může být? Nějaká zrada v rádiu, nebo chybka ve FW (poslední verze 1461 tuším)?
Připadá mi to jako chyba ve FW. Zkoušel jsem to v simulátoru a to napětí baterie mi nejde v podstatě vůbec nastavovat. Chová se silně podivně. Poposkočí o 0,1V jen někdy po vybrání té hodnoty, pak už ne.
Ve starších FW mi to chodí.
Zkuste to ještě někdo nezávisle a pokud se to potvrdí, měl by se nahlásit bug.
Update: Tak jsem to zkoušel na simulátoru simu v Linuxu a tam to chodí. V companion9x to chodí jen u starších FW, možná bug v simulátoru. Ale je zajímavé, že to RiMrovi nefunguje naživo a u mne v simulátoru. Asi bych fakt vyzkoušel starší FW. Já mám v TH9X r1464 a tam to jde.
Naposledy upravil(a) trojanek dne čtv 22.11.2012 1:25, celkem upraveno 2 x.
Ja by som za zľakol a našiel si na ktorom pine to napätie meria, a vliezol tam multimetrom (max pre AD je 5V). Ale ak je OK, môže to byť aj aktuálny firmware a možno hlavne nejaké vylepšenie okolo bandgap - to zisťovanie napätia cez bandgap (či 5V je naozaj 5), a tuším sa to nedá vypnúť..
No, skús starší firmware a uvidíš, to je najjednoduchší test.
No, skús starší firmware a uvidíš, to je najjednoduchší test.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Tak opravdu stačilo "jet na druhou stranu" - hodnota se zvětšuje a najednou skočí dolů a začne se zase zvětšovat.
- Kontaktovat uživatele:
Kurňa!!!
Je možné, že by mi v GME prodali vadné tranzistory BS170?
Šáhnul jsem po novém pytlíku a buď mi to podsvícení i ve vypnutém stavu trochu svítí, nebo svítí pořád (po následném přeměření jsem zjistil že je tranzistor furt sepnutý).
Nebo spíná jak má a po pár minutách se zase otevře nafurt a svítí to furt...
Včera jsem dělal novou FlySky TH9x a ta byla teda... Po naflashování se to chovalo podivně, samo si to listovalo atd. Tak jsem pro sichr přepájel kabel, všechno jsem rozebral, ofouknul a složil a pak se už flash povedl. Ale podsvícení zase svítilo furt. Tak jsem ho vymontoval, přeměřil, všechno OK, až na tranzistor BS170, který zase je trvale sepnutý). Tak jsem ho vyměnil, pár minut fungoval jak měl a pak zas začal svítit trvale...
Nevím jestli to nesouvisí s testováním na simu - Plochy sebou občas kmitaly i při vytaženém modulu. Najednou to přestalo dělat a mám podezření, že to přestalo dělat poté, co ten tranzistor spínající podsvícení se sepnul navěky...
Něco se kolem toho podsvícení furt děje v posslední době... Nedávno T9x co ve vypnutém (stavu) tenounce "pištěla", pokud bylo připojené řízené podsvícení (funkční) k procesoru. Teď toto. Tak buď mám z GME nějaké jeblé tranzistory (je víc typů BS170? ty předchozí byly "robustnější" a měly silnější vodiče), nebo je nějaká změna v návrhu rádií, co nám to zase mění pod rukama a to co roky fungovalo najednou fungovat přestává...
Obě ty rádia (jak to pištící tak to zlobící co jsem popisoval jak blbne v simu a jak odpaluje tranzistoory) jsou nové T9x/TH9x, s tím novým výliskem v prostor šachty na modul.
Jinak vevnitř udělané moc pěkně, pájení-to jsem úplně čuměl, ale co je to platné...
Chodí to, ale neseje to...
Máte někdo nějaké podobné zkušenosti? Co se to s tím řízením podsvícení v poslední době kua děje?
Je možné, že by mi v GME prodali vadné tranzistory BS170?
Šáhnul jsem po novém pytlíku a buď mi to podsvícení i ve vypnutém stavu trochu svítí, nebo svítí pořád (po následném přeměření jsem zjistil že je tranzistor furt sepnutý).
Nebo spíná jak má a po pár minutách se zase otevře nafurt a svítí to furt...
Včera jsem dělal novou FlySky TH9x a ta byla teda... Po naflashování se to chovalo podivně, samo si to listovalo atd. Tak jsem pro sichr přepájel kabel, všechno jsem rozebral, ofouknul a složil a pak se už flash povedl. Ale podsvícení zase svítilo furt. Tak jsem ho vymontoval, přeměřil, všechno OK, až na tranzistor BS170, který zase je trvale sepnutý). Tak jsem ho vyměnil, pár minut fungoval jak měl a pak zas začal svítit trvale...
Nevím jestli to nesouvisí s testováním na simu - Plochy sebou občas kmitaly i při vytaženém modulu. Najednou to přestalo dělat a mám podezření, že to přestalo dělat poté, co ten tranzistor spínající podsvícení se sepnul navěky...
Něco se kolem toho podsvícení furt děje v posslední době... Nedávno T9x co ve vypnutém (stavu) tenounce "pištěla", pokud bylo připojené řízené podsvícení (funkční) k procesoru. Teď toto. Tak buď mám z GME nějaké jeblé tranzistory (je víc typů BS170? ty předchozí byly "robustnější" a měly silnější vodiče), nebo je nějaká změna v návrhu rádií, co nám to zase mění pod rukama a to co roky fungovalo najednou fungovat přestává...
Obě ty rádia (jak to pištící tak to zlobící co jsem popisoval jak blbne v simu a jak odpaluje tranzistoory) jsou nové T9x/TH9x, s tím novým výliskem v prostor šachty na modul.
Jinak vevnitř udělané moc pěkně, pájení-to jsem úplně čuměl, ale co je to platné...
Chodí to, ale neseje to...
Máte někdo nějaké podobné zkušenosti? Co se to s tím řízením podsvícení v poslední době kua děje?
Ahoj, no mne osobne s to nestalo, ale uz som mal reklamaciu na KIT kde to bolo presne podla tvojho popisu. KIT som mu vymenil za novy, ale do teraz nemam odozvu ci to pomohlo. ja mam tiez jednu s tych novych 9x a vsetko funguje. Pri teste sa mi ukazuje, ze ked nieje pripojeny signalny vodic k procesoru, tak sa ten tranzistor sam otvori a BL svieti na plno. Doporucujem medzi zem a signal z procesoru dat odpor cca 1 az 5k aby to stiahol k nule. Do buducich KITov ho asi doplnim priamo na dosku.
Naposledy upravil(a) mijou dne pát 23.11.2012 21:33, celkem upraveno 1 x.
mijou píše:Ahoj, no mne osobne s to nestalo, ale uz som mal reklamaciu na KIT kde to bolo presne podla tvojho popisu. KIT som mu vymenil za novy, ale do teraz nemam odozvu ci to pomohlo. ja mam tiez jednu s tych novych 9x ab vsetko funguje. Pri teste sa mi ukazuje, ze ked nieje pripojeny signalny vodic k procesoru, tak sa ten tranzistor sam otvori a BL svieti na plno. Doporucujem medzi zem signal z procesoru dat odpor cca 1 az 5k aby to stiahol k nule. Do buducich KITov ho asi doplnim priamo na dosku.
Myslím, že ten odpor může být i víc než 5k.
Evidentně výrobce používá čímdál kvalitnější součástky a holt FET tranzistor když má na vstupu nějaké to napětíčko,tak se pootevře. Takže pomoct tomu do nuly je správná volba.
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
vladinek píše:mijou píše:Ahoj, no mne osobne s to nestalo, ale uz som mal reklamaciu na KIT kde to bolo presne podla tvojho popisu. KIT som mu vymenil za novy, ale do teraz nemam odozvu ci to pomohlo. ja mam tiez jednu s tych novych 9x ab vsetko funguje. Pri teste sa mi ukazuje, ze ked nieje pripojeny signalny vodic k procesoru, tak sa ten tranzistor sam otvori a BL svieti na plno. Doporucujem medzi zem signal z procesoru dat odpor cca 1 az 5k aby to stiahol k nule. Do buducich KITov ho asi doplnim priamo na dosku.
Myslím, že ten odpor může být i víc než 5k.
Evidentně výrobce používá čímdál kvalitnější součástky a holt FET tranzistor když má na vstupu nějaké to napětíčko,tak se pootevře. Takže pomoct tomu do nuly je správná volba.
Přesně tak, už jsem to zmiňoval u RiMra v diskuzi o podsvícení. Dělalo mi to samé.
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
...tož kolik tých kilómů ogaři? Na mě se musí hůlkovým písmem 
A chápu dobř, že když má přijít mezi zem a signál od cpu, tak ho můžu jako SMD přilépnůt pěkně takto na ten tranzistor?

A chápu dobř, že když má přijít mezi zem a signál od cpu, tak ho můžu jako SMD přilépnůt pěkně takto na ten tranzistor?

ahoj,
ked dobre vidim, tak "zem" ja na druhej strane tranzistora - nie na tej casti kde mas cerveny prepoj ale na druhej
ten cierny je myslim na - LED
ked dobre vidim, tak "zem" ja na druhej strane tranzistora - nie na tej casti kde mas cerveny prepoj ale na druhej
ten cierny je myslim na - LED
http://bobo.matej.name
boboland píše:ked dobre vidim, tak "zem" ja na druhej strane tranzistora - nie na tej casti kde mas cerveny prepoj ale na druhej ten cierny je myslim na - LED
Ano zem tj. GND je na opačném pinu tranzistoru jak vyplývá i z obrázků od Skinera na webu Rimra viz tento odkaz.
10k tam nic nepokazí. Myslím ale že to patří mezi ty druhé dva piny tranzistoru než máš na obrázku.
Moc se mi ale nezdá že by tam byl ten rezistor nutný. V novém open9x je nějaká oprava podsvětlení, nemůže to mít nějakou souvislost?
EDIT: BS170 má Gate Treshold Voltage 0.8 - 3V, jestli je to nějaká extra kvalitní série a k tomu nějakej ten přechodovej odpůrek na konektorech (zem) tak by tomu ten odpor přímo na tranzistoru mohl pomoct.
Moc se mi ale nezdá že by tam byl ten rezistor nutný. V novém open9x je nějaká oprava podsvětlení, nemůže to mít nějakou souvislost?
EDIT: BS170 má Gate Treshold Voltage 0.8 - 3V, jestli je to nějaká extra kvalitní série a k tomu nějakej ten přechodovej odpůrek na konektorech (zem) tak by tomu ten odpor přímo na tranzistoru mohl pomoct.
www.opentx.cz