DJI NAZA

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Zamčeno
Zpráva
Autor
zskal
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI NAZA

#271 Příspěvek od zskal »

koulinek píše:Néni to zas tak složité, X, Y je vyvážené "na střed" rozložením komponent. Z osa se hledá dobře tak že si vybereš nějaké plošky kde by tak mohlo byt, koptéru vemeš vertikálně a v místě vybraných plošek podepřeš a balancuješ a v místě plošky kde se ti nepřevažuje to přibližně je.

Takže přehození dvou rozdílných baterií asi bude mít na tohle docela velký vliv. Já jsem používal různé baterie, jak kapacitně, tak i váhově a rozměrově rozdílné a na této konstrukci to už bude těžiště asi významně ovlivňovat.... :?
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#272 Příspěvek od koulinek »

zskal píše:Takže přehození dvou rozdílných baterií asi bude mít na tohle docela velký vliv. Já jsem používal různé baterie, jak kapacitně, tak i váhově a rozměrově rozdílné a na této konstrukci to už bude těžiště asi významně ovlivňovat.... :?

Tam to nebude až tolik ovlivňovat Z osu ale hlavně X osu a dá se řešit tak že si s jednotlivýma baterkama dovážíš a uděláš značky tak aby jsi mohl konkrétní baterku dycky dat tak aby vyvážení bylo zachováno a těžiště se neposunovalo.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
ekofyzika
Kontaktovat uživatele:

#273 Příspěvek od ekofyzika »

Greenhorn :mrgreen: prosí o radu:

Pokud se rozhoduji mezi Qaudcopterem DJI F450 a hexacopterou F550, je nějaký závažný důvod proč stavět hexacopter ?
Např. schopnost nouzového přistání bez jednoho motoru, lepší ovládání ve větru nebo stabilita ve visu ? Chápu, že to víc unese, ale jinak ?
Copter ve výstavbě, http://www.ekofyzika.cz
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#274 Příspěvek od koulinek »

ekofyzika píše:Greenhorn :mrgreen: prosí o radu:

Pokud se rozhoduji mezi Qaudcopterem DJI F450 a hexacopterou F550, je nějaký závažný důvod proč stavět hexacopter ?
Např. schopnost nouzového přistání bez jednoho motoru, lepší ovládání ve větru nebo stabilita ve visu ? Chápu, že to víc unese, ale jinak ?

Spíše rozepiš k čemu to má byt, hexa moc odolnější na výpadek néni v klasickém uspořádání, ale obecně větší kopter je klidnější a stabilnější vhodné pro natáčení oproti menšímu, který se víc hodí na divočení a blbiny.
ekofyzika
Kontaktovat uživatele:

#275 Příspěvek od ekofyzika »

koulinek píše:
ekofyzika píše:Greenhorn :mrgreen: prosí o radu:

Spíše rozepiš k čemu to má byt, hexa moc odolnější na výpadek néni v klasickém uspořádání, ale obecně větší kopter je klidnější a stabilnější vhodné pro natáčení oproti menšímu, který se víc hodí na divočení a blbiny.

S nějakým velkým blbnutím nepočítám, na to už mám doma helinu. Myslel jsem tak v klidu tu a tam vystoupat, něco vyfotit nebo natočit a nemuset jen udatně bojovat s "mírným" větrem. 8)
Copter ve výstavbě, http://www.ekofyzika.cz
Henry1

#276 Příspěvek od Henry1 »

Zdarec vespolek ...
Měl bych dotaz ohledně montáže NAZy na středovou desku hexy. V řadě případů jsem našel doporučení na odpružení této desky pomocí různých "silenbloků" a jinde to zase vůbec neřeší a jen jednotku přilepí pomocí dodané pěnové oboustranky. Takže dotaz na zkušenejší zní: máte s tímto nějaké poznatky? Je opravdu nutné potřebné "patro" pro instalaci elektroniky odpružit od hlavní desky kvůli otřesům od motorů?
díky za názory
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#277 Příspěvek od koulinek »

Může to snížit přenos vibrací na jednotku tak proč to neudělat, když to není nikterak složité, já jsem jednotku na hexe instaloval na platíčko na silentblocích. Na quadovi sem to měl jen na té oboustrance a také to létalo. Záleží asi také na tom na kolik dokážeš eliminovat vibrace už při stavbě, vyvážení vrtulí atd.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#278 Příspěvek od zskal »

koulinek píše:Může to snížit přenos vibrací na jednotku tak proč to neudělat, když to není nikterak složité, já jsem jednotku na hexe instaloval na platíčko na silentblocích. Na quadovi sem to měl jen na té oboustrance a také to létalo. Záleží asi také na tom na kolik dokážeš eliminovat vibrace už při stavbě, vyvážení vrtulí atd.

Právě jsem to na novém quadu také nalepil jen dodanou oboustrankou...Mám teď ale obavy jestli nebude vadit, že se jednotky dotýkají některé kabely. Tomu se mi bohužel nedaří úplně vyhnout, takže možná budou na jednotku přenášet vibrace. Vám se jednotku podařilo umístit tak, aby se jí žádné kabely nedotýkaly?
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#279 Příspěvek od koulinek »

Jednotky se "dotýkají" jen kabely které sou do ní zapojené, mám ji vyvýšenou na platíčku společně s RX.
Henry1

#280 Příspěvek od Henry1 »

Jasně, že se budu snažit eliminovat vznik vibrací už při stavbě. Vyvážení vrtulí je dle všeho asi největším zdrojem vibrací, potom asi kvalita uložení rotorů. Jen mne zajímalo, na co mohou mít vibrace vliv. Něco si dovedu představit, ale přesně nevím, které komponenty mohou v NAZe trpět zvýšenou vibrací či spíše asi, které snímače mohou generovat nepřesné informace pro vlastní obvody řízení.
Mimochodem, tip na nějakého dodavatele v čr, kde by se daly nějaké sloupky s M3 závitem a různou délkou pořídit náhodou nemáte? Sice by se daly vyrobit ... :D
Jinak dotýkající se káble se dají fixovat třeba silikonem nebo tavným lepidlem, které jsou navíc pružné.
T14SG Futaba, 3H V Copter (... tak už zme sa vznášali :-) ), DJI NAZA-M, DJI GPS
Troll

#281 Příspěvek od Troll »

Vibrace mají vliv na gyra a akcelerometry. Ty snímají pohyb. A vibrace jsou taky pohyb. Takže v senzoru produkují signál.Velikost signálu závisí na velikosti pohybu. Takže velké vibrace překryjí užitečný signál a pak je to málo citlivé a důsledkem toho je copter málo stabilní.Nebo spíš nelze nastavit maximální zisk na řídící jednotce a tak z ní vyždímat maximum. V extrémním případě se to vibracemi může klidně zbláznit .To když vibrace zcela přehlusí užitečný signál a jednotka není schopna správně zpracovat ten chaos ze senzorů. Vibrace nebrat :!: . Sloupky nakupuji v prodejně elektrosoučástek . Jmenuje se to distanční sloupky a mají je v různých délkách a provedeních. Já používám ty plastové. Jsou lehčí.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#282 Příspěvek od koulinek »

Můj "stožárek" s elektronikou na hexe sestává konkrétně ze silentbloku M3x8 http://quadframe.com/collections/sp/products/8x8damp + plastový distanční sloupek M3x15, "2.patro" odděluje plastový distanční sloupek M3x25, sloupky nakupuju v prodejnách s elektrosoučástkami, silentbloky pochází ze zahraničních e-shopů s coptérama.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od zskal »

Ještě bych se chtěl zeptat jak jste uchytili tu tyčinku na které je GPS. Ona po zasunutí do těch kovových úchytů je dost volná a někde v návodu jsem myslím četl, že se má zalepit lepidlem. To se mi ale moc nelíbí, chtěl bych to mít rozebíratelné ale současně s jistotou, že se to díky vibracím neotočí někam jinam, což by nebylo moc fajn...Zatím to vidím na vyřezání závitu a uchycení tyčinky šroubkem M2 nebo M3....
Henry1

#284 Příspěvek od Henry1 »

Troll píše:Vibrace mají vliv na gyra a akcelerometry. Ty snímají pohyb. A vibrace jsou taky pohyb. Takže v senzoru produkují signál.Velikost signálu závisí na velikosti pohybu. Takže velké vibrace překryjí užitečný signál a pak je to málo citlivé a důsledkem toho je copter málo stabilní.Nebo spíš nelze nastavit maximální zisk na řídící jednotce a tak z ní vyždímat maximum. V extrémním případě se to vibracemi může klidně zbláznit .To když vibrace zcela přehlusí užitečný signál a jednotka není schopna správně zpracovat ten chaos ze senzorů. Vibrace nebrat :!: . Sloupky nakupuji v prodejně elektrosoučástek . Jmenuje se to distanční sloupky a mají je v různých délkách a provedeních. Já používám ty plastové. Jsou lehčí.

Díky za tvoje potvrzení mých představ. O významu odstupu užitečného a rušivého signálu něco málo tuším, jen jsem nevěděl, které obvody či snímače se podílejí na sbírání tohoto třepavého "balastu" :D Nedalo by se odhadnout o jaký rozsah frekvence vibrací by se mohlo jednat (nějaké stovky Hz)?
U těch sloupků máš asi na mysli klasické distační plastové či kovové sloupky. S těmi asi není takový problém jak píšeš, dají se běžně sehnat. Ale já měl na mysli gumové "antivibrační" silentbloky pro závity M3 či M4 někde u nás. Koulinek uvádí známý odkaz, ale mají jen krátké. A já našel zatím jen u výrobce Rubeny nějaké, ale přestože docela zajímavý sortiment, tak dostupnost asi jen zlomku typů ... :(
http://www.rubena.cz/default.asp?PgID=6&CatID=1961
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#285 Příspěvek od koulinek »

Jsou dostupné i delší, podvozek mám na hexe uchycenej na těchto silentblocích M3x15 https://www.mikrocontroller.com/index.p ... cts_id=391 a mají tam i M3x20 pokud budeš potřebovat.

Co se týká "stožárku" GPS tak tu uhlíkovou tyčku mám v přírubách zalepenou.
Zamčeno

Zpět na „Coptery - elektronika“