Quadcopter - školní projekt

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
oplu
Kontaktovat uživatele:

Quadcopter - školní projekt

#1 Příspěvek od oplu »

Zdravím,
Jelikož toho je povícero, tak to asi šoupnu sem.

Teď se tu trošku vykecám.

Ve škole putuje možnost si vzít na starost projekt na vytvoření Copteru, který by byl použit pro "speciální" záležitosti. Podotýkám, že škola NECHCE, aby se to zadávalo externí firmě. Vzhledem k tomu, že jsem bezpečák (čerstvě Bc. na diplomku mám rok a půl) , tak to bude něco stylu obhlídka terénu a spol. Cílem tohoto projektu je vytvoření Copteru, který by bylo možno ovládat přes PC, navíc aby ho řídit bylo velice snadné, pár cvičných letů a hotovo. Dalším problémem je vytvoření vlastní řídící jednotky. Vzhledem k tomu, že další specifikace nebyly zadány, tak jsem vymyslel toto.

A teď fakta:

Teoretické schéma jak si to přestavuji

Joystick--> PC --> Tx --> Rx --> Řídící deska --> Motory

Pokud možno s telemetrií na PC. Řídící desku si představuji HW 4DStabi, které má jak gyro tak akcelerometr (posvěcené a schválené od ZeXxe)

A mým dotazem je, zda je to uskutečnitelné, nebo je to jen utopie a na co si případně dát pozor, nebo od toho ruky pryč.

Díky za odpovědi.

P.S. odpovědi typu půjde to, ale dát si pozor na to a to nebo nepůjde to z důvodu, že... odpovědi typu jsi d**il si nechte pro jiné

EDIT: Jelikož toho bude asi povícero, tak budu odpovídat tady do prvního příspěvku

Jko Tx Rx zatím stále vede FrSky, pokud mi to někdo nevymluví, nenajde důvod proč vzít něco jiného.
Vím, že takové systémy jsou, ale komerční, z hlediska vývoje a výroby nedostupné a poměrně drahé.
Škola (lépe řečeno teoretický budoucí vedoucí diplomové práce a ředitel ústavu) chcou, abych soft v PC a řídící jednotku naprogramoval sám. Už jsem se ptal zexxe, tem by mi prázdnou jednu jednotku prodal. Nakoupit součástky dát to dohromady zvládne kde kdo.
Mým cílem je sestrojení copteru, to co si tam kdo pak teoreticky dá, je jedno :-) tím už nebudu mít nic společného.
O tom, že to používají vojáci to nevím, pokud to má něco společného s UO v Brně, přes školu bych se mohl aspoň k drobkům dostat. teoreticky si udělat prověrky na důvěrné (stejně je asi budu potřebovat) ale ty informace stejně nebudu moct prezentovat takže.

S tím, že v bodě psaní softu pro řídící desku mi moc lidí nepomůže počítám, ale to je hold život a diplomová práce je o tom, se něco naučit a umět to dále použít.
Naposledy upravil(a) oplu dne stř 28.11.2012 8:53, celkem upraveno 2 x.
martinre
Kontaktovat uživatele:

Re: Quadcopter - školní projekt

#2 Příspěvek od martinre »

Všechno jde, tohle není nic nového. Jsi na všechno sám nebo je vás na ten projekt víc? Nevím co si pod pojmem bezpečák představit, tedy vím, ale ne s diplomem. Tedy jaké máš znalosti- schopnost programovat atd. Pokud by si šáhnul po již hotových řídících jednotkách, které ovládání přes PC a joystick umožnují- Arducopter, YS-X6/X4 atd. tak je to poměrně snadný úkol-postavit rám, osadit a doplnit o video přenos. Myslím, že bez GPS držení pozice a dalších vymožeností se neobejdeš. Pokud to má být na slušné úrovni a ne jen obyčejný model co se musí pořád řídit.
oplu
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od oplu »

Zatím jsem sám. nějaké zkušenosti s programováním uPC mám a s C++ taky (to jsem programoval už i na střední lehce) jinak není pro mě problém se naučit velké objemy dat a umět s něma začít pracovat, navíc je na škole dost lidí, kterých se můžu poptat, popřípadě studentů, kteří by měli zájem o normální bakalářku nebo diplomku. Jinak studuji Bezpečnostní technologie, systémy a management. Obor jako takový snad ani nejde popsat pár slovy, protože se jedná o rozsáhlý obor. Začíná to bezpečností osob, budov, areálů konče krajskou, státní, až celostátní bezpečností. S využitím všech dostupných metod. Prostě vše, kde je potřeba bezpečnost. Tady je seznam předmětů co jsem měl a budu mít, z toho si jde udělat obrázek Bakalářské studium a tady je Magisterské studium
mior
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mior »

Ak by som mohol doporučiť:

- ako prenosový kanál - obojsmerný, vrátane dát a telemetrie doporučujem FrSky. Stačí Ti totiž iba vysielačový modul, ktorý budeš kŕmiť PPM pulzami z PC na riadenie, a naopak z toho istého modulu pomocou USB získaš telemetrické ale aj netelemetrické dáta z koptéry (kde bude FrSky prijímač).

Máme túto cestičku dosť už vyšlapanú, vrátane softu pre PC s Windows - pozri tu:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=474&n=%E2%80%9Esenkju-benkju%E2%80%9C
a spolupatričné články.

Keby niečo, tak sa ozvi mejlom.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Troll

#5 Příspěvek od Troll »

Mechaniku copteru vyrobíš snadno. To není problém. Ta deska, co o ní hovoříš se vyvíjí prioritně do FBL heli. Jak je použitelná do copteru to netuším.A taky se ještě běžně nedá sehnat, je to ve fázi vývoje.Velice dobré by bylo, kdyby tu desku výrobce předvedl v praxi. V copteru.V heli to pokud vím funguje dobře. ( takový zkušební se splácá za chvilku a za pár kaček) Protože teorie je jedna věc a praxe zase jiná. Proveditelné to je, musíš tam mít i GPS, jinak to nebude snadné na řízení a taky nebudeš vědět kde to zařízení právě je. Osobně jsem přesvědčen, že bys tam měl mít i kameru pro snímání bodů na zemi ( jako má AR Drone) to by velmi pomohlo pro stabilitu. A bez ní to nebude na zaškolení pár letů a hotovo. :!: A pozor si máš dát na legálnost videopřenosu, a také legálnost provozu toho zařízení . Obzváště proto, že to jednak mělo být legálně provozovovatelné zařízení ( bude někde oficielně něco hlídat) a druhak- budeš chtít, aby to zaletělo i do lesa, za barák anebo různé překážky. A tady je jádro pudla. :wink: Oficiálně povolené frekvence jsou jednak nevhodné pro přestup přes překážky a taky povolený výkon je velice ubohý. A pokud se to bude provozovat na jiným účelem než rekreace,hobby, sport, tak už to není model, ale bezpilotní prostředek :!: . Takže, já to vidím takto: technicky proveditelné to je. Protože zřejmě nemáš žádné zkušenosti, nebude to úplně snadné, spíš dost těžké. Takovýchto copterů u nás moc nemáme, jestli vůbec nějaký.. A pokud nějaký existuje, je to komerční zařízení a budeš mít ohromné štěstí pokud se jeho autor uvolí poskytnout nějaké informace. Prostě, nikdo Ti moc nepomůže v tom nejsložitějším. :( . A druhá věc je boj s legáností provozu takového stroje. Tady můžeš také očekávat potíže a průtahy.Jako bezpilotní prostředek to zaregistrovat i provozovat jde .BTW,taky to musí mít pojistku jako letadlo. 8O . Ale nejhorší bude ten videopřenos. Tohle je u nás neřešitelné legální cestou. Jedině že bys investoval do dgitálního přenosu. Ale to by cena za ten strojek poněkud narostla. :(
P.S: přesně takové coptery jako potřebuješ provozují vojáci. I AČR, zkus se poptat u nich. Ale nejspíš to bude vysoce tajné zařízení a nedovíš se nic důležitého.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jameson »

Podľa môjho skromného názoru je tá doska pre dané použitie absolútne nevhodná. Potrebuješ niečo, čo má omnoho viac vstupov a prídavné moduly - minimálne sonar a GPS je pre takúto aplikáciu absolútnou nutnosťou.

Okrem toho napísať soft na stabilizáciu, ktorý reálne funguje, nie je až také jednoduché - treba vedieť ohromne rýchlo rátať a filtrovať uhly a dopočítavať korekcie akcelerometra s gyrami. Jedna vec je teória, ktorá je síce pekná, ale na roztrasenej koptére spravidla úplne mimo realitu. Vývoj dobrého softu trvá aj roky.

Osobne by som išiel do niečoho na báze arduina (napr. multiwii) s otvoreným softwarom - základ tým pádom máš a už to len upravuješ podľa potreby. Vymýšľať znovu niečo x-krát vymyslené je plytvanie časom, energiou a peniazmi.

Postaviť samotnú koptéru sa dá za jednu hodinu (kdesi bolo také video:)), to je triviálna záležitosť. Celý problém je práve riadenie a ak si zvolíš zlý základ, môže to trvať mesiace bez viditeľného výsledku...

Pre ovládanie joystickom odporúčam http://www.flytron.com/programmers/56-c ... erter.html
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
oplu
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od oplu »

Abych se v tom neztrácel:
Desku i s GPS najdu třeba TADY
open soft najdu TADY

pak bude jen na mě, jestli se mi povede vylepšit, nebo rovnou napsat svuj vlastni SW. sedi to?

Jinak testovaci QC (ten bych si bral asi primo pro sebe):
Rám:
Turnigy Talon V2

Motory
Turnigy D2836/8 1100kV

3x Regulátor Turnigy Multi-star 20A opto

Regulátor
Turnigy Multi-star 20A

Vrtule 9x4.7 nebo 10x4.7?

Celková hmotnost bez baterie počítám 810g, když dám 500g baterii bude to moc? celková hmotnost 1300g? díval jsem se na Drive Calc, ale přímo tento motor tam neni.
Troll

#8 Příspěvek od Troll »

Na ty motory se spíš hodí vrtule 9 palců. Ta baterka je zbytečně těžká, co to bude za kapacitu ? Měl by to být tříčlánek, vzhledem k použitým motorům, ( jinak musíš hodně zmenšit vrtule a to není moc výhodné ) a tak těžký tříčlánek jsem snad u nikoho neviděl 8O .
oplu
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od oplu »

Na ten motor jsem se skousel dival na Drive calc, ale nenasel jsem... Baterie bude 100% 3clanek... kapacita je mi sumak, cim vetsi tim lepsi, pro zacatek...
Troll

#10 Příspěvek od Troll »

Čím větší, tím lepší, není správná úvaha. Baterka má být přiměřená tomu, co má copter splňovat. A čím menší, tím lepší :lol:
oplu
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od oplu »

Je mi jasne, že to musí být v jistém poměru.nejlepší by bylo zjistit, při jaké hmotnosti QC by motory jely na maximální učinnost.
johny107

#12 Příspěvek od johny107 »

S tym ramom a s 70g motormi sa na 810g nedostanes...Ja mam ram z uhlika a rezaneho sklotextilu,ziadny podvozok,50g motory a vaha je 670g..
K tym motorom sa najlepsie hodia vrtule 10x4,7 pri 5000mAh baterke by mal byt vis na menej ako pol plynu.K tym motorom je hlupost davat 9 palcove vrtule..Nevyuzijes zdaleka ich vykon a budes mat vis az za polovicou plynu...
A k comu vlastne take silne motory??Co s nimi ziskas?Budes mat vyssiu nosnost ale asi o 4-5 minut mensi let cas vo vise oproti klasikam 2830 210W 1000kV..
Tu zadaj motor a krasne uvidis..:http://www.ecalc.ch/xcoptercalc_e.htm
oplu
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od oplu »

Takze použít tento motor? Turnigy 2830 Brushless 1000kV a vrtuli 10x4.7 ?

EDIT:
Když jsem zkousel ten xcopterCalc vypadlo mi toto:
Teoretická maximální učinnost tech motoru s 10x4.7 vrtulemi by byla u hmotnosti 1700g. na 5000mAh baterii by to bylo cca 12minut visu...
Přílohy
optimální motor.png
johny107

#14 Příspěvek od johny107 »

Ano vychadzalo to aj mne pouhych 12-13 minut....Plyn na 40 percent..Ak by si dal 9 vrtule,plyn by si mal az 60 a viac percent len pre vis a skoro nic by to uz neunieslo..
Inak tento kalkulator pre multicopter mi vyratava celkom presne,mam 2 qudrocoptery a presnost cca 5%
Hej ak by si dal lahsie motory,vykon mas stale dostatocny,ja mam tie 2830 1000kV s 10x4,7 vrtulou APC
a lietam s nim ine divociny..Iba na letovom case ti prida oproti tym silnejsim motorom dobrych 5 minut..
Pri mojej vahe 660g plus 5000 baterka,dokopy 1030g je let cas vo vise 20 minut..
Pri 2200 baterke lietam bezne dost svizno 9-10 min do 12 min vis.
oplu
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od oplu »

ten graf vyse je s tebou vybranymi motory
toto me vyslo kdyz jsem zadal ty moje
vrtule 11x4.7
idealni hmotnost kolem 2-2,5kg
s 6000mAh baterkama let jen cca 8 minut, ale vzhledem k hmotnosti celku by ty baterky mohly byt i dvoje...¨

ale to tvoje reseni vypada mnohem lip
Přílohy
Turnigy 2836 1000kV.png
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“