Stavba 2m samokridla
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba 2m samokridla
Pokud to dáš do auta, nevadí ti to v místnosti při práci apod. doporučuji nechat křídla pevně. Ušetříš na rizicích - odpojený servo konektor, uvolněné křídla při letu apod.
-
Jindra_S píše:Pokud to dáš do auta, nevadí ti to v místnosti při práci apod. doporučuji nechat křídla pevně. Ušetříš na rizicích - odpojený servo konektor, uvolněné křídla při letu apod.
Přesně tak, pokud ti to v celku nebude nijak překážet, udělej to v kuse, ve finále to bude i o něco lehčí...
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Taky souhlasim. Sam ani nevim jak to rozumne vyresit vyndavaci. Precejenom ten polys neni moc pevny, je to obyc. fasadni polys EPS100. Budu to mit radsi napevno. Hura do toho a pul je hotovo. Do tech kridel se mi tak nechce, bude to asi nejslozitejsi cast to rovne pripevnit, udelat tam diry do nejake rozumne hlouby profilu, at ta muzu nasoukat ty 8/6mm uhliky.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
Tak pracuju pracuju. Diry do kridel celkem v poho, mam to do hloubky 15cm a 3x.
Musel jsem jeste vydloubat predek vic, kvuli posunuti baterek vic dopredu.
Elektro setup na poslednim obrazku, zatim chybi serva teda.
Uz jsem to vazil, jsem docela prekvapeny
Trup s motorem a kablama k motoru: 456g
Vrtule: 22g
Baterky celkem 4s: 620g
ESC: 84g
Vaha kridla(bez serv): 194g
Horni kryt: 27g
Zatim je teda letovka: 1597g + serva + dodelavky (cumak, nejake uhliky jeste, lepidlo) se myslim v pohode vlezu bez povrchovky do 1.7kg.
Pokud bude povrchovka papirem a pak barva, tak zatim nemam tucha kolik, mozna 2kg, tak si myslim, ze na tu plochu kridel cca 70-80dm2 je to v pohode
Zatim jsem super happy!!!
Musel jsem jeste vydloubat predek vic, kvuli posunuti baterek vic dopredu.
Elektro setup na poslednim obrazku, zatim chybi serva teda.
Uz jsem to vazil, jsem docela prekvapeny
Trup s motorem a kablama k motoru: 456g
Vrtule: 22g
Baterky celkem 4s: 620g
ESC: 84g
Vaha kridla(bez serv): 194g
Horni kryt: 27g
Zatim je teda letovka: 1597g + serva + dodelavky (cumak, nejake uhliky jeste, lepidlo) se myslim v pohode vlezu bez povrchovky do 1.7kg.
Pokud bude povrchovka papirem a pak barva, tak zatim nemam tucha kolik, mozna 2kg, tak si myslim, ze na tu plochu kridel cca 70-80dm2 je to v pohode
Tak jsem po ruznych tukancich pri manipulaci s trupem usoudil, ze takhle to dal nejde a konecne jsem dodelal cumak, zabrousil a zacal polepovat papirem. Pouzity papir je obyc. balici. Nasel jsem i nekolik archu tenkeho papiru na baleni kvetin, tak jsem ho zkusil, dobre se s nim dela hlavne, velke plochy. Po otestovani jsem ale pouzil ten hnedy balici, pac je ta skorepina tuhsi. Spodni cast trupu dostala 2x potah balicim papirem a nekolikere natery disperznim lepidlem naredenym stavebni penetraci (neco styroakrylatoveho), je to hnus lepici mlecny
hlavne z prstu do moc dobre nejde a pak se lepi ke klavesnici cely vecer 
Pro otestovani, udelam nabezku a odtokovku taky tim hrubym papirem. Az to zaletnu, tak kridlo dostane ten tenky papir na baleni kvetin.
Pozn: balici papir ma dost tendenci se kroutit, takze se musi v natrit z obou stran, pak je v pohode (ja tu kousky macel v misce). Vetsi kusy se krabati, takze je to nutne delat po mensich a zejmena ty zaoblene casti byla skladacka jak puzzle
Pro otestovani, udelam nabezku a odtokovku taky tim hrubym papirem. Az to zaletnu, tak kridlo dostane ten tenky papir na baleni kvetin.
Pozn: balici papir ma dost tendenci se kroutit, takze se musi v natrit z obou stran, pak je v pohode (ja tu kousky macel v misce). Vetsi kusy se krabati, takze je to nutne delat po mensich a zejmena ty zaoblene casti byla skladacka jak puzzle
Můj Maxi Swift zvětšený konstrukčně na rozpětí 1820mm....
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...
Pekny, super napad jak zvetsit rozpeti bez prestavby celeho letadla. Uz jsi to lital ?
Vcera jsem konecne daval kridlo do kupy a je slepene uz dohromady. Jelikoz u mam vsechnu elektroniku, tak uz je v trupu, vcetne ulozeni baterek, ktere je kvuli vaze baterek vyztuzeno po stranach a spodku topolovkou. Kridla se mi bohuzel uplne presne nepodarilo slepit a po odstrojeni az lepidlo zaschlo jsem bohuzel zjistil, ze jedno je o kousicek kapanek vys. Odhadem tak 3-5mm. No kazdopadne ted s tim uz nic neudelam a snad to nebude mit zasadni vliv na letovy projev. Jinak vypada, ze kridla jsou jakz takz vodorovne nez vzajemneho uhloveho natoceni. Precejenom ty vypalene diry do polystyrenu na vyztuhy byly fakt hodne nahrubo, takze to ani usadit pri lepeni nejde nejak moc dobre rovne. Priste bych postupoval zcela jinak a to udelanim vyrezu do polystyrenu, sestavenim kridel primo na sebe na sucho, zalepenim hrubych dutych trubek tak, ze bych kridlo prorezal, trubky usadil, zalepil diry zaplnil penou. Nasledne trubky preriznul, at oddelim kridla a mel bych v podstate zalepene pevne trubky, do kterych by se strcila tensi trubka, ktera by to pak spojila zkrz trup cele. Takhle nemusim palit do polyse nepresne diry, ale pripravim a narovnam si v nem dute trubky.
Kazdopadne foto, jak to aktualne vypada. Ceka me jeste montaz serv (drat uz je natahnuty, serva tam zatim visi), a spojeni paky serva na kridelko. Zatim nevim cim, pac samotny drat ta ma dost vuli a nedrzi a blbe se vubec cely ohyba, tak spis zvazuju jine reseni. Asi nejakou spojovacku na kulakach.
Kazdopadne foto, jak to aktualne vypada. Ceka me jeste montaz serv (drat uz je natahnuty, serva tam zatim visi), a spojeni paky serva na kridelko. Zatim nevim cim, pac samotny drat ta ma dost vuli a nedrzi a blbe se vubec cely ohyba, tak spis zvazuju jine reseni. Asi nejakou spojovacku na kulakach.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Kolik tam je vzdálenost křídlýlko - servo?
Pokud krátká: řešil bych vidličky např. od mpjetu a z 2mm bych udělal táhlo z špice na kolo nebo svařovacího drátu.
Pokud dlouhá: bowden - obal plastová trubička, uvnitř železný drát - běžně skladem v modelářských prodejnách (minimálně v té, co jsem ti doporučoval je má skladem)
Pokud krátká: řešil bych vidličky např. od mpjetu a z 2mm bych udělal táhlo z špice na kolo nebo svařovacího drátu.
Pokud dlouhá: bowden - obal plastová trubička, uvnitř železný drát - běžně skladem v modelářských prodejnách (minimálně v té, co jsem ti doporučoval je má skladem)
-
Jindro je tam par cm, asi tak 6cm vzdalenost, na bowden je to malo, navic je to stejne v lufte
. Mam tusim 0.8 nebo 1mm drat, ale to fakt nepujde. Asi jak rikas, vidlicku na tahlo a na servo maly kulovy cep. Jenze ten nemam tak musim do prodejny.
Jen pro info pro ostatni: Koupil jsem Coronu 939 DMG (digital v kovu). Silu to ma, rychlost fajn, ale servo ma vuli a ne zrovna malou, takze pro ostatni nedoporucuju !!! Stalo sice 6 dolaru, ale proste ta vule me irituje. Uz to necham, ale priste je teda uz neberu, pritom parametry ma fajne 12g a pres 2kg tah
Jen pro info pro ostatni: Koupil jsem Coronu 939 DMG (digital v kovu). Silu to ma, rychlost fajn, ale servo ma vuli a ne zrovna malou, takze pro ostatni nedoporucuju !!! Stalo sice 6 dolaru, ale proste ta vule me irituje. Uz to necham, ale priste je teda uz neberu, pritom parametry ma fajne 12g a pres 2kg tah
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
JJ, chce to silnější drát - 2mm by mělo stačit. Někdo používá M2 tyč, někdo si závit řeže sám.
-
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Jindra_S píše:JJ, chce to silnější drát - 2mm by mělo stačit. Někdo používá M2 tyč, někdo si závit řeže sám.
... koukám, že řezání závitů se stáva na zdejším df celkem populární disciplínou (viz okolní vlákna)
Takovým vtípkům,jako ruční dořezávaní závitů se již léta vyhýbám.Praxe ukázala, že někdy jde i o život,ne jenom o model.
Když potřebuji jakékoli táhlo, použiju válcovaný závit,nebo strojně vyrobenou koncovku z houževnatého materiálu s precízním ukončením výběhu závitu.
Na fotkách je v pár krocích zachyceno jednoduché řešení výroby krátkeho táhla z 2mm vyplétacího drátu do jizdniho kola, který má závit válcovaný již ve výrobě.
Pozn. když jsem ještě měl přístup k ruční válcovačce, tak jsem používal zkrácené dráty včetně originální hlavičky (délka táhla cca 52mm) a závity jsem válcoval - viz osamocené táhlo vpravo na první fotce.
veka1
Naposledy upravil(a) veka1 dne čtv 13.12.2012 14:39, celkem upraveno 1 x.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Táhlo provléknu ( našroubuju) přes otvor v polyamidové páce serva ( provrtaný vrtákem pr.2mm) a páku včetně připraveného táhla nasadím a upevním na servo. Připájená mosazní trubička tvoří doraz a brání vysmeknutí táhla .Ohyb táhla při použití krátkých pák je z vnější strany páky, aby se nestalo, že táhlo se vzpříčí o krabičku serva.
Praktická aplikace takto vyrobených táhel např zde: viewtopic.php?f=18&t=43890
veka1
Praktická aplikace takto vyrobených táhel např zde: viewtopic.php?f=18&t=43890
veka1
Ja byl po praci v prodejne a na doporuceni jsme sestavili nasledujici - na servo prijde kulak, na tom 2mm tycka se zavitem (7kc kus) a na konec prijdou ty koncovky, do kterych se ten drat strci a zafixuje cervikem. Super, hlavne se mi libi, ze je to libovolne stavitelne, coz v beru jako velke plus. Cena 42 za 6ks kulaku, 4x7kc za tycky a 39korun za ty koncovky na drat s cervikem. Mam toho 2x viz ne potrebuju, ale drzim se heslem, ze nikdy nevim, kdy se mi to bude hodit
)
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Hmm ,ta skládačka je řešení,ale... čím víc dílů tím se víc blížiš k poruše (dlouhodobě oveřeno ve strojní a konstruktéřské praxí)
Fakt, že je to lehce stavitelné tě nutí spoj něčím jistit a v provozu pravidelně kontrolovat zda nedošlo k jeho uvolnění.
Myslím, že vhodnějším řešením jsou stavitelné vidličky, nebo kulové čepy na jedné staně a nestavitelné ukotvení táhla na straně druhé ( pravouhlý nebo Z ohyb). Přesná délka táhla a rozsah závitu na seřízení neurální polohy kormidla postačuje a riziko uvolnění šroubovaných spojů je nulové.
Vložením stavitelné koncovky do systému navíc zavedeš přídavný moment, který bude zkrucovat páku kormidla...
jen pro info: cena jednoho drátu do kola s válcovaným závitem je cca 1.50kč
veka1
Fakt, že je to lehce stavitelné tě nutí spoj něčím jistit a v provozu pravidelně kontrolovat zda nedošlo k jeho uvolnění.
Myslím, že vhodnějším řešením jsou stavitelné vidličky, nebo kulové čepy na jedné staně a nestavitelné ukotvení táhla na straně druhé ( pravouhlý nebo Z ohyb). Přesná délka táhla a rozsah závitu na seřízení neurální polohy kormidla postačuje a riziko uvolnění šroubovaných spojů je nulové.
Vložením stavitelné koncovky do systému navíc zavedeš přídavný moment, který bude zkrucovat páku kormidla...
jen pro info: cena jednoho drátu do kola s válcovaným závitem je cca 1.50kč
veka1