Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Zamčeno
Zpráva
Autor
midolek
Kontaktovat uživatele:

Re: Turnigy 9x hardware, opensource TX (pokračování 2)

#541 Příspěvek od midolek »

už cca 2 měsíce řeším problém z dosahem zabudovaného Frsky modulu v T9X. Vysílačka má na „range check“ dosah cca 8-10 m, v normalním režimu pouze asi 30-40m (tragicky málo) pak jen display zobrazuje („NO DATA“). Problém jsem řešil výměnou různých antén, koaxiálních kablíků až nakonec jsem objednal další nový Frsky modul.
Včera mi dožel z Číny, neváhal jsem a zabudoval do rádia dle velmi šikovného Rimrova videonávodu. V duchu jsem si říkal, paráda, konečně bude klid, ale ono ovej. Problém se signálem přetrvává. Dosah je úplně stejný - mizerný. Problém není tedy v modulech, ale někde ve vysílači . Když jsem tenkrát měnil modul, přeletovával jsem i nový flashovací kabel s konektorem vyvedeným do loga vysílačky. Všechno jsem proměřil, přepájel, nikde nic nenašel.
Jsem z toho už zoufalej, doma 2 nový letadla, teď dva funkční frsky moduly,hodně hodin strávených na špekulováním a zkoušením, flashováním, nemluvě o shánění antének a různých koaxiálních kablíků. Místo lítání pořád něco řeším …grrr. :cry:
Radio jinak normálně funguje-jen „neseje“
Napadá někoho z elektrikářsky zasvěcených, kde by mohla být chybička ?
Ćím by mohl být způsoben nízky dozsah modulu, když samotný modul je v pořádku :?:
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#542 Příspěvek od RiMr »

MIchale, já se ti na to rádio podívám když mi ho dovezeš, aůe zítra jsem ve škole, tak jedině že bys mi ho někdy večer dovezl a já bych se na to v neděli kouknul...
To bude nějaká ptákovina... :)
Máš tam anténu? :D
Ono to vypadá směšně, ale jak to popisuješ, tak to vypadá když tam buď není anténa a vysílá to jen "na koax", nebo když tam ta anténa není dobře přišrubovaná, nebo je tam ten "pin" co trčí do antény poškozený - setkal jsem se s tím už několikrát!
Dals s novým modulem i novou anténu?
Kontaktovat uživatele:

#543 Příspěvek od midolek »

Ríšo, jasně že jsem dal anténu. Antém mám doma teď asi 5 kousků - ruzných dBi. Zkoušel je i mezi sebou měnit a v podstatě dosah pořád stejný. Zkoušel jsem všechno co mě napadlo (laboroval jsem asi 5 hodin do 2 hod ráno :? a na nic jsem nepřišel). Pravděpodobně to bude nějaká ptákovina, ale přijít na ni!
Každopádně jestli by jsi se na ni jukl, byl bych vděčný. Není to něco, co by muselo být dnes. Kdyby to šlo tak bych ti ji mohl někdy (kdykoliv) domů dovést. Děkuju za pomoc :wink:
Drondys

#544 Příspěvek od Drondys »

Popravdě tohle je velmi nezvyklé. FrSky VF moduly se dodávají i s novou anténou, novým konektorem a přívodním koaxem. Zdá se mi dost nepravděpodobné, že by na obou tedy jak na tom starém tak i na novém kuse byla stejná vada.

Otázkou je jestli nakonec nebude problém spíš na straně přijímače nebo v nějaké problémové instalaci přijímače v modelu. Dosah je záležitostí VF modulu v kombinaci s anténou a také v kombinaci s přijímačem a jeho anténou.

Sama T9X dosah nijak neovlivňuje takže je nepravděpodobné, že by dosah byl ovlivněn něčím uvnitř T9X ledaže bys anténu zastínil něčím vodivým třeba kdybys měl anténu toho modulu vevnitř T9X a vnitřek stěn obalu T9X měl třeba polepený alobalem apod., ale jinak nevidím nic co by vevnitř T9X mělo ovlivňovat dosah modulu.

Dosah také velmi negativně ovlivňují pevné překážky jako jsou zdi domů apod., ale předpokládám, že jsi to testoval i ve volném prostoru někde na poli apod. a tam by problém s dosahem být neměl.

Pokud bys datový výstup telemetrie FrSky modulu připojil k PC nebo notebooku tak by bylo možné použít na PC program od maďara Istvána Magiho, který je volně ke stažení viz tento odkaz a umožňuje sledovat na PC nebo notebooku mimo jiné aktuální stav kvality signálu mezi modulem a přijímačem tj. RSSI hodnoty telemetrie. Tím bys defacto mohl vyzkoušet kvalitu spojení mezi VF modulem FrSky a přijímačem zcela bez připojovaní T9X k modulu. Stačilo by VF modul připojit k napájení třeba z 3S lipolky a datový výstup telemetrie pak sledovat na PC nebo notebooku.

Jsem zvědav jaký problém ti tam Ríša najde. Pak sem napište v čem byl vlastně problém.
midolek
Kontaktovat uživatele:

#545 Příspěvek od midolek »

Drondys píše:Otázkou je jestli nakonec nebude problém spíš na straně přijímače nebo v nějaké problémové instalaci přijímače v modelu. Dosah je záležitostí VF modulu v kombinaci s anténou a také v kombinaci s přijímačem a jeho anténou.

Sama T9X dosah nijak neovlivňuje takže je nepravděpodobné, že by dosah byl ovlivněn něčím uvnitř T9X ....

Souhlasím, ale zkoušel jsem se dvěma přijímači a pořád stejná písnička. Bylo by nepravděpodobné, že by oba dva přijímače vykazovali stejnou vadu. Nikde nic stíněné nemám a samotná anténa je vyvedená na tělo Tx.
Ne zcela souhlasím s tím, že T9x nijak dozsah neovlivňuje. T9x muže např. napájet modul nižším napětím než je jmenovité pro modul a možná tím by mohl být nižší vysílací výkon - mohl..?? :?: . Jsem taky zvědavej, co Ríša zjistí. Jemu prošlo T9tek rukama jistě hafol tak jeho zkušené oko snad něco na Tx najde. Dost možná mám v Tx nějakou ptákovinu, které si vůbec nevšimnu a jiného hned bouchne do očí
Drondys

#546 Příspěvek od Drondys »

midolek píše:Ne zcela souhlasím s tím, že T9x nijak dozsah neovlivňuje. T9x muže např. napájet modul nižším napětím než je jmenovité pro modul a možná tím by mohl být nižší vysílací výkon

Dle mého názoru by se modul při nízkém napětí spíš opakovaně resetoval a vůbec by nenavázal spojení s přijímačem tj. takto by se to zřejmě nechovalo.

Nicméně předpokládám, že napájecí napětí VF modulu si snad už kontroloval nebo ne ?

Vždyť jsem tě na to už výslovně upozorňoval v jiném tématu viz tento odkaz kde jsem jasně zmínil abys zkontroloval napájecí napětí na VF modulu a v další reakci jsem pak dodal i to, že modul vyžaduje napájení v rozmezí 6 až 13V a zmínil jsem i to, že v T9X je napájení modulu přivedeno přímo z aku tj. mělo by tam být plné napájecí napětí aku, který v T9X máš. Ty jsi pak v tom tématu v další reakci uvedl "Všechny výše zmíněné postupy jsem provedl.." takže předpokládám, že jsi napájecí napětí na VF modulu už kontroloval.

Takže se ptám jaké napájecí napětí naměříš na VF modulu ?
vladinek

#547 Příspěvek od vladinek »

Tak napájení má + a -
Podle mých zkušeností bývá hodně často problém se zemí,mrkni a proměř,případně prodrátuj.
DURANGO DEX410v3, XRAY T3, MaxIon, MiniCorado, XENO, X-VERT VTOL a nějaký ty trosky
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#548 Příspěvek od RiMr »

Máš na modulu Michale normální servokonektor na Rx a Tx?
V neděli budu dělat jedno rádio s FrSky, tak bych tam zkusil připicnout ten tvůj modul...
Kontaktovat uživatele:

#549 Příspěvek od midolek »

RiMr píše:Máš na modulu Michale normální servokonektor na Rx a Tx?
V neděli budu dělat jedno rádio s FrSky, tak bych tam zkusil připicnout ten tvůj modul...

Mám zrobené dle tvého návodu. I servo konektor :). Napojit to jistě půjde
Jinak jsem měřil změřil hodnoty napětí na modulu:
V+ - GND - 11,47V
PPM - V+ - 0,3V
PPM - GND - 11,17V
Drondys

#550 Příspěvek od Drondys »

midolek píše:Jinak jsem měřil změřil hodnoty napětí na modulu: V+ - GND - 11,47V

Napájecí napětí je dostačující tj. v jeho velikosti bych problém neviděl. Otázkou je jestli není někde nějaký studeňák a jestli to napájení za provozu třeba nevypadává.
matlak

#551 Příspěvek od matlak »

PPM - GND - 11,17V není to trochu moc ? já mám kolem 4 V
Drondys

#552 Příspěvek od Drondys »

Z hlediska napájení jsou podstatné jen hodnoty naměřené mezi V+ a GND. PPM bych doporučoval běžným měřákem vůbec neměřit jelikož je tam pulsní průběh napětí a různé měřáky pak mohou ukazovat nesmyslné hodnoty. PPM má smysl měřit leda osciloskopem, a to proti GND.
pijerre

#553 Příspěvek od pijerre »

Přeji všem dobrý den, při pokusu o instalaci kabelu a připojení programátoru pro přeflashování T9x se mě podařilo odpálit základní desku. Náhradní desku jsem nikde na internetu nenašel, dá se s tím ještě něco udělat nebo rovnou koupit nový vysílač.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#554 Příspěvek od RiMr »

N8hradní desku můžeš koupit i s ARM procesorem a programátorem přímo na bordu (+ další vychytávky), ale stojí tolik co celé rádio...
Kup nové rádio a tohle si nechej na náhradní díly, nebo ho na náhradní díly někomu prodej - třeba mě :)
Vysílačový modul prodáš, přijímač si necháš a zbytek koupím já (bez vysílačového modulu za nové odpálené rádio dám cca pětikilo).
Nebo si to nechej a až ti umře potenciometr, tak bude kam sáhnout :wink:

#555 Příspěvek od chorche »

OT: Richarde, kdy se dockame videorecneze T9x s ARM (Ersky) deskou? :)
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Zamčeno

Zpět na „Turnigy T9x“