Ta úspora hmotnosti 18g se nezdá mnoho, ale je to cca 5% hmotnosti letadla.....
Jaký acro z EPP - mírný začátečník
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký acro z EPP - mírný začátečník
Kup si 4 sady 850mAh. Spíš podle počtu nabíječek co máš.
-
midolek
- Kontaktovat uživatele:
TomasC píše:Kup si 4 sady 850mAh. Spíš podle počtu nabíječek co máš.
Pořizovat si aku dle počtu nabíječek - tomu nerozumím. Nabíječku mám jednu co zvládne nabíjet jen jednu aku, což neřeším (na poli nebo v autě nabíjím malokdy). Pokud se úspora 18g nezdá mnoho tak proč nejít do těch 1000mAh
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak já to osvětlím více....
Pokud máš více nabíječek, tak více aku. Třeba pro intenzivní létání v hale jsem měl 7 zajícových nabíječek a aku dost točil. Když máš více sad, je už to otrava nabíjet na jednom nabíječi.
S aku, stejně jako s čímkoliv jiným, se musíš rozhodnout zcela samostatně. Zde se dozvíš jen názor ostatních a ten je třeba pochopit, zhodnotit.
Koupíš větší aku = model bude nějak létat. Koupíš menší aku = model bude nějak létat. Samostatně si rozhodni, co vlastně chceš.
Za sebe říkám: 850mAh 5% hmotnosti je citelný rozdíl.
Pokud máš více nabíječek, tak více aku. Třeba pro intenzivní létání v hale jsem měl 7 zajícových nabíječek a aku dost točil. Když máš více sad, je už to otrava nabíjet na jednom nabíječi.
S aku, stejně jako s čímkoliv jiným, se musíš rozhodnout zcela samostatně. Zde se dozvíš jen názor ostatních a ten je třeba pochopit, zhodnotit.
Koupíš větší aku = model bude nějak létat. Koupíš menší aku = model bude nějak létat. Samostatně si rozhodni, co vlastně chceš.
Za sebe říkám: 850mAh 5% hmotnosti je citelný rozdíl.
TomasC píše:Kup si 4 sady 850mAh. Spíš podle počtu nabíječek co máš.
Přesně tak. Mít o 5% těžší letadlo se stejným pohonem je dost znát. Já to alespoň poznám. Proto jsem přešel z 1000 na 850.
Co se týká letovýho času, pro mě 5 min 3D akrobacie je tak akorát.
Řekl bych že se to jako vždy zvrhlo v akademickou debatu.
Pokud začíná, bude nabíjet např. 3 sady doma, pak si zalítá, půjde domů a zase postupně nabije. Těch 18g může být výhoda v hale, nebo za úplného bezvětří.
Při troše větru už začne být výhoda těžšího éra, model víc proniká proto větru a je "létavější".
Ono u EPP není špatné, když to lítá trochu víc jak klasický éro, je tam plošnýho zatížení i tak velmi málo. Takže já doporučuji jednoznačně na lítání venku radši těžší aku (těch 1300 max), jak jsem již napsal, průměrný pilot to ani nepozná a víc si zalítá.
Je to možná cítit u špičkovýho 3D lítání v hale, ale jinak ne.
Pokud začíná, bude nabíjet např. 3 sady doma, pak si zalítá, půjde domů a zase postupně nabije. Těch 18g může být výhoda v hale, nebo za úplného bezvětří.
Při troše větru už začne být výhoda těžšího éra, model víc proniká proto větru a je "létavější".
Ono u EPP není špatné, když to lítá trochu víc jak klasický éro, je tam plošnýho zatížení i tak velmi málo. Takže já doporučuji jednoznačně na lítání venku radši těžší aku (těch 1300 max), jak jsem již napsal, průměrný pilot to ani nepozná a víc si zalítá.
Je to možná cítit u špičkovýho 3D lítání v hale, ale jinak ne.
- MarthiR
Přesně, hezky si to napsal a já se pod to podepíšu a pak se divi že jim napíšu že sem stím lítal před sebou a i bojoval ale polítal sem si ke své spokojenosti ve 13 m/s větru
Ano není to tak obratné při pomalém letu a baterka to táhne daleko rychleji dolu.
Psal si že máš doma 1300 tak je použivej, dit není problém časem dát lehčí baterky. ty 1300 to krásně uveze
Když už sme u toho tak pokud opravdu chceš aby to bylo co nejlehčí tak by si musel očesat každý zbytečný gram (umělý obal na přijimači, letovat spoje přímo bez koncovek (myšleno od motoru k reglu) obal od reglu, použit jen trochu sekundáku atd atd atd)
Myslím že už toho tady bylo dost a každý sme řekli své, Informace si dostal je to na tobě
Ano není to tak obratné při pomalém letu a baterka to táhne daleko rychleji dolu.
Psal si že máš doma 1300 tak je použivej, dit není problém časem dát lehčí baterky. ty 1300 to krásně uveze
Když už sme u toho tak pokud opravdu chceš aby to bylo co nejlehčí tak by si musel očesat každý zbytečný gram (umělý obal na přijimači, letovat spoje přímo bez koncovek (myšleno od motoru k reglu) obal od reglu, použit jen trochu sekundáku atd atd atd)
Myslím že už toho tady bylo dost a každý sme řekli své, Informace si dostal je to na tobě
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Když už to tady tak hezky píšete, tak se taky vyjádřím. Mám Yaka 54 od RCF. Létal jsem ho s Lion baterkou 1300mAh, která je o cca 50g těžší než Lipol 1000mAh, kterou tam mám teď. Také jsem byl zastáncem toho, že i tak je to lehké dost atd... Létal jsem to tak dva roky a pak koupil tu Lipolku. Rozdíl mě opravdu hodně překvapil. Letadlo v obratech podstatně lépe drží, snáze visí a při blbnutí na hraně minimálky si nechá víc líbit. Pilotáž je snažší a méně záludná. Navíc díky snížení váhy létám s 1000mAh déle než s 1300mAh, to je ale dáno i jiným typem baterek.
Asi záleží na typu letadla, ale u 3D je váha hodně zásadní a ve větru to lítá blbě nehledě na rozdíl 10% ve váze.
Asi záleží na typu letadla, ale u 3D je váha hodně zásadní a ve větru to lítá blbě nehledě na rozdíl 10% ve váze.
Takže právě proto, že začínáš, bych volil max 1000mAh z výše popsaných důvodů. Je to na tobě.
-
midolek
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel s těmi akrobatíky začínám a nemám zkušenosti. Ale jak sleduju tak co uživatel to názor, některý rozhodně pro začátečníka těžší aku, jiný zase jeznoznačně čim lehčí tím lepší. Každopádně názory všech respektuji a děkuji za ně. Nezbývá než si hodit korunou 
Ostatní kolegy neznám, ale TomasC létá opravdu na špičkové úrovni. Jeho názor bych tedy nepodceňoval, nicméně jak jsem psal mám v prakticky stejném letadle 1000mAh a je to super. Lety 8 minut nejsou problém i při hodně divoké akrobacii. Normálním létáním s nějakou tou divočinou jsem dal i 10m. Větší baterka nemá cenu. Ta 1000 je slušný kompromis, ale samozřejmě je to na tobě. Větší baterka znatelně zhorší vlastnosti ale i tak to bude létat dobře. A do větru jsou jiná letadla 
midolek píše:Bohužel s těmi akrobatíky začínám a nemám zkušenosti. Ale jak sleduju tak co uživatel to názor, některý rozhodně pro začátečníka těžší aku, jiný zase jeznoznačně čim lehčí tím lepší. Každopádně názory všech respektuji a děkuji za ně. Nezbývá než si hodit korunou
Jestli máš 1300mAh, začni s nimi. Lítat to bude parádně. Lehkou baterku můžeš koupit a vyzkoušet kdykoliv později. Já mám skoro ve všech modelech 1300mAh, tak jsem je dal i do RS 352 (1m) a necítím nutnost to měnit. Fakt je, že nemám žádné zvláštní ambice na dokonalé 3D, ale co chci a na co moje staré ruce a reflexy brotnosaura stačí mi, zatím vyhovují.
Až to budeš mít v ruce a budeš schopný rozpoznat rozdíl, pak je teprve správná doba na laborování s baterkou.
Jo s tím souhlas, pokud tu 13 máš doma, olétej ji a pak uvidíš.
midolek píše:Bohužel s těmi akrobatíky začínám a nemám zkušenosti. Ale jak sleduju tak co uživatel to názor, některý rozhodně pro začátečníka těžší aku, jiný zase jeznoznačně čim lehčí tím lepší. Každopádně názory všech respektuji a děkuji za ně. Nezbývá než si hodit korunou
Myslim ze pre teba su to prilis jemne rady. Spokojne si kup 1m napr Zooma alebo cokolvek od RCfaktory. 1m kvoli tomu ze je to lacnejsie a dost dlho nepoznas rozdiel medzi 1 a 1,2m. Navyse tie vacsie nie vzdy drzia tvar. A ty nejaku ranu das.
Ja som po dlhsej prestavke dost padol na pilotaznych zrucnostiach a so Zoomom 4D som odlietal 2 sezony a cca 170 startov. (To je cca prakticka zivotnost takeho era. )Baterku som mal 1600 a 1800 mAh. Pri mojich pilotaznych zrucnostiach som vyssiu vahu vobec nepoznal. Visenie nebol problem. Dal som cca 3 stredne progresivne rany kde bolo treba opravovat len trup v spodnej prednej casti. Aj kvoli pozdozku ktory sa vylamoval.
Az druhy doskac ma zmysel stavat na najnizsiu vahu. Druhy by som kupoval od RC factory. Spokojne mozes vyberat podla vzhladu a tiez 1m. VYuzijes komponenty s predchadzajuceho doskaca. Kym sa nedostanes k vyspelemu lietaniu nema zmysel prilis spekulovat. Doskace su celkom dobre na zaciatok az na vietor a potom ako treningove aj pre vyspelych pilotov. Ale so Zoomom som lietal aj na miernom svahu....
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Kľudne si kúp blade od ms composite, v kvalite B, osad to hxt 900, a tgy motor, lietaj a ked prestanes buchat o zem kup si rcf cokolvek osad to lepsie potom poznas aj rozdiel a ocenis dobre ero. K baterkam, radsej by som kupil 4ks 850 ako 3ks 1300. Celkova cena bateriek a celkovy cas ta vyjde rovnako,(budes mat o jedno pristatie navyse) letove vlastnosti ovela lepsie, a mozno aj trocha mensie skody pri padoch.
Crack yak, SU 1,2m RCF, SU 29 30E +Katana 120 Sebart, yak1,4m GB, Addiction X PA, edge EF 1,5m
vlaaado píše:Kľudne si kúp blade od ms composite, v kvalite B, osad to hxt 900, a tgy motor, lietaj a ked prestanes buchat o zem kup si rcf cokolvek osad to lepsie potom poznas aj rozdiel a ocenis dobre ero. K baterkam, radsej by som kupil 4ks 850 ako 3ks 1300. Celkova cena bateriek a celkovy cas ta vyjde rovnako,(budes mat o jedno pristatie navyse) letove vlastnosti ovela lepsie, a mozno aj trocha mensie skody pri padoch.
Aj tak sa. Je to v bledomodrom to iste. Len je potrebne aby sa cim skor rozhodol a cim viac lietal. Baterky dtto. Zelam prijemne sviatky vsetkym.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7