Konstrukce konstrukčního křídla :-)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Petanek
Kontaktovat uživatele:

Konstrukce konstrukčního křídla :-)

#1 Příspěvek od Petanek »

Zdravím, chci se zeptat, zda se dají nějak spočítat nosníky na konstrukčním křídle z balzy. Mám to jako praktickou maturitní zkoušku - konstrukce větroně a chtěl bych navrhnout i konstrukci křídla...
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Hoki »

Já si zásadně stavím modely sám, ale asi Ti nepomohu, neboť průřez nosníků odvozuji ze své praxe. Pokud si chceš postavit model - poradím. Pokud to chceš mít podloženo nějakýma hmatatelnýma vzorečkama - tak bohužel nepomůžu.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=154
MirekZ

#3 Příspěvek od MirekZ »

Počítej to jako nosník zatížený spojitým zatížením. Zkus zapátrat v knihovně nebo u starších modelářů, v časopisu Modelář (typuju ročník 1987 nebo 88) vyšel dvoudílný článek od ing. Vosejpky, ten je o jiném typu křídla ale můžeš z něj vyjít. Asi nejlepší co jsem četl byl seriál ve starších Modelářích (jediný co si pamatuju že už měly barevnou fotku na obálce, snad se to jmenoval Jsou vaše kčídla dost pevná? od pana Krejči ale fakt bez záruky). Mám je u rodičů a nevím kdy se tam dostanu, takže zdroj opět buď městská knihovna nebo služebně starší modeláři.
Mirek
jio

#4 Příspěvek od jio »

Perfektní paměť smekám. Byl to B. Krajča, MOdelář ročník 79, čísla 10??? až 12.

http://yorg.ic.cz/tmp/mo79113.pdf
http://yorg.ic.cz/tmp/mo79114.pdf
http://yorg.ic.cz/tmp/mo79122.pdf

Nechám to tam 2 dny pak to máznu. první část bohužel nemám.
MirekZ

#5 Příspěvek od MirekZ »

Jsi dobrej, žes to tak rychle našel.
Máš doma i Modeláře starší, tak 1972? Když na SZ, ať nerušíme téma vlákna.
Děkuju.
M.
jio

#6 Příspěvek od jio »

Nenašel, já si kdysi v dávnověku naskenoval to, co by mě mohlo někdy z Modeláře zajímat.
MirekZ

#7 Příspěvek od MirekZ »

škoda, půjčil jsem kdysi dva staré Modeláře a už se mi nevrátily.
DAF
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od DAF »

Ahoy, v posledních několika číslech RC Revue vychází seriál o konstrukci letadel. Začínalo to různými popisy a teď už tam jsou různé výpočty. Na posílání mailem je toho ale dost, chtělo by to se spojit s redakcí.
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Speedy »

V nejjednodužším případě to můžeš počítat jako vetknutý I profil o délce půlky rozpětí se spojitým zatížením. Skoro kdekoli v knihovně seženeš nějakou knížku statika konstrukcí. Základní vzorečky jsou i ve strojnických tabulkách.
Eddie

#10 Příspěvek od Eddie »

Nezapomen ješte na krut od klopiveho momentu. Předpokladam že vas neučíli integrovat. Tak napětí v nosníku spočítej pomocí průřezových charakteristik. Problem je, že dobře navržené křídlo se počítá jako nosník o stalé pevnosti = pruřez nosníku se podel rozpětí mění. Ještě zkus sehnat stavařský tabulky. Maji takovou zajimavou graficou metodu na výpocet pevnosti a deformací vztaženou na jednotkové zatížení. Pruhyb vypočítáš tak, že nosník "zatížíš" napetím, které výjde ze zatížení. Smýk se bježně zanedbává a napětí se spočítá jen od momentů(ohyb a krut). Protože se jedná o kombinované namahaní tak se jednotlivá napětí nedají prostě sečíst. Musejí se použít vzorce dle metody HMH nebo Max T. To platí pro ocelové konstrukce. Dřevo se bude chovat poněkud jinak. Z pružíny jsem toho už moc zapoměl to jsou takové zpomínky které povstavy z minulosti :lol: . Jinak se neboj zeptat učitele ke kteremu ten ukol zpracovavaš, určite ti rád poradí.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“