Xtreme
Re: Xtreme
Tak ta spojka má průměr 7mm a délku 195mm, váha 59gramů, takže nic nad čím by stálo za to přemýšlet. MG14 se do křídla vejdou s rezervou. Ta plovoucí výškovka je uložená v takovém překližkovém futru vlepeném vevnitř. Je to jedno z míst, které by se dalo asi vymyslet trochu líp, protože ať dělám co dělám, pořád je tam trochu vůle. Ale lítám s tím celou dobu a funguje to.
Doktor píše:Půjde tam Lipola 6S 2,7Ah s motorem TGY R&B 3648-600. Vrtule bude asi Ae. 12/10. To by mohlo dát statickej příkon kolem 1,3kW s účinností kolem 75%. Jenom doufám že to na 12" plastovou sklopku nebude už moc. Určitě to nebude na lítání pod motorem dolů. Kdyby měl pohon ještě rezervu, tak bych možná zkusil i Ae. 13/11. S tou už by to mohlo příkonem přelézt i 1,5kW. Tady už to ale bude s aeronautem o ústa.
Fííha,tak ten pohon je celkem mazec. Vydrží ten 3648 těch 1,3kW příkonu? Jestli je to vyzkoušený že jo, dává mi to spoustu dalších námětů k přemýšlení....
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
bighugo píše:Tak ta spojka má průměr 7mm a délku 195mm, váha 59gramů
No tak to se přiznam sem čekal že tam bude větší a těžší kus ocele. Tohle je fakt na zváženou neb úspora hmotnosti moc velká tedy nebude.
Pokud se tam vejde bez problému servo tloušťky MG-14 tak jenom dobře. Horší by bylo kdyby tam bylo na servo jenom nějakých 10mm.
Já mam na té P-13 páku uloženou jenom v laminátu kýlu a teď s tim mam na jednej straně taky problém. Začal se mi bořit kolem osy skoro v 1/3 obvodu laminát a mam tam taky slušnej vakl. Zrovna v pondělí sem to opravil naseparováním osy páky a "zakydáním" zvětšené spáry epoxou. Včera sem dal jednu baterku s jednim přistáním a už je tam vůle zas.
Jinak k tomu motoru. Ten 3648-600 musí dát 1,3kW z aku 6S s prstem v nose. Já ho mam změřenej jak na 5S LiPo, tak na 8LiFe (obdoba 6Li). Do větroně můžu jít v klidu na příkon kdy se bude ztrátovej výkon rovnat dvounásobku hmotnosti motoru. Pokud podrží aku 22V, tak se to dle DC rovná odběru 65A při eff 74,4%. Tj. příkon 1430W a ztratí se zněj asi 366W. Takže na hřídeli z toho zbyde asi 1064W. 366/2=183g. 3648-600 váží asi 186g. Věřim tomu že to ustojí staticky ve špičce impulsně i 1,6kW. To už je ale hrana pro plastový sklopky. Jinak na 6S ten motor ještě nelítam. Zatim ho lítam na 5S ve Feratu s vrtulí 13/11 (staticky kolem 1kW a funguje to velice slušně). Právě mi láká tahle vrtule a naložit tomu 6S (dle DC při 22V 1625WPin). Druhej kus mam připravenej ve větroni 3,6m kde pude taky na 5S, ale k záletu sem se ještě bohužel nedokopal.
Jinak R&B 3639-"1100" krmim z aku 4S špičkově na zemi asi 1050W a motor šlape zatim bez problému. Tedy motor o asi 45g lehčí jak 3648.
Takže asi tak. Každopádně díky za cenné rady!
Doktor píše:Jestli máš na mysli ten TGY TR 3548-800, tak na ten raději zapomeň stejně jako na všechny žlutochromové TGY TR. Další problém těhle motorů je hřídel 4mm. Ta je dobrá pro 70g motor průměru 28mm, ale naprosto nevhodná pro 170g a 50mm dlouhou oběžku průměru 35mm. Elektricky jsou to motory na úrovni Ray, což neber jako pozitivum.
Pokud chceš nějaký tip na solidní pohon dostupný třeba na HC, tak si kup:
motor:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... 850kv.html
Regl min. 60A max. 80A. Ten Tebou navrhovaný 70A by určitě posloužil.
Aku 4S s kapacitou tak 2,65Ah 30C a víc. Cihlu s kapacitou 4Ah nemá význam tam dávat. Raději si kup dvě lehčí aku a toč je.
Na motor kužel buď MP Jet, nebo Pohoda let. Nic jinýho nekupuj.
Na kužel listy Aeronaut 12/8. Tímhle získáš 1kW pohon který nikdo vzhledem k ceně nepomluví. Tebe naopak takovej pohon rychle neomrzí. Jinou alternativu na HC asi nehledej, protože ji nenajdeš. Až se na HC objeví lepší motory jak B&R tak se to určitě mezi modeláři rozkřikne. Zatim se o ničem lepším neví.
Vydrží ten motor 4S LiPo? HK uvádí 2-3S. Už jsem si ho ale stejně objednal.
Nikdo není poražený, my všichni jsme vítězné spermie.
Asperatus, Robin, Nimbus, Extra, F3K aj.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
HK uvádí spoustu nesmyslů. 
P.S.: Jinak už sem v kontaktu s výrobcem Xtreme a snad bude mít i jeden kousek pro mne. Takže doufám že se brzo stanu taky majitelem.
P.S.: Jinak už sem v kontaktu s výrobcem Xtreme a snad bude mít i jeden kousek pro mne. Takže doufám že se brzo stanu taky majitelem.
Také mám již objednáno.
Regl tam dám asi tento (na HK jsem nic se silnějším Beckem nenašel): http://www.azero.cz/cz/produkty/-regula ... lator.html
Ono toho prostoru tam zas tak mnoho není.
Regl tam dám asi tento (na HK jsem nic se silnějším Beckem nenašel): http://www.azero.cz/cz/produkty/-regula ... lator.html
Ono toho prostoru tam zas tak mnoho není.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Ten 60A Maytech by měl bejt ve spojení s TGY 3648-850 a aku 4S asi v pohodě. Navíc cenově vychází velmi zajímavě.
Já zatim zvažuju Fly-ICE SB 60 nebo 80A z HiModel.
Já zatim zvažuju Fly-ICE SB 60 nebo 80A z HiModel.
Ty z HiModel také vypadají zajímavě. Ještě si ale nejsem jist velikostí vrtule k tomu motoru.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Ono toho na motor s KV cca 900 při 4S moc stejně nevymyslíš. Když vemeš v potaz hmotnost modelu cca 1,8kg a dostupnej příkon cca 1kW (cca 550WPin/kg), tak si nemůžeš dovolit žádný moc velký vyskakování co se rychlosti týká. Na tenhle pohon mi příde asi ideál Ae. 12/8 (kompromis mezi rychlostí, výkonem a tahem). Rychlejší 12" vrtule třeba 12/9 už bude asi už moc těžká. Na menší a rychlejší vrtuli 11/10 už bude ale myslim scházet tah. V horizontu se to s ní asi ještě rozjede, ale ve stoupání nakonec asi dřív nebo později "proklouzne" a 1,8kg neudrží. Vyzkoušet ji ale můžeš. Když začneš tou 12/8 tak asi nic nezkazíš. Ono na ní pravděpodobně i skončíš.
OK, pro začátek zkusím vrtuli 12/7. Možná to sem nepatří, ale jak se vlastně měří proudový odběr střídavého motoru. U SS je to jasné, ale u stříďáku fakt nevím. Stačí změřit jednu fázi? Díky TV
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Ono je celkem jedno jakej měříš pohon, neb se měří mezi aku a reglem (tedy odběr z aku).
Ok, díky za info. A ještě jakými servy ho hodláš osadit? Já dám asi MG14 na křídlo, ale SOP a VOP zatím nevím.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká serv, tak se budu snažit využít "smetí" ze šuplíku. Mam tam 2x TGY S3317B (Vop + Sop), 2x HXT MG-14 (asi klapky) a 2x Tower Pro MG90 (asi křidélka). Kombinace je to zvláštní, ale aspoň je někam šoupnu.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tak to mam zatim jen tak zhruba poskládaný a v "plnej polní" s pohonem 6S sem na asi 1835g (jestli sem na něco tedy nezapoměl).
Ještě trochu uspořádat elektriku v trupu. Pak zkusim něco naměřit na pohonu a nakonec napípání do Tx (to fakt miluju
).
Ještě trochu uspořádat elektriku v trupu. Pak zkusim něco naměřit na pohonu a nakonec napípání do Tx (to fakt miluju
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Tak sem se konečně prokousal nějakým použitelným nastavením reglu a kalibrací plynu. Následovalo tedy hrubé měření. Jelikož nemam wattmetr, tak sem měřil nejdřív A a pak V.
Kombinace motoru TGY R&B 3648-600 @ aku 6S 2,7Ah Zippy Compact 35C @ regl YEP 80A @ Ae. 12/10 (tr. 45mm) - cca 1,65kW (odběr začíná na asi 75A a aku ve špičce dává víc jak 22V)
Kombinace motoru TGY R&B 3648-600 @ aku 6S 2,7Ah Zippy Compact 35C @ regl YEP 80A @ Ae. 13/11 (tr. 45mm) - cca 1,8kW (odběr začíná na asi 83A a napětí se taky ve špičce udrží nad 22V)
Příkon samozřejmě padá posléze dolů neb to aku neudrží. Přiznam se že sem takovéhle hodnoty nečekal. No sem zvědavej jak si s tim 185g turnigáč poradí. Aby ve vzduchu nepředved nějakou "fire works"!
Ještě větší vítr mam z těch aeronautek.
Každopádně klobouk dolů že to vůbec staticky dává. Pro mě jenom utvrzení toho, co už vim dávno. Že R&B je zatím to nejlepší co se v současné době vyskytuje na "čínským" trhu a v poměru výkon/cena to hledá konkurenci celkem těžko. Hlavně aby pozitivní hodnocení zůstalo i po záletu!
EDIT:
Náhon Sop:
Kombinace motoru TGY R&B 3648-600 @ aku 6S 2,7Ah Zippy Compact 35C @ regl YEP 80A @ Ae. 12/10 (tr. 45mm) - cca 1,65kW (odběr začíná na asi 75A a aku ve špičce dává víc jak 22V)
Kombinace motoru TGY R&B 3648-600 @ aku 6S 2,7Ah Zippy Compact 35C @ regl YEP 80A @ Ae. 13/11 (tr. 45mm) - cca 1,8kW (odběr začíná na asi 83A a napětí se taky ve špičce udrží nad 22V)
Příkon samozřejmě padá posléze dolů neb to aku neudrží. Přiznam se že sem takovéhle hodnoty nečekal. No sem zvědavej jak si s tim 185g turnigáč poradí. Aby ve vzduchu nepředved nějakou "fire works"!
Ještě větší vítr mam z těch aeronautek.
Každopádně klobouk dolů že to vůbec staticky dává. Pro mě jenom utvrzení toho, co už vim dávno. Že R&B je zatím to nejlepší co se v současné době vyskytuje na "čínským" trhu a v poměru výkon/cena to hledá konkurenci celkem těžko. Hlavně aby pozitivní hodnocení zůstalo i po záletu!
EDIT:
Náhon Sop: